torsdag 29 juli 2021

Världens snålaste reaktioner

Journalisten Mauri Hermundsson har intervjuat Günther Mårder och titulerat honom ”Sveriges snålaste person”. Detta trots att han gör av med över tre gånger så mycket pengar som jag, men jag inser också att det säljer bättre än att skriva ”En person som är mer ekonomisk än genomsnittet”.

Antar att de flesta som läser min blogg vet vem Günther är, men jag drar en kort resumé. Han är vd för Företagarna, men i ekonomihänseende är det mer intressant att han varit Unga Aktiesparares förbundsordförande och sparekonom hos Nordnet där han startade Sparpodden (och ett avsnitt där han återkom som gäst hade nästan lika stor publik som när jag medverkade i programmet).

Jag tänker inte kommentera programmet mer än att det känns galet att det inleds med en flera minuter lång diskussion om hur man kan konsumera snus billigast när det självklara svaret är ”Genom att låta bli!”. Istället tänker jag kommentera kommentarsfältet på Youtube där vi finner följande:

Att kunna spara visst! Men måste man bete sig sjukt äckligt för det.

Det fanns andra som skrev typ ”Jävla idiot!”, så det här är balanserat i jämförelse. Exakt vad som är äckligt vet vi inte, om det är snusvanorna, att barnen tvingas promenera till skolan, prutandet eller något annat, men jag tycker att det är förmätet att ha åsikter om någon annans liv baserat på en tjugominutersintervju.Känns som han spottar alla i ansiktet som faktiskt inte har pengar och försöker överleva.

Det här resonemanget känner jag igen och tycker är intressant. När rika lever sparsamt blir det någon slags kulturell appropiering, lite som när vita européer lyssnar på rapmusik eller skaffar rastaflätor? Poängen med att skaffa möjligheter är väl just att man kan välja? Eller borde energiska personer tvingas hoppa hela dagarna bara för att de kan? För övrigt försämras inte fattigas liv av att Günther inte badar i champagne eller tvättar sig med gravlax.

Det är fan i mig förtryck mot familjens medlemmar som inte vill ha det så.. Han får leva som han vill men han kan inte påtvinga hans livsstil på andra.. !!! Hans kvinna borde lämna honom med barnen usssshhh. Vad har han nytta till med hans mängd av pengar när man kan inte ens njuta av de eller hans familj? Så synd om hans familj ush vilken usel man
Ännu en som tycker sig ha rätt att bestämma hur andra ska leva. Günthers kvinna (uttrycket låter aningen medeltida) är en vuxen människa som själv kan betala för sig om hon vill, vilket framgår i intervjun. Barnen tror jag inte lider ett dugg av att tvingas gå till skolan på samma sätt som alla barn gjorde innan det blev mode att köra runt dem som kollin. För övrigt ”påtvingar” alla föräldrar delar av sin livsstil på sina barn. Det kallas uppfostran.


Släck efter dig, ungjävel!

Visst man sparar pengar av att leva så, men vad har man för livskvalité? Vad ska man göra med alla pengar? Blir som ett beroende, kommer krävas mycket för att förändra såna snåla rutiner i framtiden. Eller är målet att leva ett tråkigt liv för att dö rik?

Hand upp den sparare som inte mött det här ”argumentet”. I intervjun säger Günther att han är lycklig och inte känner att han försakar något. Det kan omöjligt vara definitionen på ett tråkigt liv. Ändå dyker det alltid upp någon ”livsnjutare” som anser sig sitta inne med facit för vad ett bra liv är. Tydligen innefattar det alltid att sitta och peka finger åt andras liv, vilket jag inte uppfattar som direkt helfestligt.

Fast kanske är det det – för den personen! Men i likhet med hiphop, bågskytte, pikétröjor, yoga, Rolexklockor, engångsgrillar och dijonsenap passar det inte alla. Ändå möter inget av dessa fenomen en folkstorm av ”förståsigpåare” som berättar att de vet bättre. Rika personer som lever under sina tillgångar är det däremot alltid fri jakt på.

32 kommentarer:

 1. Håller med om att reaktionerna är ganska sjuka. Har svårt att tro att deras liv påverkas nämnvärt av Günters val. Men det är väl alltid skönt att ha något att bli arg på.

  Däremot blir jag ju lite nyfiken på vad Günters mål med snålandet egentligen är. Han borde väl sitta på ett tvåsiffrigt antal miljoner vid det här laget, så extremsnålandet har knappast någon praktisk betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skönt att bli arg, men för att jag ska bli det måste jag ha något mer incitament än att det är skönt :)

   Jag kan inte prata för honom, men för mig känns det naturligt. Klart att jag skulle kunna låta bli att släcka i rum där jag inte är eller inte återanvända engångspåsar, men jag ser inte poängen. Och i vissa fall är det en principsak. Kan jag köpa något för 10 kr vill jag inte betala 15 för att slippa kolla eller tänka. Den som tar 15 kr för samma vara ska inte få sälja, i alla fall inte pga min lättja.

   Radera
 2. Kollade lite på mannen i fråga och visst är inte alltid själv som "alla andra," men att äta sina kollegors matrester är väl ändå...ok om det är familj men på jobbet. Samtidigt gör han självklart som han vill även om omgivningen tycker det är tokigt, det är ju bra för miljön även om det känns en aningen ofräscht.
  Kan tilläggas att jag också återanvänder engångspåsar och släcker lyset där jag inte är. För övrigt kan man fråga sig hur konsumtion kan dras hur långt som helst, medans om man drar åt andra hållet blir långt mer ifrågasatt nuförtiden. Annat var det på Sparas och Slösas tid/Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte ett dugg på att han skrapar av sina kollegors matrester och äter det själv till lunch..

   Radera
  2. Det kändes som hittepå, kanske ett rykte som han anammar för att det är lite skoj att driva med sig själv och andra. Å andra sidan, han kanske inte bryr sig i att vara extrem och skrapar glatt kollegors mat till sin egen tallrik./Em

   Radera
  3. Jag tror starkt på detta med känns som en medieprofil han byggt upp. Varför skulle han annars äns snusa för att sedan kunna återvinna snuset? Låter helt galet, som sparo säger om man vill spara pengar så snusar man inte. Faktum är att alla som är med i dom där programmen är handplockade influencers/ skådespelare vilket gör mig enormt skeptisk.

   Radera
  4. Jag tror också att han brer på en del, men är det så himla ofräscht att äta kollegornas matrester? I så fall, är det skillnad om det är familjemedlemmar, i mitt tycke borde ofräschheten bedömas lika där.

   Radera
 3. Jag har faktiskt gett upp i mina försök att övertyga mina medmänniskor om fördelarna i ett långsiktigt lågintensivt sparande i tråkiga aktier och fonder. I de allra flesta fallen ramlar diskussionen till slut ändå tillbaka i tugget om "enorma klipp som kan göras i Evolution" och man är tillbaka på ruta 1 igen.

  Nästan omöjligt att få folk att förstå att rätt behandlad behöver inte börsen vara liktydigt med ett rouletthjul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det landar väl ofta i att man talar för döva öron och känner sig frustrerad över det.

   Radera
 4. Så kul att du varit med i Sparpodden. Detta hade jag ingen aning om. Kul att höra din ljuva stämma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt ljuv skulle jag inte kalla den, men den finns lite varstans:
   https://www.youtube.com/channel/UCMDFEwngUgbSriymK1SajSg

   Radera
  2. Jag hittade den inte via ovan länk, men väl här (och ska lyssna nu, även om jag tror mig ha gjort det när det väl begav sig): https://www.youtube.com/watch?v=h1lYRSblhlI

   Tack för en mycket intressant blogg!

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Nej, där var jag otydlig. Länken jag la i kommentaren kl 12.23 var till min egen kanal. Sparpodden-avsnittet finns på Nordnets kanal, med länk uppe i inlägget längst ner i andra stycket, länkad i texten "när jag medverkade i programmet".

   Tack själv!

   Radera
 5. Ingvar Kamprad29 juli 2021 11:10

  Att ge kunden det den vill ha, att vara lyhörd för kundens behov, såsom Mårder är mot Mauri, så att Mauri får “soundbites” och underlag för rubriksättning så att han kan nå upp till de en-två tre miljoner tittare som Mauri fått i sin mat-kanal, det är smart.

  Mårder visar upp hur man tänker utanför det vanliga, uppvisar mycket hög kostnadsmedvetenhet, visar hur man vänder olika situationer till sin fördel i förhandlingar men även så att motparten blir (tillräckligt) nöjd. Jag skulle anställa honom som VD i mitt bolag, helt klart.

  En viktig del att bli en framgångsrik företagare är att ha stenkoll på ekonomin, hela tiden och i varje steg. Därför är företagare en särskild kategori människor, ett fåtal, som skiljer ut sig från den stora mängden.
  Det ser vi tex bland kommentarerna. Många har ingen aning om dylikt, och uppvisar prov på att de aldrig heller kommer att förvärva någon.
  Men en del av de kommentarer som Sparo citerat borttagna. Ja, det är väl tänkt som underhållning och inte som åsiktsutbyte YouTube.

  En kommande kvällstidningsrubrik måste vi i alla fall bjussa på:
  Mårder: han som gav knäckebrödsmiljonären ett ansikte
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tycka att Günther sålde sig lite billigt där på slutet.

   Företagare finns av olika sorter. Jag känner både till sådana som likt mig räknar på minsta porto och de som prioriterar den stora bilden.

   Kan tänka mig att det censurerats en del. Noterade själv att det försvann någon. Tyckte dock inte att någon av de jag citerade behövde tas bort. Inte jättetrevliga, men det tycker jag att man får stå ut med om man låter sig intervjuas.

   Radera
 6. Mannen definerar sin lycka på en skala som 3.7 av 10 och tror sig då vara lycklig eftersom han baserat det på hur andra personer har upplevt sig vara i någon arbiträr studie från folk världen över... hur kan man anse det vara lyckligt? När jag var 20-24 var jag enkelt på skala 9/10 i lycka just nu kan jag säga att jag har 5/10 eftersom jag har några saker jag vill göra i framtiden som jag offrar nutid till. 3.7/10 är fan inte lyckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur någon kan definiera lycka som en siffra i en skala. Framförallt tycker jag att tillståndet varierar över tid, ibland från minut till minut.

   Radera
  2. Det är på skala 1-5. Vilken han även sa i podden.

   Radera
 7. Vafan! Hur kan jag ha missat att du var med i Sparpodden?! Du var lite försiktig i början men det tog sig. :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite konstigt, så jävla klickat som det avsnittet blev :)

   Jag är genomgående rätt självkritisk, men jag antar att jag inte är rappare i käften än så där. Att det verkar som att jag läspar vill jag dock helt och hållet skylla på headsetet.

   Radera
 8. Har fattat det som att Gynter mycket gärna vill vara i strålkastarljuset. Jag tror därför inte att han har något emot att sticka ut på det här sättet, och med det sagt tror jag att han kan ha en räv bakom örat vid de flesta svaren som han gav. Att hålla på att deala i olika situationer kan säkert vara bra för den som gillar att hålla på med det, eftersom man rimligtvis övar upp sig desto mer man övar på det. Det bör dock finnas en risk att man missar viktigare större deals om man konstant väljer att grotta ner sig på en mikronivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Jag har svårt att tro att han försöker pruta på H&M eller Lidl om det inte finns synnerliga skäl, det handlar nog mer om att odla bilden av sig själv.

   Radera
  2. Hade han prutat hade vi nog fått se det, en sån godbit hade knappast klippts bort
   Se förra gången Mårder var med vid 14:05 (23 miljoner visningar! )
   https://youtu.be/VJJoXfrVXJQ

   Radera
  3. Jag menar det. Fast varför han tar bilen 500 meter till Lidl fattar jag inte, jag hade gått till affären istället för att gå till bilen.

   Radera
  4. Saftig milersättning antagligen, hela filmteamet ska ju med (du vet hur det är med den yngre generationen och att gå till fots). Så det var nog garanterat plus för Mårder

   Radera
  5. Jag tror faktiskt inte att han har några större problem med fem spänn i bensinkostnad som en utgift för att bygga varumärke.

   Radera
 9. Att döma av det kommentarsfältet på tuben så var det inte så många intelligenta, glada lyssnare eller?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kommentarer var snälla också, det var inget tvärsnitt jag citerade utan de jag tyckte var intressanta av någon anledning.

   Radera
 10. Lite ilska var dag
  Det borde vara lag
  Ty att gnälla på annans valda livsregel
  Är lättare än att titta i egen trasig spegel
  Göra som så är givet
  För att länge leva livet

  Eller nåt sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger mycket i det. Egen skapelse?

   Radera
  2. Nåt ska man göra med tiden när man är förpassas utomhus och barnen är på simskola.. Nu är det avslutningslunch (lyxar till med subway) och sen lite investeringsutbildning 😀

   Radera
  3. Absolut! Smaklig måltid!

   Radera