söndag 22 augusti 2021

Scocconomics

Jag fick ett tips av twittraren med det svåruttalade namnet Srednq om ett poddavsnitt om ISK-beskattning från början av sommaren. Jag kan inte säga att jag hoppade jämfota av glädje. Det är ett ämne som stötts och blötts både här och där. Men jag började hur som helst lyssna och kände att detta inte går att lämna okommenterat.

Det handlar om en podd med det festliga namnet Scocconomics som gått mig förbi. Det är såklart den gamle LO-ekonomen, numera vänsterpartisten Sandro Scocco, som gett upphov till namnet. Podden gör han tillsammans med Jenny Lindahl, f d ordförande för Ung Vänster och dessutom ordförande för Centrum för marxistiska samhällsstudier.

Den som vill veta exakt vad jag pratar om hittar avsnittet här. Ni andra får hålla tillgodo med min extremt objektiva redogörelse.

Det första jag slås av är hur dåligt insatta de låter. Det är som sagt inga gröngölingar vi har att göra med. Scocco har väl varit ekonom i minst 30 år, skrivit ett tjugotal böcker och brukar plockas in som expert i nästan alla medieproduktioner som har med pengar att göra. Lindahl är en tant i min ålder som varit proffspolitiker större delen av sitt liv. Ändå tycks ingen av dem veta riktigt vad ett investeringssparkonto är.

Lindahl säger faktiskt just det i början: ”ISK-konto, vad är det ens?” Det är för övrigt den benämning de använder genomgående, ”ISK-konto”. K:et i ISK står ju just för konto, så ISK-konto borde läsas ut som investeringsparkonto-konto. Det kan verka futtigt i det stora hela, men jag förväntade mig mer av människor som jobbat med ekonomisk politik tre gånger så lång tid som ISK ens funnits.

Fast delvis spelar de nog. Den illa dolda tesen är att ISK är en sparform för en handfull miljardärer och dessa är de enda som skulle drabbas av en hårdare kapitalbeskattning. ”90-95 procent av hushållen har helt marginella kapitalinkomster. Där rök den tvåhundringen liksom”, säger Scocco som följer upp med det föga vetenskapliga påståendet att ”normala Svenssons har en enda tillgång, och det är huset”.

Och så låtsas man som att taket på tre miljoner var den ursprungliga planen trots att det bara någon vecka tidigare läckt ut att den socialdemokratiska arbetsgruppen först diskuterat nivåer så låga som hundratusen. I början av programmet kallar Scocco ISK-skatten för subvention, eftersom det i gynnsamma lägen blir billigare än den gamla reavinstskatten. Sedan övergår han till formuleringen bidrag. En lägre skatt på kapitalvinster är alltså ett bidrag i Sandro Scoccos värld.

Förutom att programmet dumförklarar sina lyssnare lyckas Scocco förolämpa såväl fattig som rik. Median-ISK:n är på 80000 kr, berättar man. Tappar de hälften vid en börskrasch spelar det ingen större roll för det är ju ändå bara 40000. I Scoccos hushållsbudget är det kanske växelpengar, men rätt många hushåll sväljer inte en förlust på 40 papp bara sådär.

Självklart får även de rika sin släng av sleven. Nästan alla rika har ärvd förmögenhet, fastslås det utan tillstymmelse till källa. ”Nu råkar du haft tur”, säger Scocco. För egentligen tycker han inte att någon förtjänar ett eget kapital, det är uppenbart. Till slut konstaterar de att om man konfiskerar de 70 miljarder kronor som finns i ISK, ”då gör vi något åt ojämlikheten”.

Jenny Lindahl spelar rollen som dum blondin, men hon ska inte komma undan kritik för det. ”Nu kanske jag är dum” säger Lindahl ett antal gånger under avsnittet. Det är en retorisk fråga som varje gång förtjänar svaret ”JAA!!!”. Rekordet var nog denna:

Nu kanske jag är dum, men om man då kan välja mellan att... Säg att jag har tio miljoner och så skulle jag kunna välja mellan att använda dem på ett sätt som är jättekonstruktivt, typ skapa jobb och så där, men det verkar ju besvärligt jämfört med att bara ha dem på ett sånt här konto.

Förutom det uppenbara att det inte räcker med att sätta pengar på ett konto för att få avkastning undrar jag vad Lindahl tror att en börsinvestering är för något. Hur skapas riktiga jobb, är det inte just genom investeringar på börsen, inte genom att skapa statliga tjänster med pengar man konfiskerar? Kanske borde poddmakarna gå ut ur studion och träffa vanligt folk, en småföretagare med några anställda eller ett månadssparande vårdbiträde som kan lära dem lite om livet.

Jag har visserligen bara hört ett avsnitt, men som ni kanske anar gav det inte mersmak. En ekonomipodd med tydlig vänsterinriktning hade kunnat kvala in direkt i min poddlista, men då får den göras av människor som kan tillföra något. För mig kvittar det om Scocco och Lindahl låtsas okunniga eller om de på riktigt är så dåligt insatta. Det här duger inte.

62 kommentarer:

 1. Två vänsterpartister som pratar om att "skapa jobb med kapital". Tillåt mig fråga, vad hindrar dem själva från att göra just det? Istället för att sitta och prata om att konfiskera det andra har skapat. Den podden säger väldigt mycket om den typen av människor.

  Beträffande jämlihet så kan man ju undra om det blir bra i samhället förutsatt att alla blir lika fattiga? Som i deras föredöme "godtycklig misslyckad diktatur".

  Sedan ska man väl tillägga att den gode Scocco själv är ytterst priviligerad och rik. Han har väl ärvt pengarna, eftersom han tror det är så det går till?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga om vad som hindrat dem!

   Radera
 2. Beträffande "ärvt pengarna" så finns det gott om studier i tex Usa på att det inte går till så. Men det hindrar väl inte dem att sprida lögner. Merparten är "self made".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en känsla av att det är så. Pengar uppstår inte ur tomma intet, bara statens verkar göra det (även om inte heller det stämmer).

   Radera
 3. Jag är inte rik på riktigt. Däremot oerhört rik i förhållande till mina utgifter och nog finns det mer än 80k samlat på mitt konto. Jag har bara samlat ihop allt från mitt jobb med en lön knappt motsvarande en sjuksköterskas. Jag har bara låtit bli att handla materiella ting för jag har inte haft behov av dem. Och det provocerar mig så oerhört att sådana där innesittare tycker sig ha rätt att ta mina pengar bara för att andra i min sits köpt traktorer, dyra hus eller vad nu folk köper. Tycker de sig ha samma rätt att ta folks tv-apparater, deras brödrost eller deras bil också? Eller vill de bara ta från dem som inte girigt köpt nya leksaker åt sig själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i samma läge. Känner mig inte alls igen i bilden att rörelsefrihet och skuldfrihet kräver att man är född med silversked eller haft en oerhört tur. Bara att snåla med pengar, särskilt sådana pengar man inte har.

   Radera
  2. Håller med, blir oerhört provocerad av att det alltid är konsumtion som ska anses rätt. Sverige är sjukt och styrt av odugliga politiker.

   Radera
 4. ISK konto är enkelt...det är huvudsaken för många..

  Förr håll en på och deklarerade och räknade fram förlustavdrag.. det var tider det..

  Många Svenskar har ej hängt med i varken bostads eller aktie uppgången,, här finns det röster att hämta missnöjespolitiker.
  Och många samhällen ute i landet har halkat efter.
  Åker runt lite i Bergslagen ojoj vilka förfallna hyreshus det finns..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, det finns mycket skit där ute :)

   Radera
  2. Och i dessa hus bor det ofta en stackars pensionär eller någon ny importerad,, ser sorligt ut, ej billig hyra.

   Radera
 5. De borde döpa om podden till scoccocomics 😂

  SvaraRadera
 6. Thatcher hade så rätt när hon konstaterade:
  " Kommunism är för en liten privilegierad elit. Kapitalism är för massorna. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kunde konsten att reta folk :)

   Radera
  2. Det var väl även Thatcher som lär ha sagt att problemet med socialism är att man förr eller senare får slut på andras pengar.

   Radera
  3. Det är riktigt, och det stämmer.

   Radera
 7. Jag undrar vem som är målgruppen för denna podd? Vill man fånga upp vilsna själar och förklara att deras vilsenhet beror på att ISK finns? Är det för redan inbitna vänsterpartister vars enda kunskap om ISK är att de hatar kontot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Podden har ingen lyssnar grupp den används bara som politisk marknadsföring

   Radera
  2. Jag funderade på detta och har inget bra svar.

   Radera
  3. jag fick en rekommendation att lyssna på den av en, vad det verkar, riktig vänsterperson i samband med att jag frågade ulla andersson hur hon tyckte att jag skulle spara till pension och framtiden.
   jag fick för övrigt inget svar på min fråga men det var kanske inte så väntat. ska se om jag hittar tråden igen.

   Radera
  4. Nej, podden svarar ju mest på var man inte kan spara om hennes parti får bestämma.

   Radera
 8. Det där med att vänsterfolk ofta tror att man inte kan spara sig rik är nog oftast tron att man måste ha allt senaste och åka utomlands minst en gång om året. Ett bra exempel på att kunna spara ihop är väl bloggaren KTM som nu har över 2miljoner i sin ISK. Jag började jobba som civilingenjör 2015 och har under den tiden även varit föräldraledig 3år och jobbat lite 75%, har runt halvmiljonen. Så kanske inte direkt rik men helt klart över första förslagna taket för ISK. Att spara ihop kapital går bara man vill och kanske avstår den där "obligatoriska" Thailandresan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det delar väl vänstern tyvärr med höger, framåt och bakåt.

   Radera
  2. Jag anser mig mer vänster än höger, även om jag ofta tar mig för pannan över vissa uttalanden från de röda. Kan även bero på "indoktrinering" från unga år, men jag började spara 2018,har idag strax över 200k i aktier o fonder. Har då även betalt en resa till japan om ca 60-70k samt någon resa eller 2 till London under dessa år. Jag köper inte att man måste välja det ena eller det andra, men kanske välja smartare.

   Radera
  3. Allt beror på diffen mellan inkomster och utgifter. En del tycks tro att enda sättet att spara pengar är att leva på knäckebröd och rå potatis.

   Radera
  4. Jag tror att vi åtminstone borde kunna vara överens om att val påverkar utfallet...

   Radera
  5. VI kan vara det, men jag tror att det finns människor som menar att många inte har något egentligt val. De är dömda till fatttigdom pga... något.

   Radera
 9. Ur ett vänsterperspektiv gör de ett bra jobb. De ökar missnöjet hos sina väljare och får också förmodligen en del tveksamma att dra åt vänster.
  Allt för det kommande valet nästa år.
  Och en dominerande tanke hos väldigt många väljare är:
  Det är bra att klämma dit de rika och själviska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt att du har rätt.

   Radera
  2. Socialismen har alltid behövt en yttre fiende för att folket ska se förbi ideologins svagheter. Men nu har de på något sätt lyckats utse strävsamma medelsvensson till yttre, girig fiende.

   Radera
 10. Ja den där kunskapsnivån om dessa finansiella instrument var verkligen på låg nivå. En fara kan väl vara att i Scoccos fall kan han tjänstgöra som rådgivande i skarpa lägen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev verkligen förvånad över hur lite de tycktes veta, främst Scocco (för jag hade väntat mig mer av honom).

   Radera
  2. Scocco lever i ett parallellt universum! Han skrev en rapport som ansåg att Sverige tjänat 900 miljarder på den geniala idén att släppa in 2 miljoner låg- eller helt outbildade människor från jordens mest primitiva och våldsamma länder!! Där ligger Scoccos nivå.
   Jenny Lindahl är som du skriver gammal ordförande för Ung Vänster. Hon var öppet med att hon var stolt kommunist och ville förbjuda alla privata företag. Att det aldrig fungerat och alltid skapat misär, förtryck och massmord rörde henne inte i ryggen.
   Hon förstår fortfarande inte.

   // Peter Frisk

   Radera
  3. Ja, när det kommer till vinst på invandring är Scocco ganska många svar skyldiga.

   Jag har inte följt Lindahl utan minns henne mest som just ungdomsordförande i VPK (som de väl rimligtvis hette då). Men man kan väl anta att hon kanske ändras sig en del sedan dess, det måste ju vara 25-30 år sedan.

   Radera
 11. Kan det vara så att en fördummad debatt gynnar S. Och i såna fall är det ju synd att inte vara så dum som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vem det gynnar, men det är bra tröttsamt när man drar ner det till den nivå de höll i det här poddavsnittet. Så otroligt svartvitt allting.

   Radera
 12. "Everybody know the poor always being fucked over by the rich. Always have, always will"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det är "by the rich"? Ibland känns det som att de lyckas rätt bra på egen hand.

   Radera
  2. Det är ett citat från filmen Plutonen där man skickade fattiga unga män från arbetarklassen till vietnam, medans överklassen och politekers söner slapp åka.

   Radera
  3. Jag fattade att det var ett citat, men eftersom du skrev det okommenterat tänkte jag att du menade att det är applicerbart på dagens Sverige, och det är jag inte helt säker på.

   Radera
 13. Det sparkas ner och slickas uppåt idag i Sverige. Det är inte synd om oss som har ISK. Jag betalar gärna min del till välfärden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu låter du som Scocco, att ISK-ägare per definition är rika människor som kan klämmas åt hur hårt som helst utan att de lider. Jag köper inte den verkligheten.

   Däremot skulle jag också gärna bidra till välfärd om den motsvarade skatteinbetalningarna. Men till skillnad från politikerna anser jag inte att riksdagsmännens fallskärmar eller Mona Sahlins Mauritiusresor är en del av den.

   Radera
 14. Och här sitter jag, i landet downunder, och nynnar på Mauro Scocco´s Sarah och misstänker att jag aldrig flyttar tillbaka till Sverige. Även Australien har sina fläckar men jag har inte hittat nån sparombudsman här så jag vet inte riktigt hur illa det är. Ignorance is a bliss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bl a har väl Australien obehagligt många hudfläckar :(

   Radera
 15. Har hört att många svenskar sökt medborgarskap i Norge, det kanske vore något :)
  Hur dyrt kan det vara att spara pengar där tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge är väl i stort sett det enda landet i världen med ännu högre skatter än Sverige, så fan tro't.

   Radera
  2. Även Danmark, Frankrike, och Belgien är väldigt bra på att ha höga kapitalskatter i EU. Det finns flera länder som inte alls har kapitalskatter.

   Radera
  3. Ajdå, då kanske de som sökt medborgarskap i Norge gjort det för att kunna köpa en Tesla ;)

   Radera
  4. Vadå, säljs de inte i Sverige? Jag tycker hela landet är nedlusat av sådana där Trassla-bilar.

   Radera
  5. Jodå visst säljs de här också men de är tydligen rätt subventionerade i Norge.

   https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-ar-norge-bast-i-varlden-pa-elbilar-har-goda-statsfinanser-pa-grund-av-oljan

   Radera
  6. Verkar lite dumt om de vill tjäna pengar på oljan.

   Radera
 16. Minns hur Ulla Andersson uttalade sig om ISK: "Det har retat mig länge."

  Fick i alla fall mig att sälja av halva depån och skaffa ISK.

  /Max

  SvaraRadera
 17. Kanske är min tolking av din tolkning men jag håller med dem om att det är lättare att ha pengarna på ett ISK än att aktivera dem i ett eget företag och skapa något mer direkt.
  Men lösningen är inte att göra det svårare att äga via ISK, gör det lättare att driva företag, lika lätt och mer fördelaktigt än att ha pengarna på ett ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast spelar det egentligen någon roll om företaget du investerar i är ditt eller någon annans? Om en entreprenör har en idé som han/hon behöver kapital till är det väl smidigt om du kan skjuta till pengar via din ISK?

   Radera
 18. Sen kommentar men har nu lyssnat på avsnittet och det var som väntat plågsamt.
  En nyttig sak att ta med sig från avsnittet var att man verkligen förstår hur vänstern tänker. De menar verkligen på allvar att staten har rätt till det du tjänar. På nåd så låter staten oss behålla 70 procent av vinsten men de 30 procenten reavinstskatt är på tok för låg och ska upp runt 50 procent som är fallet med höginkomsttagare. Ingen reflektion alls om att det ofta redan är skattade pengar som sätts in på aktiekonton.

  De pratar inte alls om den risk som tas och går in lite grann på att det är de låga räntorna som är förklaringen till den låga skatten men bortser mkt passande för att räntorna kan stiga.

  De berör heller inte att ISK skatten på längre sikt 25 år är mindre fördelaktigt än vanligt aktiekonton.

  Men kul att höra hur den andra sidan resonerar, i vanliga fall hör man bara "höjd skatt behövs för xxx tusen nya sjuksyrror" inte ett ord om ideologin bakom om att staten äger dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade att kommentera deras hån mot att förenklingen med att slippa deklarera bara var ett svepskäl att gilla ISK där man slipper hålla på med K4 och genomsnittsvälden, nyemissioner, bolag som delats ut från andra bolag och annat som gör det tidskrävande. Förvisso görbart men varannan k4 innehåller fel och knappast allt beror medvetet fusk.

   Radera
  2. Mm, det är väl själva definitionen av cherrypicking att utgå ifrån att börsen ska fortsätta att gå som de senaste åren, helt utan större nedgångar. När börsen faller 30 procent på ett år och vi ändå tvingas skatta blir läget ett annat.

   Jag har aldrig förstått "rädslan" för K4. Jag har järnkoll på mina affärer oavsett om jag ska redovisa affär för affär eller inte. Även ett år med många affärer går på max en timme att deklarera.

   Radera
 19. "Börskraschen halveras" :D Herregud, det här var det mest efterblivna jag har hört på länge. De nöjer sig inte heller med att säga ISK-konto utan börjar sedan kalla det för iskkonto.

  SvaraRadera
 20. Och ja, helt stört att säga att de flesta människor har inget sparande, men alla har ju råd att förlora 40 k.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt detta visar att de inte rör sig i en verklighet de flesta av oss känner igen. Det är nästan så att Scocco vill kalla fyrtiotusen för felräkningspengar, men där insåg han kanske att det vore att gå för långt.

   Radera