måndag 4 januari 2021

Bidrag ger fusk

Tillväxtverket arbetar för hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag”. Eller inte. Kanske är det läge att de döper om sig till Bidragsverket. Eller Fuskverket för det tycks gå hand i hand. Redan förra våren pratades det om att de som tog emot coronastöd fuskade, och Tillväxtverket utredde.

Regeringen låtsades i vanlig ordning visa handlingskraft. Nu skulle fusket stävjas! Fast ett halvår senare kan man konstatera att risken att åka fast tycks försvinnande liten. 1700 tips har lett till c:a 80 polisanmälningar. Av dessa verkar ungefär 90 procent läggas ner. Sedan gäller det ju att lyckas sätta dit någon också.

Men inte blir väl vi nyhetskonsumenter förvånade om det slutar med att fusket med korttidsstöd (som nu förlängts fram till juni i år och möjligen borde heta långtidsstöd) lämnas helt obeivrat? Kunde man inte ha räknat ut det innan? För så här blir det ju alltid när man hittar på olika typer av tillfälliga bidrag. Det fuskas hejdlöst och tillfälligheten förlängs tills den är snudd på permanent.

Det saboterar dessutom den fria marknaden, tvärtemot Tillväxtverkets uppdrag. Om konkurrenterna får bidrag måste man själv ansöka för att hänga med, och om alla andra fuskar är det svårt att stå emot. Bidrag är lite som doping, vinnaren tar pengarna och det utgår inget bonuspris till bästa cyklisten eller löparen som går i mål ren (på 23:e plats).

Sänk istället arbetsgivaravgifterna generellt (jag förstår faktiskt inte varför det ska finnas en straffskatt på att anställa) och låt de företag som lyckas bäst tjäna pengar. Kriser kommer alltid innebära att företag får varsla och lägga ner. Förhoppningsvis hittar både ägare och anställda livskraftigare verksamheter. Naturligt urval, hette det på Darwins tid.

10 kommentarer:

  1. Men inte kan man väl låta de som tjänar pengar behålla dem. Då blir ju allt ojämlikt. Och förmodligen skadar det också klimatet.

    SvaraRadera
  2. Sverige byggdes på fusk och bidrag. Nej, arbete var det ja. Sådant är ju helt ute idag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, människan är inte mer komplicerad än att vi går dit det är enkelt. Premieras arbete jobbar vi, straffas arbete jobbar vi inte.

      Radera
  3. En stor del av arbetsgivaravgiften är ju egentligen bara en premie som anställda betalar för att kunna vara sjuk, arbetslös, pensionär eller föräldraledig. På så sätt skapas en buffert så inte ”samhället” behöver ta kostnaden vid dessa tillfällen. För ingen ska få mig att tro att arbetsgivaren skulle höja min lön med 31% eller att folk omkring mig skulle spara dessa pengar, om arbetsgivaravgiften avskaffades.
    Jag tycker mao att den är bra och ska finnas kvar.
    Dock så kan den så kallade särskilda löneskatten avskaffas helt. Där pratar vi om ologisk och skadlig skatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, varför skulle de höja din lön med 31,42 procent om arbetsgivaravgiften slopas? Det är ju en skatt som arbetsgivaren betalar till staten som tack för att de anställer dig.

      Men visst, jag varken tror eller menar att arbetsgivaravgiften ska tas bort. Däremot tycker jag att om samhället vill försöka minska arbetslösheten genom stimulanser är det där man ska lägga in dem. Det blir lättare att anställa om det blir billigare för den potentielle arbetsgivaren att göra det, och chansen att fuska blir betydligt lägre än vid tillfälliga kontantutbetalningar och annat.

      Radera
  4. Otvivelaktigt förekommer det fusk i alla bidragssystem och de vet alla utom de som "har varit naiva" (och ofta fortsätter att vara naiva efter det att de upptäcker att de har varit det). Möjligen intar just Sverige och svenskar någon slags särställning i godtrogenhet. Den förda politiken indikerar det men det är kanske en annan fråga.

    Samtidigt tycker jag att det är lite orättvist att bara värdera ena sidan, avigsidan, av det. Precis som med läkemedel är det förhållandet mellan önskad och oönskad effekt som avgör om någonting är bra. Någonstans har säkert bidrag gjort verklig och rättvis nytta för både individ och samhälle.

    Din bild om att kämpa sig i mål på 23 plats som första ren löpare fick mig att tänka på detta klipp. https://www.youtube.com/watch?v=MTn1v5TGK_w Om myndigheter bekämpade fusk med samma kämpaglöd som dessa damer skulle det nog vara mindre utbrett.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, något bidrag har säkert gjort nytta någon gång. Jag pratar generellt.

      Det där är en klassiker :)

      Radera
  5. Som Svenne Rubins skrev i en låt: "Allting har blitt så dyrt här i Sverige
    Sanna mina ord, det blir bara värre
    Det ser inte ut som om det skulle finnas nån gräns
    Krascher på börsen och dåliga omen
    Skatter på skatten och inflationen
    Ränta på ränta och svångrem och TV-licens"

    Finns en rad om virus från hong kong med hosta och snuva också, det var rätt pricksäkert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Svenne Rubins "sanningar" ska man ta på allvar, och de har rätt i att det inte ser ut som det skulle finnas någon gräns.

      Radera