fredag 26 november 2021

Köpa mat från producenter

För några år sedan hörde jag talas om Petter Berndalen som valt att handla all sin mat direkt från bönder genom att cykla ut till olika bondgårdar där han köpte kött, grönsaker och annat. En del var enkelt att få tag i. Annat, som kryddor, svårare. Det är t ex ont om saffranstillverkare på cykelavstånd från Stockholms innerstad.

Själv nöjer jag mig med att aldrig handla på Ica, men gillar tanken på att slopa mellanhänder och har tagit ett första trevande steg genom att handla mjölk från en granne. Förutom att det känns bra att köpa mjölk producerad av kor som bor på gångavstånd sparar jag pengar. Mejeri är en av de dyraste matgrupperna i förhållande till svenska priser. En liter mjölk kostar som lägst 18,90 kr i affären. På Willys betalade jag 8,40 kr – de få gånger jag tvingades betala fullt pris (jag är ju kungen av kort datum!). På ost drog jag gränsen vid 40 kr/kg i Sverige, här kostar den billigaste 77 kr/kg.

Det är fullt lagligt att handla ohomogeniserad, opastöriserad mjölk i Norge, men bonden får inte marknadsföra den. Om jag däremot knackar på och frågar om jag kan köpa mjölk får han sälja. Men – och här kommer nästa märklighet – vi får inte organisera handeln genom att exempelvis bestämma att jag dyker upp varje tisdag klockan 10.30 och köper fem liter mjölk. Så här lyder förbudets enda undantag:

Når salget skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og dette salget skjer tilfeldig uten å ha preg av butikksalg.

Jag vet inte hur slängd i norska läsekretsen är, men jag tror att ni fattar innebörden. Handeln får inte vara planerad utan måste vara slumpmässig. Och det har varit uppe i skarpt läge. En mjölkbonde åkte dit för att ha sålt opastöriserad mjölk till en fast kundkrets, vilket resulterade i fjorton dagars villkorligt fängelse och 50000 kr i böter.

Nu när jag äntligen kommit mig för att ”tillfälligtvis” köpa mjölk utan mellanhänder vill jag göra detsamma med säd. En annan granne säljer vetekorn och ytterligare minst ett sädesslag (produktionen varieras på åkrarna) och har lovat att sälja säckvis till mig. Återstår att se om jag i likhet med Petter Berndalen kommer att börja göra egen pasta av nymalet vete:

49 kommentarer:

  1. Trevligt med färskt och billigt, men jag skulle aldrig dricka opastöriserad mjölk. Kokar du den själv eller hur gör du? Tuberkulosen var ett gissel över Sverige (och Norge) innan det blev tvång på pastörisering, så jag tycker att bötfällningen är helt korrekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det skulle inte falla mig in att koka. Jag tycker att vi snackar om olika produkter här. Mjölk från butiken är ett hopkok av mjölk från tusentals kor på tusentals gårdar. Min mjölk kommer från grannen där de verkar noga med hygienen och själva druckit mjölken i decennier utan att bli sjuka. Det är nog bra att butiksmjölken är pastöriserad, men grannens funkar bra okokt.

      Radera
    2. Samma produkt, och det har mindre med hygien att göra än med otur - korna kan smittas av någon vandrare som klappar dem. Otippat men inte omöjligt. Pastörisering har räddat så många liv - min far och mina farbröder fick tillbringa lång tid på sanatorier i sin barndom, så sjukdomen är konkret för mig. "Naturligt" är inte alltid sundast.

      Radera
    3. Livet är farligt, ingen överlever. Jag förstår din personliga inställning lite mer, men håll med om att riskerna ändå är försvinnande små.

      Radera
    4. Det är inte tiberkulos som riskerar att vara boven. Opastöriserad mjölk kan däremot innehålla t.ex. Campylobacter, Ehec och Listeria.

      Radera
    5. Det är riktigt. 2 av 3 är väl i stort sett ofarliga, men de kan ju vara obehagliga. Jag kommer ändå ta risken.

      Radera
    6. Det skulle med din logik innebära utbredd tuberkulos bland Sveriges mjölkbönder, något jag aldrig hört talas om...

      Radera
    7. Rädsla är en starkt vapen. Att dricka obehandlad komjölk från bonden INNAN livsmedelsindustrin sett till att få bort varenda nyttighet är ett sunt beteende. Har själv haft denna underbara dryck i flera år. Gör gärna kalvdans. Underbart gott! Har också gjort egen filbunke på mjölken. Det finns en bok som behandlar just det magiska med obehandlad komjölk. Läs den Micke!
      https://www.bokus.com/bok/9789188585325/mjolkrevolutionen-naturens-mest-perfekta-mat-som-du-inte-far-kopa-pdf/

      Mvh

      Radera
    8. Tack för tipset!

      Och för att vara tydlig, jag uppmanar ingen att dricka opastöriserad eller ens ohomogeniserad mjölk, det gör man som man vill, och jag respekterar att andra gör andra bedömningar än jag.

      Radera
  2. Bönder har konsumerat komjölk i alla tider och dom är nog friskare än dom flesta av oss!

    Sparo: nu vill vi se att du börjar tillverka grädde, smör och ost, själv också!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill jag också se!

      Vi får väl se... kanske.

      Radera
    2. Utom de tusentals bönder som dog av tuberkulos, en av de vanligaste dödsorsakerna i slutet av 1800-talet.

      Radera
    3. Vilket tur att det inte är 1800-tal längre då!

      Radera
    4. Precis, eftersom vi pastöriserar mjölken och bötfäller de som inte gör det ;-)

      Radera
    5. Nej, det är inte därför det inte är 1800-tal, men förutom själva kalendern vill jag tro att vi lärt oss en del om livsmedelshygien på det här 200 åren.

      Radera
    6. "Förr i tiden" var det sämre, folk hade dålig ekonomi, hälsa, möjligheter, osv. Det var verkligen sämre, för de allra flesta. Inte ens kosten var bättre, även om den hade fördelen att inte vara så väldigt lättillgänglig.(Med ett litet undantag - andra världskriget, då svenskarna mådde bättre än annars pga ransonering och tvångsmotionering) Opastöriserad mjölk är förenad med lite högre risk än pastöriserad, men den är inte förbjuden. Däremot hade jag gärna köpt grödor.

      Radera
    7. Nej, förbjuden är den inte. Inget av det jag beskriver i texten här uppe är kriminellt från någon sida.

      Svårt att generellt uttala sig om kosten (vilken kost?) och "förr i tiden" (vilken tid?), men ett problem med kosthållningen idag är att den är sönderprocessad och att "vi" inte orkar laga mat från grunden.

      Radera
  3. Skulle själv dricka opastöriserad mjölk. Men tycker verkligen att man ska läsa på så man är medveten om riskerna.
    Så sent som oktober inträffade listeria-fall i Värmland. Tyvärr med dödlig utgång. Trolig orsak - en gårdsbutik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst på och känner mig fullkomligt lugn, men håller med om att man ska veta vad man stoppar i sig.

      Radera
    2. Det var väl getmjölk?

      Radera
    3. Har läst flera artiklar om det nu och det står ingenstans, bara att det var ett numera nedlagt gårdsbruk.

      Radera
    4. https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/lillangens-gardsmejeri-i-sunne-aterkallar-ost-kan-innehalla-listeria

      Radera
    5. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/samband-listeria-i-ost-och-dodsfall-bekraftat

      Radera
    6. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/gardsmejeriet-lagger-ner-efter-listeriadodsfall-vi-ar-jatteledsna

      Radera
    7. Där framgick det att det var get, i sista länken.

      Radera
    8. Generellt litar jag på djur med skägg, så jag förutsätter att det var böndernas fel, inte getternas.

      Radera
    9. Haha, skägg är pålitligt, håller helt med Sparo. Du har längre än mig just nu.

      Radera
    10. Jag har varierat mig lite de senaste åren, men nu går vi in i vintersäsongen när skägget kan dubblera som halsvärmare vid tillräckligt lång längd.

      Radera
  4. Mer förmaningar;-)
    Mjölk ska helst förvaras i rostfritt eller glas. Rena strama linjer för att det ska vara lätt att diska. Och med en stor öppning där man skummar av grädden man gör smör av.
    Om vete - dubbelkolla om
    "ogräsbehandlat" och därmed farligt att direktkonsumera.
    (Slut förmaningar);-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skumma av grädden är överkurs för mig än så länge.

      Bra tips om vete. Gäller det bara vete eller alla sädesslag?

      Radera
    2. Du vet att mjölken är ungefär 4% fett. Låt mjölken stå ifred (nåt dygn) så flyter grädden till ytan. Och skummas av.
      Det svenska uttrycket är 'betat" utsäde. Så allt man vill ha mindre ogräs i.
      Har bonden själv producerat borde det vara okej. Men en sak att kolla.

      Radera
    3. Vanlig norsk standardmjölk i butik har en fetthalt på 3,5-4,0 %. Mellanmjölk finns inte, så alternativet är 0-0,5 %. Det ska sägas att jag inte dricker mjölk utan bara använder den i matlagning, bakning och till gröt, så det går inte åt så mycket mjölk att jag blir fet av den.

      Men vilka sädesslag ogräsbekämpar man? Jag ska absolut ta upp detta med bonden.

      Radera
    4. Just därför kanske det vore värt lika för dig med kärnmjölk och smör. ( Som båda går att baka på.)

      Alla sädesslag/utsäde kan man nog beta. Frågan är om man gör det. Regler och förordningar. Norska regler. Odlingsmiljö. Och inte minst bondens inställning till ogräsbekämpning.

      Radera
    5. Kanske, jag har absolut tänkt testa lite. Framförallt tänker jag att man borde kunna ta fram färskost som ersättning för hårdost för 80 kr/kg.

      Jag ska förhöra mig. Generellt tror jag norska regler är hårdare. Exempelvis har ju antibiotikaanvändandet i norskt lantbruk alltid legat långt under Sveriges.

      Radera
    6. Det är nog lungt.
      Bara bonden vet om du ska äta eller odla vetet.

      Radera
    7. Det vet han, men det lät inte som att han sålde så mycket på det här sättet (kanske inget alls), så eventuella ogräsmedel kanske han inte tänkt på. Det ska dubbelkollas hur som helst.

      Radera
    8. Man betar utsädet, alltså det som ska sås. Det är inte särskilt många som gör det själva hemma på gården så om bonden har betade spannmål hemma så har hon köpt det till utsäde. Det bonden tröskar hemma är inte betat. Det syns på spannmålen om den är betat. Kornen är röda. De kan även vara gröna då är det ekologiskt betat men det ska man inte äta heller.

      Radera
    9. Allt det här är nytt för mig. Det är därför jag frågar så dumt. Kornen ska alltså varken vara gröna eller röda om de ska ätas? Och detta oavsett sädesslag?

      Radera
    10. Helt rätt, betningsmedlet innehåller alltid färg för att varna för att det är en betad produkt. Ofärgad spannmål är inte betat!

      Radera
  5. Vad kostar mjölken från bonden per liter då?

    SvaraRadera
  6. Har för mig svärmor sa att det gick åt 10l mjölk till 1kg ost. Men vilken ost sen!

    Biprodukten vassle bakade hon ett mycket gott bröd av.

    Opastöriserad ost finns ju i alla livsmedelsbutiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med 10 kr/liter för mjölk hamnar man då på 100 kr/kg för osten, minus biprodukter. Då får den vara himla god :)

      Radera
    2. Fundera på hur man kan köpa ost för 50kr/kg.
      Mycket annat är det i industri ost!

      Radera
    3. Så högt upp som 50 kr/kg gick jag aldrig i Sverige, min gräns var 40 kr. Förstår inte riktigt vad du tycker att jag ska fundera på.

      Radera
  7. Sent på bollen men både ATL och LRF har ofta uträkningar där de redovisar vad bonden får. 2018 kostade potatisen i butik 13 kr/kg och bonden fick 3,45. För mjölken var det 9 respektive 3,50 kr. Högst andel fick bonden för kött och ägg där andelen var runt 40%.

    Att försöka köpa potatis och kanske ägg av en lokal bonde ter sig nu attraktivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är intressant. Trodde faktiskt att böndernas andel var ännu lägre, men jag fattar inte hur de kan nöja sig med så liten andel, att de inte startar egna butikskedjor, mejerier osv.

      Potatis köpte jag av bönder i Sverige några gånger. Ägg har jag aldrig köpt, men hört rätt höga priser. Antar att plussidan är att man vet att hönorna haft det bra.

      Radera