Ännu ett avsnitt i serien ”baka ditt
eget matbröd”. Eller ja, det har väl inte riktigt blivit en
serie, mycket för att jag av bekvämlighetsskäl bakar samma
handfull recept igen och igen. Men nu har jag t o m köpt ett par nya
ingredienser för att spexa till det. Dagens uppgift:
lantbröd!
Receptet kommer från min moster,
men i vanlig ordning har jag saboterat det med egna infall redan på
första försöket. Detta användes:
jäst, 25 gram
vatten, 7,5 dl
vetemjöl, 10 dl
rågsikt, 4 dl
vetekli, 1 dl
linfrö, 1 dl
sirap, 1 msk
salt, 3 tsk
Linfrö och vetekli är nya
bekantskaper i mitt kök.
Värm vattnet till 30-37 grader. Rör
ut jästen i det. Ner med resten av ingredienserna. Ser ut som att
jag ska göra godis.
När det är blandat ser det mer ut som
att det ska bli pannkakor.
Täck med plastfolie i 1,5 timme. Rör
om några varv med en slev efter halva tiden.
Mjöla bakbordet och häll ut degen.
Dela den i två delar.
Nu blir det lite knepigt. Knåda
degklumparna och dra ut dem till kvadrater. Vik sedan kanterna mot
mitten och vänd avslutningsvis bröden uppochned på plåten, typ så
här:
Ser fortfarande inte så himla
aptitliga ut:
Sätt ugnen på 225 grader och låt
brödet jäsa i 30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen tills du
känner att färgen är rätt. Jag tjatar om detta med färg eftersom
min erfarenhet är att olika ugnar är olika snabba, så häng inte upp dig på vad det står i receptet. För mig tog det
30 minuter innan det såg ut så här.
Jag orkar inte räkna ut någon kostnad
eftersom allt hembakt bröd blir billigt bara man inte har saffran i
(och varför någon skulle vilja ha denna värdelösa ingrediens i
bröd har alltid förbryllat mig). Vetekli och linfrö drar upp
priset och egentligen skulle det ha varit lantvetemjöl, men där slog
snålspärren igen för mig. Smörgås på det.
Linfrön är mycket vanligt förekommande i mina bröd och frallor. En riktigt trevlig och nyttig ingrediens. Även en del solrosfrön åker med ibland.
SvaraRaderaLinfrön var en positiv upplevelse. Solrosfrön är jag mer tveksam till. Äter dem om jag betalt för dem, men inte mer än så.
RaderaJag tror aldrig jag sett dig göra riktigt bröd, dvs surdegsbröd :) Varför?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Att Sparo inte gillar surdegsbröd vet nog alla om vid det här laget...;-)
RaderaDet är riktigt som JoEs skriver. Jag provade att ha en surdeg ett tag, men blev aldrig nöjd med resultatet och kom på att jag nog inte är så förtjust i surdeg.
RaderaKan bidra med mitt enkla recept på två limpor:
SvaraRadera50 g jäst
8 dl mjölk, vatten eller filmjölk - fingervarmt
1 dl mörk eller ljus sirap
4 msk olja
3 tsk salt
18 -19dl rågsikt (eller vetemjöl enl. egen tycke)
Om man vill kan även valnötter blandas i.
GÖR SÅ HÄR:
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, mjöl, lite i taget. Bearbeta degen 6-7 minuter i maskin.
2. Dela och forma degen till två avlånga limpor.
3. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt den vila i 20 minuter innan du sätter in den i ugnen.
4. Sätt in bröden mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan gräddas i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.
Valnötter går bort för mig (de skär sig med min nötallergi) och 1 dl sirap låter väldigt sött. Annars låter det bra även om jag tror att 50 minuter skulle vara i längsta laget i min ugn.
Radera