onsdag 17 maj 2023

”Nya” utemöbler

Gratulerer med dagen, kjære naboer! Äh, Norges nationaldag kanske inte är viktig i ett internationellt perspektiv, men själv har jag hängt upp flaggor.

Ett grannpar frågade om jag ville ha deras utemöbler. Gamla, fullt fungerande trämöbler. Klart att jag ville. Jag hade mycket möbler med mig hit, men just utemöbler hade jag inte. Jag slängde faktiskt mina utemöbler i samband med flytten. Dessa ärvde jag av min mormor och de hade gjort sitt.

Jag räknade iskallt med att det skulle lösa sig, och det gjorde det ju. Enda kruxet med möblerna mina grannar ville bli av med var att de hade stått och torkat några år, men det gick att åtgärda. Antagligen hade det funkat med ofärgad träolja, men de hade blivit så pass solblekta att jag gärna ville ha dem lite mörkare. Ett par vändor med valnötslasyr som blivit över när jag renoverade mitt vardagsrum i Stockholm, så blev de som nya igen.
Katten hade jag sedan tidigare.

Uppmärksamma läsare noterar kanske att de fyra stolarna är av tre olika typer, men det tänker man inte på när de står på plats, särskilt inte med enhetlig färg.

Möbler går nästan alltid att hitta gratis eller snudd på och utemöbler är inget undantag. Folk har en förmåga att vilja förnya sig. I detta fall tyckte grannarna att de var lite för tunga att släpa fram och tillbaka till förrådet varje år. Det har jag inga problem med. Mitt problem blir istället att hinna sitta i dem.

11 kommentarer:

 1. Vi hittade en uppsättning utemöbler i vår förra lägenhets cykel"förråd" (aka avställning av skit folk inte ville ha kvar men var för lata att köra till tippen). De var ungefär i det skick de du fått. Skura och sanda av dem snabbt så blev de som nya med en skvätt billig olja från IKEA som blvit över. Guld.
  De fick till och med följa med i flytten till Tyskland och fungerade som vårat provisoriska matbord i någon månad innan vi hittade något vettigare. Nu är de backupmöbler när vi får för många gäster.
  Som sagt: Guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gamla möbler behöver verkligen inte kosta någonting ifall man är lite flexibel.

   Radera
 2. Fin grill du har …

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det där är lite av ett sorgebarn som följde med huset. Jag skulle behöva fixa nätet på ena sidan, men eftersom jag inte håller på att elda utomhus har det inte blivit av så den bara står där och ser sorglig ut. Och nya är för billiga för att kunna sälja den.

   Radera
 3. Även om man som jag gjorde, köpte nya utemöbler verkar det finnas en mycket svag korrelation mellan pris och vad man får för pengarna.

  En uppsättning med ett halvdussin stolar o ett bord i lätta och väderbeständiga material, mkt bekväma och luftgenomsläppande stolar kostade en tiondel på, vi kan kalla dem, för att ej göra reklam, Lem & Trix, jämfört med många andra.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det också går att fynda på hösten.

   Just "Fem & Six" har jag nästan aldrig hittat något prisvärt hos. Trevliga butiker, men för det jag varit ute efter har priserna aldrig hållit.

   Radera
  2. Jaa, det är inte omöjligt att det var ett höstfynd, det kan jag med ärlighet ej svära mig från. Men jag har även köpt en liten fin brutalistisk bänk från Rem & Mix för småpengar, även lite annat smått o gott till mycket bra priser.
   Jag måste haft tur med timingen då, för jag kan inte tänka mig att priserna generellt diffar mellan orter. Gillar att de lånar ut kärror gratis också när man varit överoptimistisk gällande vad man får in i bilen, det var fallet med utemöblerna.
   Jag kan bara plussa både för pris o service.
   /JB

   Radera
  3. Och vi kan gott skriva ut företagets namn även om jag inte har fått betalt för det. Jag är osäker på om stavningen är lika i hela Norden, men här heter de Jem & Fix.

   Radera
  4. Sant, ville bara busa lite, men har inget problem med att ge företag jag upplevt mig gjort goda affärer hos bra recensioner!
   Samma namn här btw.
   /JB

   Radera
 4. Köpte nya utemöbler. Har väntat fem år på att 'det ska lösa sig', men fick till slut kasta pengar på problemet. Kanske är det för att måtten måste vara hyfsat rätt, men för mig gick det inte. Som nödlösning funderade jag annars på lösningen med att bygga av gamla lastpallar - finns många kreativa lösningar där för den som kar/orkar/vill, för lastpallar får man nästan gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är lite roligt att bygga saker av gamla lastpallar, just för att man kan få dem gratis.

   Radera