fredag 23 juli 2021

Tekniken strejkar, butiken stänger

Coops vd intervjuades efter att kassasystemet i företagets butiker slagits ut av en cyberattack och säger sig vilja öppna för ”alternativa betalningslösningar”.

En sådan ”alternativ” lösning heter kontanter, en möjlighet såväl affärsidkare som banker och i högsta grad landets politiker motarbetat så långt det är möjligt. Möjligen ännu längre eftersom det faktiskt står i lagen att pengar i landets valuta ska vara möjliga att betala med hos alla affärsidkare och de som testat vet att så inte är fallet. Kontantlösa butiker har blivit fler och fler.

När jag påpekade detta på Twitter i samband med artikeln fick jag höra att jag är en bakåtsträvande drömmare som vill vrida klockan tillbaka. Det må vara sant, men ibland kan jag ha en poäng ändå. Jag fattar att företag använder datasystem. Det vore omöjligt för en stor butik att hålla ordning på lagersaldon och beställningspunkter med papper och penna. Jag förstår också att ett företag av Coops storlek behöver centrala system, men cyberattacker kommer inte försvinna utan med all säkerhet bli betydligt vanligare. Som Coops vd konstaterar: ”Den här gången var det Coop, nästa gång kommer det vara någon annan.

För bara tio år sedan hade kunderna fortfarande kunnat använda kontanter vid ett rejält datahaveri. En rutinerad tant i kassan kunde många varukoder utantill och även om det hade blivit långa köer hade det funkat. Idag gör det inte det.

Så mitt tips till affärsidkare, banker och politiker blir: Se till att kontanter funkar när inget annat gör det. För detta kommer hända igen och igen.

Mitt tips till konsumenterna är att ta höjd för att ovannämnda grupper misslyckas (eller inte ens försöker). Nästa gång kanske inte bara Coop drabbas, så se till att ni har mat, bensin, medicin och andra förnödenheter för åtminstone en vecka. Och använd kontanter, annars försvinner de och samhället blir ännu bräckligare.

25 kommentarer:

  1. Det är ett dilemma; antingen så använder du kontanter, och så försvinner de, eller så använder du inte kontanter och så försvinner de

    Som det var nån klok person sa, hur man än vänder sig har man alltid rumpan bak ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om kunderna/väljarna KRÄVER att få handla med kontanter kommer de finnas kvar om det finns någon spillra av demokrati kvar.

      Radera
    2. Försöket att få till en knorr med hjälp av ett dubbeltydigt begrepp försvann uppenbarligen i kommentarstexten :-(

      Radera
    3. Det var nog mest jag som var trög :)

      Radera
  2. Det blir ännu värre när vi även kommer att få sporadisk elbrist och möjligen elransonering i framtiden.
    Jag talade alltid (oftast för döva öron) på mitt förra jobb om vikten av att behålla manuella rutiner för allting som man digitaliserar, därför att förr eller senare kommer något att hända som får stora konsekvenser om man litar för mycket på tekniken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror dig. Har vänner i eldistributionsbranschen.

      Radera
  3. Jag är så irriterad på det här swishandet som gör att jag nästan känner mig tvungen att skaffa en smartphone men vad ska jag med en sådan till förutom swish då, för att man blir tvingad. Tycker det är skittrist med sociala medier och vill inte hänga över mobilen. Vi blir ständigt injagade i ny teknik som skapar onödiga och meningslösa behov som bara kostar en massa pengar och dessutom håller koll på oss.

    Fortsätter det hopplösa projektet med knapptelefon och kontanter tills det inte går längre. Får samtidigt stå ut med omgivningens tryck och glatt swishande 80 plussare i min närhet./ Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör som jag, koppla ditt bankkonto till Swish utan att skaffa en telefon för att ladda ner appen. Då kan man ta emot pengar, men inte betala :)

      Radera
  4. En viktig detalj i detta sammanhang är ju dock att vi har lag om elektroniskt kassaregister. COOP tar ju kontanter fortfarande (iaf på de COOP jag handlar på) så tror snarare det i detta fall var avsaknad av elektroniskt kassaregister som var hindret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i detta fall tror jag inte att det var regler för kassaregister som satte käppar i hjulen.

      Radera
  5. Sparo, om vi har tur lyssnar politikerna även om det inte är särskilt troligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte troligt, men om man skriker har man åtminstone försökt.

      Radera
  6. Jag har sagt det flera gånger, men tål att sägas igen, de är inte riktigt kloka.

    Har jobbat med IT i 20 år (systemarkitekt, utvecklare) och handlar då och då med kontanter enbart för att jag vill främja detta helt utmärkta betalsystem.

    Att Copp inte hade lokal backup till sina POS-terminaler är enbart tecken på grov inkompetens. Låt gå att man inte får visakort att funka när internet går ner, men nog f-n ska man kunna ta betalt med kontanter. Skulle man sakna växel får man väl ta den lilla förlusten det innebär.

    Att en så stor koncern med så många affärer helt saknar förmåga att ta betalt med cash visar klart och tydligt att denna teknikhets har gått för snabbt och för fort. Tro mig, det krävs inte mycket för att knäcka tekniken, inga problem för en hacker-grupp. Sverige är så otroligt dumt och naivt så det saknar motstycke. Det märkte vi under flyktingvågen, när man trodde att "allt kommer att ordna sig". Facit har vi nu 2021, tack vare en total oförmåga till konsekvensanalys och självbevarelsedrift.

    I lilla Ronneby några mil söder om där vi bor, lade man ner polisstationen runt 2015. Staden rankas nu väldigt lågt gällande trygghet, den innan så trevliga brunnsmarken med kurortsanor är nu ett ställe för enorma grillfester med arabmusik på högsta volym och böneutrop. Centrum drivs av en sorts maffia liknande Chicago på Capones tid. Ett utmärkt exempel på hur man totalförstör en mysig svensk småstad.

    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog fixar de väl växer om det behövs. Om de inte har ett akutavtal med Loomis får väl någon ur personalen åka iväg till en bank som fortfarande har kontanthantering (även om det också blir svårare att hitta).

      Mycket få saker "bara ordnar sig". Särskilt om problem har uppstått just för att man inte gjort något för att det ska funka.

      Radera
    2. Snålgrisen, jag ser det bara som att politikerna har levererat det de förespråkar: ett spännande mångkurellt Sverige, med en förbättrad lag och ordning som det strävats och arbetats hårt för knappt femtio år.

      Bort från ett Sverige som är tråkigt, som inte har någon kultur och in i framtiden med värden som överensstämmer bättre med FNs och det internationella samfundet.

      Kommer det att bli bättre? Ja, de närmaste tio åren, minst tio år om vi får tro polis. Bättre enligt politikernas lista ovan alltså. Mer övning för kirurger och intensivvårdspersonal framöver, helt klart. De får fullgod och allsidigt träning på hemmaplan och behöver inte längre åka ut till fredszoner för att praktisera. En s.k. win-win får vi anta enligt politikerna.

      Radera
    3. Jag håller till viss del med dig. De slog väl inte direkt på stora trumman för att upplysa väljarna om det enhälliga riksdagsbeslutet 1975 om att Sverige skulle bli ett mångkulturellt samhälle (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/regeringens-proposition-om-riktlinjer-for_FY0326), men de senaste decennierna har de varit ganska tydliga och ändå fått fortsatt förtroende.

      Radera
    4. Sorgligt att läsa Snålgrisen... Hoppas normala icke arabmusiklyssnande människor då ringer och anmäler ofredande och störande av allmän ordning för det är precis vad det ska kallas och är för de som inte gillar denna musiktyp.

      Radera
    5. En polisorganisation som numera aldrig försöker lösa "vardagsbrott" som inbrott, stölder och nätbedrägerier lär knappast reagera på en anmälan om en högljudd grillfest, men det kanske är en poäng att tydliggöra det.

      Radera
    6. Ja det är en början istället för att vi "svenskar" bara accepterar i det tysta att vi trycks bort.

      Radera
  7. Varför, tror ni, har Sverige fått "lättare" restriktioner än de andra europeiska länderna? För vi befinner oss redan i ett i stort sett kontantlöst samhälle ... Och detta är ett globalt mål./Andrea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lättare restriktioner i vilket sammanhang? Få europeiska länder är mer reglerade än Sverige.

      Radera
    2. Restriktioner under covid-19-pandemin.

      Radera
    3. Jaha. Inte säker på att det har med kontanter (eller bristen på dem) att göra. Kontantlösheten är som sagt ett globalt mål och än finns de kvar även här.

      Radera
  8. Hej Sparo!

    Målen är många, Sverige ligger långt fram i bla kontantlösa samhället.
    Alla kan se var det lutar med Sverige, snart val :)

    Tills dess sliter vi vidare. Jag kämpar vidare på vår gård. Det är mer slit än man tror för att få ihop ett par ägg, potatis, och tomater. Men man lär sig och tar inte allt för givet längre.

    När frugan kommer in med 20kg gurkor som ska ätas, läggas in eller saltas, så får man helt andra problem än vad man hade i stadslivet..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan gott tänka mig att det är ett slit, men jag är ändå avundsjuk.

      Radera