måndag 30 augusti 2021

Maxat 1800-talsboende

Jag fick ett mejltips från Peter. Jag ska inte säga att jag var okunnig om detta fenomen, men jag hade förträngt det och tänkt att så galet kan det väl ändå inte vara. Jodå, det kan det!

Har du tänkt öppna ett pensionat eller vandrarhem och vill maximera vinsten kan du med fördel erbjuda ett spartanskt boende. Istället för fina hotellrum inreder du enkla stugor eller bygger rum i en lada. Ju enklare, desto bättre. Ingen el och naturligtvis inget rinnande vatten. Toalett i form av utedass.


Exklusivt!

Vad gör man där då? Ingenting! Inte ”ingenting” i form av att bara ligga och dega. Nej, här pratar vi om aktiva val. Locka med en mobilfri weekend för att ”ladda batterierna” (vad vi nu ska med laddade batterier till när allt är av). Om inte de räcker för att gästerna ska få tillräcklig lugn och ro kan de få hålla käften också, givetvis marknadsfört som ”silent retreat”.

Tror du mig inte kan du titta här. Upp till 26100 kr för 2-3 dagar i en stuga helt utan bekvämligheter. Vem tusan går på det, kanske du undrar. Min tipsare Peter hade svar på det med. Här har vi en influencerbrud som tyckte att upplevelsen var ”mäktig”, ”nästan övernaturlig” osv.


Inget wifi? Guuud, vad fräscht!

Så har du plats är det bara att sätta igång. Varför köra jacuzzi och golvvärme när man kan locka med emaljerat tvättfat och stampat jordgolv?

36 kommentarer:

  1. Hm undrar om influenserbruden hoppades på ett mirakel så att bläcket liksom typ bara var borta efter några dagar på enkel resort?

    SvaraRadera
  2. Och vad skall man göra på dass om man inte får ha mobilen med sig? Skita!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det värsta! Ska man behöva stå ut med sådan slöseri av tid? Skitdåligt.

      Radera
    2. Jag är själv av typen som gör det jag ska för att sedan lämna rummet, oavsett om det är ett trevligt eller mindre trevligt toarum. Att surfa på muggen skulle jag aldrig överväga.

      Radera
    3. Det är förståeligt. Har man bara en stationär dator med tjockskärm är det ett projekt att surfa på dass

      Radera
    4. Å andra sidan har man väl fått allt på plats i knät så sitter man nog ett tag och då vill man ju gärna ha wifi.

      Radera
    5. Ja, ifall man släpat med sig laptop eller telefon och lagt den i knäet. I det läget är jag redan ute ur rummet.

      Radera
    6. Haha, härligt med lite att skratta åt!

      Radera
    7. Var tvungen att läsa en gång till. Putte får 5/5 o strax efter kommer ZS som får 4.5/5. Putte vinner pga inledningen "det är förståeligt"

      Radera
    8. Finns ens wifi på stationära reliker eller man får dra med sig tcp/ip sladden in på dass?

      Radera
    9. Är det ett klassiskt utedass så gör det kanske inte så mycket. Då drar du bara sladden genom "Hjärtat" i dörren. Då ser folk dessutom tydligt att det är upptaget.

      Radera
    10. För information har jag en laptop (skriver på den nu), och jodå, jag kör trådlöst till min stationära.

      Jag förstår bara inte varför man vill stanna längre än NÖDvändigt på toa, ute- eller innedass.

      Radera
  3. Liknande fenomen i Skinnskatteberg. Man sover i kolarkoja. En enkel "byggnad" kolarna uppförde i skogen förr när de var där och jobbade. Påminner lite om en jordkällare men inte lika kallt och fuktigt. Jag har faktiskt sovit där och det var ganska kul. Men det är lite mitt intresse med sådant där och jag fick bo där gratis, då sällskapet bjöd. Ett snäpp bekvämare än vindskydd, då man kunde elda inne för att höja mysfaktorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle också gärna testa både kolarkoja, trädhus och vindskydd, men jag vill inte betala som om det vore lyxhotell.

      Radera
  4. Ska vara krämare från Danmark som hittar på dylikt, Mette och Fleming har en stuga i skogen i Hyltebruk.

    Här kan vi snacka om att rida på aktuell modevåg: "how permaculture can save the world"
    De eldar med ved och andra klimatskadliga ämnen, de har ju naturligtvis ingen anslutning till elnätet. Men frågan är hur många utsläppsrätter de köper in varje år? Ska vi gissa på exakt noll?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huruvida ved är klimatskadligt tror jag kan diskuteras. När jag gick i skolan konsumerade träd koldioxid och producerade syre när de växte för att sedan göra tvärtom vid förbränning.

      Men jag förstår hur du menar. Det är knappast miljön som är grejen för dem.

      Radera
    2. Vedeldning är primärt onyttigt i närmiljön om man inte har bra ventilation. Dvs elda i öppen eldstad inomhus är inte nödvändigtvis speciellt nyttigt för de som befinner sig i samma byggnad.
      Murad öppen spis, kamin eller vedspis där man får rätt drag i skorstenen är förstås en annan sak.

      Radera
    3. Ja det är ju det där med aot och andra oxider. Har inte du skrivit ett inlägg om det sparo? Att en gammal vedeldad spis/ugn inte får installeras?

      Radera
    4. Stefan: Att vedeldning med dålig ventilation i kombination med dåligt drag är skadlig för den som befinner sig i huset är jag helt med på :)

      Micke: Jag tror jag har skrivit om det, men att myndigheter inför åtgärder med hänvisning till miljön är långt ifrån samma sak som att det har med miljö att göra. Ta bara plastpåseskatten (som dessutom även omfattar påsar som är biologiskt nedbrytbara bara för att de ser ut som plast: https://sparosverige.blogspot.com/2021/01/straffbeskattad-miljovanlighet.html).

      Radera
  5. Detta får mig att tänka på boken Stuglandet. Som är en guide över Sveriges öppna stugor som är gratis att övernatta i och som inte går att boka i förväg. I dessa stugor saknas vanligen el och ibland även rinnande vatten, dock betalar man som sagt inte ett öre för detta, tillskillnad från koncepten som du lyfter fram. Jag har övernattat i två av stugorna som finns med i boken Stuglandet och jag kan personligen se en charm i att tillfälligt leva i det basala.

    /Yngve Halmjord

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter precis som sådana där STF-stugor i fjällen, bara det att de inte kostar.

      Radera
  6. Den som vill är välkommen att övernatta i min friggebod. Du får samsas med gräsklippare, ett par cyklar och ett gäng trädgårdsredskap. I utkanten av kultur-/turistort med närhet till stor sjö. Potta ingår, liksom 10 liter vatten per person och dygn. Fria äpplen nu under säsong. 1000 kr natten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du är alldeles för billig för att pricka in den där målgruppen. Lägg på en nolla :)

      Radera
    2. Intresserad om det är en vintage Klippo med oljeblandad bensin.

      Radera
  7. Allt går att sälja, även konserverad gröt ;-)

    SvaraRadera
  8. Undrar om det duger med linoleummattor från 1967 istället för stampat jordgolv. Då skulle jag hyra ut min slitna etta och bli rik./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Jag är helt ny på detta.

      Radera
  9. Vill (till en liten del) försvara priset faktiskt.
    Först och främst - varför inte ta betalt om det finns tomtar som vill betala.
    För det andra - Driftkostnaden är nog större än man tror. Exempelvis städning. På det moderna hotellet tar man kanske sex till tio rum på en timme. Här är kanske bara transport-tiden mellan stugorna mer. Som sedan ska städas utan el och rinnande vatten. Tror även maten och matlagningen har en rejäl kostnad. Egenodlat, närodlat och tillagad utomhus. Menyn ser dyr ut.
    Men visst är det ett saftigt överpris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Om marknaden vill betala över tjugotusen för en långhelg i en koja ska man naturligtvis ta det.

      Helt gratis är det såklart inte, men nog har de saftat i.

      Radera
  10. Undrar vad det var i vattnet i den sjön? Influensern var ju helt euforisk... Undras vad man kan ta betalt för en natt i tvättstuga

    SvaraRadera
    Svar
    1. För rätt peng kan vem som helst bli euforisk, jag tror inte att det är konstigare än så.

      Radera
  11. Tips, allas vår "favorit" Plånboken i SR har ett inslag om FIRE. Hör och häpna, här hörs något annat än att det är "inget alla kan göra" och "hur ska det gå om alla gör som du gör".

    Vad sägs om följande:
    "...det finns inget hål i mig som måste uppfyllas av shopping, jag avskyr att handla saker. Det är inte en kamp för mig det här, det här är min hobby. Jag tycker att det är kul att spara pengar"

    fr 27:20 till 37:00
    https://sverigesradio.se/avsnitt/ekonomiskt-oberoende-fore-40-en-drom-som-allt-fler-forsoker-forverkliga

    SvaraRadera