Ett av
livets mysterier är hur livsmedelsproducenter kommer fram till hur
stor en portion är. Jag fattar att det varierar från person till
person och att jag som fullstor man får räkna med att inte bli mätt
på det tillverkarna säger är en portion, men ibland blir det
löjligt.
Om vi börjar vid frukosten är en
portion gröt inte värd att smutsa ner porslinet för. Risgrynsgröt
vill jag ha åtminstone fyra ”portioner” av. Mannagryn är ännu
märkligare. En portion rörs ihop av två matskedar mannagryn, salt
och mjölk. Det färdiga resultatet får gott och väl plats på ett
kaffefat, men ska man hälla mjölk på krävs ett kärl med högre
kanter, som ett decilitermått.
Vi går vidare till lunch och middag.
För både ris och bulgur står det 0,75 dl/portion på de
förpackningar jag har i skafferiet. Jag dubblar direkt – om jag
inte är hungrig. I efterrättens vaniljsås gör jag direkt tre
”portioner”.
Jag är inte dummare än att jag
förstår att detta är ett försäljningsargument. Kunder är mer
villiga att köpa en förpackning som påstås rymma 25 portioner än
en som innehåller 15 om priset är detsamma. Samtidigt påstås
ärlighet vara längst.
Så vad säger ni, är jag bara ett matvrak som inte fattat att jag äter för mycket? Är det någon läsare som någonsin tillreder mindre än en portion av något livsmedel och i så fall vilket?
Jag skulle räkna på kalorier istället. Ska man få ihop 2000 kcal på tre måltider måste man nog äta fler "portioner".
SvaraRaderaEller räknar de med att man äter 8 gånger om dagen?
Knepigare matematik, men då får man ju verkligen svart på vitt att 1+1+1 portioner blir för lite för en dag.
RaderaTittar aldrig på uppgivet antal portioner. Det säger ju inte så mycket heller egentligen. Givet en viss portionsstorlek så kommer en större förpackning rymma fler portioner än en mindre. Jaha?, tänker jag när jag ser antalet portioner tryckt på förpackningarna.
SvaraRaderaGår mer på jämförelsepris, dvs typ kr/l eller kr/kg.
Men då går du på känslan när du häller ner vatten och eventuella kryddor då?
Raderanågonstans i minnet utan att kunna ange källa så är detta något amerikanskt påfund. att man kan skriva "endast 20 kcal per portion" för att verka som ett nyttigare alternativ än vad man egentligen är. sen att en portion är så minimal att ingen människa ens skulle bli det minsta mätt på den är en annan historia...
SvaraRaderaför skojs skull kollade jag i skafferiet här. ballerinakex anges per kex (förutom per 100 gram) och juice anges i 250ml förutom 100ml. har sett samma på läskflaskor.
Men då logiken blir det nyttigast att inte äta alls :)
RaderaDet här för tankarna till gammalt inlägg av en amerikansk bloggare:
SvaraRaderahttps://jamierubin.net/2016/12/08/serving-sizes-silly/
Ja, det var lite samma tankegångar.
RaderaJag använder aldrig recept efter min tid i köksbranschen och mångåriga erfarenhet av matlagning och bakning på egen hand. Men det där med portionsstorlekar har jag faktiskt reflekterat över bland. Att de förefaller lite i minsta laget.
SvaraRaderaDock har jag märkt att det är en jävulsk diff i matbehovet mellan 25 och 55 år. Behöver mycket mindre mat nuförtiden, och har oerhört mycket enklare att lägga på mig alla excesser. Förbränningen (och aktivitetsnivån kanske) har minskat.
Det där sista porslinet känner jag igen. Har något liknande i skafferiet. Arvegods från min mormor.
Jag har tyvärr inte märkt den diffen. Eller jo, jag har märkt att jag har behöver mycket mer motion nu, men jag är tyvärr lika hungrig.
RaderaSamma här, arvegods.
Nej jag går inte efter portionsanvisningarna, kanske första gången när man inte vet bättre men när man har kokat exempelvis couscous några gånger så har man koll på hur mycket som går åt. Ja blir lite larvigt med antal portioner som säljknep på förpackningen, kollar också kg eller liter pris. Kan vara knepigt vid köp av diskmedel och liknande när de verkar blanda literpris och pris per disk som jämförelse på hyllan...
SvaraRaderaJo kom på att för kaffe tar vi mindre än en skopa per kopp så där kör vi mindre. Brukar bli bra med fem skopor med vatten till åttan på vår bryggare.
På sånt som ska gå jämnt upp med vatten (ris, bulgur, couscous...) vill jag mäta. Annars är jag rädd för att det blir överkokt.
RaderaJo mäter mängden vatten etc gör jag men jag gör inte "fyra portioner" till fyra verkliga personer
RaderaNej, då tror jag gästerna skulle bli förvånade. ("Är det här allt vi får? Han är ju inte klok! Vi får åka förbi pizzerian på vägen hem.")
RaderaNej, jag får lov att helt hålla med bloggaren om att portionsstorlekarna är kraftigt fel. Även jag är en fullvuxen man, men även då jag inte är någon storätare alls utan snarare tvärtom så är portionsstorlekarna kraftigt defekta.
SvaraRaderaJag försöker att inte vara storätare (även om jag inte alltid lyckas), så det finns säkert människors som vill ha 30-50 % mer än jag.
RaderaJag tror icke alls att du slukar i dig mängder! Jag har större rondör än dig, trots säkert mindre kaloriintag. Mina 15 åtaganden inom lokalpolitik och tingsrätt sliter mer på rumpan än något annat...
RaderaJag har ingen lokalpolitisk erfarenhet, men springer 3-4 mil i veckan och går säkert mer än det, så några kalorier bränner jag ändå.
RaderaVad bra att vi är olika då, och dig följer jag var dag, en stor inspiration att mitt liv tog helt ny riktning 2014! Tack!
RaderaKanske borde politikern ovan prova något annorlunda? Sitt inte på röven så pass mycket, så kanske du får något vettigt uträttat också, för en gångs skull vill säga.
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Kul att höra, Jonas! Men 2014 kan jag inte ta åt mig någon ära på den här bloggen, för den startade inte förrän 2016.
RaderaSåså, Investeraren, nu ska vi inte mobba ut varandra utifrån ett par rader i ett kommentarsfält.
Nej kanske det. Man blir bara så förbannad så fort man ser en politiker! Oavsett sort. Det blir som ett rött skynke för en tjur, typ.
RaderaÄr det likadant på frysta wok-grönsaker, 1/2-påse á 500gr räcker till fyra personer? Kan vara ett utslag av woke-kapitalism ;-)
SvaraRaderaDe kanske räknar med mycket små asiater ;-)?
RaderaBorde det inte vara tvärt om? Att tillverkaren snarare borde uppmuntra till att man ska koka 400 gram pasta till 4 personer än dagens 280 gram?
SvaraRaderaPå direkt onyttiga produkter förstår jag. Som när de ska visa hur mycket socker det är i en portion läsk eller hur många kalorier det är i en portion choklad.
Så skulle de också kunna göra, men portionspriset är ett säljargument om portionerna är pyttesmå. Jag brukar förresten koka 140-150 gram pasta för en portion.
RaderaVi kan nog vara helt säkra på att merparten av befolkningen inte styr sina portionsstorlekar efter rekommenderade portionsstorlekar på förpackningen. Räcker ju att ta en titt omkring sig när man rör sig bland folk eller tittar i statistiken och ser att varannan svensk är rejält överviktig.
SvaraRaderaDe flesta skulle förmodligen förbättra sin hälsa rejält om man följde rekommenderade portionsstorlekar under några månader. Och nej, merparten av alla svenska springer inte 3-4 mil i veckan, även om det i sig kanske inte nödvändigtvis innebär någon jätteförbränning heller, även om jag fullt förstår att sådana aktiviteter kräver mer mat än för medelsvensson.
Det som händer för mig om jag äter för liten portion är att jag känner lust att småäta fram till nästa måltid, så det är inte säkert att det funkar.
RaderaOch ja, tyvärr är löpning ingen vidare bantningsmetod, men någon skillnad måste det ju göra. Mest funkar nog löpningen som drivkraft för mig, att det går lättare att springa ju lättare jag är, så då får jag lust att hålla vikten.
Ska väl sägas att det inte är någon stor mängd kilon jag kämpar med, jag har ett I-landsproblem. Jag behöver minska mindre än fem kilo för att nå min idealvikt, i mina smalaste stunder räcker det nog med tre. Men det är sega kilon.
Jag kan bara hålla med, portionsstorleken på förpackningen räcker inte.
SvaraRaderaOm jag försöker vara snäll så tänker jag att det kanske är meningen att man ska ta flera portioner vid en måltid. Typ lite som jag säger till barnen "ta lite men fler gånger istället"
Jag äter rätt långsamt, så jag gillar att låta mat stå kvar i kastrullen och varmhållas, men jag vill åtminstone laga till allt på en gång.
RaderaRis är ett märkligt livsmedel där portionsstorlekarna ibland stämmer. När jag kokar till mig själv så gör jag ofta två portioner på en gång och får då en portion till matlåda. Men när man kokar till flera, tex 15-20 pers så blir det alltid hälften kvar. Mycket märkligt!
SvaraRaderaLåter som att de du lagar mat till inte gillar ris. Eller också äter de bara sovlet.
RaderaJag brukar hamna ungefär på rekommenderad portion - övre medelåldern, kroppsarbetande kvinna.
SvaraRaderaDu har aldrig funderat på att istället äta fyra, kanske till och med fem gånger om dagen "mindre mål". Det sägs ju ibland att äta oftare är bättre.
(Gissar att än portions-beräknas inte med/mot vegetarianer. Blir mättnadskänslan annorlunda med animaliskt tilltugg?).
Jag har funderat på det mesta när det gäller mat :). Mitt problem när jag äter för lite är att jag blir hungrig direkt och riskerar att tänka på mat hela tiden fram till nästa måltid. Men jag tror ändå att det är rätt metod.
RaderaSant, det är stor skillnad vad man ska ha maten till. En portion pasta borde behöva vara större om man äter den ihop med lite stekt lök än en fläskkotlett. Hur mättnadskänslan generellt varierar mellan vegetariskt och animaliskt är jag sämst i världen att svara på, men det kan finnas något där med.
Har du kollat på en chipspåse då? Även om jag inte tror du äter det. Om jag minns rätt är en portion sisådär 25 g, så om man är tio personer räcker det med en påse 😀
SvaraRaderaDet händer (fast ganska sällan) att jag äter chips och för 25 gram skulle jag inte orka kladda ner fingrarna. Att på en fest med tio personer servera en enda chipspåse skulle kännas som ett hån.
RaderaMin 1,5 åring äter vuxenportionen av havregrynsgröt till frukost av 1dl havregryn.. Ibland trycken hon en banan direkt efteråt. Förstår inte hur vuxn klara sig på den portionsstorleken...
SvaraRaderaJag tror att de mycket sällan kan det.
Radera