söndag 11 juli 2021

Färgduttande i lägenheten

När man renoverar inför försäljning är det himla svårt att veta var man ska dra gränsen. En del menar att köparna ändå kommer vilja göra om allting och även om de aldrig kommer att ta sig den tiden tror de själva att de ska göra det och då vill de inte betala för att jag gjort det.

Samtidigt är det omöjligt att veta vad som får en spekulant att lägga ett bud. Läge, storlek och utropspris såklart, men också en känsla av vad de kan förvandla bostaden till. Ytterst få kan berätta vad som får dem att trivas, men kan jag lyckas få en människa att gå över den gränsen kan det ge mig hundratusentals kronor.


Säg stopp!

När jag flyttade in var det bara planlösningen och priset som lockade. Jag hade sett flera identiska lägenheter i samma område. Jag visste exakt vad jag ville göra, men varje budgivning drog iväg. Tills denna, som var i ett uruselt skick som skrämde bort nästan alla.

De väggar jag inte skulle riva spacklades och tapetserades. Alla tak målades, alla golv revs ut eller slipades. Till och med innerdörrarna var bortom räddning.


Va? Sa du inte blästring?!

Jag köpte obehandlade trädörrar på utförsäljning, kapade dem så att jag kunde behålla de gamla dörrposterna och betsade dörrarna vita för att behålla träkänslan.

Jag har varit nöjd med dessa i alla år, men undrar om det är vitt nog för marknaden. Troligen inte (det kan tydligen aldrig bli för vitt), så i förra veckan målade jag om dem.

Av någon anledning gick jag emot min egen princip att alltid köpa dyr färg. Bauhaus har Beckers, men också lågprismärket Col.r (det stavas så, troligen för att omöjliggöra webbsökning). En Beckersburk på tre liter kostade 619 kr, Col.r 399 kr varpå idioten i mig försökte komma lindrigare undan. Så då fick jag måla sex lager istället för tre.

Varje målning innebär (åtminstone när jag målar) med automatik att något annat måste göras om. Maskeringstejp tar med sig färgen under och om jag inte maskerar måste den intilliggande färgen också bättras.

Den bruna färgen här, som också återfinns som dörrfoder på bilden ovanför, kostade 459 kr för 0,75 liter! Jag behövde max en deciliter, men det var den minsta burk de hade. Så där snålades det inte, och okej, resultatet blev bra.

Fast jag vet inte, jag är fortfarande osäker på om jag inte lika gärna kunde ha lagt några hundralappar på en skål färsk frukt och ett par vaser med snittblommor till visningen. Kanske är det tur att jag aldrig får facit. Men vad tror ni och hur gör ni när ni säljer? Renoverar ni till perfektion eller sprutar ni bostaden med doftsprej och hoppas på det bästa?

28 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det återkommer jag till när jag har skaffat en bostad, förhoppningsvis i höst.

   Radera
  2. Flytta ut i skogen i tält det e fan billigt fast kanske inte så bra

   Radera
  3. Lite högre standard än så vill jag ha.

   Radera
 2. Har snart bott i samma stuga i 40 år. Köpte i unga år inga planer på att flytta. Så jag bryr mig inte om vad andra tycker:)

  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter otroligt bekvämt! En del ser flytt som något positivt man ska göra lite då och då. Själv tycker jag att det är jobbigt, fysiskt och psykiskt slitsamt, utmattande och ekonomiskt nervöst.

   Radera
 3. Doftsprej and pray.
  Sen försöker jag väl ha bostaden i ett sånt skick att jag inte skäms för att bjuda hem folk medan jag faktiskt bor där, men har aldrig gjort något speciellt inför en försäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är såklart det bästa. Jag har ibland fått till de där sista listerna strax innan jag ska flytta och det är ju synd att inte få njuta av en fin bostad medan man ännu bor där. Den här gången har jag varit nöjd hela vägen, men vis efter att nyligen sålt min mammas lägenhet försöker jag nu vitmåla maximalt tills det är dags för mig att lämna.

   Radera
 4. Vid försäljning så brukar jag försöka fräscha upp uppenbara skönhetsfläckar men inte mer än så. Plocka bort lite "onödiga" möbler så det känns lite större och luftigare. Tyvärr får man ju inte facit över de olika utfall man skulle kunna få.

  Jag själv brukar inte lockas av ytskikten när jag är på köpsidan så det är nog det som avgör hur jag agerar som säljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag köpt i närtid (nåja...) är denna lägenhet och då hade jag tittat på minst fem identiska lägenheter i samma hus, så oavsett vad säljarnas val visste jag vad jag ville och kunde göra med lägenheten.

   Radera
 5. Lärde du dig något av senaste försäljningen då, som du kanske haft nytta av nu? Kör du återigen eget sälj?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lärde mig det som ZeroStrategy är inne på här uppe, att plocka bort. Först rensade jag rejält. Sedan tog jag hjälp av släktingar som föreslog ännu mer rensning. Och till sist kom fotografen som sa åt mig att ta bort resten.

   Troligen inte. Inte för att jag inte tror på idén, men jag känner inte att jag har tiden den här gången. Förra gången bodde jag tre minuter från lägenheten som skulle säljas. Då var det lätt att gå ner och köra privatvisningar med kort varsel. Denna gång håller jag förhoppningsvis på att flytta själv i samma veva och då blir det ohållbart.

   Radera
  2. Jo men du ska väl bara flytta till Danmark? Du sa ju det var bilavstånd :)

   Radera
  3. DU sa Danmark. Viss skillnad :)

   Radera
 6. Har aldrig vare sig sålt eller köpt en bostad. Det var hyreslägenhet för mig i 20 år, sedan snubblade jag över min stuga vid havet via arv och eftersom även kontanter fanns i boet så kunde jag direkt ta över den till en låg investeringskostna. Via arvet var halva stugan redan "min". Men jag har aldrig ångrat min snubbling in i fastighetsägande. Jag hade tur och bor nu vackert och praktiskt till mycket låg kostnad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort en liknande resa. Hyrde först lägenhet. Sedan tog jag över föräldrarnas sommarstuga. Och så lite hyra igen. Det här var första riktiga steget in i bostadskarriären.

   Radera
 7. Har sålt ett antal hus, har inför varje försäljning gjort lite budgetuppsnyggningar. Senast nu målade vi om vardagsrum och kök. Men framförallt rensat ut och plockat undan så det har sett luftigt ut och snorstädat så att det luktar gott och känns fräscht. Min upplevelse är att man säljer en vision, hur fantastiskt just den här personen eller familjen kommer att få det i bostaden . Själv är jag mer krass när jag köper och tittar på funktion, hur ska jag leva i nya bostaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på det där med vision. Det knepiga är ju att 40 spekulanter troligen har 30-40 olika visioner.

   Men städning är aldrig fel, och även mina uppsnyggningar har varit av budgetmodell. Det dyraste var ommålning av köket för 2300 kr (https://sparosverige.blogspot.com/2021/04/koksrenovering.html), men då räknar jag inte in egen arbetstid och på något vis borde man antagligen göra det.

   Radera
 8. Jag fick en stylist på köpet när jag skulle sälja. Hon kom med massor av tips om möblering, mattor , lampor, ommålning osv. Det kostade mig en förmögenhet. Så trots att lägenheten ligger i en ganska populär stad och all styling så blev den inte såld. Alls. Inte ett bud. Deprimerande. Sen fick jag höra att citroners i en skål är " 70-tal ". så det är helt ute :) Det ska vara en färsk limpa med några skivor uppskurna på en snygg skärbräda och en fin kökshandduk svep runt. Eller lite rödlök och vitlök och sånt på en snygg skärbräda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag finner det ändå otroligt att grönsaker eller bröd skulle sälja lägenheten. Om man inte vräker på:
   https://husohem.se/artiklar/20160512/ett-badkar-fyllt-med-paprika-och-7-andra-bostadsannonser-vi-minns/

   Radera
  2. Ta på dig ett par vita Ernstshorts, sober sommarskjorta som fladdrar förföriskt i vinden (öppna upp för strategiskt korsdrag) och trava omkring barfota med en stråkorg full med kronärtskockor och ett glas immigt rosé så är lägenheten såld blixtsnabbt...

   Radera
  3. Då är det väl någon som ringer kliniken. Med viss rätt.

   Radera
 9. Undrar om jag ska testa det nästa gång NLI ? :p Jag får återkomma o rapportera om det fungerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att repa in några passande Ernst-citat:
   https://www.textforslag.org/ernst-kirchsteiger-citat/

   Radera
 10. Sålde en lägenhet för 15 år sedan så mina anekdoter är inte direkt purfärska. Men måla vitt är bra(fick jag höra av mäklaren) då det gör att lägenheten ser större ut. Min var på 43 kvm. Måla om de mest slitna väggarna, byta trösklar samt laga och slipa golv var annat som gjordes. Min moder hjälpte till att få lite mer hemtrevnad inför visningen. Blev ett bra pris. Så mycket nöjd på den tiden. Lycka till med försäljningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är faktiskt ett bra skäl för vitmålning, att det ser större ut. Och så är det ju neutralt, vilket också borde vara bra för att få med så många som möjligt på budkarusellen.

   Tack!

   Radera
 11. Det är väl klokt att reparera det som är skadat men de 40 spekulanterna har ju 40 visioner som sagt. När jag köpte lägenheten jag bor i nu så gjorde jag ungefär som när du köpte din; nästa 3’a på bottenvåningen i den där bostadsrättsföreningen som blir till salu ska jag buda på tills jag får den. Det råkade bli alldeles efter jul och jag hade bara en motståndare. Blev ett bra pris för mig.
  Så tidpunkt för försäljning är också en parameter för att lägga lök på laxen 😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just tidpunkten är det enda jag inte kan påverka särskilt mycket, och det känns nästan lite bra att det är så.

   Mellandagarna låter som en köpares dröm :)

   Radera