onsdag 6 januari 2021

Som man förhandlar får man svar

På Twitter finns ett gäng anonyma poliser som mest verkar använda plattformen till att gnälla på allmänheten på ett sätt som de inte kan på jobbet, åtminstone inte borde. En annan gemensam egenskap är att de inte tar till sig någon kritik, så jag blir inte så sugen på att diskutera med dem.

Men jag kan ju alltid kommentera dem på min egen plattform så slipper jag kanske bli kallad idiot. Vi får se när jag gräver fram denna jultweet från signaturen MC-Polis.

Några svarade att en yrkeskår vars främsta egenskap är att de går ner på knä för kriminella eller i bästa fall bötfäller fortkörande bilister på motorvägen kanske inte förtjänar högre lön. Det föll inte i så god jord.

Andra påpekade att om man lägger in New Yorks levnadsomkostnader i ekvationen är lönerna snarast lägre där. Dessutom visade det sig att siffrorna inte stämmer, eller att de gjorde det tidigare, men att lönerna sedan sjunkit. Det erkände MC-Polis utan omsvep, men det var lite som det gamla skämtet ”Jag vet att det inte stämmer, men det är för jävligt i alla fall”.

Jag skulle vilja komma med en kritik/invändning som jag inte såg från någon annan, nämligen att en arbetsgivare, i detta fall staten, aldrig kommer att betala mer än de behöver. När MC-Polis och hans kollegor går till jobbet för nuvarande lön godkänner de gällande avtal. Jag har en känsla av att de varit missnöjda i minst 30 år, alltså längre tid än de flesta poliser varit i branschen. Ändå har de sökt sig till utbildningen och jobbat på. Ja, men då så.

För fyra år sedan sänkte man begåvningskravet för att komma in på polisutbildningen. På en niogradig skala räcker det nu med en trea, klart under normalbegåvning. Det var inga massiva protester från befintliga poliser vad jag hörde, men det lär ju knappast höja kårens anseende och i förlängningen inte heller deras löner.

Jag vill inte hänga ut just poliser. Den här kritiken kan vi ta emot oss lite till mans (och kvinns). Jobbar vi för en lön vi inte är nöjda med istället för att sätta ner foten accepterar vi den. Tycker vi att facket är dåliga förhandlare, men ändå är fackanslutna godkänner vi deras förhandlingsförmågor. Kort sagt, att välja att inte göra någonting är också ett val. I vissa fall kanske det bästa valet, det får var och en bedöma, men när man gör ett val bör man inte bli förvånad när man får leva med dess konsekvenser.

31 kommentarer:

 1. Jag tillhör en av dem som tycker att poliser inte är värda 900.000 (eller ens 800.000 som det blir nu efter lite mer kronförstärkning). Inte ens i närheten. Argumentet att "det är så farligt jobb" håller inte riktigt, för de har alltid möjlighet att vara tillräckligt många och tillräckligt beväpnade för att minimera risken. Att vara busschaffis på en linje som går i fel område eller på fel tid känns mycket farligare. För övrigt misstänker jag att det bara är en liten andel av alla poliser som överhuvudtaget möter buset.

  Men jag tycker "MC-polis" har rätt att bedriva opinionsbildning för högre löner trots om han, genom att inte säga upp sig, har "accepterat" nuvarande lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största anledningen till att nämnde bussförare lever farligare är för att han inte har något att sätta emot våld. Han får inte ha elpistol, basebollträ eller ens tårgassprej. Skulle han ha det skulle poliserna jaga HONOM. Dessutom kan en polis alltid kalla på förstärkning. Bussföraren får söka lycka i polisens telefonkö. Har han tur skickar de ut ett par poliser om 30-45 minuter ifall han känner sig hotad.

   Visst har han rätt att driva på för högre lön, men det blir inte så trovärdigt att han får med mig på tåget.

   Radera
 2. Socialdemokraterna kallar sig fortfarande för "arbetarpartiet". Betrakta därefter att de och LO är exakt de som sett till att våra gemensamma resurser inte alls går till löner för lågbetalda sjuksköterskor, lärare eller poliser.

  Så vad tar pengarna från vårt mkt höga skattetryck vägen? Det är inte resursbrist. Pengarna går istället till bidrag till de som kommer hit för att leva ett liv som parasiter och kriminella. I allt högre utsträckning. Låna tiotals Miljarder årligen för att skänka till våldsdiktaturer har Sverige också råd med.

  Samtidigt fortsätter S att ha högre än 30 procent hos dessa grupper. Kort sagt, pissar man på sig själv så blir det inte skönt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattepengar går till lite av varje. Sverige är antagligen världens myndighetstätaste land, vilket också slukar en och annan miljard.

   Radera
 3. Polis är i Sverige ett yrke där det bara finns en arbetsgivare. Det suger för de anställda. Det brukar pratas om att monopol är dåligt för konsumenter, men det är minst lika dåligt för arbetstagare.

  I USA verkar varenda delstat och större samhälle ha sitt eget "police department", vilket sannolikt ökar möjligheterna att förhandla.

  En del politiker har ju pratat om att kommuner ska få anställa egna poliser som en lösning på vissa "utmaningar". Det skulle ju kunna vara ett sätt att få till en fungerande arbetsmarknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vill de jobba som just poliser finns det bara en arbetsgivare, men för dem som är villiga att jobba finns en växande säkerhetssektor i det privata näringslivet.

   Kommunala poliser tror jag inte att det blir något av. Efter att man kommunaliserade skolan tror jag att det ska mycket till innan man gör om det.

   Radera
  2. Nja, men med en polisutbildning och några års utbildning går det att få olika jobb inte bara hos polisen.

   Radera
 4. Håller med om att om man själv inte gör någon förändring så innebär det att man accepterar det som det är. Sedan kanske det finns andra sätt än att bara säga upp sig och göra annat - sätt som är mer krävande och tar lång tid (t.ex. bli aktiv själv inom facket, bli politiskt engagerad etc). En eloge till de som orkar med det. Det är mycket lättare att bara vända kappan efter vinden :-)

  Vem vet, MC-polisen kanske sparar 50% av lönen varje månad och slutar så fort hen kan!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, livet är tufft, men de måste väl ha funderat lite över hur det skulle bli när de sökte sig till yrket, och passar det inte kan man också tänka om.

   Det tror jag inte att han gör. De som skaffar sig den friheten brukar vara mindre bittra och snarstuckna, men det är såklart spekulation från min sida.

   Radera
 5. Tillgång och efterfrågan tänker jag. Är löner, arbetstider och andra förmåner bra så kommer många kompetenta personer vilja utbilda sig till polis, men vad jag har hört så är 25% av platserna tomma på Polishögskolan. Misstänker att skatterna istället går till genuscertifiering, bidrag till ensamkommande barn och till Malmö kommun med mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För några år sedan hade jag hållit med dig mer. Idag tror jag att kårens dåliga anseende är minst lika betydelsefullt som lönen för att inte få tag i rätt folk. Men allt hänger ju ihop.

   Radera
  2. Vad jag vet så har kåren ett högt anseende jämfört med tex universitet, sjukvården, domstolar med mera, se länken:
   https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/mars/fortsatt-okat-fortroende-for-polisen/

   Sedan är det alldeles för lite poliser i Sverige i förhållande till folkmängd och den grova brottslighet som vi har.

   Radera
  3. Ur statistik kan man få ut mycket, och jag vet inte hur den där undersökningen är gjord (och vilka andra undersökningar som visar annorlunda och därför inte läggs upp på polisen.se).

   Jag tror inte att jag känner någon som har förtroende för den svenska polisen och inte blev det bättre när de bokstavligt gick ner på knä på order av en pöbelhop.

   Radera
  4. Jag vet inte heller hur undersökningen är gjord, men jag har svårt att tro att de skulle ställa en ledande fråga till polismyndighetens favör i undersökningen eller att de i stor utsträckning har frågat personer som är anställda av polismyndigheten. Med det sagt så förstår jag inte heller varför polisen har ett högt förtroende (om det nu stämmer), den borde istället lega i nivå med media/tidningar.
   Det var också en ensam kvinnlig polis som ställde sig på knä och höll upp den där banderollen. Tror inte det var förankrat högre upp och ja hon företräder myndigheten. Tror dock att majoriteten av hennes kollegor skäms.

   Radera
  5. Jag tror inte heller att de frågar poliser, men svaren blir nog olika om du exempelvis frågar någon som aldrig blivit utsatt för brott och någon som suttit i polisens telefonkö i 45 minuter för att sedan mötas av en trött attityd av typen "Varför ringer du oss" som frågar om du inte är försäkrad.

   Har du hört mycket intern poliskritik mot den ensamma (så jävla ensam var hon inte, det visade andra filmer från längre avstånd) polisen som gick ner på knä inför demonstranterna? Den som tiger samtycker. För övrigt finns det fler, liknande exempel.

   Radera
  6. Jag har dock svårt att tro att de frågade personerna om de hade varit utsatt för brott eller behövt ringa till PKC innan de frågade om de kunde svara på denna undersökning.

   Annars tror jag att det är väldigt stor skillnad på de poliser som har jobbat i 10 år eller var med när Baseboll-ligan var i farten, till skillnad mot de poliser som har gått på PK-skolan vid Södertörn där de inte får parkera en målad polisbil nära skolan för att någon annan elev kan ta illa upp.

   Radera
  7. Nej, de tar väl ett slumpmässigt antal, vanligtvis några hundra eller i bästa fall ett par tusen, och så hoppas man att de är statistiskt representativa.

   Baseboll-ligan härjade för 40 år sedan, så det finns nog inte många konstaplar kvar från den tiden. Men visst tycks studenterna ha blivit bräckligare. Den nyss nämnda Lisa Simonsson, känd för att ha gått ner på knä och anslutit till en illegal demonstration, uttryckte i sin blogg att hon "har sjukt svårt för vapen". Då kanske polis är fel yrke.

   Radera
  8. Ja skulle man själv bli utsatt för våld och skulle behöva hjälp av en polis så skulle man inte vilja ha en polis vid sin sida som har sjukt svårt för vapen och delar ut armband där det står tafsa inte och slåss inte och som sedan står handfallna när personen fortsätter begå brott.

   Radera
  9. Och som sedan vill ha lön för att ha utfört något slags jobb.

   Radera
 6. "Jag skulle vilja komma med en kritik/invändning som jag inte såg från någon annan, nämligen att en arbetsgivare, i detta fall staten, aldrig kommer att betala mer än de behöver. "

  Njae. Det finns ju en jävla massa ljushuvuden i offentliga organisationer som lyfter en jävla massa mer pengar än vad man behövt betala för motsvarande insats från antingen de själva eller andra. Vill man ha en skateboardsamordnare räcker det ju antagligen med en platta sportdryck i veckan åt någon ungdom för att få det. Och typer som punkardanne på MSB eller Angela Bermudez Svankvist är nog bäst att inte ens tänka på. Hela idén med privatiseringar bygger ju egentligen på att offentlig verksamhet betalar mer än man behöver för vad man får. Och min lilla inblick i offentlig verksamhet ger att alldeles för mycket antingen är rena sinekurer typ "kommunal inspiratör" eller för folk på golvet att de visserligen inte får så bra betalt men å andra sidan heller knappt lyfter arslet.

  Hela upplägget med offentlig verksamhet innebär ju att det är där avståndet mellan den som betalar och den som sätter lönen är allra störst, så det är där vi borde vänta oss mest knasigheter. I fallet poliser, vårdbiträden och andra tycka-synd-om-grupper så tror jag att det faktiska problemet för högre löner inte är ekonomisk nit hos arbetsgivarna utan att det är så många att pengarna inte räcker både åt dem och åt det andra grejerna man hellre vill lägga skattepengar på.

  Så jag tror inte att det skulle fungera särskilt bra om de kompetenta poliserna slutade för att pressa upp lönerna. Staten skulle bara sänka kraven ytterligare och nöja sig med sämre poliser för samma lön. Det finns helt enkelt inget behov från *statens* sida för duktiga poliser till det pris som duktiga poliser kräver. Vilket vad jag kan bedöma är vad som faktiskt sker. Utmärkande för de flesta politiska kommentatorer med polisbakgrund är att de är före detta. De kunde hitta bättre grejer att syssla med än att fortsätta vara polis med sunkiga villkor och tokig ledning.

  Angående specifikt MC-polis tror jag inte riktigt han tänkt på att kvaliteten man får in om man höjer lönen till bortåt en miljon om året är bra mycket högre än hans egen. Han skulle gå rätt snabbt från en veteran med anseende till en sån där gammal långsam idiot som nykomlingarna måste förklara grejer för och skulle egentligen bara fortsätta ha ett jobb på grund av att de svenska anställningsreglerna är så hårda. För det är rätt otroligt att han på riktigt skulle kunna konkurrera med folk med liknande kompetensprofil som är värda dubbelt så mycket pengar som han tjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i fallet skateboardsamordnare, Angela Bermudez Svankvist eller en "kommunal inspiratör" handlar det ju inte om en kår utan om en person. Då kan lönen absolut vara mer än marknadsmässig och hållas uppe helt av korrupta skäl. Jobbet kanske inte ens behövs och då vore 0 kr lagom. Jag åsyftade statliga poliser, kommunala barnskötare eller liknande.

   På kort sikt skulle kanske massuppsägningar inte hjälpa, men vad ska man göra då? Att gnälla på Twitter funkar nog lika dåligt som dessförinnan att gnälla på Facebook och ännu tidigare på MySpace.

   Just denna gnällande polis vet jag inget om. Kanske är han helt värdelös och skulle rationaliseras bort om det fanns bättre folk att välja på, ingen aning.

   Radera
 7. Det finns flera sidor av detta och jag är själv lite kluven. Med dagens prioriteringar och insatser är polisen INTE underbetalda. Att snabbt fixa eskort åt Dan Eliasson, prioritera förundersökningar och rättsfall mot upprörda pensionärer som skriver neger eller kritiserar den sanslösa migrationspolitiken, knäböja vid BLM-demos m.m. och inte sätta hårt mot hårt mot kriminella förortsgäng ger inga pluspoäng hos mig. De skall prioritera att upprätthålla ordning och lagföra kriminella. OM de skulle fokusera på detta skulle de förtjäna dubbla lönen. Men det förutsätter ny polisledning och politisk styrning plus betydligt hårdare straff och slut på daltet.
  Utan högre lön kommer även de dugliga poliserna att sluta och utan bra poliser kommer vi aldrig att få tillbaka det trygga Sverige som faktiskt funnits. För inte så länge sedan.
  Så med dagens agerande är de inte värda högre lön, men med tanke på förändringar som bara måste komma, är betydligt högre lön i framtiden en förutsättning och av högsta prioritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingenting är svartvitt. Därför tycker jag att det är olyckligt att enskilda poliser ständigt tillåts ta på sig offerkofta och aldrig ifrågasätts eller avkrävs eget ansvar.

   Är de missnöjda med ledningen får de sätta ner foten och kritisera den. Det görs ungefär en gång vart femte år när någon kriminalinspektör med ett år kvar till pensionen tar bladet från munnen och kritiserar den organisation de lydigt jobbat i under 30 år utan att säga flaska.

   Radera
 8. Snabb sökning på salary.com visar att medianlönen för en Patrol Officer var 58' USD/år i december (470' SEK/år). Sedan är levnadsomkostnaderna betydligt högre i New York än Stockholm. I glesbyggd (Småland vs Wyoming) så är bostäder dyrare i USA men kläder, mat och annat är billigare.

  Objektivt sett bör det gå att spara mera som polis i USA än i Sverige utan att gå in allt för mycket på lön och livskvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viss skillnad på 58000 i medianlön och "minst 99000 dollar". Och ja, snitthyran för en trea i New York är nog rätt mycket högre än i Stockholm (för att inte tala om småländsk glesbygd).

   Men det är nog mycket som inte går att jämföra. Arbetsklimat, arbetstider och pensionsvillkor, bara för att nämna några punkter.

   Radera
  2. Appropå boende kostnader:
   https://www.numbeo.com/cost-of-living/city_price_rankings?itemId=100
   Blir mer intressant att jämföra om man tar med detta i beräkningen också.
   Mvh Kemoko

   Radera
  3. Ja, det måste ju påverka diskussionen. Det där var ändå bara köpepriserna. Jag gissar att medelhyran skiljer ännu mer.

   Radera
  4. På någon av jämförelsesiterna tror jag att boendekostanden i New York låg 30% över Stockholm, vilket kan stämma, men även att vissa andra omkostnader är billigare där än här.

   Radera
  5. Jag har aldrig varit i New York, men tror att det är väldigt begränsat med utgifter som är lägre än i exempelvis Gnesta.

   För den som bor där. Taxi kanske är billigare, men bor man i Gnesta behöver man inte göra så många taxiresor.

   Radera
 9. Jag kanninte låta bli att delvis hålla med den där personen som svarade det där om bötfällande av bilister och knäböjande... Samtidigt tycker jag generellt om poliser och dom borde ha mer befogenheter att agera mot riktiga kriminella.
  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med den kommentaren tillfullo. Vill du ha bra betalt - gör ett bra och meningsfullt jobb.

   Med tanke på att vår poliskår (givetvis utan straff) utan att tveka kan tömma ett helt magasin i en kille med Downs syndrom som bara kan säga "mamma" undrar jag om det inte vore bättre att istället ta bort de befogenheter de redan har.

   Radera