torsdag 7 januari 2021

Dricks på löpet

Häromdagen nåddes vi av chockbeskedet att Dan Eliasson, avgående generaldirektör för Myndigheten för Sol & Bad, dricksar dåligt. Jag har aldrig tagit Eliasson i försvar och tänker inte börja nu, men jag håller med om att detta är svårt. Hur ska man undvika att mötas av löpsedlar om snål dricks när man kommer hem från solsemestern?


Steget Efter  – som vanligt steget före.

Man kan söka på nätet, men vissa manualer tycker jag verkar helt galna. Som denna – 20 us-dollar för hjälp med en bokning och upp till fem dollar för städning av hotellrummet?! Det är ju inte så att hotellboendet är gratis vid sidan av dessa ”avgifter”. Vad tar det att städa ett hotellrum, tio minuter? Ska jag betala trehundra kronor i timmen svart vid sidan av städerskans ordinarie lön?!

I USA är det ändå någorlunda uttalat att dricksen är en stor del av lönen för vissa yrkesgrupper, men hur gör man på Punkar-Dannes Gran Canaria? Jag har läst flera texter på nätet om att dricks i Spanien är helt frivilligt, men att man kan lägga några procent ”om servicen är bra”.

Jag tar fasta på tillägget. Själva vitsen med dricks ska väl vara att premiera god service? Ska jag betraktas som en skithög om jag ändå inte lägger till tio procent på notan, vad ska då de som verkligen förtjänar extra pengar få – notan x2?


Snåljåp, nu ringer jag Nyheter Idag!

Och så borde det väl spela roll vad det är för ställe? Jag har aldrig varit på bögklubb i Puerto Rico och vet inte hur generaldirektören dricksade där, så jag kan omöjligen bedöma ifall han var snål, men lika självklart som att jag betalar dricks om jag äter middag på restaurang, lika självklart skulle jag inte komma på tanken på McDonald's (där jag i och för sig aldrig skulle komma på tanken att äta).

Hur gör ni? Tycker ni drickssystemet är glasklart både i Sverige och utomlands? Ska det vara på det här viset äter jag hemma istället.

53 kommentarer:

  1. Vänta nu, stoppa pressarna! Är du en dricksare??? Min världsbild faller i bitar :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så att det är min favoritsysselsättning, men jag gillar att bete mig som folk. Alltså dricksar jag i lägen där de flesta andra gör det.

      Radera
  2. Nope, dricks är svårt.

    Med lite tur kommer det framtida kontantlösa samhället göra dricks krångligare till den grad att det försvinner, i alla fall i de situationer där det inte finns en kortläsare. Men det kanske är att hoppas på för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev illamående redan vid "det framtida kontantlösa samhället" :(

      Radera
  3. Som gammal restaurangare så har jag ett enkelt system.

    Dricksar 5% för bra service och 5% för bra mat (men då ska det inte vara något fel nånstans, som att maten kommer innan drickat)

    Är det exceptionellt bra så Dricksar jag 15%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Likadant i alla länder eller pratar vi bara Sverige nu?

      Ja, man vill ju gärna att mängden dricks ska påverkas av kvaliteten på mat och service.

      Radera
    2. Reser inte supermycket utomlands, det blir mest Asien när det kommer till resor för vår familj. Frugans familj kommer från Kina ursprungligen och jag har alltid haft ett intresse för asiatiskt historia o kultur. Kina och Japan tillåter inte dricks så det är inte applicerar där.

      England som vi varit en del i har dricksen inräknad i slutnotan så inte applicerar där heller.

      Jag har aldrig riktigt uppskattat charter där man betalar x kr för att ligga på en strand o äta undermålig mat o dricka halvdålig dricka i en vecka eller 2. Då tar jag hellre ett par dagar vid en sjö/havet här i Sverige.

      Radera
    3. Tillåter inte dricks? Wow, det var ju ett annat sätt att hantera det.

      Radera
    4. I Kina, när vi var där 2012, så försökte jag ge en servitris 20kr i dricks efter att hon lekt med vår dotter när denne inte ville sitta still längre (fick det ok:at av chefen) servitrisen lämnade tillbaka pengarna o förklarade att hon inte fick ta emot pengarna då det kunde klassas som mutbrott.

      I Japan fick vi aldrig valet med dricks när vi betalade efter maten. Så antar att det är något liknande där.

      Radera
    5. Undrar om samma regel gäller för kinesiska politiker ;-).

      Radera
  4. Skulle aldrig komma på tanken och ge dricks, jag får inte extra betalt för att jag gör mitt jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Också ett rimligt svar, men jag känner att jag inte orkar ta den striden. Särskilt med tanke på hur sällan jag äter ute.

      Radera
  5. Dricks är svårt. Lägger jag för lite, lägger jag för mycket? Innan första resan till USA för ett antal år sedan så sökte jag upp en lathund på internet för att ha lite mer på fötterna vilket dämpade den värsta ångesten. Trots det fick jag en klump i magen varje gång jag var osäker på om det var en dricksservice jag just fått eller inte. Dessutom att alltid ha koll på att man hade "bra" valörer på fickan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man vill ju inte behöva växla för att betala dricks.

      Problemet med lathundarna är att de tycks variera väldigt. Nästan så man skulle vilja gräva fram tio lathundar och dra ett snitt.

      Radera
  6. Så Dan Eliasson gick på bögklubb med? Därav det helt "nödvändiga" resan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Gick på bögklubb med"? Att döma av media tycks det ha varit det enda han gjorde. Nödvändigheten i det får han bedöma själv, men i förväg lät det ju som att han skulle umgås med sin familj, inte med "unga, slanka män" eller hur det nu var Stoppa Pressarna formulerade det.

      Radera
    2. Höö, var inne på stoppa pressarna nu. Jag förstår varför han avgick direkt.

      Intressant på ett obskyrt sätt. Aldrig fel att lära sig nya grejer,tack så mycket.

      Radera
    3. Svårt att bryta sina vardagliga vanor måhända, de ställen han besöker i Stockholm ska ha de famösa "glory holes" - hur det förhåller sig med den saken verkar fortfarande vara höljt i dunkel (!). Nåväl det är väl något som kommer att rekommenderas för vanliga par i Aftonbladet som önskar "spica"- up sitt bleka kärleksliv snart.
      Om CP (Centerpartiet) hade haft kvar sina tidningar så sätter endast fantasin gränser för vad dessa tidningar skulle kunnat ha rekommenderat på sexfronten....

      Radera
    4. Jag är själv ruskigt okunnig om Dan Eliassons sexliv, men kan det leda till att han inte ges möjlighet att förstöra ännu en myndighet är det bara att tacka och ta emot.

      Radera
    5. Det sägs ju att han har hållhakar på folk, kanske beror på ett utsvävande liv i gränslandet. Eliasson som tjänar så pass mycket borde ge bra med dricks om det är befogat. Tycker i o f s att man kan ta bort det här med dricksandet och ge folk ordentliga löner istället. Samtidigt finns det ju de som kanske tjänar mindre än servitrisen och har ett servicejobb t ex inom hemtjänsten, ska de behöva ge dricks eller kunna få lite tillstucket av någon åldring. Det där med dricks känns förlegat./Em

      Radera
    6. Det förutsätter jag att han har. Ingen annan myndighetsperson har visat sig ha så många liv.

      Ja, det där är ju också frågor som borde vägas in, kundens ekonomi. Eller kanske mängdrabatt. Om det är min favoritkrog där jag går flera gånger i veckan kan jag väl inte förväntas dricksa lika mycket varje gång som sällanköpskunden? Bäst vore om alla fick hela sin lön av arbetsgivaren.

      Radera
    7. Danne kanske kan bli generaldirektör på Skatteverket, där finns det säkert mycket han kan se till att förstöra. Skatteverket är ju tydligen en av de myndigheter som hamnar absolut högst i de flesta undersökningarna i förtroende bland allmänheten, så här finns något för Danne att sätta tänderna i ;-)

      Radera
    8. Nej, jag tror det räcker nu. Vi kommer att få betala hans miljonlön livet ut, men framöver tror jag motprestationen blir att göra ingenting på jobbet.

      Radera
    9. Han har väl inte rätt till lön efter att hans anställning slutar 2022?

      Radera
    10. Skulle förvåna om han nöjer sig med att sitta och trumpeta på elefantkyrkogården, slängandes med sin snabel. Tillsammans med, säg tex Sarnecki, hittar de säkert på nåt djävulstyg, vilket radarpar, viljen duo! Blir höjd till skyarna av SVT och DN, utses till årets svensk(ar), och ses längst fram i Pridetåget i sensommar samtdigt som de framför Sommarprat i direktsändning i P1, direktsändning från flaket i tåget. Halleluja!

      Radera
    11. Sarnecki är en tröttsam figur, minns honom sen i början av åttio-talet, det var som gud hade uttalat sig. Det verkar var så med minoritetsgrupper som är eller har varit förtryckta, förföljda och mördade på grund av sitt ursprung eller läggning, (vilket givetvis inte är försvarbart på något sätt) kan komma undan med mycket som inte skulle vara godtagbart för många andra, där liknade beteende skulle nagelfaras och personerna ifråga skulle få löpa gatlopp om de gjort likadant. Se bara på Federley att en sån person överhuvudtaget har fått den politiska ställning han har haft förhoppningsvis, är en gåta.

      Radera
    12. Vi får se. Han är trots allt bara 59 år. Jag blir inte förvånad över om någon regering (av valfri färg, alla tycks ju älska honom) fortsätter att ge honom mer eller mindre påhittade uppdrag.

      Sarneckis saga tror jag däremot går mot sitt slut. Han börjar bli för gammal och dessutom finns det gott om yngre förmågor som säger ungefär det han säger.

      Radera
  7. Lämna dricks för städning av hotellrum har jag aldrig gjort, inte ens i usa, det anser jag borde ingå annars hade man lika gärna kunnat bo på cockroach motel.
    Jag går sällan på restauranger där man förväntas dricksa så antagligen hade jag gjort fel, förmodligen för snål :S
    Vad man ska ge på en bögklubb har jag ingen aning om. Vad är det ens? Eliasson med vänner som badar bastu och runkar bulle? Eller spanska karlar som strippar? Ger man dricks genom att sätta fast sedlar i stringkalsongen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vissa svenska hotell hade JAG velat ha dricks på hotellet för att göra städarens jobb :)

      Nej, hade det varit rena porrklubbar tror jag att det hade framgått i viss media. I annan media hade det stått precis lika lite som nu.

      Radera
  8. Har gett både för lite och för mycket (väldigt bra service och god mat) samt gett utan att ha något val (den var redan inkluderad i priset med ett påslag på antingen 5 eller 10 procent, detta var i Asien på medel och fin restaurang). Tycker det är okej om de förtjänar det givet bra mat och service annars tycker jag tyvärr inte det är värt det. Däremot har jag förståelse för att dricksen gör att arbetarna kan få någorlunda lön då det utomlands redan oftast är en låg baslön.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om middagen dessutom kostar 20 kr i svenska pengar blir det lättare att sockra än när man betalar 95 kr för en förrättssallad.

      Radera
    2. Var faktiskt i Sverige jag gav för mycket i min mening 4-stjärnigt hotell, tre rätters exemplariskt service och god mat. Var ju rätt många år sedan hade inte gett så mycket i dagsläget.

      Mvh Anonym-m

      Radera
    3. Ja, då blir varje procent fler kronor.

      Radera
  9. Jag tycker dricks kan fungera i serviceyrken, det ger incitament till personal att anstränga sig lite extra. Visserligen kan service fungera väldigt väl även i länder där dricks inte är vanligt eller ens accepterat, men det är svårt att argumentera mot att man i USA oftast får väldigt bra service på restauranger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl något fel med mig, men jag tycker att man alltid ska anstränga sig på sitt jobb, oavsett om lönen är bra eller inte.

      Radera
    2. Det tycker jag också, och helst hade jag sluppit dricksa. Men det är tyvärr stor skillnad många gånger på personal som kan få dricks om de överträffar förväntningarna och på personal som inte kan få dricks. Se på myndighetsvärlden, de som jobbar där hade mått bra av att behöva anstränga sig för att få lite mer pengar.

      Radera
    3. Fast i myndighetsvärlden borde alternativet vara personligt ansvar och/eller sparken. Fast så är det bevisligen inte.

      Radera
  10. En till som sparkas in på elefantkyrkogården på Regeringskansliet med bibehållen lön (var det ca 160K i mån han hade?) och hittepåuppgifter.

    Man kanske ska söka det där jobbet på Myndigheten för Semester och Bad, det verkar ganska relaxed...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att jag hörde en siffra mellan 3 och 4 miljoner till som han (som minst) kommer att få i lön för att göra ingenting.

      Radera
  11. Dricks på restauranger försvann i samband med en dricksreform för ca 30 år sedan, de anställda fick högre lön istället. Det är sedan länge glömt och på många restauranger förväntas man ge dricks. Visst kan man ge om service och mat varit tillfredsställande, tvång undanbedes dock.

    Mvh EDS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Det är ju så det borde vara. Är man mer eller mindre tvungen att ge dricks är det snarare en avgift.

      Radera
  12. Hur kommer det sig att Aftonbladet inte slog upp detta på löpet?
    På något vis känns frågan underrapporterad. Trots att CP (Centerpartiet) och co säkert ser det som vardagligt.
    På något konstigt vis får jag liksom kännslan av att vår oberoende press hade agerat helt annorlunda om det rört sig om tex Jimmie
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag går aldrig in på Aftonbladet utan ser bara material därifrån när någon i mitt flöde delar, så jag har ingen aning om hur de hanterat Eliassons resa. Något lär de väl ha skrivit, men kanske Charlotte Pirellis nya läppar eller "Virka Silvias barnvantar" pressade bort honom från löpsedlarna.

      Radera
  13. Ger aldrig dricks i Sverige eller Spanien, har aldrig varit i USA. Försökte ge dricks i Kina, men där verkar det vara tabu att ta emot. Överallt sa de bara "no no no" när jag ville smyga till en tia eller nåt efter fotvården eller den flitige piccolon.

    Håller med om att dricks är helförvirrande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får skylla på grupptrycket, men jag brukar ge dricks på svenska restauranger.

      Radera
  14. I Sverige ger jag normalt dricks om servicen/maten/upplevelsen är utöver det jag förväntar mig som minimum. Det är den dock sällan. Kan dock bero på att jag sällan är på den typen av restauranger. Vi hade väl en lagändring för massa år sedan där dricksen i stället flyttades till högre lön vilket gjort det mindre självklart att ge dricks på allt annat än utmärkt service.

    Jag tyckte det var mer vanligt med dricks back in the days när folk använde kontanter, då var det vanligt att folk gjorde sig av med småpengarna den vägen.

    Ett bra trick som jag lärde mig i min ungdom när jag hängde på krogen/studentnation en hel del var att ge bra dricks i baren första gången jag beställde. När det var mycket folk på krogen kunde det lätt vara 10-20 min väntetid på att få beställa, men efter bra dricks vid första beställningen så hittade bartendern en direkt varje gång man kom dit resten av kvällen. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väl kvar i "back in the days" då för jag försöker alltid använda kontanter. Och är det så att restaurangen inte tar emot kontanter (det har hänt att jag glömt fråga) blir det exakt 0 kr i dricks.

      Bra tips! Första intrycket är viktigt.

      Radera
  15. Jag blir närmast kränkt när jag ombeds "slå in beloppet själv" efter att t ex ha stått i kö till baren på en färja för att få en smörgås som personalen hämtar ur ett kylskåp. Borde testa att dra av lite på notan för att se om det funkar omvänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, testa! Och funkar det inte, berätta för personalen hur du tänkte. Jag tror att reaktionen kan vara värd en hel del.

      Radera
  16. Har bott i olika delar av världen i perioder. I USA ger man dricks, så är det bara. Oavsett vad man tycker om drickssystemet. Känslan är att det mest är ängsliga turister som nojar över dricksen. Vill du betala kontant och har bara stora sedlar? Inga problem. Servitören kommer att ge dig växel med lämpliga valörer för att kunna ge rätt dricks. Skitsystem men inget man som besökande kan göra mycket åt. Dricks åt städare eller väskbärare på hotell är mer symboliskt. Någon dollar här och där.

    I asien är dricks i regel no-no. I EU-länder finns inget behov alls av att dricksa. I Sverige är min grundregel att inte ge dricks. Möjligtvis runda av uppåt om det varit extra bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att de hjälper till om man ber dem, men det skulle kännas olustigt. Symboliska dollar blir också pengar, både för givare och mottagare.

      Radera
  17. Jag dricksar i princip aldrig. Arbetar själv som sjuksköterska och inte sjutton förväntar jag mig dricks för att jag sköter mitt jobb!? Kan hända att någon patient kommit med fika som tack, och tror det är desto vanliga på vårdavdelning (är själv på röntgen), men då är det icke förväntat och på helt frivillig basis./Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju ytterst få yrkeskårer som kan förvänta sig dricks. Har själv jobbat på restaurangscener och inte var det någon som kastade mynt på mig. Någon gång kom ett glas flygande :)

      Radera