torsdag 1 juli 2021

Sommartecken nr 1: Bluffakturor

Som företagare betyder sommar främst att det är snudd på omöjligt att få tag i folk, men det har det ju varit i över ett år nu ”på grund av rådande omständigheter”. Vari dessa omständigheter består framgår inte, men vanligtvis att företag tar chansen att skylla varenda försening och kompetensbrist på något j-vla virus.

Och så att man ständigt blir utsatt för försök till blåsningar och svindlerier. Det kan i och för sig hända hela året, men på sommaren kraftsamlar drägget i hopp om att en ointresserad och orutinerad receptionistvikarie ska släppa igenom bluffakturan eller ladda ner trojanen.

Säkert en god idé för den skrupellöse. Sommarjobbare saknar kunskaper och vill inte besvära chefen på semestern, och den ordinarie personalen har fullt upp med att räkna ner dagarna till semestern. Om bluffarna upptäcks anmäls de oftast inte, och anmäls de så lägger polisen ner eftersom de precis som vanligt har fullt upp med att fika, spela innebandy och gå ner på knä för terrorister, så det är helt riskfritt.

Fast på mitt företag hugger de i sten för här sitter det som vanligt ett folkilsket skäggmiffo som ser alla räkningar mer eller mindre som bluffakturor och som gör vad han kan för att undvika att ladda ner till och med de helt legitima uppdateringarna av befintliga program eftersom han sett igenom även den bluffen och insett att nya versioner bara är lite sämre, långsammare och mer utrymmeskrävande. Skit ner er, bluffgubbar!

25 kommentarer:

 1. De borde ha en som dig för att vakta statens skattekista Micke. Så kanske det blev ett slut på miffo-spenderandet?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag faktiskt. Bara inte specifikt jag.

   Radera
 2. Sparo for president, som de säger där borta i väst ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle jag verkligen vara orolig för det här landet.

   Radera
  2. Dock inte jag. Inte det minsta. Det skulle vara minst tusen ggr bättre... Dags för sossesvinen och dra åt h-vete och de kan ta kappvändaren Lööf samt MP-fascisterna med sig...
   Tack Sparo! Alltid intressant att läsa vad du har skrivit.

   Radera
  3. Jag får hålla med Anonym 11.14 här. Jag vore ingen bra president. Bättre än den nuvarande såklart, men det är ingen direkt merit.

   Radera
 3. Rätt miffo på rätt plats.

  SvaraRadera
 4. Sparo, om det skulle bli 43-46 grader varmt ute, såsom de har haft det borta i sydvästra Kanada och nordvästra USA sedan några dar tillbaka, hur skulle du göra? För du skulle väl knappast köpa en eller flera luftkonditioneringsapparat(-er) får vi väl anta.
  Packa ner ett tält och köra norrut till dess att temperaturen sjunkit till mer normala nivåer? Ladda upp med myggmedel och sedan sova under bar himmel när man väl är framme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Jag är väldigt känslig för värme, men också för utgifter. I första hand skulle jag nog testa att duscha kallt några gånger per dag.

   Radera
 5. Tänk om vi fick öronmärkta våra skattekronor till diverse ändamål. Undrar hur annorlunda budgeten hade sett ut då..

  SvaraRadera
 6. Folkilskna skäggmiffon är en folkgrupp jag också hör till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad folkilskna vi skulle vara om vi INTE hade skägg, för det är ju ändå ett privilegium man inte vill vara utan.

   Radera
 7. Jävla bra med ett folkilsket skäggmiffo tycker jag. Behövs många många fler och jag skriver mig gärna som ett jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar kunna starta en folkrörelse :)

   Radera
  2. Fast det faller antagligen lite på att vi är folkilskna.

   Radera
  3. Antagligen, tyvärr, för folkrörelsen behövs!

   Radera
 8. Ganska orelaterat: Hittade en räknare som beräknar när man statistiskt sett dör. (https://www.thecalculator.co/lifestyle/Death-Calculator-216.html) Då borde man kunna beräkna när man ska sluta jobba för att få maximal total pension, givet att pensionssystemet ser ut som det gör idag. (https://www.minpension.se/ är ju en ganska bra resurs)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker, men "givet att pensionssystemet ser som det gör idag" känns helt i klass med "om alla kineser hoppar exakt samtidigt". Teoretiskt kan det hända att pensionssystemet både finns kvar och ser exakt likadant ut, men troligt är det inte.

   Radera
 9. Som ekonomichef i ett tidigare liv fick jag ta del av ett raffinerat ”erbjudande” under sommarmånaderna. En faktura hade tagit sig hela vägen förbi alla duktiga administratörer men eftersom organisationens beställare ff inte kunde hittas krävdes nu min beslutsattest. Beloppet (500 euro) var på lagom nivå för att slippa igenom alla granskande ögon. Men eftersom sommarmånader även innebär lägre arbetstryck hittade jag en e-post att kunna kontakta. Jag ställde frågan om vad fakturan avsåg & vem som beställt i vår organisatipn. Blev mkt förvånad då ett välartikulerat svar på felfri engelska landade i min mailkorg inom mindre än 15 min. Misstänker att jag varken var den förste eller sista som frågade & att svaret var förberett sedan länge… Fakturan var ingen faktura utan ett ”erbjudande”, som passerat alla duktiga ekonomiassistenters tränade ögon. Erbjudandet i typsnittstl ca 5 var lätt att missa & sannolikt fick de betalt av många som fick erbjudandet…
  Nigeriabrev på 2000-talet?
  Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvånansvärt många går på de där "erbjudandena" och hamnar i ett abonnemang i exempelvis en telefonkatalog som inte går att säga upp på 48 månader och som inte finns, annat än just för att lura folk som inte läser det finstilta.

   Radera
  2. Ja så är det få det skulle upphöra om deras utskick av ”erbjudanden” inte bar frukt. Det jag förvånades mest av var att alka dessa duktiga assistenter inte såg det men även solen har fläckar var min reaktion då som nu ��.

   Radera
  3. Det är nog smart att slå till på sommaren när hjärnorna redan gått på semester.

   Radera