tisdag 5 januari 2021

Vann tio miljoner

På nyårsafton vann en 50-årig Jönköpingsbo tio miljoner på lotto. Mannens kommentar:

Jag tänker inte jobba en timma till. Nu har jag gjort mitt, nu ska jag bara njuta av livet. Det känns makalöst.

Njuta av livet hoppas jag att alla gör. I hans fall betyder det tydligen att resa, åka motorcykel och ta dagen som den kommer. Jag har sett den nyheten kommenteras lite här och där och blev förvånad över hur mycket elakheter och missunnsamhet han fick ta emot. Konsensus verkar vara att det här kommer att gå åt helvete och pengarna kommer vara slut fortare än kvickt. Sedan sitter han där, bitter och arbetslös.

Jag får väl erkänna att jag själv noterat att lottovinnare ibland har en fantastiskt förmåga att göra allt fel. Men vi som inte vet mer än vi kunnat läsa oss till om den här femtioåringen har ju faktiskt ingen aning om hans ekonomiska sinnelag. Det enda vi vet är att han spelat på lotto en gång, och ja, det verkar inte så ekonomiskt. Men vadå, till och med jag slösar ibland bort pengar.

Jag tvivlar inte på att man kan bränna tio miljoner på resor och motorcyklar, men han kanske köper sin drömhoj för hundratusen, åker runt med den och bryter av med en och annan jämtländsk fotvandring. Kan det kosta mer än några hundratusen om året? Så småningom kanske han får pension också.

Dessutom tycks alla förutsätta att han inte tänker investera pengarna och leva på avkastningen, trots att hans upplägg inte framgår någonstans. Med fyraprocentsregeln blir det fyrahundratusen per år att leva för. Det hade räckt för mig (lågoddsare va?).

Men av någon anledning lyckas denne vinnare reta upp hela Facebook och halva Finanstwitter. Själv går jag igång betydligt mer på gamlingar som vinner stort på Bingolotto eller Postkodlotteriet (ingen under 75 tycks någonsin vinna på dessa spel) och säger att de ska leva precis som tidigare, inte ändra någonting. Så varför spelar de då?!

44 kommentarer:

 1. Allt oftare verkar det vara just Jönköpingsbor som vinner på den här typen av spel, undrar om en stark gudstro är en bidragande orsak till de lyckosamma utdelningarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en spaning jag varken uppmärksammat själv eller kan bekräfta. Jag gissar dock att en eventuell gud inte lägger sig i lottodragningarna.

   Radera
  2. Dags att flytta till Jönköping då

   Radera
  3. Om det är ren slump vem som vinner i lotto hjälper det inte att flytta dit. Om det är Gud som styr vinster efter gudstro hjälper det inte heller såvida inte själva flytten gör dig mer troende.

   Radera
 2. Jag trodde annars att lotto och dylikt var det enda accepterade sättet att bli rik i Sverige :) Tänk att folk orkar reta upp sig på andras tur? Det säger rätt mkt om misären i Sverige ekonomiskt sett idag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad det säger något om. Kanske egoism, kanske börjar man döma andra innan man tänkt igenom situationen.

   Radera
  2. Det är efter vad jag uppfattat även fullt accepterat att bli rik på att vara duktig på någon idrott som det betalas fantasisummor för att se andra människor utöva.

   Radera
  3. Alltså, den här gamla "sanningen" att det bara är okej att tjäna pengar på tips och lotteri, hur väl stämmer den egentligen? Har börshajar som Sven Hagströmer eller entreprenörer som Daniel Ek fått ta emot stora mängder hat och hot för att de tjänat pengar på sitt arbete?

   Alla älskar inte alla och har man en självsäker eller rentav stöddig attityd kommer man alltid få skit från någon, med eller utan rätt, men det är inte detsamma som att de inte är accepterade i sina yrkesroller.

   Radera
  4. Nog har väl den svenska jantelagen en rätt så lång och väl dokumenterad historik ändå? Den där lottosnubben är ju bara en i mängden.

   Radera
  5. Jag vet inte det. Jag lyssnar kanske på för lite jantefolk för jag hör mer åsikter om att det bara är okej med spelvinster än vad jag faktiskt ser av det.

   Radera
  6. Skumt att folk orkar hata så. Men andra sidan är det väl bättre att hata på grund av tur än gnet om man _måste_ välja.

   Jante är väl förresten Dansk eller Norsk och inte svensk beroende på hur man ser det. Förövrigt finns en variant av jantelagen i alla länder. Inget specifikt för Sverige.

   Radera
  7. Ja, inte ens Jante är svenskt :)

   Radera
 3. Den här historien har jag missat. Han kanske åker rätt in i ett mitträcke med sin nya motorcykel och avlider. Då räckte pengarna mer än väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt kan hända och är ytterligare ett skäl till att leva sitt liv som man själv behagar. Man ska såklart ställa upp för nära och kära, men jag skulle inte vilja summera mitt liv i dödsögonblicket och känna att jag levt konventionellt för att inte sticka ut, för att det var vad som förväntades av mig.

   Radera
  2. Precis så! Det här verkar ju spontant vara det han vill göra med sina pengar. Varför skall han då låta sig nedslås av andras syn på förvaltning. Sen får man tycka det är en onödig kommentar om man vill, vilket är lite ironiskt då den kommentaren var ganska onödig enligt mig.

   Radera
  3. Äsch, ingen kommentar är onödig. Bara man menar vad man skriver och det tror jag att ni gjorde båda två.

   Radera
 4. Fan va gött med 5 miljoner med 400k om året ja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ska du få 400000 i avkastning på fem miljoner krävs 8 %. Nåväl, pengar in hur som helst.

   Radera
 5. Jag var faktiskt en av de som påtalade att pengarna inte kommer räcka i evighet om han inte investerar dom. Folk tycks ha en överdriven tro på hur länge pengar räcker på ett bankkonto utan avkastning.

  Jag spelade igår på v6 för första gången på 3 år. Kostade 305kr, taget ur min personliga hobbyplånbok. Vaknade idag till nyheten om 6000kr i vinst. Snackade lite ekonomi på jobbet, nämnde spelet och fick frågan "hade du sagt upp dig om du vunnit 600 000kr?"från en kolleg som hörde fel på vinstsumman. Jag räknade lite snabbt på det och kom fram till att 10 mille, där går gränsen för vad jag skulle" behövt"ha i atg/lotto/dobbel-vinst för att" säkert kunna säga upp mig.

  På följdfrågan om varför det krävs så mycket så bröt jag ner det till:
  1. 500 000kr buffert (ifall börsen kraschar/utdelningar minskar, något går sönder)
  2. Köpa hus för ca 3-4 millar.
  3. Investera resterande under en period. 200 000 i avkastning om året skulle funka att leva på för vår familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju helt på hur snabbt pengarna går ut från konto, men också hur gammal man är. Tio miljoner skulle lätt räcka för mig. Troligen fem också, men jag inser att andra har andra behov.

   Radera
  2. Efter vad man läst om de flesta som vinner på dobbel så räcker pengarna bara i några år pga att de har svårt o förstå mängden, de är inte förberedda på det ansvaret. En resa på 100 000 blir gärna en till och en till.. Ett hus vid Medelhavet och bilen som köptes för 3 år sedan behöver nog en kompis. Sen alla vänner och familj som "behöver" hjälp, de måste man ju också assistera.. Osv osv...

   Radera
  3. Är det inte vad man skriver för att det är vad folk vill höra? Visst finns det sådana exempel, men jag gissar att de flesta lever ungefär som tidigare. Kanske unnar de sig någon resa eller en bättre bil, men sedan händer inte så mycket.

   Radera
  4. Jag hade ju gärna sett att personerna som vinner hade kunnat förvalta pengarna på ett bra sätt.. Visst njuta av dom, men även så att de räcker länge..

   Radera
  5. Det är naturligtvis det bästa. Sen kommer alltid en idiot och hans pengar att gå skilda vägar. Om "50-åringen" är en sådan får vi kanske aldrig reda på. Om det inte kommer en uppföljande artikel med en tårdrypande offerhistoria.

   Radera
 6. En gång för länge sedan sålde min klass 21-lotter för att få ihop pengar till någon skolresa. Jag köpte en till mig själv, och vann högsta vinsten: 100 kronor. Glädjen jag kände då har jag nog inte upplevt igen, trots decennier av ett intressant liv. Och den 100-lappen räckte i flera, flera månader …

  Det var bättre förr. Och förr, då var det också bättre förr.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lättare att glädja sig åt sånt förr. Jag vann 750 kr på bingo runt 1980. Det var roligare än om jag lagt på två nollor idag.

   Radera
 7. Jag har förstått att under corona så har en helt ny skara människor börjat med bingolotter och dylikt - många som aldrig spelat förut men som en liten förströelse i pandemin.

  En i nära familjen var en av dessa spelnybörjare och gav nyligen sina två barn i undre tonåren lotter i postkodlotteriet, eller om det var bingolotter, inte så insatt i de olika varianterna, totalt ointresse.
  Det sjuka var att ett av barnen vann. Inte några tusingar utan snittvinsten på den i normalfallet (utan corona..) TV sända dragningen är flera hundra tusen. Dragning senare i år. Blir någon form av digital anpassning och givetvis är det inte det minderåriga barnet som är med utan en av föräldrarna..

  Men allt känns väldigt knepigt för mig - hur löser de de troliga utfallet att ett av barnen blir väldigt rikt (för ett mindre barn) och det andra barnet inte. Ingenting var sagt om detta delikata problem innan de fick lotterna och även om det mindre barnet som vann har lovat att dela med sig så har ingen fördelning nämnts.

  Ska bli intressant att följa, hade jag varit förälder hade jag nästan varit lika rädd för högvinsten som för lågvinsten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag visserligen inte sett Bingolotto sedan Loket var programledare, men jag kan inte tänka mig sämre förströelse. Det hände ju fan ingenting, det var som ett caféprogram med korta inslag av spel.

   Bra frågeställning! Hade det varit mina barn (och jag tänkt på det innan) hade jag bestämt att det skulle delas 50/50 eller åtminstone 55/45 på storvinster för precis som du säger blir det ju märkligt annars.

   Radera
 8. ja, nåt i stil med 55/45 vore schysst tycker jag. Sen kommer nog föräldrarna se till att merparten åker in i sparande på börs, efter avdrag för nåt playstation 5 el liknande..

  En urtråkig familj för media att skriva något om...känns som ju dummare svar på frågan vad man ska göra med caschen desto större rubriker och genomslag..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den artikeln hade jag läst, men jag bryr mig å andra sidan inte ett dugg om Bianca Ingrossos silikonnäbb, så det är en för liten grupp att ta hänsyn till.

   Radera
 9. Tänk om man gjort sin fire-satsning i ett antal år, sparat ihop säg 5 miljoner, och känner sig väldigt tillfreds efter ett antal års slit. Och så går man och vinner 10 miljoner på en lottjävel för 28 kronor.

  Det skulle kännas som om en uppoffring som man gjort under antal år av ens liv var helt bortkastade eller onödiga.

  Om jag mot all förmodan skulle spela på den typen av spel skulle det nästan vara bäst att inte vinna. För min mentala hälsas skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng. Vissa pengar har kommit så larvigt lätt att det liksom devalverar värdet av slitet när det inte gått lika lätt. Å andra sidan går det ju åt andra hållet ibland och när man sliter för skitpengar blir i alla fall jag lite andäktig inför de pengar jag har. Jag tror att det är nyttigt med olika perspektiv, ifråga om det mesta.

   Radera
 10. https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/arne-har-bott-p%C3%A5-hotell-i-ett-halv%C3%A5r-som-en-familj-1.39483827

  Något för dig kanske sparo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, bevare mig väl! För det första är 15000 kr för de fasta utgifterna ungefär dubbelt så mycket som jag idag lägger på ALLT. Dessutom gillar jag inte ens att bo på hotell.

   Radera
 11. Tips till Sparo
  "Obetalda räkningar och fakturaköp gör att unga drar på sig allt större skulder. När ”Robin” fick påhälsning av Kronofogden hade han skulder på 150 000"

  drog till norge över helgen, gjorde av med 15.000 i baren första kvällen, tog nytt lån i mobilen dagen efter, det var skoj

  från vår favorit på sr.se - plånboken
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1645185

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att det inte fanns någon text eller kortare klipp. Det kommer ta ett tag innan jag lyckas pressa in 50 minuter podd, men jag ska lyssna på den. Din beskrivning låter lovande så tack för den!

   Radera
  2. kan laddas ner som mp3 på deras hemsida och därefter kan du ju tex snabblyssna i 2 ggr hastighet, det är ganska informationstomt så det är ingen risk att man missar något ( och nej, ökad hastighet betyder inte att det låter som piff och puff på julafton, tekniken har utvecklats sedan 40-talet, speciellt sedan det blev digitalt manipulerbart)

   Radera
  3. Jag har laddat ner den till min mp3-spelare, men där fanns redan mycket att lyssna på så oavsett tempo blir det inte direkt. Jag tycker nog att det låter lite som Piff & Puff vid dubbla hastigheten, men det gör mig inget. Ska jag kunna ta anteckningar till ett blogginlägg klarar jag dock inte att speeda upp det. Jag får snarare pausa när jag skriver.

   Radera
 12. För någon vecka sedan (eller kanske två) stod det tydligen en ekonom i TV (typ Nyhetsmorgon) och sa att alla borde ha 2-3 månadslöner i buffert. Det vanliga snacket om sparande. Sedan dess har jag sett mängder av diskussioner på Twitter och andra medier om att det är helt OMÖJLIGT för en vanlig person att spara ihop detta. Jag tycker det är så tragiskt att folk inte förstår att de flesta faktiskt kan. Om man bara vill :) Tror alla att man måste vinna på lotto för att få ihop ett vettigt sparande?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen tragiskt. Snacka om motvind Wibble skulle ha idag. Något som däremot verkar väldigt möjligt är att bara prata ekonomi med andra som bekräftar ens fördomar, som också säger att det är helt omöjligt att spara ihop ett par månaders utgifter som buffert. Så är man trygg i det.

   Radera
  2. Ja, det skulle hon verkligen!
   Så är det tyvärr. De stackare som yttrade att 2-3 månadslöner är rimligt att ha i budget blev påhoppade från alla håll och kanter. De kallades verklighetsfrånvända! Undrar vad du hade kallats i ett sånt läge? ;)

   Radera
  3. Gissningsvis sinnessjuk helidiot. Eller:
   https://www.youtube.com/watch?v=5Jw_gN3n9BQ

   Radera
  4. Sinnessjuk helidiot är lite kortare och lättare att säga ;)
   Haha, klassiker!

   Radera