söndag 14 maj 2023

Nervgift och fettspruta någon?

Spelbolag, banker, apotek, restauranger … De tillhör alla branscher som är och ska vara reglerade. Det gäller visserligen även ”skönhetssalonger” som erbjuder allsköns ingrepp där man sprutar fett eller gift rätt in i kroppen eftersom man i vissa kretsar anser att höjden av skönhet är att se ut som en hjärndöd anka, men här kunde betydligt mer göras.


Kvack, kvack!

Nu står visserligen en kvinna åtalad för att ha utfört läppförstoringar under det falska påståendet att hon var sjuksköterska, men hon sitter inte ens fängslad i väntan på rättegång, vilket ger en hint om hur högt man värderar dessa brott. I bästa fall kan hon dömas till sex månaders fängelse, vilket väl är ungefär lika mycket som du kan få om du använder en utdaterad benämning av en etnicitet på Facebook.

Borde man för den allmänna folkhälsan och för enkelhets skull förbjuda ”skönhetskliniker” och deras verksamhet? Jag vet inte om det går och i detta fall var det en privatperson som annonserat på Instagram. Borde folk själva förstå att det är helt galet att spruta in preparat utan bättre anledning än att det blir snyggt? Tveklöst, men det gör de bevisligen inte. Tjejen i reportaget får åtminstone frågan om varför hon inte kollade upp kvacksalvaren. ”För jag visste inte att man skulle göra det.” Ridå.

Borde man låta de drabbade skylla sig själva och få betala självkostnadspris för att rätta till felbehandlingar? Det tror jag är en dålig idé. Vården bör inte vara en domstol som ska ge ekonomiska eller fysiska påföljder till personer som inte tagit hand om sin kropp, rökt, druckit eller tränat för mycket eller för lite. Detsamma bör gälla plastikoperationer.

Så hur kommer man då åt detta. Till att börja med, ge kvacksalvande klåpare ordentliga straff! Minimistraffet i det här fallet borde vara några års fängelse. Men annars? Kanske kunde man lägga pengar på att informera ungdomar om det sinnessjuka här, men tusan vet om det hjälper.

26 kommentarer:

 1. Så det blev lång sovmorgon idag, Micke?
  Jag minns ju hur de informerade om tex röknings skadliga effekter redan i småskolan, varje år. Inte hjälpte det delar av mänskligheten, de tuffa ansåg det ännu coolare att verkligen visa hur coola de var som rökte. Förmynderi löser inget, folk måste lära sig själva, bli kritiskt tänkande individer istället för får.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blev upp i grisottan och iväg. Men nu är jag hemma igen.

   Beträffande rökning tror jag på att skrämma. Låt en KOL-patient med syrgasställning gå runt och prata i klassrummen istället för att visa suddiga bilder av en lunga.

   Radera
 2. Men om man på riktigt tycker att det är viktigt att göra om sitt utseende, varför måste man då gå till någon "klinik" i typ en gammal cykelkällare? Herregud, vilka korkade människor det finns. Jag har själv fixat ett par rätt betydande problem, men jag sparade alla pengar jag kunde i ett år, och fick rätt behandling på vad som antagligen fortfarande är Sveriges dyraste privatklinik. Klart värt alla pengar, decennier senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i alla lägen hade jag tagit reda på allt jag kan om personen. Det har jag gjort även när det gäller legitimerade läkare.

   Radera
 3. Hur många av dessa påstådda problem (grisläppar, utseende osv) bottnar egentligen bara i ett tragiskt dåligt självförtroende i allmänhet? Lägg resurserna på att fixa källan till problem istället för symptomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I stort sett alla, skulle jag säga. Visst finns det defekter som kräver åtgärd, men för smala läppar är inte en av dem.

   Radera
 4. Jag tänker spontant på detta
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mRO2W4/hjarnskadades-under-brostoperation
  Så onödigt, more than a handful is a waste

  SvaraRadera
 5. Stockholm är speciellt svårt drabbat av detta. Anknäbbar, implantat och naglar från helvetet överallt. Man får verkligen söka för att hitta någon som ser normal ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här ikring ser jag inga decimeterlånga naglar. Det funkar inte när man ska plöja en åker :-)

   Radera
  2. Att limma på några centimeter längre plastnaglar känns i det sammanhanget som ett väldigt harmlöst "ingrepp". Men lika onödigt.

   Radera
  3. Nästan onödigare. Har du sett kvinnor scrolla på sin telefon med decimeterlånga naglar? Det är ingen vacker syn. Men visst är det harmlöst i jämförelse.

   Radera
 6. Om problem kan kopplas till gjorda skönhetsoperationer tycker jag inte att den allmänna vården ska bekosta "återställningsoperationer".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men var dra gränsen? För ett par år sedan var det populärt att säga att den som inte vaccinerat sig mot Covid borde få bekosta all sin sjukvård själv. Ett år senare (när alla icke-svenska medier hade berättat att Pfizer själva erkänt hundratals brister med sitt preparat) höjdes istället röster för att de som vaccinerat sig borde få ta de ekonomiska konsekvenserna av det. Jag tycker att det är en farlig väg.

   Radera
 7. Det är nog enklare för män., bara att skaffa sig ett rejält skägg så blir man riktigt vacker

  SvaraRadera
 8. En snabbkoll på nätet så kan man ju också se om någon har legitimation. Det skrivs ut på ex. Mrkoll om man har lärarlegitimation eller sjuksköterska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hon hade ju diplom på väggen ju ;-)

   Radera
 9. Plastikkirurgis existens är viktig, vad gäller att rekonstruera och återställa, men det är för mig en helt annan påse fisk.

  Människor med dålig självkänsla, skeva kroppideal och/eller mera pengar än vett som betalar dyrt för att se ut som en dålig kopia på Arne Anka eller att ha två medicinbollar under blusen förstår jag rakt ej.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något helt annat att använda plastikkirurgi när det behövs.

   Radera
 10. Jag kan gott första om man vill rätta till nagot som blivit fel i "tillverkningen", som harmynthet, nagot som försämrar rörelseapparaten eller liknande, men har noll förstaelse för s.k. skönhetsoperationer. De förstnämnda är ju nagot man kan fa hjälp med av den vanliga sjukvarden.
  Det är som nagon papekade i kommentarsfältet och som jag instämmer i, är att det beror pa taskigt självförtroende och att man inte förstar att alla bilder och det som skrivs pa sociala medier inte alltid är sant.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har en kompis som hade ett ögonlock som började vända sig inåt så att ögonfransen skrapade upp hornhinnan. Då behövs det en "skönhetsoperation".

   Radera
 11. Jag tycker att det är slöseri med ett yrke, det där med att kirurger lägger tid på att skönhetsoperera människor. En kirurg behövs i den
  vanliga vården, likadant med sjuksköterskor.
  Vad jag förstår så är det pengarna som lockar, en lukrativ marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och tror du har rätt om pengarna.

   Radera
 12. Alla dessa onödiga skönhetsoperationer gör också att de som verkligen behöver hjälp inte får det!
  En äldre släkting till mig har problem med extrema svettningar. Dvs när det blir lite varmare än normal rumstemperatur så är det rena vattenfallet av svett över ansiktet. Det förstår vem som helst att det är svårt med alla möjliga vardagliga göromål om man hela tiden måste torka av sig med en stor handduk.

  Det gjordes en utredning på behovet och släktingen fick en remiss på en viss sorts medicinering. Men blev sedan kontaktad av stället dit denne blivit remitterad där de sa att de inte tänker genomföra detta! Trots läkares inrådan! Och kan ni gissa varför? Jo, de sa att såna här ingrepp görs på landstingets bekostnad bara om man har stort handikapp. Att svettas extremt ymnigt tyckte inte de räknas, då måste man bekosta det själv.
  Medicineringen som skulle genomföras är att spruta in botox där svettkörtlarna sitter, så att de bedövas.

  Så bara för att skönhetsindustrin har tagit till sig metoder som ska användas i riktig sjukvård, så får inte de som verkligen behöver denna sjukvård ta del av detta längre!
  Som min släkting sa: "Jag bryr mig inte om mina rynkor, det är klart att man har det i min ålder. Men den där läkaren verkar tro att jag simulerar svettningarna för att få gratis nervgift. Hur simulerar man svettningar?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så blir det ju med alla system som utnyttjas felaktigt. Jag tänker t ex på alla skötsamma och ärliga anhörigvårdare som inte längre får betalt för att ta hand om sina sjuka eftersom andra satt i system att lura staten på pengar genom att "vårda" någon som inte behöver det.

   Radera