torsdag 14 januari 2021

Skaffa ett liv

Fru Efficient Badass skrev ett bra inlägg med knep för att känna sig rik. Den kanske viktigaste punkten tyckte jag var denna:

Ägna tid åt kreativa projekt. Om det är något som får dig att känna dig som en slav under The Man så är det sova-jobba-äta-sova-formulan. Den jag själv trillar in i efter en period av heltidsarbete, nämligen att efter dagens slut äta och sen dråsa ner framför Netflix innan det är dags att sova för att orka upp till nästa arbetspass. Försök att bryta konsumtion av stimuli mot produktion av stimuli, även om det kan tyckas vara kontraintuitivt. Det kan handla om stort (skriva en bok) eller smått (skapa en Spotifylista) eller skissande på en dröm eller ett projekt av något slag. Det ger dig en känsla av att äga ditt liv = känsla av rikedom.

Nog så viktigt, men nog så svårt. När jag har fullt upp i vardagen är det inte dötid jag saknar, att få slösurfa eller snacka skit. För ärligt talat blir man ju less på det också. Det jag saknar är att inte få hålla på med livsförbättrande projekt. När man bara hinner få undan det löpande, att jobba, äta, sova, betala räkningar, diska och sånt, slutar man ju att leva och blir en slags mänsklig kompostbehållare.

Därmed inte sagt att jag alltid dragit igång de där projekten så fort jag haft tid. Så rationell är jag inte. Och jag tror att jag är i gott sällskap. Massa människor faller in i det fru EB kallar ”jobba-äta-sova-formulan”. Får man lite oväntad tid över är det lätt att fylla den med meningslösa tidsfördriv om man inte har en plan på hur tiden ska utnyttjas när den kommer.

Det här är en ekonomiblogg, men jag menar inte att de livsförbättrande projekten behöver handla om pengar. För mig gör de ofta det, på ett eller annat sätt, men du kan bygga ett bibliotek eller för all del en bokhylla, eller lära dig ett nytt språk utan tanke på att varken emigrera eller starta egen tolkverksamhet. Poängen är att du regelbundet bör jobba aktivt med något i syfte att ditt liv genom detta ska bli bättre om säg fem år. Gör du det?

23 kommentarer:

  1. Haha! Inte direkt subtil placering av den bilden. Jag känner mig definitivt som en mänsklig kugge i den stora maskinen. Kanske dags att ta tag i mitt liv snart. Brödbakningen går för övrigt på högvarv och det har gett mig lite livsgnista tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan alla har upp- och ner-perioder. Jag ville illustrera artikeln med någon som bara har ner-.

      Brödbakning kan verkligen ha den effekten. Det är gott, man sparar pengar och när man bakat dröjer sig en doft av nybakt bröd kvar i flera timmar.

      Radera
    2. Han har passande initialer :-)

      Radera
  2. Liv? Vart laddar man ner det nånstans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det finns en betaversion på Pirate Bay.

      Radera
  3. Produktion och kreativitet, ja det är något som gläder många. Tyvärr finns det ju alltid folk som kommer med eget tyckande om vad som är "bra" kreativitet och inte. Minns att när jag var liten och skulle prova på något, oavsett om det var bakning eller att snickra ihop en hylla, så fanns det gärna folk i närheten som först klagade på att man inte prioriterade "rätt" saker ("det där är väl onödigt") sen kommenterade hur vidbränt/snett/konstigt det blev. För att inte tala om att öva på ett musikinstrument. Det är lätt att man ger upp (dvs slutar) innan man tränat upp färdigheten tillräckligt bra. Nånstans i kreativiteten måste även tålamodet finnas trots konstigheter och misslyckanden. Men alla har inte stort tålamod vare sig med sig själv eller omgivningens tyckanden. Då blir det lätt att man bara sjunker ihop i något passivt.
    Hur blev det då för mig? Jo spruta idéer är jag bra på, sämre är det med att genomföra. I alla fall att genomföra (dvs träna) så pass mycket så att jag blir riktigt bra på något, vare sig det är att måla tavlor, spela krocket eller skriva noveller. Men jag gillar att prova nya saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste man välja själv. Jag förstår om föräldrar inte i alla lägen hoppar jämfota av glädje över att barnen vill baka, men alla andra ska väl ta och skita i det.

      Tålamod tror jag är en ren träningssak. Alla har inte samma förutsättningar, men alla kan träna upp det. Och bör göra det.

      Bra att känna till sina egna styrkor och svagheter, bara inte vetskapen i sig begränsar.

      Radera
  4. Så himla bra inlägg - både det här och fruEBs. När en helg har passerat känner jag ofta att jag hade önskat att jag orkat och hunnit mer, en känsla av att man slösar bort tid utan att veta vad man gjort. Funderar mycket på det inför exit - även om det dröjer flera år. Man vill ju liksom fylla sina dagar med liv. Jag har ofta förvånats över att man inte får en massa tid över när man avslutat t ex ett förtroendeuppdrag (som man vet tagit många timmar i anspråk). De timmarna borde ju finnas till förfogande, men det kanske är orken som saknas. Ibland är det ju svårt att komma igång - jag önskar att jag var en sådan som odlade grönsaker och bakade surdegsbröd. Kanske en träningssak det också? /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det! Jag var osäker på om jag tillförde något.

      Jag känner igen det där med att man avslutar något och tror att det ska bli en massa frigjord tid, men så försvinner de liksom. Det är därför jag tror att man måste vara beslutsam att fylla de nya timmarna med vettigheter. Annars försvinner de direkt, och dåliga vanor är lättare att få rutin på än goda.

      Jag försöker titta på dem som gör det bättre än jag. Jag hade en kompis med anställning, eget företag och familj som ändå lyckades dra igång nya projekt. Då tänker jag att där finns kunskaper att hämta.

      Grönsaksodling har jag släppt för tillfället, men så fort det börjar bli tomt på bröd i frysen bakar jag nytt och det funkar himla bra.

      Radera
  5. Bra där. Börja med att släng ut tvn ur huset, då frigörs både mycket energi och tid. Och blodtrycket faller garanterat dessutom.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Jag håller inte helt med, jag tycker att det kan vara livskvalitet att bara få glida ner i soffan, kolla på Netflix och inte göra något annat. Bara ta det lugnt, bara vara, bara njuta av livet och koppla av.

    För nått år sedan kom forskning från Karolinska kring stress som fick så stor uppmärksamhet att till och med pressen i utlandet lyfte upp den med artiklar. De hade undersökt varför svenskarna var så stressade relativt med folk i många andra länder trots att vi både hade längre semester och var experter på att ta pauser och "fika" på jobbet både två och tre gånger på dagen.

    Forskningen visade att tvärt emot vad många tror så är det inte jobbet som skapar stress hos oss svenskar det är tiden där vi inte jobbar. Svenskarna är nämligen enligt forskningen extremt dåliga på att göra ingenting. Hela tiden måste det hända saker, du skall vara aktiv, grejer måste ske hela tiden. Något som gör att kroppen aldrig får vila och koppla av helt. Ett tydligt exempel på detta ser vi ju när så många har det svårt under pandemin för att de inte får "göra saker", det värsta som finns för vissa är att bara vara hemma och ta det lugnt, pula med egna projekt och liknande.

    Själv är jag en sådan person som alltid har massor av projekt på gång samtidigt så det är sällan jag prioriterar att spendera en hel kväll eller helg framför Netflix då jag har så roligt med mina projekt. Men de gångerna jag har den tiden tycker jag definitivt att det kan vara livskvalitet att bara ta det lugnt i soffan, koppla av framför Netflix och göra ingenting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan absolut slappa ibland också, men i det långa loppet tycker jag att ren förströelse blir rätt segt.

      Jag ska inte tala för alla svenskar, men när jag är stressad är det just för att jag känner att jag inte får gjort vettiga saker, så jag tror att min stress skulle riskera att öka av Netflix.

      Radera
  7. Brukar säga att en av mina hobbies är allmänbildning. Att lära mig. Att förstå. Det går utmärkt ihop med exempelvis med auktionsintresset.
    Ett projekt behöver inte vara så stort. Bara man känner att man styr det av egen vilja och intresse.
    För tre veckor sen lärde jag mig "fermentera" tomatfrön. Kommer att nog att försöka odla en del i år.
    Har redan testat att sticka tröjor och mössor. Skaffat MC-kort. Och en massa annat.
    Men det finns ett halvfärdigt bokutkast i byrålådan. Letar fortfarande efter "min lilla sommarstuga". Funderar på att ta jägarexamen. Eller lära mig ett nytt språk.
    Så mycket projekt. Så lite tid. :-)
    (Har inte netflix. Råkade däremot ha datorn på för att titta redovisningen av USA-valet. Fick se upploppen i realtid.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Auktioner kan jag absolut tänka mig ger allmänbildning. Jag tycker att jag blivit lite allmänbildad av att exempelvis sälja min farmors grejer, serviser och sånt. Då läser jag på om dem och en del fastnar.

      USA-valet roade mig 2016. 2020 var jag trött redan innan det drog igång och den känslan har bara förstärkts.

      Radera
    2. Ibland visar sig sånt som man knappast kunde ana... Att du läser på om din farmors serviser, det är rart och lite blygsamt. Tycker det är svårt det där med allmänbildning, vad ingår?
      Konsten att göra ingenting tror jag är behövligt för kreativiteten, pendlar vi inte hela tiden? En del mer en del mindre. Träffat på en del konstnärer, galenskap, hybris och depression inte helt ovanligt. I lite lagom dos är det charmigt och roligare än dönickar som ständigt glor på Netflix.

      Radera
    3. Rart och blygsamt? Man får bäst betalt ju mer man kan säga om ett föremål och om jag vet att tillverkaren slutade tillverkningen under egen logga år 1952 kommer någon att triggas av det. Dessutom gillar jag att samla på kunskaper, en del vettigare än andra.

      En viss tid på att göra ingenting är säkert bra, men jag tror att vi alla fyller den kvoten ganska lätt.

      Radera
  8. Jag skulle vilja hitta en hobby som jag tyckte var så rolig att jag kan ägna några timmar åt varje dag. Tiden finns, men jag är väl för fantasilös eller lättuttråkad för att komma på något bra. Motion/träning är jag maxad på, mer sånt så blir jag skadad. Tills något dyker upp får det bli Netflix...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske kan Netflix hjälpa dig att hitta den (jag har aldrig använt Netflix, så jag vet inte), men kanske kan du lägga en stund varje dag åt att leta aktivt, på Netflix eller annorstädes.

      Radera
    2. Netflix i sig behöver ju inte vara dåligt, det handlar väl mer om att fundera kring hur och varför man använder sin tid som man gör, i resonemanget ovan. Låter på dig som att du tränar mycket och då kan ju soffan utgöra en annan form av vila och avkoppling att balansera tillvaron med. För en del kan det vara desto viktigare att dra ner på inkommande stimuli för att lära sig konsten att "bara vara". Det kan vara tråkigt ibland, men att aldrig vara uttråkad går ju inte för då blir man uttråkad till slut av det också, så att säga.

      Radera
    3. En rejäl uttråkning underskattad. Åtminstone för mig är det ofta då de kreativa projekten kommer till.

      Radera
    4. ÄR underskattad, skulle det vara.

      Radera