söndag 24 januari 2021

Rasistisk kapitalförvaltning

Hållbarhet har länge varit ”det nya svarta” på börsen, men kanske är det först nu det blivit bokstavligt. Kapitalförvaltaren Blackrock kräver att företag ska vara diversifierade ifråga om ras och kön.

T ex måste en tredjedel av ledningen vara kvinnor och minst en person i styrelsen ”icke-vit”. Ja, diversifiering och jämställdhet går som vanligt bara åt ett håll. En tidigare definition på jämställdhet var: ”Ett bolag definieras som jämställt om andelen kvinnor i ledningsgruppen är minst 40 procent.” Hur det kan se ut kan ni se här.

De som kläckte den här idén måste ha missat att det nu går fint att identifiera sig som kvinna (eller något annat) utan att vara det. Så var dras gränsen för kön när det finns 57 olika? Och hur mäter man hudfärg? I en debatt om rasism debatterade radioprataren Alexandra Pascalidou och journalisten Alice Teodorescu. Pascalidou ifrågasatte hur Teodorescu kunde ha åsikter om rasism eftersom hon är vit (för då får man tydligen inte ha det). Att bägge damerna (ja, jag tror att de identifierar sig som kvinnor) är födda i Bukarest och i mina ögon exakt lika vita hör tydligen inte hit.

Så vad leder Blackrocks utspel till, rent praktiskt? Ni kommer kanske ihåg att liknande krav ställt på Eurovisionsschlagern. Jag snackade med en manlig, svensk kompositör som diskuterat med sin likaledes manliga författarpartner vem av dem som skulle skriva in sin fru som medkompositör. Är det diversifiering? Fortsätter den här dårskapen kommer en massa invandrar- och kvinnliga alibin skrivas in i börsstyrelser, till ingen som helst nytta.

Men det kommer att få betydelse. Varje kompetent kvinna eller icke-vit person kommer att bli ifrågasatt. Kanske inte verbalt, men hon eller han kommer alltid (och ibland med rätta) misstänka att kollegor tänker tanken: Är du här tack vare kompetens eller irrelevanta attribut du fötts med?

90 kommentarer:

 1. Spiken i kistan så att säga. Undrar alltid om dessa förespråkare inte förstår att det blir väldigt kontraproduktivt med dessa regler; om de inte vill förstå; eller om de är verkliga rasisterna. Är nog tyvärr en blandning av allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta, men jag tror inte att de ser sig själva som rasister utan tror att de gör något bra. Lite som de som kallar sig miljövänner som samtidigt vill avveckla kärnkraft till förmån för vindkraft.

   Radera
  2. Kan du utveckla den parallellen? Tack!

   Radera
  3. Parallellen med kärnkraft/vindkraft? Nej, det har jag gjort så många gånger på den här bloggen att det blir tjatigt. Men för den som är öppen för info finns det nog hur mycket som helst att läsa om respektive energislags elproduktion. Denna bloggtext handlar om Blackrocks uppfostran genom diskriminering.

   Radera
  4. Tack för svaret, då gör jag en sökning på bloggen i stället. MVH ny följare.

   Radera
  5. Eller sök på internet. Att vindkraft inte är förnyelsebar el och allmänt rätt usel miljömässigt kan du nog hitta info om lite varstans.

   Radera
 2. Det visar hur kapitalförvaltare driver igenom sin egen agenda med spararnas kapital. Får kanske tänka en gång till innan jag köper fler fräsiga ETF:er från iShares.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen bra kommentar. Ja detta med alla förträffliga fonder känns ofta oroande, cem vet vad som sker i fondförvaltarnas hjärnor eller algoritmer. De kraftiga sättningarna i våras berodde troligtvis till stor del på indexfondernas transaktioner.

   Radera
  2. Men indexfonderna har väl inget med fondförvaltarnas hjärnor att göra? Där sker ju handeln matematiskt.

   Radera
  3. Absolut, menade bara att fondköpare vet varken något om aktivt eller passivt förvaltade fonders transaktionsbeslut. Ofta ej heller särskilt mycket om innehaven.

   Radera
 3. Och varför har de exkluderat andra minoriteter så som samer, romer och Native Americans, är inte det rasistiskt om något att de enbart tycker att kön, hudfärg är relevant. Ska de inte ta hänsyn till religion också? I varje styrelsen bör det sitta en icke-binär, muslimsk same. Kan var en gnutta ironi i min text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju de problemen man får när man bestämt sig för att diskriminera genom "positiv särbehandling", att det gör att man drabbar någon annan grupp som i sin tur behöver hjälp osv. Det går inte att vinna. Det är därför kvotering aldrig leder till bra resultat.

   Radera
  2. Håller helt med. Särbehandling kan aldrig i längden leda till nåt bättre. Kvotering borde helt avskaffas, det borde alla kunna inse, då det bara leder till mer orättvisa och fler och värre problem.

   Radera
  3. Mm, lite som att avhjälpa översvämningar med vattenkanoner.

   Radera
  4. Men Peter, det är ju bara vissa grupper som åtnjuter statusen att vara i behov av särbehandling, alla andra kämpar mot alla dumheter på egen och ytterst osäker väg...

   Radera
  5. Frågan är hur länge som vi måste leva med detta godhetsknarkandet där många stolt berättar att de är för ”positiv särbehandling” och får inga kritiska frågor tillbaka. Finns en risk att vi får leva med det hela vår livstid.

   Radera
  6. Det kan gå fort åt andra hållet också.

   Radera
  7. Jag hoppas du har rätt. Själv så väljer jag aktivt bort vissa företag som är väldigt PK och för ”positiv särbehandling” och annat trams.

   Radera
  8. Jag är inte optimist. Säger bara att det KAN gå fort även åt andra hållet.

   Som kund väljer jag definitivt bort dem. Som investerare är jag inte lika benhård.

   Radera
 4. OT ser att avanza har släppt årskontoutdrag för isk, kf och vanliga konton. Dock inte deklarationsdelen för isk, men den brukar de alltid vara sena med. Hos Nordnet är det fortfarande stiltje dock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft fullt upp med deklaration av näring och lägenhetsförsäljning så jag har inte ens öppnat utdragen.

   Radera
 5. Om man skulle anta att den som driver linjen att styrelser ska vara representativa rent rasmässigt egentligen är ute efter att skapa konflikt och få företagen att fungera sämre blir det hela mer logiskt.

  Det är rimligt att hela styrelsen inte bara är från exakt samma bakgrund, men att anta att det görs för att de är dumma och vill diskriminera är nog fel. Istället bör valberedningarna jobba aktivt om de ser att de når stereotypa resultat - de borde leta efter mer efter 'affärsnäsa'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de är så utstuderade? Jag tror snarare att de dras med i en politiskt korrekt woke-bubbla utan att fatta att alla beslut får konsekvenser.

   Radera
 6. Det sunda förnuftets sista bastion kapitalismen har nu även den fallit och vi lever officiellt 100% i the clown world. Ingen kommer undan denna galenskap mer.

  SvaraRadera
 7. Kan det vara så att sålänge folk är olika, har det olika m.m. så missar man som företagare många möjligheter om kunskap/erfarenheter om folks bredd inte finns i företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för om kunskapen finns och behövs kommer den komma in, det är en naturlag. Vad man gör nu är att man ofta missar flera gruppers kompetens genom att peta ut en grupp till förmån för en annan grupp där man öser in vilka individer som helst, eftersom syftet inte är att få in kunskap utan att få in rätt ras, kön etc.

   Radera
  2. Kan så vara, men ett företag måste drivas genom att rekryrtera på kompetens. Inte på kön, ålder eller hudfärg.

   Radera
  3. Just så, det finns inga genvägar. För då hade det fungerat, någon gång, någonstans.

   Radera
 8. Det där hade jag missat, eftersom jag undviker att läsa media, för att undvika bli dum i hela huvudet. Men tack för notisen. Då kan jag alltså aldrig mer köpa deras produkter. Företag som säger sig vara icke rasister genom att nyttja rasism? Lika briljant som antifascister som är just fascister.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får upp sån här dårskap i Twitterflödet, så slipper jag läsa tidningarna.

   Radera
 9. Själv tror jag vi börjar närma oss en punkt där Valerie Solanas SCUM manifest kommer till heders igen.SCUM står för society for cutting up men. Man skjuter av beståndet helt enkelt. Valerie dök upp på Andy Warhols kontor och sköt ner konstnären han överlevde dock mordförsöket.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt. Vansinnet måste först vända och det ser jag inga tydliga tecken på.

   Radera
 10. Hmmm kanske dags att skriva att man är kvinna i jobbansökan hädanefter istället för man. Ifrågasätter dom så hotar man med sexismkortet hahaha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriv att du identifierar dig som myrslok. Den kvoten är sällan fylld.

   Radera
  2. Anonym,

   Tycker jag absolut du skall göra. Jag menar att hävda att du definierar dig som kvinna. Sticker ut på en jobbintervju helt klart.Korrekt på något sätt.

   Såg att det debatterades i Malmö kommunfullmäktige att inrätta ett afrosvenskt center. Syftet var att utbilda majoritetssamhället i afrofobi. Detta i en kommun som hålls under armarna tack vare det kommunala utjämningssystemet. Känns det korrekt kan det mesta passera.

   Mvh Lars

   Radera
  3. Undrar om dessa "antirasistiska" center och kommissioner som bildas i parti och minut minkar eller ökar rasismen. Känns lite som en självuppfyllande profetia när man med hjälp av skattepengar (andra kommuners i detta fall) ska jobba mot ett problem. Då måste ju problemet påvisas och vidmakthållas för att få fortsatt stöd.

   Radera
  4. Är inte svenskar eller svenskfödda dessutom i minoritet i Malmö? Då borde kanske även ett center för svenskhet behövas. ;-)

   Radera
  5. Nja, två fel gör inte ett rätt. Ta bort alla "antirasistiska" center och börja se människorna istället. DET är antirasism på riktigt.

   Radera
  6. Att städa upp i kommunernas verksamheter så att de främst ägnade sig åt sina kärnverksamheter vore ett bra första steg. Tyvärr är det säkert roligare och ger mer positiv publicitet att hålla på med andra frågor.

   Radera
  7. Ekonomin i den egna verksamheten tycks inte ingå i kärnverksamheten.

   Radera
 11. De största rasisterna är ju de som vill dela upp folk i olika grupper. Varför inte dela upp folk i "kompetent" respektive "inkompetent" . De flesta, (förutom de som förespråkar indelning i grupper efter ras,) fattar att kompetens sitter i hjärnan och inte i hudfärgen. Jag blir galen på sådana rasistiska utspel från framförallt vänstern att nu ska här in en icke-vit person i ledningen eller här ska in en transsexuell person i styrelsen för det saknas. Som att ens sexvanor styr hur man agerar i ett styrelserum liksom. Vad vänstern inte fattar är att sexualvanor sällan eller aldrig avhandlas i styrelsemöten, och det kvittar faktiskt vilka preferenser styrelsemedlemmarna har gällande det mest privata. Det är kompetensen att leda ett företag som är viktig. Inte något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sann icke-diskriminering är inte att behandla alla grupper exakt lika utan att behandla alla människor som individer.

   Radera
  2. Ja det hela är lite att jämföra med det parti i (S)verige som utger sig för att vara antinazister. Därefter importerar de ett helt Malmö som är så antijudiskt så att dessa i princip inte kan bo där utan risk för livet. Sak samma i den lokala partiavdelningen inom S i Malmö.
   Men, det är de andra som är problemet tydligen.

   Radera
  3. Jag ser inte riktigt kopplingen, men håller med om att det även där är givet att det inte ska ge önskat resultat.

   Radera
 12. Med tanke på att då vi människor ligger för döden, så ångrar de flesta att de inte tog tillvara relationen med exempelvis sina barn. Så gott som ingen man ångrade att de inte jobbade mer. Med exempelvis fler kvinnor i styrelserum, skulle männen kanske kunna slippa ligga där för döden och ångra sig. Kvinnor i arbetsmiljön kan bredda horisonten, i exempelvis detta hänseende tror jag. Win-win

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag motsätter mig på intet sätt fler kvinnor i styrelserummen, men de ska inte dit för att de är kvinnor utan för att de är de mest kompetenta. Är de inte det ska de inte dit.

   Vad vi eventuellt ångrar på dödsbädden ska inte lagstiftas bort i ett icke-totalitärt samhälle, om det nu är det vi har.

   Radera
  2. Anonym,

   Kan kvinnor bredda horisonten? Tror jag inte för ett ögonblick. Duktiga och begåvade personer kan göra det oberoende av kön. Den taktiska ledningsgruppen på Jämställdhetsmyndigheten består av Anna,Gunilla, Mari och Mona. En förolämpning mot skattebetalarna.

   Mvh Lars

   Radera
 13. Motgångarna för vita-heterosexuella-män hopar sig alltid. Nu skall det tydligen snöa ordentligt i Östra Svealand. Dax att blåsa liv i debatten om feministisk snöröjning. Kommer säkert ett reportage om någon barnvagn med traktordäck som fastnat i en snödriva. Någon arm kvinna som var på väg till eftermiddagens latte fika.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Feministisk" snöröjning kan vara det dummaste påhitt någon svensk politiker kommit på.

   Radera
  2. Tycker tvärtom faktiskt. Gav nämligen skoveln direkt till mitt ex å hävdade att som man kan jag omöjligt skotta feministiskt. Ut med dig kvinna!

   Radera
  3. Det var ju också ett sätt att se på det. Och det faktum att hon numera är "ex" har inget med detta att göra ;-)?

   Radera
  4. jag var väl inte tillräckligt feministisk...

   Radera
 14. Tänk om man kunde ha ett system ungefär som lär finnas inom musikvärlden (hittills i alla fall). När man skall rekrytera ny musiker till symfoniorkestern skall sökanden spela bakom en skärm. Juryn vet inte om det är en man eller kvinna, färgad eller vit, muslim eller same. Man väljer den bäste, vilket kan leda till att man får ytterligare en man till slagverkarna eller ytterligare en kvinna som förste(a) violinist. Och inte hjälper det att mixtra med kvotering till juryn för tänk om en kvinnlig jury råkar välja en man eller en manlig jury väljer en kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ytterst få yrken där det funkar att jobba bakom en skärm. Styrelseledamot är definitivt inte ett av dem.

   Lyckligtvis är företagare förutsägbara och oftast rationella. De kommer att välja den kandidat som troligast ger dem mest pengar. Dit når man lättast genom att inte mixtra med kvotering eller annan diskriminering.

   Radera
  2. Ja, det kan bidra till småbolags möjligheter. Det är bara byråkratiska monsterbolag som kan fokusera på annat än det som skapar framgång.

   Radera
 15. Angående det där med att "bredda horisonten", få ett rikare företag, vässa företaget genom att tillskansa sig olika kompetenser: I en utopisk framtid hoppas jag detta kan ske utan kvotering. Men som läget är, (vår hjärna väljer det vi känner igen, det trygga = magkänslan), då blir det kompisar man kan bästa naken med. Vi är för "pryda"för att klara oss utan kvotering ännu så länge. Gäller såklart alla kön. Dalai lama lär ha sagt att det bara finns en kamp: Den mellan långsiktigt och kortsiktigt tänkande. Idag bekymras jag av styrelser med enbart kvinnor, eller enbart män osv. I framtiden hoppas jag folk inte behöver skänka det en tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du skriver det som att kvotering bidrar till minskad polarisering och inte tvärtom. Förstår du inte att varenda kvinna (för nej, det gäller INTE alla kön, man får inte kvotera in män) som kvoteras in kommer att resultera i att även kvinnorna som inte kvoterats in ifrågasätts?!

   Radera
 16. Starkt att du vågar gå emot pk etablissemanget och skriva om detta. Jag är oerhört trött på detta trams. När man kvoterar tillsätter man tjänster efter etniskt ursprung eller kön. Detta tycker jag låter som rasism. Tjänster skall tillsättas efter kompetens och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som rasism för det är rasism.

   Radera
 17. Jag väntar fortfarande på könskvotering inom slamtömningstjänsten. Varför skriker inga feminist kärringar inom denna sektor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och gruvjobb. Himla snedfördelning där.

   Radera
 18. Många universitetsutbildningar med hög status (ex läkare, jurist, veterinär) har fler kvinnliga sökanden än manliga. Jag har inte hört någon andas om kvotering där. Kanske går det bara att kvotera i en riktning.

  Eftersom kvinnor utbildar sig i större omfattning än män lär deras tid i rampljuset inte ligga så långt bort. Men det blir ett problem om man inte har tålamod att vänta in den utvecklingen. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är hundra procent med på tåget att kvinnor skall anställas om de har högre kompetens än män. Men vad man har mellan benen skall inte avgöra

   Radera
  2. Ja, inom kort är väl alla jurister (definitivt alla domare) kvinnor. Det finns ändå två organisationer som jobbar för fler kvinnor inom rättsväsendet, så de ger sig nog inte förrän det är 110 %.

   Radera
  3. Jodå, de försökte kvotera på veterinärutbildningen för ett antal år sen. Det var fler kvinnor än män som sökte så de skulle kvotera in ett antal män. Problemet var att de män som skulle kvoteras in hade lägre betyg (från gymnasiet/högskoleprov mm) än de kvinnor som blev utknuffade.
   Med tanke på att veterinärutbildningen kräver bara 5:or/A/MVG/2,0 (minns inte vilket betygssystem som användes då) plus lite extra meritpoäng (ja, iallafall av kvinnorna) och det ändå inte räckte utan det blev lottning så blev det en liten proteststorm och det gick faktiskt till domstol.

   Spargrisen

   Radera
  4. "Problemet var att de män som skulle kvoteras in hade lägre betyg (från gymnasiet/högskoleprov mm) än de kvinnor som blev utknuffade."

   Ja, det är ju det som är kvotering. Att peta ut de mest kompetenta/berättigade till förmån för andra med sämre grund. I mina ögon är det lika illa som lottning. Eller möjligen sämre för lottning kan ju resultera i att de bästa kommer först i kön.

   Radera
 19. När jag läser kommentarerna minns jag en (15 år) gammal artikel. Karlstads universitet döms för diskriminering vid könskvotering till sjuksköterskerogrammet.
  https://centrumforrattvisa.se/karlstads-universitet-falls-for-konsdiskriminering/

  Man fick tydligen inte kvotera in personer med irrelevanta attribut.
  Har inte koll på om regler har ändrats till dags dato.

  Jag är emot kvotering men man borde på något sätt uppmuntra att leta kompetens utanför ramarna.

  På sommarjobbet i tonåren fick jag på första arbetsdagen erbjudandet från en annan anställd: "Vill du pippa är det bara du kommer in hit."
  På mitt livs första ordentliga anställningsintervju frågan av intervjuaren: "Tror du dig om att klara de sexuella trakasserierna?"
  På intervju nummer två: "Kan du koka kaffe?"

  Sträck upp en hand alla ni män som råkat ut för något liknande. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet väldigt lite om eventuella regeländringar, men det känns som att den allmänna uppfattningen har förskjutits. På den tiden var diskriminering något som uppfattades negativt. Idag finns uttryck som "positiv särbehandling", som antyder att diskriminering är okej bara det är åt "rätt" håll (vad det nu är).

   Jag antar att jag får sträcka upp handen. På ett jobb förväntades jag koka kaffe åt alla möjliga. Troligen för att den som hade min tjänst innan mig var en kvinna gift med en av cheferna, och eftersom hon hade gjort det trots att det inte stod i hennes arbetsbeskrivning förväntades jag göra det.

   Fast "pipperbjudanden" på jobbet har jag aldrig fått ;-)

   Radera
  2. Sträcker upp en hand. Kaffe med dopp om ni förstår. Gummslem finns det gott om

   Radera
  3. Ja, när det kommer till sexuella trakasserier (eller skämt som det heter när män drabbas) har jag hört många historier. Mitt utseende har som sagt hindrat mig från att själv råka ut för det. Nu menar inte jag att det rättfärdigar något eller att det gör det mer okej för kvinnor att drabbas, och jag fattar att kvinnor pga fysiska styrkeförhållanden kan känna sig betydligt mer utsatta.

   Radera
  4. Sparo: Jag fick "kaffejobbet" och inom två veckor var jag bannlyst från att koka kaffe. Ibland lönar det sig att göra kaffet riktigt, riktigt dåligt.

   Anonym 21:57: Välkommen till kvinnors vardag. ;-)


   Har jobbat ungefär fifty-fifty mansdominerade / kvinnodominerade yrken. Slem och mobbare finns i båda. Men männen sitter ibland/ofta högre upp på totempålen.

   Radera
  5. Det var så jag skulle ha gjort, riktigt dåligt kaffe. Jag tog istället upp diskussionen och frågade varför vissa människor inte skulle klara av att koka kaffe till sina egna möten, men fyra extra mått hade varit enklare.

   Radera
 20. Ha ha ha...du är då inte rädd för att sticka ut hakan !!

  SvaraRadera
 21. "Uppsala tingsrätt har slagit fast – det var inte okej att kvotera in killar på veterinärutbildningen. De 44 tjejer som stämt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får ett skadestånd på 35 000 kr var."(8 apr. 2009)

  Denna nyheten försvann ganska snabbt men fastnade ändå i mitt minne. Fler som minns? Tack Google. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när du säger det ringer det en klocka.

   Radera
 22. Sänt tycker jag är rent trams. En persons ska alltid anställas på dess meriter, inte för att det måste finnas en vit och en svart och en gul osv. Tyvärr tycker jag mig se tendenser (ogrundade eller inte) i många av svts program att minst en tävlande/programledare måste vara av utländsk härkomst numera. Det kanske bara är slumpen då de flesta är från storstaden och där finns det fler utlänningar än här nere i vår by, men det känns lite märkligt faktiskt. Speciellt om man tittar på SVT-barn och UR.

  Vissa roller/tjänster ska man såklart kunna ange kön till, det vore märkligt om både Romeo och Julia spelades av kvinnor/män. Dock har jag lite svårt med kvotering när det kommer till styrelser och annat, då meriter borde styra. Tyvärr har det väl varit en historia av manligt ryggdunkande som gjort att kvinnor har trängts undan till kaffehämtare, som gör att man tvingas till detta. Det är dock inget jag tycker är sund, då det kanske finns många andra, främst etniska och religiösa grupper som skulle kunna hävda samma sak. Ska vi begränsa oss till enbart kön vid kvotering? SVT ville ju börja kvotera in folk på etniska grunder, och jag förstår verkligen inte varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv ser jag inga tendenser på SVT eftersom jag inte ser någonting på SVT, men jag skulle ljuga om jag säger att jag är förvånad över din spaning.

   Helena Bergström har spelat Hamlet. Vet inte hur bra det var, men det vore i och för sig kul att se henne i en roll där hon inte gråter och visar brösten.

   Radera
  2. Barnprogrammen på SVT är extrema. Vad ska man svara sin 4-åring när han undrar varför så många av barnen som sitter i studion är utklädda till skurkar? Dvs har gömt ansiktet bakom en mask och under ett stort tygsjok. Värst var (är?) det från sändningarna i Växjö.
   Inte konstigt att de börjar titta på Nickelodeon istället, trots att det är gapigt. Där ser barnen ut som barn och ses inte som något sexuellt som måste gömmas för att vuxna män inte ska frestas.

   Radera
  3. Jag ska inte lära dig att uppfostra barn, men jag skulle nog försöka hitta andra barnprogram där den frågan inte kommer upp.

   Radera
 23. Länken i din inledningstext fungerar inte (för mig): Byt gärna till denna: https://www.di.se/ledare/blackrocks-rasism-maste-fa-motstand/

  Jag upphör inte att fascineras av att kvoteringen alltid ska baseras på fysiska attribut som kön och hudfärg men sällan på andra saker som också är spridda över befolkningen.

  Om vi nu ska kvotera efter fysiska attribut kommer härmed ytterligare förslag till Blackrock för att minska snedfördelningen i näringslivets toppositioner. Hälften av alla ska vara under medellängd och hälften över, samma sak med vikt. Hur rättvist är det att alla som fattar våra viktiga beslut är långa och tjocka? Hälften gamla och hälften unga, hälften lockiga, hälften rakhåriga och hälften skalliga (Logik är ingenting som är problem i en postmodernistisk värld). Vi måste också korrigera så att fördelningen stämmer med andelen glasögonbärare, piercade och vänsterhänta.

  Självklart är det ohållbart om vi inte även kvoterar efter själsförmögenheter och åsikter också. Ungefär 4% av SR och SVTs styrelser ska sympatisera med MP medan 20% ska gilla SD. Hälften ska ha en IQ på över 99 som är snittet för Sverige medan hälften ska ligga under 99.

  Minst en vegan ska vara inkvoterad i Swedish meats styrelse för där är de kroniskt underrepresenterade.

  De som ändå är bäst på jämställdhet: Jämställdhetsmyndigheten som på chefsnivå verkar närmast 100% jämställd borde få stå modell för företagens kvotering: https://www.gp.se/ledare/sonesson-inga-m%C3%A4n-i-j%C3%A4mst%C3%A4lldhetsmyndighetens-ledning-1.10661069

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Det borde jag väl ha begripit att DI inte kunde lämna en olåst artikel på samma adress i 24 timmar.

   Man kunde ju testa att kvotera in kompetens istället. Det är många organisationer, inte minst statliga, som skulle behöva det.

   Jämställdhetsmyndigheten är ett talande exempel, och om jag inte missminner mig har Miljöpartiet den minst jämställda riksdagsgruppen trots att de brukar gå till val på just jämställdhet.

   Radera
 24. Jag är defenitivt emot kvotering. Vore bättre att satsa på mentorsprogram eller liknande för att öka kompetensen i vissa grupper.
  Med det sagt så tror jag inte att det gör så stor skillnad för hur snacket går om t.ex. en kvinna får en hög position. Redan innan det blev vanligt med kvoteringar så kom det genast insinueringar om att hon legat sig till positionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att kvoteringar har varit vanliga sedan jag var liten på 80-talet. Hur snacket gick innan dess vet jag inte och den enda "liggningsutnämning" jag spekulerat i är Carl Bildt när han gifte sig med företrädaren Gösta Bohmans dotter.

   Men även om inkvoterade gruppers kompetens ifrågasatts även tidigare tror jag att det ökar för varje ny kvotering.

   Radera