söndag 21 maj 2023

Koll på matpriser

På 70-talet fick Olof Palme frågan vad en liter mjölk kostar. Svaret var 2,15 kr, men det visste inte han. På den tiden blev det en nyhet att statsministern inte visste vad den vanligaste basmatvaran kostade i butik. Det säger en del, 45 år senare tror jag att han har det gemensamt med nästan alla.

Inte ens jag vet längre. Eller jo, just mjölk eftersom jag handlar mjölk direkt från min närmaste mjölkproducent. Men andra varor har jag inte längre samma koll på som jag hade tidigare. Dock ska sägas att jag kollar priserna innan jag kommer till butiken och jämför med andra kedjor. Men om jag skulle väckas på natten och bli tillfrågad vad rödbetor, matgrädde eller krossade tomater kostar är jag inte säker på att jag vet.

Då lever jag ändå för att spara. Det är säkert någon i kommentarsfältet som slår mig, men jag har nog mer koll på priset på mina vanligaste matvaror än 95 procent av konsumenterna. Ändå har jag alltså inte järnkoll.


Nej, vänta här nu...

Jag har en teori om varför konsumenter i allmänhet har dålig koll på matpriser trots att ”Vad dyrt allt har blivit” är det nya ”vädret” vid släktmiddagar och runt fikabord. Jag tror att det handlar om avsaknaden av prislappar. Och pengar. Det sägs att användandet av betalkort gjort pengar abstrakt för barn, men det gäller nog även vuxna. Nu ser vi priset på hyllkanten, men det har vi glömt när vi kommer till kassan. Och väl där är de enda siffror vi behöver komma ihåg pin-koden till bankkortet, om vi inte kan ”blippa” för då behöver vi inte den heller.

Prislapparna lär inte komma tillbaka. Kontanter har jag lite mer tro på (eftersom de ju faktiskt inte försvunnit helt), men mest tror jag att enda chansen till förändring är att vi som konsumenter ser till att hålla koll. Vi får helt enkelt lära oss vad det vi köper kostar, låta bli att handla för dyrt, hitta andra leverantörer och helt enkelt vara besvärliga kunder. Annars får vi de priser vi förtjänar – dyra.

17 kommentarer:

  1. Jag självscannar varorna ibland när jag handlar på stora Willys och då bär man med sig notan hela tiden och kan med förskräckelse se hur den ökar allt eftersom jag fortsätter scanna in varor. Jag gillar just det att jag i lugn och ro kan se innan om hyllkantsetiketten verkligen stämmer med vad jag förväntas betala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara en klar fördel. Själv är jag bara lite tveksam till att göra kassörskans jobb utan att få betalt för det :-)

      Radera
  2. Haha, billigt ligg även om jag inte själv skulle betala för det. Jag tar alltid kvitto när jag handlat och utanför butiken kontrollerar jag att allt stämmer, om inte gar jag direkt tillbaka. Vill pasta att jag har hyfsad koll pa priser, men precis som Sparo inte blykoll längre.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kolla sina matkonton tror jag ger bra timlön.

      Radera
    2. Går du tillbaka även om du betalat för lite?

      Radera
    3. Det har inte hänt, däremot har det skett nagra fa ggr när jag sett det redan i kassan.
      /Annika

      Radera
    4. Jag har förlorat mer de gånger jag missat att kolla kvittot eller inte orkat gå tillbaka och ställa mig i kö för att få rätt än jag vunnit de gånger butiken räknat i min favör.

      Radera
  3. Vet inte hur det är i Norge, men i Sverige har många matbutiker eller kedjor gjort det till en ny nationalsport att kontinuerligt ändra priser. Antagligen allt för att öka förvirringen hos kunderna och därmed hopp om att kunna mjölka ut högre vinster. Kort sagt sinnessjukt. Så att handla tar längre tid numera för den medvetne konsumenten, men timlönen blir dock hög för att inte låta sig luras av banala trick.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte tänkt på, varken här eller där. I Sverige handlade jag mest på Willys och upplevde inte att priserna ändra sig så mycket. Jo, upp nu på slutet, men det har de ju tyvärr gemensamt med alla andra.

      Radera
  4. Jag har rätt bra koll, men så jobbar jag också i en av landets största butiker. Problemet är att eftersom jag uteslutande handlar i butiken så har jag nästan ingen koll på vad de andra tar för sina varor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite beroende på var du jobbar kanske du behöver bra rabatter för att det ska löna sig. Som exempel, tidigare åkte flygbolagsanställda alltid med det egna bolaget, numera är det inte alls säkert att det blir billigare än att åka med konkurrenten.

      Radera
    2. Vi är billigast i stan, sett över lag enligt en lokal undersökning tidigare i år.. Sen har vi ytterligare 10% personalrabatt på det så nog lönar det sig.

      Radera
    3. Det låter så, men själv har jag blivit mer och mer intresserad av att skippa detaljistledet helt och handla direkt från bönder. Äter man kött lönar det sig antagligen ännu mer än det gör för mig.

      Radera
    4. Att skippa mellanhänder är billigare, men det finns inte nog med produktion runtom här för att det ska funka, eller infrastruktur för att det ska va görbart 🫣

      Radera
    5. Nej, folk envisas ju med att bo i städer ;-)

      Radera
    6. Är uppvuxen på landsbygden med 5000 invånare i min hemby. Det är inte hållbart utan körkort i dagens samhälle. Så nu bor vi i en något större by.

      Radera
    7. Ja, utan körkort är det tufft på landet.

      Radera