tisdag 13 juli 2021

Falsk matematik

Återigen en nyhet jag inte begriper. Barn handlar för stora falska utländska sedlar, norska kronor och euro, i butiker i Östersund.

Att man skickar in barn är begripligt. De får ju inga straff. Enklast är att inte ens använda sina egna barn utan erbjuda en spottstyver åt en okänd unge på stan, antagligen funkar glass som muta. Kommer barnet tillbaka med en ilsken handlare i släptåg går man bara därifrån.

Men hur är det möjligt att handla för euro och norska kronor i Östersund? Jag kan fatta att det är praktiskt på gränsorter, men Norge ligger typ 15 mil från Östersund. För att inte tala om Eurozonen.


I Östersund har inte ens älgarna kronor.

För mig som gillar kontanter är det frustrerande när vanliga restauranger, elektronik- och telebutiker slutat att ta emot kontanter, men det blir inte mindre frustrerande av att höra att det går att handla för utländska kontanter. Förhoppningsvis inte samma butiker som vägrar ta emot svenska sedlar, men varför någon gör det övergår mitt förstånd. Kostnaden för hanteringen (även för riktiga sedlar) måste ju vara galet hög. Är man i Sverige får man väl betala med svensk valuta? Alternativt med kort.

23 kommentarer:

 1. Det nya Sverige är verkligen spännande. Vad som helst kan hända. Mycket positivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara en del av "det nya Sverige" känns ändå detta rätt harmlöst. Ingen dör av det, ingen blir skjuten eller ramlar ut från balkongen.

   Radera
  2. @Mathias: tyvärr klockrent uttryckt av dig. Fy för det nya Sverige...

   Radera
 2. Man tar självklart en sämre växelkurs för att kompensera för kostnaderna att växla in pengarna. O de butiker som inte tar emot svenska sedlar tar säkert inte emot utländska heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är klart, men det krävs rätt många affärer för att täcka upp för sånt här.

   Radera
 3. Nästa steg är väl att de helt enkelt skickar in ungar med vapen i hand. Som de redan har gjort och gör i orten alltså. För det är ju ändå Sverige vi talar om. Och det är ju barn, och kom ihåg att föräldrarna röstar rätt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger tyvärr något i det.

   Radera
 4. Måhända lite suspekt att hänga utanför ett köpcentrum och försöka muta okända barn med glass ? Eller tänker du att man lockar in dom i en skåpbil först...

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att dra in dem i en skåpbil är nog ännu mer suspekt ;-)

   Radera
 5. Att handla glasss för en 50-eurosedel, borde inte ge mera än max 450 kr tillbaka.

  Vem övertalar ett 40-tal ungar att göra denna handling när förtjänsten inte blir mera än att stjäla och försöka kränga en båtmotor eller exklusiv cykel men risken för upptäckt är monumentalt mycket större?

  Kanske modus kan ge ledtråd om var man ska leta föröveren eller förövarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken för falskmyntaren är ju i princip obefintlig. Kommer inte ungen tillbaka utan släptåg går man in på nästa gata och tar upp en ny sedel.

   Radera
  2. Fast det är ändå viss interaktion med andra människor, kanske förälder eller släkting in närheten eller någon annan som råkar se. Men visst barn är lättare offer än vuxna. Risken finns desssutom att ungen tar glassen och pengarna. :-)

   Radera
  3. Liten risk för det. Kanske ungen dessutom får en skvätt av växeln som räcker till ännu en glass.

   Radera
 6. Det kan vara någon eu lag men konstigt med norska i så fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen EU-lag att alla butiker måste ta emot euro. Än är Sverige inte med i valutaunionen hur gärna en del politiker än hade velat det.

   Men i vissa kommuner (min bl a) ger politikerna fan i folkomröstningen och tvingar in det bakvägen genom att ställa krav på att det ska gå att handla med euro i kommuner. Men som sagt, ingen lär tvinga dem att handla med norska kronor så det är kanske inte det som hänt i Östersund.

   Radera
 7. Bra inlägg Sparo, är förvånad att ingen nämnt Peps än för det är väl därifrån du fått titeln?

  Fattar inget av hur problematiken uppstått och Östersund verkar vara väldigt speciell?!... Vad fan händer egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den stal jag.

   En webbsökning på falska sedlar (även svenska, vad det verkar) ger många träffar just i Östersund, även historiskt. Som här, 2002: https://sverigesradio.se/artikel/87689

   Radera
 8. Alla älghonor kör utan krona...

  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant :)

   Nej till EU (som troligen hette Nej till EG på den tiden) hade en skämtteckning på 90-talet där en älg upprört berättade förutsättningarna för EG-medlemskap för två chockade älgvänner genom att säga:

   "Och så kommer vi inte få ha kronor eller öron!"

   Radera
 9. Haha. Underbart att det går att handla för NOK och Euro i Östersund!? Sen är jag inte lika imponerad som du över kontakterna. Lika bra att riva plåstret och avskaffa skiten.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här rivs ingenting ;-). Jag vill ha kontanter så länge jag lever.

   Radera
 10. När jag var restaurangchef på McDonalds i Norge växlade jag personligen alla euro och sek. 10% cirka sämre kurs fick kunderna. Kontanterna användes sedan på semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lönsamt, men själv skulle jag inte ens komma på idén att fråga om jag kan handla för euro eller svenska kronor i Norge. Jag skulle vara allt för rädd att servitören - med viss rätt - skulle titta på mig som om jag vore idiot och förklara att detta varken är Sverige eller EU.

   Radera