måndag 2 augusti 2021

Rättsrötmånad

Sällan eller aldrig provoceras jag mer än när enskilda medborgare körs över av myndigheter. SVT berättar om makarna Lundström, ett lantbrukarpar i 75-årsåldern som köpte sin fastighet 1982. I köpet ingick en gammal oisolerad lada som paret använt som förråd. Nu hävdar det kommunala VA-bolaget att de förberedde huset för kommunalt vatten 1977 och de vill de ha betalt för – nu!

Varför de väntade med fakturan på 58000 kr från 1977 till 2018 år vill de inte berätta. Inget annat heller, det är ”Inga kommentarer” av tjänstemännen som får sin lön tack vare att paret Lundström slitit hela livet. Jag fattar inte hur man ens kan ha rätt att faktura över 40 år i efterhand. Men nu har de gett sig på skånska bönder och dessa ger sig inte så lätt utan överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen som gav dem rätt. Men kommunen överklagar, för Lundströms pengar.

Till saken hör att den mest grundläggande av alla rättsprinciper, rätten till juridiskt ombud, inte gäller i förvaltningsdomstolar eftersom motparten är stat, kommun eller annan instans i maktmonopolet och då har den enskilde ingen rättsröta att frukta (jo, tjena...). Så här säger exempelvis Förvaltningsrätten:

Förvaltningsrätten har ett utredningsansvar, vilket innebär att den ska se till att frågan i målet blir tillräckligt utredd. Med hänsyn till rättens utredningsansvar är det i de flesta fall inte nödvändigt med rättshjälp genom ett rättshjälpsbiträde, det vill säga en jurist som hjälper en enskild att föra talan och som till allra största delen betalas av staten.

Kommunen å sin sida har inga problem att plocka fram skickliga och dyra jurister – det är ju ändå bara våra pengar och vill det sig så illa att de förlorar kan de ju bara dra in lite hemtjänst eller livsnödvändig vård.

Jag önskar av hela mitt hjärta att Eva och Börje Lundström får rätt i alla instanser, och att Patrik Palmström, tillförordnad kundtjänstchefen på Mittskåne Vatten får … Nej, det är bäst att jag inte skriver vad jag önskar ska hända med honom för då hamnar jag i domstol. Visserligen inte en förvaltningsdomstol utan en där Patriks politikerkompisar sitter som nämndemän. Men heja Sverige, världens säkraste rättsstat.

18 kommentarer:

 1. Tror du ärendet sker utanför rättssystemet, enligt sharia? Det är ju trots allt korrupta skåne menar jag. De tillämpar ju redan stenkastning där tex igen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, varken makarna Lundström eller Hörby kommun tycks muslimska ;-)

   Radera
 2. Skulle makarna Lundström kräva av kommunen att installationen de gjort 1977 faktiskt fungerar(vilket de som, eventuellt, betalande kunder naturligtvis har rätt till) skulle det kosta kommunen betydligt mer än 58000.

  Känns som en win-win att låta ärendet falla i ytterligare glömska. Bortsett från det moraliskt tvivelaktiga i att försöka ta betalt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då skulle nog kommunen ta betalt för det också, igen.

   Radera
 3. Såg inslaget och gick bananas.Att ge sig på två gamla människor med utslitna kroppar.Det här landet är bortom räddning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En myndighetsperson med lite samvete och sunt förnuft borde ha svårt att sova natten efter att ha skickat den räkningen.

   Radera
 4. Jag KRÄKS. Vad händer? Hoppas ansvariga myndighetspersoner råkar ut för exakt likadana kopior av sig själva när de är gamla! Förstå stressen dessa stackars äldre människor känner. Horribelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju inte riktigt vad man önskar sina föräldrar, att de ska tvingas kriga mot onda myndighetspersoner på ålderns höst.

   Radera
 5. Det är inte bar i Hörby Kommun, här i Norrtälje har de krånglat med vatten och avlopp en längre tid och försöker skinna folk på pengar. När folk har frågat var de ska få exempelvis 300000 kr ifrån, har svaret blivit att det är bara att gå på banken.

  Har en vän som kämpade i ett par år och slutligen fick rätt men det tog på krafterna psykiskt, att ha med i stort sett alltigenom inkompetenta tjänstemän att göra som inte hade ett uns av förståelse för vilken situation de försatte andra i, och hur de drabbar människor. Ursäkta men man blir så satans förbannad på hur det kan få gå till och tror att knappt att det är sant./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr tror jag inte att Hörby är ett dugg unika. Och tacka fan att det sliter att kämpa mot en ond fiende med nästan obegränsade resurser.

   Radera
 6. Minst sagt provocerande ja. Jag tycker man hör sådana här historier ofta rörande just VA. Verkar vara svårt att bli av med den rötan, om någon nu försökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är specifikt VA. Mijönämnder, Byggnadskontor och andra kan vara lika nitiska.

   Radera
 7. Preskriptionstiden är 10 år per lagboken. https://lagen.nu/1981:130 andra paragrafen.

  På tal om dumma saker, vad gillar du denna https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GazJLQ/gw-varnar-smasparare-for-att-investera-i-aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså borde de kunna kasta fakturan? Eller - låt mig gissa - det gäller inte för kommuner?

   Det som slår mig först och främst är Aftonbladets hopplöst usla journalistik. Först i artikeln:
   "Jag försöker avråda folk från att hålla på med aktier."
   Och längst ner:
   "Jag har faktiskt inget enkelt råd. Det beror helt och hållet på hur ens ekonomiska situation ser ut."

   Så vad menar människan egentligen?!

   Radera
  2. 3 år gäller för företag mot konsument, 10 år tycks vara längsta tidsgräns enligt lagen och bör ju innefatta kommuner.

   Eller är det GW som är hopplös? I kombo med en hopplös journalist så kanske de trodde att det skulle bli en grym artikel?

   Radera
  3. Borde innefatta kommuner, men jag skulle ändå inte ramla av stolen av förvåning om de har dispens. Jag missade själv att skicka två månadsfakturor till en löpande, utländsk kund och upptäckte det inte förrän ett knappt år senare när samarbetet var över. Det var ett jävla bök att få dem att betala. Efter tio år hade jag inte ens försökt och efter 40...

   GW har tyvärr blivit rätt hopplös.

   Radera
 8. Som förväntat, de är vita, de är gamla, de är sistagångsväljare. De är bara kostnader. Det är bara att klämma åt, bättre att de flyttar så att nytt folk kan komma in, helst några som är rejält trångbodda.
  Om inte så är det bara bra för mijön om folk bor i kaninlådor i staden istället, det är mycket mer miljövänligt.
  Det räcker om det finns folk på landet som då kan tjäna som pigor och tjänstefolk under semestern åt stadsborna så att - för att uttrycka det som stadsministern - när storstadsbor åker ut och ska koppla av på landsbygden.

  Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de är också föräldrar, far- och morföräldrar åt de som ska dra in degen till staten de närmaste decennierna. Om de väljer att inte göra det så går det åt helvete för Sverige.

   Därmed inte sagt att det är precis så krasst makten tänker.

   Radera