lördag 31 juli 2021

Lantbröd

Ännu ett avsnitt i serien ”baka ditt eget matbröd”. Eller ja, det har väl inte riktigt blivit en serie, mycket för att jag av bekvämlighetsskäl bakar samma handfull recept igen och igen. Men nu har jag t o m köpt ett par nya ingredienser för att spexa till det. Dagens uppgift: lantbröd!

Receptet kommer från min moster, men i vanlig ordning har jag saboterat det med egna infall redan på första försöket. Detta användes:

jäst, 25 gram
vatten, 7,5 dl
vetemjöl, 10 dl
rågsikt, 4 dl
vetekli, 1 dl
linfrö, 1 dl
sirap, 1 msk
salt, 3 tsk

Linfrö och vetekli är nya bekantskaper i mitt kök.

Värm vattnet till 30-37 grader. Rör ut jästen i det. Ner med resten av ingredienserna. Ser ut som att jag ska göra godis.

När det är blandat ser det mer ut som att det ska bli pannkakor.

Täck med plastfolie i 1,5 timme. Rör om några varv med en slev efter halva tiden.

Mjöla bakbordet och häll ut degen. Dela den i två delar.

Nu blir det lite knepigt. Knåda degklumparna och dra ut dem till kvadrater. Vik sedan kanterna mot mitten och vänd avslutningsvis bröden uppochned på plåten, typ så här:

Ser fortfarande inte så himla aptitliga ut:

Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa i 30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen tills du känner att färgen är rätt. Jag tjatar om detta med färg eftersom min erfarenhet är att olika ugnar är olika snabba, så häng inte upp dig på vad det står i receptet. För mig tog det 30 minuter innan det såg ut så här.



Jag orkar inte räkna ut någon kostnad eftersom allt hembakt bröd blir billigt bara man inte har saffran i (och varför någon skulle vilja ha denna värdelösa ingrediens i bröd har alltid förbryllat mig). Vetekli och linfrö drar upp priset och egentligen skulle det ha varit lantvetemjöl, men där slog snålspärren igen för mig. Smörgås på det.

7 kommentarer:

  1. Linfrön är mycket vanligt förekommande i mina bröd och frallor. En riktigt trevlig och nyttig ingrediens. Även en del solrosfrön åker med ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linfrön var en positiv upplevelse. Solrosfrön är jag mer tveksam till. Äter dem om jag betalt för dem, men inte mer än så.

      Radera
  2. Jag tror aldrig jag sett dig göra riktigt bröd, dvs surdegsbröd :) Varför?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att Sparo inte gillar surdegsbröd vet nog alla om vid det här laget...;-)

      Radera
    2. Det är riktigt som JoEs skriver. Jag provade att ha en surdeg ett tag, men blev aldrig nöjd med resultatet och kom på att jag nog inte är så förtjust i surdeg.

      Radera
  3. Kan bidra med mitt enkla recept på två limpor:

    50 g jäst
    8 dl mjölk, vatten eller filmjölk - fingervarmt
    1 dl mörk eller ljus sirap
    4 msk olja
    3 tsk salt
    18 -19dl rågsikt (eller vetemjöl enl. egen tycke)
    Om man vill kan även valnötter blandas i.

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, mjöl, lite i taget. Bearbeta degen 6-7 minuter i maskin.

    2. Dela och forma degen till två avlånga limpor.

    3. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt den vila i 20 minuter innan du sätter in den i ugnen.

    4. Sätt in bröden mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan gräddas i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valnötter går bort för mig (de skär sig med min nötallergi) och 1 dl sirap låter väldigt sött. Annars låter det bra även om jag tror att 50 minuter skulle vara i längsta laget i min ugn.

      Radera