måndag 8 november 2021

Tillbaks på ruta 1

Officiellt flyttade jag till Norge 20 september, men då hade jag redan befunnit mig i landet en dryg månad. Jag har redan gnällt lite om att jag inte fått personnummer, men jag möts ständigt av nya problem och utmaningar som hänger ihop med det.

Utan personnummer får man inte bank-ID och det stänger väldigt många dörrar i vårt moderna samhälle. I Sverige har jag levt utan mobilt bank-ID, men jag har ändå haft bank-ID som ju krävs för att logga in på många ställen.

När jag flyttade in i mitt hus hade jag inte ens D-nummer, den norska lightversionen av personnummer. När de andra spekulanterna la sina bud elektroniskt fick jag fylla i en blankett, fotografera den och mejla till mäklaren, och efter köpet kunde jag inte skaffa ett eget elavtal eller ett norskt bankkonto.

Nu har jag D-nummer och har därmed kunnat skaffa bankkonto, bankkort och abonnemang för el, internet, telefon osv. Men jag får fortfarande inte bank-ID. Jag kan köpa en bil, men innan jag köpt den är det nästan omöjligt att få reda på vad den kommer att kosta mig att ha eftersom försäkringsbolagens tjänster helt bygger på bank-ID.

Jag kan inte heller skaffa Vipps, Norges Swish. Det stoppar också upp en del eftersom kontanter är ungefär lika impopulära här som i Sverige. Man kan t ex inte köpa ett lass ved med banköverföring från utlandet. Förresten har jag inga kontanter, var skulle jag få dem ifrån? Att ta ut norska kronor i en bankomat med mitt svenska bankkort är svindyrt.

Nu är jag lyckligt lottad som har råd och möjlighet att skicka pengar från Sverige. Jag har kunnat använda svenskt internet och dessutom hade huset förstående säljare som kunnat stå för elabonnemanget och hjälpt till med annat privatekonomiskt småtrassel under en övergångsperiod.

Tänk dig själv att du under en period (gissningsvis 4-5 månader) lägger ifrån dig ditt bank-ID, stänger ner Swish, tömmer din plånbok på sedlar och försöker leva i stort sett utan att identifiera dig elektroniskt. Det är rätt bökigt.

19 kommentarer:

 1. Nordea ger dig bank-id med endast D-nr. Telia låter dig skaffa norskt mobilabonemang med D-nr och då kan du skaffa Vipps utan problem. Men det ær inte alltid lætt i norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telia vet jag stämmer (har ett sånt abonnemang nu), men gör verkligen Nordea det? Jag har en bestämd känsla av att de slutat med det, men har inte frågat dem direkt.

   Radera
 2. Det är ju måttligt synd om farbror Sparo.

  SvaraRadera
 3. Att vara snål har sitt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har det, men jag ser inte hur det är applicerbart i detta fall. Jag tror inte att jag hade kunnat betala skatteverket för att ge mig personnummer tidigare ;-)

   Radera
 4. Du har i alla fall dragit en vinstlott med så jättesnälla o tillmötesgående säljare, annars hade det där med id-brist o övrigt (massa "gratis" husutrustning) varit en än värre huvudvärk. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Jag vet inte hur det hade löst sig annars. Fast på något sätt hade det väl gått. När jag skulle köpa huset sa mäklarna att jag måste ha ett norskt bankkonto, men när jag förklarade att jag inte får ett bankkonto utan D-nummer eller personnummer och att det inte går att ansöka om vare sig det ena eller det andra innan jag köpt huset tänkte de en sväng till och kom på att då gick det bra att betala pengarna från en svensk bank.

   Radera
 5. Hade det inte gått att vänta med flytten tills du fått personnummer eller är det momentet 22?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ansökan kräver skäl och mitt skäl är att jag bor här. Däremot hade det antagligen gått väldigt mycket snabbare med personnummer om jag först haft en anställning.

   Radera
 6. Men vadå, är detta inte drömmen för en teknisk bakåtsträvare som du utgett dig för tidigare :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att drömmen inte funkar om en viss typ av samhälle om alla andra vägrar att leva i det. Jag skulle t ex gärna se ett samhälle där kontanter används mer, men om varken butiker eller privatpersoner tar emot dem kan jag ju inte göra den förändringen själv.

   Radera
 7. Aj, nu ger de sig poå dig. Ganska hög skatt det där!

  " Budgeten, som regeringen kommer att behöva förhandla genom riksdagen, höjer också förmögenhetsskatten som tas ut på aktier, rörelsetillgångar och fastigheter med 10 räntepunkter till 0,95 procent nästa år."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon länk till detta så att jag förstår vad du skriver om ;-)?

   Radera
  2. Såg det på Direkt, i flödet. Norge höjer skatter.

   Radera
  3. Och Direkt tror att parlamentet i Norge heter riksdagen?

   Att skatterna skulle komma att höjas av den nya regeringen var nog ganska givet. Jag är ändå tveksam till om jag kommer betala mer skatt i Norge än jag gjorde i Sverige. Hur som helst är det värt det.

   Radera
 8. För mig hade det absolut varit en deal breaker med så hög skatt. Utan tvekan.

  SvaraRadera
 9. Vad kostar det att ta ut NOK i bankomat med svenskt bankkort?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att det kostar 1,5 %, plus att jag inte tror att kursen är marknadens allra bästa.

   Radera