måndag 18 oktober 2021

Jag förstår fuskarna

Anna Dahlberg har skrivit en skrämmande ledare i Expressen om invandrare som köper svenska arbetstillstånd.

Företagen tar som regel hit personer från ägarens hemland. Syftet är ofta att hjälpa släkt och vänner att bosätta i Sverige och kringgå reglerna om anhöriginvandring.

I många fall upphör anställningarna kort efter att personerna har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Därefter försörjer de sig via välfärdssystemet, antingen med stöd från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Jag tror att vi alla kan enas om att detta är dåligt, vare sig vi generellt tycker att det är en bra eller dålig idé att flytta runt folkgrupper. Visst är det ruttet att utnyttja systemet, men felet är varken arbetsgivares eller arbetstagares. Det är svenska politiker som möjliggör detta.

För arbetsgivare är enligt rådande lagar i sin fulla rätt att sälja arbetstillstånd, precis som det är tillåtet att köpa dem. Man skulle till och med kunna säga att det uppmuntras eftersom staten glatt ger lönebidrag och bjuder på arbetsgivaravgiften i och med att invandrare ”sysselsätts” och putsar politikernas statistik.

När jag gick in på norska skatteverket för att få ett norskt personnummer hade de först förklarat för mig på telefon vad som krävdes. Jag var noga med att göra allt de sa eftersom processen skulle kunna fördröjas till tjugo veckor istället för två om man inte hade alla papper klara. Dessutom fick jag åka 35 mil enkel resa för mötet så jag ville ogärna åka hem med oförrättat ärende.


Parkera, gå mellan husen och över berget.

Vi har haft fri rörlighet i Norden i flera decennier, men om man som svensk ska få folkbokföra sig i Norge utan att gifta in sig i landet krävs antingen ett jobb eller bevis på att man kan klara sina räkningar med egna medel. Jag tänker fortsätta att vara företagare, men eftersom jag inte kan starta ett norskt företag utan ett personnummer valde jag alternativ 2, egna medel.

Jag tog med mig kontoutdrag från mina tre svenska banker med ett saldo som även med norska mått skulle räcka ett antal år för någon med normala utgifter (som jag inte skulle komma upp i även om jag ansträngde mig). Men ojojoj, ”är du inte inskriven på NAV (norska arbetsförmedlingen)”? Nej, för att kunna vara det krävs personnummer (hej, moment 22), dessutom är jag inte arbetslös. Jag har bara inte getts möjlighet att betala skatt här.

Har du ingen annan koppling till Norge, t ex ett gymkort?


Ser jag ut som en gymkille?!

Jag har köpt ett hus för flera miljoner, kontant, där jag ska bo på heltid. Smäller inte det till och med lite högre än ett medlemskap i SATS?! Jag tänkte i min enfald att det skulle vara bra för mitt nya land att de slipper försörja mig, men det var tydligen fel svar varpå jag troligen får vänta tjugo veckor trots att jag gjort allt de bett mig om.

Jag älskar Norge och norrmännen, men hade någon utanför skattekontoret erbjudit mig ett papper som riskfritt gett mig personnummer på nolltid hade jag inte tvekat. Med det sagt tänker jag inte kasta första stenen på den som gör samma sak i Sverige, oavsett om planen i deras fall är att snabba på processen att så snart som möjligt få betala skatt i det land de bor i, eller inte.

20 kommentarer:

 1. De svenska politikerna har ställt till så mycket elände de senaste 10 åren att de borde straffas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10? Jag skulle säga 50. Hur som helst är det tråkigt att tjänstemannaansvaret försvann.

   Radera
 2. "Jag tror att vi alla kan enas om att detta är dåligt [...] "

  Nej, Sparo, att de försörjs via bidrag tycker Miljöpartiet är bra. Fast de uttrycker det i stil med att alla har rätt till lika fördelning av resurserna.
  Reinfeldts moderaterna hade väl även de inte så mycket emot det, han ville ju överbelasta systemet så kraftigt att det helt enkelt inte gick att fortsätta med bidrags-/socialförsäkringssystemet. Ungefär som man kör sönder en motor till dess den skär. Sen är det bara att slänga på tippen. Ingen återvändo.

  Vet inte hur det är i Norge, men nog måste det finnas något/några politiska ytterkantspartier som går till val på att den norska oljefonden måste upplösas och pengarna delas ut till, antingen norrmännen, eller iallafall till världens alla fattiga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att även miljöpartisterna och Reinfeldt hade föredragit om alla vore självförsörjande. Bara det att det inte funkar med deras politik.

   Upplösas vet jag inte, men miljöpartisterna här är inte stort bättre än miljöpartister någon annanstans.

   Radera
  2. Men om människor är självförsörjande då visar ju historiken att de slutar rösta på vänstern i hög utsträckning. Menar du att vänsterorienterade politiker vill avskaffa sig själva, ja t.o.m föredragit det?

   Radera
  3. Du har en poäng. Samtidigt är det ju ingen idé att vara politiker om man inte har några skattepengar att leka med.

   Radera
  4. Åjo, att bestämma över lagstiftningen är inte att förakta; det är politiker som stiftar lagar som bestämmer vem som är brottsling, vad som är lagligt, om kapitalism ska vara tillåtet, vilket sorts penningsystem som ska finnas. Det är politiker som bestämmer om det ska startas krig eller inte.

   Skatt förresten, om staten äger alla pengar så bestämmer den över pengarna. Då existerar ingen skatt, möjligtvis bidrag. Eller utdelning av varor, tex en tandborste var tredje månad och ett kilo ris per månad. Näe, skatt är klart överreklamerat...

   Radera
  5. Fast utan ekonomiska medel har de inte ens en möjlighet att kontrollera att lagar efterlevs.

   Radera
  6. Det blev ett långt hopp från "alla vore självförsörjande" till att staten är "utan ekonomiska medel" ;-)

   Radera
  7. Ja, i praktiken är det ju ett sluttande plan, men SÅ kalkylerande tror jag inte ens politiker är. Men för all del, jag kan ha fel.

   Radera
 3. Så man är ingen riktig person i Norge om man inte har gymkort? :-)
  Jag har hört om de Kafkaliknande problemen man kan råka ut för i Frankrike om man inte kan visa upp sin gas- eller elräkning, men det här var ju snäppet värre! De kunde inte erbjuda dig ett gymkort på plats (hade det räckt med ett klippkort på 10 ggr)?

  Fast jag har precis blivit informerad om att för att få ut lite tillgångar i USA (ärvda aktier) så räcker det varken med personbevis från SKV (på engelska) eller ens något lämpligt dokument instämplat av Notarius publicus, utan de vill också ha "en elräkning utställd på dig eller något annat som visar att du finns"!
  Eh... i familjens gemensamma ekonomi så har el-, vatten- och sopräkningarna hamnat på min partner. Inget gymkort har jag heller!
  Jag kanske inte finns...

  spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes lite så. Gymkort, telefonabonnemang eller något annat. Kruxet är ju att det allra mesta kräver att man först har ett personnummer (eller åtminstone D-nummer).

   Det där med elkonto verkar väldigt mycket USA. Det har drabbat mig när jag velat ta ut pengar från diverse spelkonton. Lyckligtvis hade jag elräkning. Jag vet andra där elen inkluderats i hyran och då har det varit snudd på omöjligt att lösa :)

   Radera
 4. Både politiker och vanliga människor måste bete sig moraliskt och lagligt för att ett samhälle ska fungera. Om vi godkänner att vanliga individer, som invandrarna i ditt exempel, fuskar och bryter mot lagar för att gagna sina egna intressen på samhällets bekostnad så är det bara ett exempel på samma kriminella egoism som tjänstemän som begår vänskapskorruption och anställer släktingar och politiker som trixar med regler eller driver samhällsskadlig politik för att bli omvald med röster från vissa väljargrupper.

  Godtar vi att privatpersoner fuskar och trixar så är det samma mekanismer som gör att politiker gör det:

  https://www.svt.se/nyheter/pausar-sin-foraldraledighet-nar-riksdagen-har-stangt
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Eo3zbG/carlsson-lofdahl-kan-nu-fa-99-miljoner-kronor--i-arvode-och-inkomstg

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ändå vilja hävda att det är värre när politiker fuskar. Det är de som stiftar lagarna och borde därför hålla sig långt undan gråzoner.

   Radera
 5. Den politiska adelns kan bete sig lite hur de vill, utan konsekvenser. Men i princip kan man väl säga att Sveriges Riksdag har medverkat till grov korruption, givet att de idag inte ens vet hur många vi är i landet. Än mindre hur många som uppbär bidrag. Säkerligen uppbär många dubbla bidrag av allt? Det borde ju vara straffbart. För det är inte bara inkompetens som förklarar läget.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Kommer du få medborgarskap efter X antal år i landet? Eller vad krävs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigast efter sju år, och så ska man klara ett kunskapstest, möjligen med lite språkinslag, det är jag osäker på.

   Radera
 7. Min sambo har gjort exakt samma sak här i Norge, han är EU medborgare. Det tog 6 mån innan han fick svar, och det efter att ha varit igenom Sivilombudet. När svaret kom så var svaret att han måste ha en privat sjukförsäkring eftersom han inte har ett jobb och betalar skatt till Folketrygden när man registrerar sig som bosatt med egna medler. Jag förstår det, men kunde de inte sagt att de pappret saknades när vi lämnade in de istället för att vänta 6 månader... Som svensk, blir du med i Folketrygden utan att betala skatt, eller hur gör du, tar du en privat sjukförsäkring?

  /J i utlandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där verkar myndigheter ha gemensamt världen över, oviljan att berätta viktig information i tid. Sånt som är oviktigt (eller till och med felaktigt) kan man tjata om i tid och otid.

   Nej, jag tror inte att jag omfattas som svensk innan jag betalat skatt i landet. Och när jag börjar göra det bestämmer ju norrmännen. För varje månad utan att ge mig personnummer väljer de bort ytterligare en månads skatt.

   Radera