fredag 6 augusti 2021

Magdalena Andersson vill bli din personliga tränare

Jag bloggade nyligen om kontrollsamhället i 1984 och kan inte låta bli att notera hur väl det passar ihop med det nyhetstips jag fick från läsaren Martin.

Det var 2007 som den dåvarande borgerliga regeringen tog bort förmögenhetsskatten. Men det var inte bara skatten som försvann. Den dåvarande regeringen tog också bort möjligheten till att ta in individuella uppgifter över hushållens förmögenhet, en förutsättning för beskattning.

Intressant ordval från statstelevisionen, ”möjligheten till att ta in individuella uppgifter”. Man skulle ju också kunna säga ”Pappa Statens chans att kontrollera oss på individnivå”. Som med all säkerhet snart är här igen eftersom regeringen sällan utreder för skojs skull. Av folkhälsoskäl, säger man! Visa mig gärna den undersökning som leder i bevis att folkhälsan förbättras av ökad myndighetskontroll.

Hur som helst är det såklart bara ett svepskäl. Man vill införa en ny förmögenhetsskatt, bara inte så här nära ett val för då kanske för många väljare hinner komma ihåg det vid valurnan. Men den kommer, det är jag säker på. Och jag kommer säga ”Vad var det jag sa?”. Igen, trots att jag hatar att få rätt ifråga om svensk samhällsutveckling.

42 kommentarer:

  1. Allt sossarna gör har syftet att stjäla mer av våra pengar!! För att sedan dela ut till de som inte jobbar, 150 miljarder till EU-s fond för drönarländer i södra Europa eller skapa någon ny meningslös myndighet där de kan stoppa sina partivänner med rätt värdegrund. Allt medan landet går under i våldtäkter, rån, skjutningar, sprängningar, stölder och annan skit!
    När jag växte upp var faktiskt Sverige ett lugnt, tryggt och väl fungerande land. Svårt att tro om man inte upplevt det själv. Ännu svårare att återskapa med dagens regering. Ännu svårare att skapa med en befolkning som fortfarande stödjer de ansvariga i regering och stödpartier. Som George Orwell skrev: Folk som väljer korrupta politiker är inga offer. De är medskyldiga.

    Ursäkta långt inlägg. Var bara tvungen att få ur mig lite frustration;)

    // Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga problem. När någon skriver kommentarer som är mer än dubbelt så långa som själva inlägget kan jag bli lite trött, men detta tyckte jag inte var så farligt. Dessutom var uttrycket "drönarländer" värt mycket :)

      Radera
    2. Oj, då. Låter allvarligt det där.

      "Allt sossarna gör har syftet att stjäla mer av våra pengar!!" = helt sjukt målfokuserade. Fantastiskt om det var sant, men troligen är det inte det.

      Den data Andersson vill åt kanske kan fås av bankerna, som ju annars har ganska bra koll på sina kunder. Småspararna ska riksdag & regering vara rädda om.

      Radera
    3. Jag tror att det handlar mer om makt än om pengar. Politiker vill styra våra liv.

      "Småspararna ska riksdag & regering vara rädda om."

      En from förhoppning, men tyvärr tror jag inte ett dugg på den.

      Radera
    4. @christian: mycket bra skrivit, instämmer helt med din sammanfattning! Fruktansvärt hur landet förstörts på så kort tid...

      Radera
  2. Jag spekulerade i ämnet tidigare i år;
    https://zerostrategy.blogspot.com/2021/01/tank-om-den-kommer-tillbaka.html

    Min förhoppning är att ett sådant förslag aldrig klarar av att passera genom riksdagen, men säker kan man aldrig vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är vad riksdagens alternativ är. Pengarna behövs om man inte tänker strypa på utgifterna. Tar man inte in dem i en förmögenhetsskatt måste man hitta andra alternativ.

      Radera
    2. Socialdemokraterna i Göteborg är fast beslutna på att valvinnaren är en återinförd fastighetsskatt.

      Fick staten verkligen in så mycket pengar från förmögenhetsskatten? Det fanns en hel del kryphål samt en del utflyttning.

      Radera
    3. Jag var lite för ung då och har ingen aning. Kanske går kryphålen att täppa till, kanske kan den drabba fler.

      Radera
    4. Är inte det det bästa en opposition kan göra? Neka alla utgiftsökningar så att de som har den exekutiva makten tvingas till nedskärningar. Har svårt att se att iaf den "nya alliansen" skulle stödja ny förmögenhetsskatt för att kunna bekosta socialisternas "familjevecka"...

      Radera
    5. Jag har inga svårigheter att se dem gå med på nästan vad som helst. M för att de vill, KD för att de gör som M och SD för att de gör precis vad som helst för att bli accepterade.

      Radera
    6. 6,1 miljard eller 0,43% av den totala skatteintäkten 2006.. Sen får man själv avgöra om det är värt det. 1,5% av ens värde över 1,5miljon var skatten på.

      Radera
    7. Jag tänker inte göra den bedömningen, men tror att regeringen behöver leta i alla skrymslen där det går att få loss skattepengar.

      Radera
  3. Jag instämmer i ovan kommentarer och artikel. Dock med tillägget att detta självfallet inte är en vänster/höger fråga. Tyvärr.

    För i ärlighetens namn, hur aktiv har den så kallade oppositionen tex varit i frågan om tjänstemannaansvar? Dvs det som beslutades om riksdagen 2018. Noll. Ingenting. Nada. Dvs frikort till regeringen att förhala. Dvs de borgerliga stödjer korruptionen aktivt.

    Titta mer på hur politikerna agerar och gör nästa val, inte vad de säger.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tyvärr inte stor skillnad mellan höger och vänster. De vill ha makt över våra liv, och det bästa sättet är att ta våra pengar. Och att kritisera andras korruption aktar man sig för, nästa mandatperiod kan det ju vara den egna handen som är i syltburken.

      Radera
  4. Jag har läst och läst om artikel du länkar till men förstår ändå inte. "Svenskarnas förmögenhet ska följas på individnivå". Vilken nivå följs förmögenhet idag då? Jag upplever det som om man gör det redan idag. Min skattedeklaration är ju bara min, min make har en egen.
    Vad är det jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att skatteverket eller annan myndighet inte får begära in uppgifter från banker och institut över hur mycket du har på dina konton, i ditt bankfack, i ditt VP-konto, vilka konstverk du äger och så vidare i all oändlighet.

      Radera
    2. Nja, våra inkomster följs upp på individnivå eftersom vi skattar för dem. Även kapitalinkomster, men förmögenheten redovisas inte i deklarationen.

      Radera
    3. Nej, skatteverket ska få tillgång till bankernas API och kan därför läsa av allt i realtid. Det handlar inte om deklarationen det handlar om att se hur mycket du har på kontot och vilka transaktioner som sker, varje minut (de kan få ner det till sekunder om de vill). Det som eventuellt skulle kunna vara en fördel med detta är att du bara skulle behöva deklarera kontanter/krypto samt handel med utländska banker.

      Radera
    4. Jag ser ingen fördel med att börja deklarera något jag inte behöver deklarera i dagsläget.

      Radera
    5. Nä, den fördelen är verkligen inte värd kostnaden på inskräkningen på frihet. Det jävligaste är väl att man inte ens kommer kunna använda detta för att deklarer utan det ska väl bara användas för att sätta dit folk som gör fel.

      Men det handlar om att se exakt vad folk lägger pengar på, sen kommer det nog komma punktskatter på det.

      Krypto är väl typiskt en sån sak som de kommer ge sig på, bra att investera i detta om man tänkt lämna landet. Enkelt att få med sig över gränsen och ingen kan dra in dina konton (givet att du har egen wallet).

      Radera
    6. Jag delar åsikten att det handlar om mycket mer än bara beskattning. Politiker vill ha total och oinskränkt makt över medborgarnas liv, vad de än påstår.

      Radera
    7. Tack för alla svar. Bilden har klarnat lite.

      Radera
  5. En liten fredagsfundering angående detta: en baksida med att använda ISK är ju att man då frivilligt berättar för staten hur mycket pengar man har. Använder man vanligt vp-konto så får inte staten kontrollera detta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nu verkar ju detta "ordna upp sig" så att de får full koll igen.

      Radera
    2. Vilken tur. Då kan jag sova tryggt förvisad om att politiker och statens tjänstemän har full kontroll på mig och det som är mitt. Synd de inte har lika bra koll på båtmotorer, fyrhjulingar och dylikt som stjäls stup i kvarten och aldrig återfås

      Radera
    3. Eller ens på statens utgifter. Men inkomsterna jobbar de hårt på att få järnkoll över.

      Radera
    4. Pang på spiken Micke. Det är ju just den punkten som gör att många funderar på att ta sitt pick och pack och lämna Sverige. Maktfullkomligheten fungerar bara så länge tillräckligt många ställer upp på det. Men det finns en gräns.

      Radera
    5. För de allra flesta skulle jag gissa att det faktiskt inte finns någon gräns.

      Radera
  6. Av folkhälsoskäl? Är det för att - som statsministern uttrycker det: "Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen" som staten ser ett behov av att veta hur många miljoner som Djursholmsmiljardärerna lägger på knark? De kanske vill utröna hur den s.k. elasticitetskurvan ser ut för dessa substanser på denna lokala marknad?

    Det verkar föreligga ett allvarligt missförstånd här. Missförståndet att det verkar finnas en del svenska skattesubjekt som tror att pengar intjänade av individer också är deras pengar.
    Det är naturligtvis helt fel: för en socialist, och deras syskon socialdemokraterna, tillhör alltid alla pengar staten. Alltid. Och alla pengar.

    För att påminna de läsare som det var ett tag sedan de höll en sedel i handen så står det t.o.m. på varje sedel: SVERIGES RIKSBANK och undertecknat bla av Stefan Ingves på baksidan ;-)

    Hur var det nu fd kultur, civilminister och europaparlaments ledamot Marita Ulvskog uttryckte det: Det kändes som en statskupp när borgarna vann valet.

    Kan det finnas någon tvekan över vad, och i vilken riktning som socialisterna vill gå? Tveksamt om det är fler än en klar minoritet som inte vet det vid det här laget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är förvånad att de inte drämde i med "bekämpning av klimathotet" på en gång. Det brukar räcka för att folk ska lägga sig platt och inte ställa motfrågor. För man vill ju inte vara "klimatförnekare".

      Helt klart är det så, privat kapital är pengar lånade av staten.

      Radera
    2. I slutet på 80-talet/början på 90, så drogs det till med "Ozonskiktet är förstört och år 2010 kan vi inte längre leva på jorden. FN säger att Ozonskiktet inte kan fås tillbaka". Alla la sig platt på marken och bad till det Socialdemokratiska partiet om frälsning. Socialdemokratiska partiet bad folket att köpa nya kylskåp från Electrolux (utan Freon) och huxflux kom Ozonskiktet tillbaka.

      Partiet kan dela på berg och gå på vatten.

      Radera
    3. Ja, ozonhålen är tydligen lika bortglömda som de försurade sjöarna, säldöden mm.

      Radera
  7. https://www.dalademokraten.se/artikel/kronika-peter-hultqvist-det-ar-pay-back-time

    Denna krönika gör mig mörkrädd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg den precis och undrar mer och mer om Hultqvist har några bra sidor också.

      Radera
  8. Räcker det inte med de skattehöjningar som kommer så småningom för både förbrukare och producenter av el, när vi alla har blivit helt beroende av el och produktionen blir intermittent? Den totala elektrifieringen är iofs inte klar förrän om tiotalet år, men inte kan väl finansministern hålla fingrarna i styr så länge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att det inte finns poliser eller ett rimligt försvar, att det inte längre är säkert att någon har tid att svara i växeln hos SOS Alarm, att gamla och sjuka ligger och dör i korridorerna och att yngre som behöver vård måste åka till andra länder så är nog svaret tyvärr nej.

      Radera
  9. Haha! Ja precis så här är det! "Man vill införa en ny förmögenhetsskatt, bara inte så här nära ett val för då kanske för många väljare hinner komma ihåg det vid valurnan"

    Blir så trött på dessa politiker som envisas med att höja skatterna istället för att se över utgiftsidan.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir ännu tröttare på väljarna som låter dem.

      Radera
  10. Som vanligt är det ingen krönikör som vågar definiera vad "rik" innebär. En världsfrånvänd miljö- eller vänsterpartist menade ju för några år sen att man var höginkomsttagare om man tjänade 30.000 i månaden; idag ligger väl medel- eller medianlönen strax däröver. Halva befolkningen är alltså höginkomsttagare och ska klämmas åt...

    Problemet med konfiskation av privat egendom (jag betraktar all form av skatt på innehav som en form av konfiskation även om jag inser att det finns undantag) som upplevs som orättfärdig är att den leder till kapitalflykt och andra fenomen som får den gemensamma kakan att krympa istället för att växa. Detta ger samma effekt på det gemensamma välståndet som trots allt är vad som betalar välfärden.

    Vilket parti eller gruppering blir först med att som slogan lansera "Utan välstånd ingen välfärd"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiker av alla färger vill antagligen sno oss på så mycket de kan utan att det kostar för många röster. För V och MP är det riskfritt att höja både inkomst- och förmögenhetsskatter eftersom deras väljare endast undantagsvis har riktiga jobb, och då ändå nästan alltid jobbar för staten.

      Att kopplingen mellan välstånd och välfärd ens ska behövas påtalas säger mycket om hur världsfrånvänd den svenska debatten är.

      Radera