måndag 1 maj 2023

Arbetskraftsdeltagande

Tänkte snacka arbetsmarknad eftersom det trots allt är arbetarnas dag. Jag fick tips om ett arbetsmarknadspolitiskt begrepp, arbetskraftsdeltagande. När jag var liten talades det om arbetslöshet. Det var den del av befolkningen i åldern 18-65 som saknade arbete. Inte hemmafruar eller förtidspensionerade, bara människor som kunde och ville arbeta, men som inte gjorde det. Om jag minns rätt var arbetslösheten på 80-talet normalt 2-3 procent.

Sedan gick arbetslösheten upp och då började politiker och myndigheter istället prata om sysselsättning. Här kunde man gömma bort arbetslösa som satts på kurs, antingen för att de själva ville eller för att Arbetsförmedlingen tyckte att det var en bra idé (vilket märkligt nog ofta sammanföll med när de hade platser kvar på sina kurser). Det räckte med en timmes sysselsättning i veckan för att räknas som sysselsatt, så hårdraget en kvällskurs på torsdagar.

Men nu har man alltså dragit det ett steg till med begreppet arbetskraftsdeltagande. Ni som inte hade facit sedan tidigare eller har klickat på länken ovan, vad tror ni det betyder? Själv hade jag gissat att arbetskraftsdeltagande är andelen vuxna som deltar på arbetsmarknaden. Inget kunde vara mer fel:

Att vara en del av arbetskraften, det vill säga den andel av befolkningen som är sysselsatt eller arbetslös. Nu är begreppet vidgat för att stämma med internationella mått, och innefattar därför även t ex studerande som söker arbete.

Arbetskraftsdeltagande innebär alltså i princip att man har ett jobb eller att man inte har det. Borde inte den siffran nästan uppgå i hundra procent oavsett konjunktur? Är ni fortfarande osäkra har jag här det yttersta beviset för att begreppet är något dåligt, det hyllas av exministern Annika Strandhäll:

Jag kommer osökt att tänka på politiker som jublat över hög arbetslöshet eftersom det innebär ”rekordstor arbetskraftstillgång”, som i teorin skulle kunna innebära att företag i framtiden etablerar sig i landet. Synd att de bara gör det i teorin, men det finns säkert ett begrepp för det också. Imaginär framtidsetablering, eller det mer vedertagna hittepåjobb

39 kommentarer:

  1. Det kommer säkert något nytt hittepåjobb av den här regeringen som "fas 3 jobb", tex.

    SvaraRadera
  2. Det begrepp du föredrar är nog förvärvsfrekvens. Ekonomifakta hade en artikel om hur det kan delas upp: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsmarknadens-uppdelning/Definitioner-pa-arbetsmarknaden/

    Sen kan man ju räkna antalet betalda arbetade timmar per år, vilket brukar finnas rimligt bra statistik på. Betalda timmar är i regel mer produktiva än andra, för väldigt många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte arbetslöshet var ett rimligt begrepp, men vad som helst som visar verkligheten.

      Radera
  3. Egentligen skulle man vilja ha en siffra på andelen som går till ett heltidsjobb som betalas av en privat arbetsgivare också , det är ju trots allt dessa som betalar för välfärden.

    /JP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det talades om det nyligen:
      https://allinfo.space/2021/10/02/tva-miljoner-svenskar-forsorjer-resten/

      Radera
    2. Har man räknat in då alla konsulter som jobbar för offentlig sektor? Delar av offentliga sektorer genererar egna pengar men har då kanske lånelättnader av staten. För att inte prata om de myndigeter/instutioner som ger uppdrag åt och finansierar en del privata företag. /Ebba Grön

      Radera
    3. Är det inte en försvinnande liten del av offentlig sektor som genererar egna pengar? Det är väl egentligen bara anställda i vinstdrivande statliga företag, som Vattenfall eller Postnord (i den mån de faktiskt genererar vinst)?

      Myndigheter som ger uppdrag åt och finansierar privata företag skulle jag i alla fall inte räkna in. Inte de privata företagen heller när de finansieras med skattemedel.

      Radera
    4. "Egentligen skulle man vilja ha en siffra på andelen som går till ett heltidsjobb som betalas av en privat arbetsgivare också , det är ju trots allt dessa som betalar för välfärden."

      Jag tycker att det hade varit intressant att få en siffra på hur många meningsfulla jobb som utförs i Sverige oavsett om dessa utförs i den offentliga eller privata saktorn. Det finns gott om bullshit jobs: https://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs

      Tom-Hjördis

      Radera
  4. Ja det var ju ett intressant begrepp. Själv är jag mest intresserad av siffror över de i arbetsför ålder som försörjer sig själva utan bidrag eller subventionerade jobb alt. hittepåaktiviteter. Sedan en siffra på arbetstagare i privat sektor resp. icke privat sektor. Förstår att det kan finnas gråzoner här med men tycker ändå man då kommer nära det som är av mest intresse.
    Typiskt Strandhäll att kommentera något som hon inte är påläst på. Eller är hon bara så slug så hon försöker lura i folket att det betyder något annat än det faktiskt gör? Tillåt mig tvivla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när man vädrar de tankarna missförstår gärna folk och tror att man kritiserar läkare, lärare och andra som gör riktiga, men skattefinansierade jobb.

      Strandhäll dampar nog på det mesta. Det är inte hennes stil att varken läsa på eller tänka efter först.

      Radera
  5. Vad ska man egentligen göra för att inte vara en del av arbetskraftsdeltaganden? Låter ju som alla mellan 18-65 ovasett vad man göra eller inte gör

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att inte anmäla sig hos Arbetsförmedlingen, tror jag.

      Radera
    2. Och alla vet att Arbetsförmedligens enda riktiga syfte är att piska folk att söka jobb de inte vill ha för att få a-kassa. Arbetsförmedlingen skulle kunna avvecklas i sin helhet och inte ersättas med något alls. Det skulle vara en samhällsekonomisk vinst.

      OBS! Jag har aldrig gått arbetslös mer än någon månad i min ungdom och har arbetat heltid de senaste 15 åren så jag skriver inte detta av personligt missnöje med den myndigheten. Mer ett kallt observerande av dess överflödighet.

      Radera
    3. Jag har inte riktigt fattat Arbetsförmedlingens syfte, men den verkar i alla fall inte vara att förmedla arbete.

      Radera
    4. Det borde finnas en del av arbetsförmedlingen som är av typen: förmedla enkla jobb. Ett kontor man kan gå till om man exempelvis behöver två killar som gräver ett dike över dagen/städar ur en skräpvind.

      Radera
    5. Finns inte det på nätet?

      Radera
  6. Dessa trollerier med ord får mig osökt att tänka på Orwell. Tack för att du nämnde Strandhälls namn, bild dessutom. En av de främsta fördelarna med regeringsskiftet är att jag sluppit den vandrande styggelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hon har väl aldrig varit mer i ropet än nu.

      Radera
    2. Är det så illa? På sociala medier eller? Jag ägnar mig inte åt sådant tack och lov.

      Radera
    3. Och på nyhetssajter. Radio och TV vet jag inte, men visst var hon på någon TV-debatt för bara ett par dagar sedan som det blev livat om?

      Radera
    4. Ärligt talat förstår jag inte varför Strandhäll håller på och kommenterar på sociala medier etc. Hon blir ju ständigt motbevisad vilket gör att hon framställer sig som korkad och dåligt påläst/utbildad. Ett tydligt exempel på att ideologi och tyckande används alltför ofta i förhållande till kunskap i dagens samhälle. /A

      Radera
    5. Ja, hon beter sig dessutom som en trotsig fjortis, vilket inte är klädsamt för femtioåringar.

      Radera
    6. Vet ej om det har påverkat S negativt dock.

      Radera
    7. Sånt går ju aldrig att veta säkert, men det tror jag verkligen att det har. Eller om man vänder på det, jag tror inte att S hade riskerat något genom att tvinga Strandhäll att sluta twittra.

      Radera
  7. Vi behöver enkom måttet självförsörjningsgrad. Men just det ja, politrukerna fokuserar mest på att råljuga skattebetalare i ansiktet. Bara det. Då passar det bra med statistik för att ljuga. Sverige r som sagt bevisligen ett av världens mest korrupta länder. Men inte om vi får säga det själva, för då är vi helt untouchable, bäst i hela världen?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart lättare att undvika korruption om man själv får definiera kriterierna.

      Radera
    2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Korruptionsindex

      Radera
    3. Anonym 15:19."Sverige är som sagt bevisligen ett av världens mest koruppta lände". Berätta var jag ska hitta den "bevisningen"

      Radera
    4. Du behöver inte titta längre än i Riksdagen. Import av vuxna barn, ingen gör något annat än ljuger om det. Hela biståndet räknas upp med bnp varje år, ingen kontrollerar vad som sker med dessa Miljarder. Ingen. Men de går enkom till terrorfinansiering, finans av krig och diktaturer, icke demokratier. Dvs indirekt korruption och inget annat. Sen okontrollerat bistånd, politruker som vägrar kontrollera vart bidrag går och till vem, KORRUPTION! Som icke mäts, dvs korrupt även på den punkten.

      Radera
    5. Fast vad jag tror Anonym 18.36 var ute efter var just påtagliga bevis. Och det är ju såklart ett problem, att om en del av korruptionen består i att förhållanden inte mäts eller kontrolleras finns heller inga bevis för missförhållandena.

      Radera
    6. Ja om några av väldens mest korrupta länder i själva verket finansieras av okontrollerat svenskt bistånd. Ska de pengarna då räknas som svensk korruption? Görs det? Ingen vet är ett bra svar svenska ansvariga brukar ta till.

      Radera
    7. Det borde åtminstone räknas som en "utländsk påverkansoperation", alltså det där som vore så hemskt om andra utsätter Sverige för. Men åt andra hållet är det tydligen inga problem, när SIDA "stöttar demokratin" genom att stödja politiska organisationer ekonomiskt.

      Radera
    8. Jag tror nog ändå att det finns några länder som är värre än Sverige.

      Radera
    9. Det tror jag också, men bara för att det finns värre länder behöver inte det betyda att Sverige är ett av världens minst korrupta länder.

      Radera
  8. Kliar mig i huvudet över vad detta mätetal öht har för nytta, förutom att obfuscera verkligheten...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte komma på något annat. Arbetslöshet är viktig, summan av arbetslösa och arbetande är det inte.

      Radera
  9. Man kan också ifrågasätta om det är relevant att jämföra utrikesfödda kvinnor i Sverige med inrikesfödda kvinnor i övriga Europa. Är det inte mer rimligt att jämföra utrikesfödda kvinnor i Sverige med inrikesfödda kvinnor i Sverige? Det är trots allt stor skillnad på hur man ser på kvinnors roll i samhället i olika länder i EU. Det är som att säga att påskkravallerna i Sverige 2022 inte var allvarliga eftersom kravallerna i Los Angeles 1992 var värre. Det är mer rimligt att konstatera att påskkravallerna 2022 var de våldsammaste vi haft i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001 och ett bevis på svenska islamisters våldskapital.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har uppenbarligen inte varit inne på Morgan Allings Twitter för då hade du vetat att allt går att jämföra med hans Göteborgsförortsskola på 70-talet och kontentan är att allt har hänt förut och mycket värre. Alltså tror jag varken Los Angeles -92 eller Korankravallerna -22 kommer i närheten av Gårdstensskolan -72 ;-)

      Radera