måndag 19 juli 2021

Lögn, förbannad lögn och statistik

När jag jobbade som produktionsplanerare kom min chef på att han en gång i veckan ville ha ett stapeldiagram – på papper – över lagret och den planerade produktionen. Det var väl för att kolla att jag inte missade att planera produktion av något i lagret, vilket inte hade hänt ändå för jag var inte idiot på den tiden heller.


Jag bara såg ut sån.

Men ibland verkade lagret mindre balanserat för det var många faktorer att ta hänsyn till. Marknaden, inte minst. Så för att inte bekymra min chef med sånt han ändå inte begrep tryckte jag då helt enkelt ihop diagrammet för att minska gapen.

Det är ändå ingenting emot den manipulation media ägnar sig åt när de redovisar svenska folkets partisympatier. Detta sker igen och igen, både hos kvällstidningar och statsmedia, men det här var ett av de värsta exemplen jag sett hittills.

Som Viktor skriver (och som vi ser med blotta ögat) är:

 • 9,4 mer än 10,4.
 • 3,5 mer än 3,5.
 • en differens på 2,4 tre gånger större än en på 3,5.
Hur det gått till, och varför, får vi aldrig reda på, men ber man ett kalkylprogram skapa staplar utifrån givna siffror kommer staplarnas storlek motsvara siffrorna, så antingen har man matat in andra siffror eller också har man fört över diagrammet till ett ritprogram där man ”bättrat på” verkligheten.

Jag är så gammal att jag minns en tid då källkritik användes bokstavligt och inte betydde att man alltid ska vara kritisk mot vissa källor och okritisk mot andra, men för yngre personer (eller äldre som glömt) kan detta vara en bra påminnelse om att ”Det står ju i tidningen” inte är ett argument för att något skulle vara sant.

28 kommentarer:

 1. Som det alltid stod på Aftonbladets förstasida: om sanningen ska fram

  Påminnelse till del om hanteringen av tex DDR, dvs tyska DEMOKRATISKA republiken, där många, tex Aftonbladet ständigt påpekade att det visst är ett demokratiskt land, det ingår ju t.o.m i landets namn. Och så hade de ju val. Oftast med valdeltagande på typiska 97-98%, där så gott som samtliga röstade på samma kandidat.

  Är det någon som inte vid det här laget har förstått att AB är Socialdemokraternas taltratt, deras megafon på så många plattformar som möjligt?
  Om man inte greppat det efter endast 70-80 år (sedan S köpte AB), ja då är det nog uteslutet att talgdanken kommer att falla ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Jag utgår ifrån att de, om inte förr, tog bort den formuleringen i samband med att Anders Lindberg kom till tidningen.

   Att ta in demokrati i namnet är ett grepp som använts av många på eller utanför gränsen - som demokratiska folkrepubliken Korea och socialdemokraterna.

   Radera
  2. Sparo, och man fortsätter på samma sätt med andra påhitt, tex säger man antirasistiskt när det man verkar för, och praktiskt utför, är just själva definitionen på rasistiskt.

   Resonemanget går nåt i stil med; det spelar ingen roll vad vi säger, så länge vi får eller sitter (kvar) vid makten.

   Vi bestämmer vilken spelplan och vilka regler som gäller för oss, och vi bestämmer naturligtvis vilka regler som gäller för er andra. Och det är andra regler som gäller för er andra. Självklart. För det har vi bestämt. Det är demokratiskt, för vi säger att det är demokratiskt.

   Radera
  3. Ja, när det kommer till rasism är det som att en del lämnar all logik vid dörren. Man klarar inte (om man ens försöker) att bedöma alla efter samma måttstock, vilket precis som du är inne på är själva definitionen av diskriminering.

   Radera
 2. Äsch, AB har väl gjort staplarna för hand och höftat till på ett ungefär, cirka, omkring rätt på höjden! Det är svårt att göra exakt när man sitter framför Paint och ritar... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt att få till det i Paint, vilket är det främsta skälet att inte göra det. Open Office eller Excel ritar skalenligt.

   Radera
 3. Det är ju svårare att göra fel, än att göra rätt med moderna dataprogram. Gör man det i excel får staplarna automatiskt rätt höjd. Gör man det i paint eller något måste man krångla som fan för att det ska bli raka staplar. Eller att bara redigera höjden på dem är också extra arbete. Hur man än vrider på det är det omöjligt att hävda något annat än att det fuskats med flit. Man måste ju förstås vara efterbliven för att påverkas av sådana här diagram, men det lär ju funka på ganska många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite så jag tänker. Svårt att misslyckas av misstag, särskilt upprepade gånger.

   Radera
 4. Journalister verkar notoriskt okunniga när det gäller statistik. Staplar och diagram är ofta felaktiga, även i Dagens Industri.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är verkligen inte specifikt för Aftonbladet. Det råkade bara bli det exemplet eftersom det var färskast.

   Radera
 5. Statte Stickan19 juli 2021 12:29

  Jo, och när man på StatsTV gör liknande tidigare i år så svarar de precis som förväntat, nämligen godagyxskaft, se här hur Henrik Jönsson plockar isär deras argument på ett föredömligt sätt:
  https://youtu.be/X9GEHEMXyYM?t=471

  Men om man höjer anslaget från nuvarande dryga 8.000 miljoner kronor för Public Service per år, till, låt oss säga 850.000 miljoner kronor - ja, då, då kommer det nog att bli rätt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där är han inne på något. Även om han inte går över precis alla gränser genom att göra stapeln med lägst siffra högre än den andra.

   Skulle snarare tro tvärtom eftersom jag känner att försämringen av public service aldrig varit större än just när PS-skatten infördes.

   Radera
 6. Det var länge sedan den tvångsfinansierade media tog det så långt att man måste utgå ifrån att allt är ljug. Precis som allt politrukerna gör.Mvh investera-pengar.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så, men det är ändå märkligt att inte ens resultatet av en opinionsundersökning ska kunna redovisas korrekt.

   Radera
 7. Haha vilken grej. Pinsamt för Aftonbladet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här gången var det Aftonbladet, nästa gång någon annan.

   Radera
 8. Det enda som stämmer i diagrammet är att C representeras med röd färg. I senaste intervjun jag hörde med A. Lööf (vid regeringskrisen) skyllde hon ifrån sig på ett sätt som vilken sosse som helst nog blev imponerad av. Hon skulle lätt kunna ha en ministerpost i Löfvens regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det märkligt att ingenting någonsin är hennes fel :)

   Radera
  2. Mycket hat som byggs upp på nätet emot Annie L i detta splittrade land.

   Är rädd för att detta kan slutta illa...
   Moderater lämnar en golfklubb därför Annie slår på greenen... lite Palme vibbar..

   Radera
  3. Såg det där med golfklubben och tyckte också det var lite fånigt. Mer förståelse för dem som lämnar landet pga henne. Men golfupplevelsen blir knappast lidande för att man råkar gå förbi henne i klubbhuset.

   Radera
 9. Bara skinnväst,motorcykel och vita sneakers som fattas på den bilden. Snuvat huvudrollen från Jax i sons of anarchy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sett Sons of anarchy. Bildsökte nu och fick ingen direkt aha-upplevelse. Har ändå inte ens A-kort.

   Radera
  2. Tror att fler i Sverige tittar på Netflix än SVT nuförtiden, Sons of anarchy är ju en Netflixserie.
   Det verkar vara nästan så självklart att man har "Nettan" att man liksom bara i föregående nämner nån serie som fins där.
   Kanske lite som att alla såg på Måndagsbörsen förr, eller Nöjesmassakern på 80-talet, Robinsson på 90-talet eller för den delen Hylands Hörna på 60-talet.

   Inte för att Sparo är intresserad av serier eller tv-program, men om hans käresta tittade regelbundet så kanske Sparo kunde tänka sig lite fredagsmys med sons of anarchy. Vi får se, större förändringar i en mans liv har hänt.

   Radera
  3. Jag tittar varken på Netflix eller SVT ity jag är ett ufo, men jag utesluter ingenting för framtiden och tror i så fall mer på Netflix än SVT.

   Tror inte man kan jämföra Hylands Hörna med de andra programmen du nämner. Min känsla är att precis alla såg Hylands Hörna (så gammal är jag faktiskt inte), i alla fall 90 procent av folket. Högst tittarsiffror idag är väl Melodifestivalen på klart lägre än en tredjedel av folket.

   Radera
 10. Har till och med försökt fråga aftonbladet hur de skapar den där typen av grafik i deras "frågelåda" på websidan. Men de verkar inte vilja svara =(

  Håller med ovanstående om att bilden är relativt lik Jax Teller, men det skulle även kunna vara en ung Varg Vikernes tvillingbror. Du råkade inte spendera första halvan av nittiotalet med att bränna kyrkor i Norge? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon har sagt mig att Aftonbladet aldrig svarar på sånt, i motsats till Expressen. Men det är många år sedan. Har det följt trenden i samhället är det nu inga journalister som svarar på frågor från potentiella läsare. Därtill är de alldeles för uppblåsta.

   Nej, jag brukar inte ens få fart på en lägereld. Men den här gången förstår jag tanken när jag bildsöker (även om det var långtifrån en spegelbild som mötte mig).

   Radera
 11. Ser ut som att de använt staplarna från förra undersökningen och ändrat siffrorna därifrån (kolla själv så verkar det stämma rätt bra) ingen aning om varför de gjort så dock, kan faktiskt vara ett "honest mistake"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Det var den vettigaste och mest logiska förklaring jag fått (även om det är lite skrämmande att försöka få ihop vett och logik med Aftonbladet).

   Radera