lördag 27 maj 2023

Postens vägar äro outgrundliga

Jag skickade en burk honung med Posten till en annan del av Norge. Beställer man inte någon expressvariant tar transporten 2-4 dagar inrikes. Nu var väl inte detta så bråttom, men knappt två dygn efter att jag lämnat in paketet fick jag ett mejl från Posten som sa att den nu kommit till en distributionsterminal 7 mil bort. Då kom jag att tänka på den här scenen från Beckfilmen Polis polis potatismos.

Och framförallt Gunvalds (Rolf Lassgårds) matematiska uträkning:

"En abborre gör två kilometer i timmen, det är den långsammaste fisk som finns. Ändå skulle den med lätthet ha tillryggalagt den där sträckan på kortare tid än ni."

I detta fall stämde det även in på Posten. På de 40 timmar som gått hade en abborre (förutsatt att abborrens hastighet verkligen är 2 km/h) simmat åtta mil medan Posten bara klarade sju. Nu var det inte panik, men någon gång är det ju det. Och någon gång (i Sverige) har jag dragit Lassgårds abborrliknelse med kundtjänster. Jag tycker faktiskt att man i ett modernt samhälle kan kräva snabbare transporter än 2 km/h.


Det här får man inte göra med brevbärare.

En annan egenhet med Posten är att det är lite bingo hur paketen levereras. Jag har varit med om följande:

  1. Brevbäraren levererar försändelsen i eller vid brevlådan.
  2. Jag får en talong i brevlådan som säger att jag får hämta ut paketet på Postens närmaste utlämningsställe.
  3. Brevbäraren åker fram till huset och levererar paketet på gårdsplanen.
  4. Jag får ett sms att paketet ska levereras i brevlådan, men senare ett nytt som säger att paketet istället ska hämtas ut på Postens utlämningsställe.
  5. Jag får ett sms att paketet finns att hämta i en utlämningsbox i samma samhälle där de också har ett utlämningsställe, men att jag först måste ladda ner en jävla app till min telefon.

Brevlåda i min smak.

Man vet aldrig vilket alternativ som gäller och framförallt får man aldrig välja. Jag föredrar alternativ 1 eller 2, men 3 och 4 funkar också. Alternativ 5 får mig att skrika rakt ut i vredesmod och det företag som väljer det (om det inte är Posten som själva väljer beroende på dagsform) får räkna med en recension surare än ättika.

Men med det sagt har inte detta gjort att jag ångrar flytten från Sverige. Inget av de fem alternativen är sämre än svenska Postnord som jag ju tyvärr tvingats testa i Norge med, och den gången blev 5-10 dagars leveranstid 26 dagar i verkligheten. Abborrarna skulle antagligen kunna simma i åttor kring Postnords bilar.

22 kommentarer:

  1. Som långhårig slyngel min ungdom arbetade jag som sommarbrevbärare i ett område med i princip enbart trevåningshus = ingen hiss. Om det bara var post till tredje våningen (och inte till våning ett eller två), så blev det ingen post till de på våning tre den dagen. Det är säääkert bättre i dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delade ut lokaltidningar i ett sånt område, tre trappor utan hiss. Sedan behövde man ingen mer motion.

      Och som fjortonåring praktiserade jag en vecka på posten. DET var intressant! Det kändes som att ingen jobbade mer än halvtid, varken brevbärare eller någon annan. En kille som hade hand om brev med oklar adressat gick varje dag ner till källaren och spelade pingis i 2-3 timmar med några andra anställda som inte heller jobbade på jobbet.

      Radera
    2. Det var andra tider då, det fanns till och med lördagsdelning då … Principen var att man kunde gå hem när man var färdig med utdelningen, men som sommarjobbare fick man de allra trögaste distrikten. De flinka "gamlingarna" (som sorterade fort som sjutton, och kände till alla genvägar) kom inte sällan leende tillbaka till brevbärarcentralen innan jag var på väg ut. Men det var ett roligt sommarkneg, i alla fall när det inte regnade.

      Radera
    3. Under praktiken var jag bara brevbärare i två dagar, med en äldre gubbe som inte stressade (det var väl därför han gick med på att ta med en praktikant), men även han blev klar långt innan åtta timmar. Men jag kan tänka mig att det var ett okej sommarjobb, och även om man inte hinner gå hem tidigt finns alltid hoppet. Till skillnad från ett kontorsjobb som slutar 17.00 alldeles oavsett.

      Radera
  2. De har alltså fungerande post i Norge än? Jag vet, jämför med ett angränsande bananland :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ganska, om än varannandagsutdelning. Och relativt billiga på paket, men väldigt dyra på brev.

      Radera
  3. Oj. Ser att någon säkert kan ta illa upp av mitt ordval ovan. Ber om ursäkt på förhand, även om den med säkert kan misstolkas av någon lättkränkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att du kränker bananer? *smile*

      Radera
    2. Jag gillar bananer mer än bananmonarkier.

      Radera
  4. Jag har ett annat problem med posten och andra företag som levererar paket. Oftast far man ett meddelande att de levererar mellan 8-12 eller 13-17. Det gar väl an för mig som inte jobbar längre, men heller inte beställer mer än 1-2 ggr/ar. Det som är irriterande är att när grannarna som beställer i tid och otid inte är hemma vid leverans sa ringer leverantören pa min intercom för att komma in i huset och ställa paketet där. Efter att det hänt flera ggr i veckan ruttnade jag och satte upp en lapp pa min klocka vid entren, om inte leveransen är till mig sa fuck-off. Haha, nej det gjorde jag förstas inte, men en snäll lapp om inte leveransen är till X&Y sa ring inte pa klockan. Det funkar till 99%.
    Däremot är jag hygglig och tar in paketen som nagon leverantör dumpat utanför entredörren.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det räcker med fyra timmar. Jag har från någon speditionsfirma fått 8-17 alternativ 17-21.

      Och visst, hade jag velat jobba på Posten kan de få skicka lön också ifall jag ska göra deras jobb.

      Radera
  5. Jag har förstått att jag haft tur, men jag har faktiskt inte haft några riktiga skräckupplevelser av Postnord.

    Tullen däremot. Jag beställde lite hifi-utrustning från en butik, i Norge faktiskt.

    Under veckor spelades det pingpong mellan Svenska och Norska tullen med mina varor, och 3.5% av den ej oansenliga varukostnaden togs ut i tull. (Fan, nu fick jag Solstollarna i huvudet...)

    Till slut kom det ju fram, vill minnas det tog 6 veckor, men skulle jag göra om övningen skulle jag bilat till en trevlig weekend i Norge med övernattning o rubbet betalt då jag ej skulle ha åkt och förtullat...

    Man lär så länge man lever.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag flyttade till Norge med kanske 7-8 billass. Tullens rutin var olika varenda gång. Jag tog med mig en tullblankett där jag skrivit upp exakt vad jag hade med mig (vilket är märkligt i sig eftersom det inte är tull på flyttgods). Första gången tog de blanketten. Nästa gång tog de en kopia och lämnade tillbaka den. Tredje gången ville de att jag skulle fylla på befintliga blanketter istället för att komma med en ny varje gång (och det var ju svårt efter att de tagit den första), fjärde gången var det något annat och femte något tredje med det fjärde ...

      Radera
    2. Ursäkta, var tvungen att skrocka lite bistert. Helt sjukt, förfarandet borde ju vara totalt lagstyrt vilket det på pappret är... ...ja jävlar i min låda...
      /JB

      Radera
    3. Det var det jag tyckte. Lite märkligt att överhuvudtaget behöva speca upp varenda grej vid inflytt. Det borde ha räckt med att sätta kryss för förbjudna varor och intyga att jag inte har med alkohol, tobak, vapen, tv-apparater (!) och annat med restriktioner, men jag kan också köpa en krånglig rutin så länge den är likadan varje gång.

      Radera
    4. Lite så jag tänkte också, kan förstå krånglet om det är standard, men jag hade glädjen av att via notiser följa vart mina varor hoppade runt från dag till dag, hade köpt det om man kunde misstänka det var knark eller annat smuggelgods, men nu var det uppenbart hemelektronik från en etablerad handlare. Märkligt.
      /JB

      Radera
  6. Med LMD-bud som BudBee och Best vet man när, var och hur paketet kommer att levereras. Man kan också ändra leveransdag och leveranssätt. Några timmar innan leverans kan man också följa budbilen i realtid på en karta.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dem har jag väldigt lite erfarenhet av. Schenker gillade jag lite bättre än Postnord, men DHL nästan sämre.

      Radera
    2. LMD står för "last-mile delivery" för den som inte känner till det. Skulle nog inte kalla Schenker för ett LMD-företag. Schenker kan inte jämföras med BudBee och Best. Det är inte konstigt att de är bättre på sista steget i leveransen än Postnord. Dessutom är Postnord samägt av svenska staten och danska staten medan BudBee och Best är privata bolag. Det sistnämnda innebär att de måste bry sig om sina kunder annars får de slå igen butiken. Jag gissar att bolag som BudBee och Best kommer ta över sista milen leveranserna i storstäderna medan landsbygden tvingas använda statliga bolag som Posten/Postnord som kommer att bli allt sämre.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Nej, jag jämförde inte Schenker med övriga, jag konstaterade bara att jag knappt haft med dem att göra, bara Schenker och DHL (och någon gång UPS).

      Radera
  7. Alternativ 6: Får paketet utlevererat till en postbox i GRANNSAMHÄLLET trots att alternativ 1-5 finns att tillgå här. Givetvis funkade det inte att ladda ner appjäveln och kundservice hade stängt när man väl står där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Någon gång har jag fått välja utlämningsställe vid köptillfället, men alldeles för sällan. Det kan ju faktiskt vara så att det som är närmast passar mycket sämre än ett som man ändå passerar.

      Radera