torsdag 28 oktober 2021

Vad gör man med en lada?

När man flyttar har man alltid en massa idéer. ”Här ska det bli en uteplats med grill, den här väggen river vi, ett uterum är ju aldrig fel, och så gym i källaren, med storbilds-tv ...” Sedan slutar det ofta med orealiserade planer. Några skyndar man sig att genomföra lagom till försäljningen. Det är ju så dags.

Som nybliven husägare är jag inne i den där processen nu och har bestämt mig för att tänka högt samtidigt som jag presenterar min lada.

Ett boende blir ju vad man gör det till. Därför är jag precis som alla andra mån om att göra något bra av det. Jag har blivit allt bättre på att få upp de där sista listerna så att inte projekten avstannar vid 90-95 procent. Mitt stora problem är att jag antingen kommer igång för tidigt, innan jag är helt klar över den optimala lösningen. Eller att jag inte kommer igång alls.

Hur är det för er? Händer det ni vill ska hända, eller har ni svårt att få saker ur händerna?

46 kommentarer:

 1. Innan vi skaffade barn var vi extremt effektiva och realiserade merparten av våra projekt där hemma. Efter vi fick barn går det mycket trögare, speciellt då den andra inte ka hjälpa till utan måste vara barnpassare, vilket skapar en massa frustration hos den som bygger då många moment går bra mycket fortare med fler än två händer.

  Kanske inte är någon slump att merparten av de som var med i Arga Snickaren och bodde i hus var barnfamiljer...
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart drag! Jag kan tänka mig att det är svårt att kombinera, särskilt om man har flera barn.

   Radera
  2. Fördelen med barn är att om några år så har du/ni några fler händer som kan hjälpa till.

   Radera
  3. Jag har hört det sägas i teorin, men i praktiken verkar de där händerna alltid vara upptagna någon annanstans :)

   Radera
 2. Nu stegrades mitt ha-begär av ett hus på landet. Jag som nästan bestämt mig för att göra några år i en lägenhet i stan först.

  Jag skulle i en lada vilja ha: gym, hobbyverkstad, bil/cykel-mek möjligheter, extra frysmöjligheter och kanske någon form av slaktrum om jag hade möjligheter att jaga i anslutning. Helst skulle någon del av ladan vara isolerad och uppvärmd.

  Möjlighet att ha någon form av generator/dieseltank hade varit trevligt under de närmaste åren kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig :)

   Det där med värme och isolering var ju inte uppfunnet när ladorna kom, men att värma upp ett mindre rum där borde gå fint. Dieseltank har t o m jag funderat på, men tror att jag nöjer mig med några rejäla jeepdunkar så att jag kan fylla upp när priset är lågt (med norska mått, för med svenska mått är det ju alltid billigt här).

   Radera
 3. Förstår inte det här har fått det intrycket att du försöker minska på prylarna och utrymmen i ditt liv!? Tänker loppislada, odla cannabis. Hedrar dig att du inte kommer att stänga in hönorna i det där hönsfängelset, hur tänkte de där?/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker, men så köpte jag ett hus där det fanns grejer högt och lågt. Ladan var full av möbler och maskiner, det allra mesta fungerande, en del i nyskick. Själv hade jag inte haft grejer till att ens fylla upp boningshuset.

   Jag siktar på en (eller flera) loppis i vår. Odla cannabis kommer däremot inte hända på mina ägor :)

   Jag vet inte heller hur de tänkte. Det var inte de senaste ägarna som byggt/använt hönshuset. De hade en plan att bygga en spång ner till markplan utomhus. Själv tänker jag att det är bättre att inreda hönshus i en annan byggnad. Det finns att ta av.

   Radera
 4. Ser riktigt bra ut, bara röja lite och måla utsidan. Växthus låter vettigt. Finns det mark till gården, skog eller jakträtt eller så? Har du tänkt bedriva enklare jordbruk? I så fall kan du behöva utrymmen till förvaring..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen skog och inte mycket mark. Tror att jag har jakträtt någonstans faktiskt, men har inte tänkt använda den.

   Bin och höns är det jag planerar. Åtminstone bin kan bli ganska utrymmeskrävande om jag lyckas skala upp verksamheten.

   Radera
 5. Din lada verkar vara i kanonskick! Flyttade själv till en avstyckad gård för ett par år sedan, med en 650 m2 stor lada i betydligt sämre skick än din. Precis som du föredrar jag hobbyer som genererar en slant och använder/har använt/ska använda ladan till dessa aktiviteter:

  * Biodling - kräver en hel del lagerplats när odlingen växer, men även i liten omfattning krävs det någon sorts bitätt lager och slungrum. Vet inte vad honungspriserna ligger på i Norge nu, men för ett par år sedan var det så pass bra betalt att jag klurade på att försöka exportera en del dit.

  * Ägg/höns - när vi flyttade hit snöade jag av oklar anledning in på att bli en riktig hönsnazist och pyssla med försäljning av rasrena avelsägg för 20-40 kr ägget. Så jag byggde upp fem hönshus och hönsgårdar med plats för ett tiotal höns i varje (nyttjade främst delar av ett gammalt kostall med foderbord som jag då inte ville lägga pengar på att ta bort), innan jag konstaterade att avelsägg och den marknaden inte är något för mig. Sadlade om till äggproduktion för husbehov och närmast sörjande och kunde, fram tills illern sade sitt, få fram 15-20 ägg i alla möjliga färger per dag. Gratis ägg till oss, och någon tusenlapp plus varje månad. Egenblandat foder i form av lokalköpt spannmål från en bonde i trakten.

  * Gym - inte inkomstbringande eftersom det är för familjebruk, men en sparad slant iallafall eftersom de hurtigare familjemedlemmarna inte behöver köpa gymkort - det kostar gratis här på gården.

  * Vinterförvaring av fordon - något jag inte påbörjat än, men ska på sikt. Det är en verksamhet som tilltalar mig mycket; väldigt lite kundkontakt, inte massa spring på gården utöver när fordonen ska lämnas in respektive hämtas ut, inga egentliga kostnader eftersom det blir kallförråd och eventuella underhållsladdare debiteras kund.

  * Förrådsuthyning - kommer nog inte genomföra det, men ändå funderat på möjligheten att göra om ett gammalt häststall med fem boxar (för låg takhöjd för att använda till hästar nu för tiden) till enklare förråd av den typen man ser i källare i flerfamiljshus. Men gillar inte spring på gården och jag behöver platsen till verkstad just nu, så det blir nog inget med det. Men kanske något för dig?

  * Verkstad / garage - antingen för eget bruk eller uthyrning. Hade en hel del verktyg i vanliga villan, men med en gård behöver man ännu fler, och de tar en hel del plats till slut :)

  * Hydroponik / akvaponik - kanske inte så lönsamt i en oisolerad lada utan mycket ljusinsläpp, men har man ändå plats som inte går att använda till något annat kanske det kan vara intressant att testa akvaponik? Är inte så himla påläst, men Gårdsfisk eller något liknande företag gör väl om oanvända ladugårdsutrymmen till akvaponikanläggningar om jag inte minns fel.

  * Solceller - en lada med tak i bra skick och läge ger ju möjligheter till en någorlunda stor anläggning, och med dagens elpriser blir avkastningen ganska bra ändå. Kollar på att installera en anläggning på 18-20 kW på taket jag har i söderläge. Skulle även vilja ha ett litet system med ödrift och batterier för strömavbrott så jag åtminstone kan driva kyl/frys och vattenpump, men batteripriserna är inte så tilltalande än så länge.

  * Småskaligt äppelmusteri - har ju ingen aning om hur marknaden ser ut, eller tillgången på äpplen i ditt område, men ett litet musteri av enklare modell som endast kräver 230v och en vattenslang tar inte mycket plats och betalar sig rätt fort, om intresset i området finns. Bra betalt för musten, och resterna uppskattas av mer eller mindre alla djur. Kort säsong också, och vill man inte jobba med det själv kan man ju hyra ut det (inga problem att frakta på släp eller i skåpbil)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förvånades över det fina skicket. Har sett en del riktigt bedrövliga lador medan jag letat hus. Jag tar dina punkter i ordning.

   Biodling: Ska jag definitivt starta. När flytten hit drog ut på tiden funderade jag på att gå en kurs i Sverige för jag är väldigt motiverad. Honung är (som allt sött) dyrare i Norge. Det känns dessutom som att chanserna att sälja på marknader och liknande är bättre här. Slungrum funderar jag dock på att, åtminstone från början, ha i boningshuset, som även det är väl tilltaget i storlek.

   Höns: Vill jag också ha. Kanske inte så stor skala, men det vet man ju aldrig när man kommer igång. Det kanske är kul. Egenblandat foder låter intressant. Jag har pratat med en bonde som jag ska köpa spannmål av för eget bruk, men inte tänkt tanken att även hönsen kunde dra nytta av det.

   Gym: Jag fick ett löpband på köpet, men har inte ens testat det. Har motionscykel också, men där går nog gränsen för mina gymambitioner. Jag springer helst utomhus hela året.

   Fordon: Har kollat priserna och verkar kunna tjäna rätt mycket på det. Tyvärr är ladan lite dumt byggd för det (stolpar på fel ställen osv). Kräver nog att jag först bygger ut övervåningen om det ska hända. Möjligen motorcyklar, som verkar betydligt vanligare här än i Sverige, kanske pga vägtullarna, men då är det sämre betalt. Bäst vore om jag kunde få in husbilar.

   Förrådsuthyrning: Är jag generellt mer tveksam till. Gillar inte heller spring och ser strul framför mig. Jag har gamla kontakter med svenska företag som eventuellt vill expandera hitåt, så i samband med det kan det bli verklighet, men jag tror inte på att leta efter nya förrådskunder.

   Verkstad / garage: Absolut! Bilar mår bäst inomhus och jag gillar tanken att ha stökig/smutsig verksamhet samlad där ute. Ser mig själv snickra ramar till bikuporna på vintern.

   Hydroponik / akvaponik: För avancerat för mig. Har inget eget intresse av det heller, så det tror jag inte kommer hända.

   Solceller: Taket lämpar sig jättefint för det. Jag är helt galet okunnig på området, så jag behöver nog snacka ihop mig med någon lokal entusiast som kan hjälpa igång mig, men det kan absolut hända.

   Äppelmusteri: Jag vet inte heller. Själv har jag bara ett par äppelträd. Lite rädd att verksamheten ska inkräkta på biodlingen (säsongerna riskerar att överlappa varandra en del). Å andra sidan kanske äppelmust vore ett perfekt komplement till honungsförsäljning.

   Tusen tack för alla tips! Nu fick jag en massa nya idéer här.

   Radera
 6. Du har onekligen fått en del förslag redan men jag får väl också ventilera min - i första hand - avundsjuka över en så stor och som det verkar rejält byggd lada. Den vi har på landet (svärmors barndomshem) är något mindre och inte i riktigt samma skick - samt i den större öppna delen hem för ladusvalor som skiter på allt man har stående där så det måste täckas över. Positivt är en tegelmurad avskild del som tidigare varit fähus där jag kunnat inreda verkstad.

  Åter till din lada. Finns där ström? Jag tolkar närvaron av kyl/frys som att det gör det, vilket förstås är en fördel både för kyl/frys och om man vill ha verkstad. Bra att kunna ha belysning och kraft till diverse maskiner och verktyg.
  En skönt lantlig baravdelning kanske kunde vara nåt i ett eller annat hörn? Behöver ju inte vara isolerat och uppvärmt om man nöjer sig med att använda den sommartid.
  Apropå inredning av isolerat utrymme - om du bor i en turistattraktiv del av Norge (vilket väl utgör 99.8% av landet) kanske inredning av ett eller annat uthyrningsbart gästrum kan vara en väg till framtida sidoinkomst? Kräver förvisso att det går att dra in vatten och avlopp samt att du har lust att hantera folk (dvs betalande gäster) vilket man inte alltid har.
  Märkligt förresten att inreda hönshus en trappa upp. Som du skriver är det ju utmärkt om de kan gå in men det ska ju vara i markplan så man bara kan ha en lucka i väggen till den inhägnade hönsgården utomhus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svalor har jag klarat mig undan och det är jag glad för. Å andra sidan är jag lite avis på din tegelmurade del. Fjös, som det heter i Norge är ju perfekt för att kunna värma upp en del av ladan. Själv får jag bygga en isolerad del istället.

   Det finns ström, 380 volt i ganska ny anläggning. Behöver dock mycket ny belysning. Som det är nu är det bara tillräckligt för att inte snubbla när man går in där, ingen arbetsbelysning.

   Hellre gästrum än baravdelning, men saknar vatten/avlopp och så himla turistvänligt vet jag inte om det är.

   Ja, det är så jag vill ha höns, med en innedel och en utedel som de kan gå mellan som de behagar. Jag har ett överblivet vedskjul på marknivå jag hoppas ska bli perfekt för uppgiften. Hoppas kunna ta tag i det 2022, men har några underhållsjobb som är prioriterade och kickar hellre igång biodling än hönshus så 2023 är nog en bättre gissning.

   Radera
 7. Jag har ett tag också funderat på att skaffa en gård och flytta ut för att kunna få mer möjligheter, är bara inte helt klar över var i landet den ska ligga, klart är i alla fall att det är i norra halvan. Det jag skulle gjort med din lada är följande:
  först ett gym i lämplig del av ladan, kanske på våning 3 om du lägger golv i en del av den. Var ju rejäla balkar att lägga plank på.
  sedan ett isolerat kontor med fönster åt det håll du har bäst utsikt. Lätt att bygga i en del av ladan. Finns ett bra avsnitt på "där du trodde ingen kunde bo", som ligger på svtplay, om en kille som köper fallfärdigt hus med fin lada och bygger bodel i ladan. Där kan du få inspiration.
  sedan skulle jag göra en städad del för att ordna en loppis kommande sommar och sälja ut alla prylar jag vill bli av med. De finare kanske du ska lägga ut på finn.no men alla småprylar kan du ha loppis med.
  Vore kul att veta i vilket fylke du valt att bosätta dig i (om du inte vill avslöja kommun).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att ett golv i tredjeetaget skulle vara ganska lätt att få till, men ska du köra tunga marklyft kanske det blir spännande när du tappar stången i golvet :)

   Jag hade sådana idéer när jag letade hus. Jag hade egentligen tänkt mig att bo ganska litet och de flesta boningshus med tillhörande lada är på 250 kvm, så då tänkte jag att jag kunde inreda en lägenhet i ladan och sedan hyra ut boningshuset.

   Nu blev det inte så, men jag ska ändå leta upp det där avsnittet (för det har jag inte sett). Vill dock helst ha det utan svensk text, men gärna med norsk fordi jeg sliter med å lære språket.

   Jag tänker mig loppis utomhus och på den nuvarande övervåningen. På Finn kostar väl varenda annons oavsett om man säljer och mycket av grejerna har jag ingen aning om ifall det finns en marknad för. Ännu mindre koll här än i Sverige. Tänkte testa lokala Facebookgrupper också. Min känsla är att Facebook är i stort sett dött i Sverige och bara befolkas av gamla tanter som delar bilder av sina barnbarn, men i Norge används det.

   Nej, jag vill inte avslöja riktigt vart jag har hamnat, men det är varken jättelångt åt norr eller söder.

   Radera
  2. https://tv.nrk.no/serie/der-ingen-skulle-tru-at-nokon-kunne-bu/sesong/18/episode/7/avspiller

   Radera
  3. Tusen tack! Jag var faktiskt förbi Valdres i mitt sökande efter det perfekta huset, men det var lite för fjälligt för min smak.

   Radera
  4. Nu har jag sett programmet. Det var ju lite han hade att stå i där. Fy fa-an vad mycket jobb!

   Radera
 8. Min första tanke: festlokal! Du anar inte vad folk betalar för att få ha sitt bröllop eller fest i en härlig lada. Dock förstår jag om det inte är din dröm att ha festglada norrmän springande omkring på tomten. Så jag släpper den idén ;)
  Min andra tanke är café eller butik där du kan sälja ägg och honung. Kan bli supermysigt! (OK, kanske har en liten dröm om att få inreda en lada, därav dessa tankar) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra ägarna berättade att de hade haft ett bröllop på övervåningen. Jag har inget emot festglada norrmän om jag kan tjäna pengar på dem, men det finns varken toalett eller rinnande vatten och något säger mig att en bajamaja inte vore ett fullgott alternativ.

   Har kontakt med ett par som har regelbundna gårdsvisningar med försäljning av ägg, bröd och annat gården producerar. Jag är rädd att jag kommer att vara lite för småskalig för att få snurr på en sådan verksamhet. Å andra sidan har jag varit på ett kafé i den andan och de tog 322 kr för fyra personers fika ("Jag tar notan" hörde jag mig själv säga och har ingen aning om varför jag inte kan lära mig att hålla käft), så det finns pengar att göra.

   Radera
  2. Hmmm, nä, det där med toalett kan ju bli en dealbreaker. Det går inte att sätta in förbränningstoa?

   Jag tänker att du sätter upp en skylt vid vägen och säljer när det kommer förbi någon. Folk gillar att stötta lokala verksamheter.
   Hahaha, ajdå! Aja, det hade kunnat vara värre!

   Radera
  3. Det går, förbrännings-, mull eller något annat, men det finns ändå inte vatten och avlopp till ladan. Det går väl också att fixa, men det blir bökigt.

   Det bygger på att det kommer förbi folk på den vägen, och vissa dagar gör det det.

   Radera
 9. Hej Sparo! Vad mycket värdesaker du fått med "på köpet". Och en fin lada. Jag bor på gård och har också en fin lada. Där förvaras stora höbalar nu. Vi brukar även förvara våra trädgårdsmöbler där och då brukar jag sätta mej där med katten i knät och vila och filosofera medan jag blickar ut över ladan. Jag tänker att det skulle gå att göra ett fint boende för uthyrning under sommarhalvåret. Men det kräver förstås en del investeringar och rätt mycket jobb så det kommer förmodligen aldrig bli av. Men kul att brainstorma lite är det. Vi har använt ladan när den varit tom till flera födelsedagsfester och även ett bröllop. Det är tydligen dyrt med bröllopslokal, nu var det ena sonen i huset som gifte sej så det var mest jobb som fick investeras men fint vart det och väldigt roligt. Men som affärsidè, absolut. Brudparet hade hört sej för på andra ställen och det var sannerligen inte billigt, kostade då omkring 25000 och då är det för 1-2 dagar som det är folk där. Det vi gjorde var att städa, lite ombyggnation, som inte blev dyrt. Gräset runt ladan slogs och det lövades osv. Brudparet pyntade själva. Möbler hyrdes in men ska man ha verksamhet går det säkert att hitta bra grejer på secondhand.
  Mvh Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, väldigt mycket bra grejer. Jag såg en massa kartonger för borrmaskiner och cirkelsågar och tänkte sopor, men blev förvånad när det visade sig att de flesta av dem faktiskt innehöll just dessa maskiner och att de dessutom var i bra skick. Sedan var det mycket sopor också, men det var jag införstådd med och sa redan vid första budet att om de säljer till mig behöver de inte flyttstäda utan kan lämna allt som det är.

   Har bönder i allmänhet utrymmesbehov? För några egna höbalar har jag inte att förvara, men för rätt pengar härbärgerar jag gärna andras.

   Mina katter har sina favoritstolar där ute, men vill de sitta i mitt knä (och det händer även om de var väldigt skygga från början) finns det oftast i arbetsrummet framför datorn.

   Ska vara Airbnb då för jag tror inte att jag kan hyra ut månadsvis annat än om det vore året runt. Vilket antagligen också skulle gå, men då krävs det nog nästan att vatten och avlopp, vilket skulle bli krångligt för mig (om än inte omöjligt).

   25000 kr för ett par dagar låter inte fel, men precis som du säger måste man nog ha lite skala på det för att det ska funka som affärsverksamhet.

   Radera
 10. Vilka snygga gångjärnskrusiduller på porten!

  Tycker att det mesta har sagts (från gym till slakteri), men om du inte har det i nån annan byggnad så föreslår jag en matkällare eller ett svalförråd. Ja, ett bra ställe att förvara potatis och andra rotfrukter så det inte fryser eller ruttnar. Då pratar vi inte om nån liten låda med lock utan ett större utrymme (rum) med bra möjlighet att avdela mellan äppelsorter, potatisen, morötterna mm. Och tätt så det inte kommer in "kattmat".

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Sådana där grejer i svart metall går jag igång på.

   Åtminstone den här tiden på året och ett halvår framåt har jag både matkällare och sval. Skulle däremot gärna ha en jordkällare, men det får bli ett framtida projekt.

   Men det var just det där jag reagerade på, att möss frodas i lador och då känns det fel att tillföra mat. Jag är t o m lite rädd att ge råttjävlarna tyg att tugga på och undrar om det någonsin kan bli så tätt att de inte tar sig in.

   Radera
 11. Den frivillige golfaren28 oktober 2021 kl. 15:02

  Om golf är lika populärt i Norge som i Sverige skulle du kunna bygga en golfstudio och ta ca 400 kr i timmen för att hyra den. Kostar nog en hel del slantar att få den i ordning dock. Du behöver en dator, en TrackMan eller likanande, projektor och en duk. Utrymesmässigt räcker ca 15 kvadratmeter. Kostnad på utrustningen är nog ca 100 kSek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor nog lite för avigt för det, annars gillar jag idén. Jag hoppas egentligen att norrmännen hellre motionerar utomhus, men jag märker ju hur mycket de springer på löpband och gym, så det funkar säkert här med.

   Radera
 12. Kan rekommendera att kolla in Anders Möllers hemsida och youtube kanal för tips om att flytta till landet och bo och försörja sej där. Sök på fstvs (från stockholm till vägens slut). Han sänder även live på YT varje torsdag kl 20. Bla om biodling, renovera/bygga lada mm, mm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. FSTVS! Den ser jag redan, men livesändningarna tycker jag inte ger så mycket. Är mest samma frågor som återkommer vecka efter vecka. Annars tycker jag att hans filmer är informativa.

   Radera
 13. Du måste bygga en sådan där stor jäkla Padelbana. Perfekt ju.
  Jag tror det är lag nu på att alla medelålders gubbar måste syssla med det?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé! Sån där padel verkar otroligt hett.

   Radera
 14. första tanken var att du ska köpa en lada och ställe i din lada :-).
  men beroende på var du bor och hur mycket jobb du vill lägga ner så kanske airbnb eller liknande? men då har du förstås en massa folk springande och jobb.
  beroende på hur det ser ut så kanske vinterförvaring av husvagnar och husbilar vore något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bil av märket Lada är jag inte särskilt intresserad av, och problemet med förvaring är att det nog inte är mycket större bilar än så som går in i nuläget. Det är bra betalt för husbilsförvaring, men den enda port som klarar husbilar är den jag går in genom på videon och då kloggar en enda igen hela utrymmet.

   Radera
 15. Inred ladan enligt shabby chic- konseptet, hyr ut till turister som vill uppleva landsbygdens genuina charm och enkelhet, du som gillar att baka kan fixa nybakat bröd till frukost inklusive ägg från gården- garanterad succé!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore något. Jag kan göra ett sovrum av hönshuset (räcker med att blåsa ur och dammsuga) så är det klart för spartanskt boende. Jag kan förvara deras mobiler under besöket också så kan jag kalla det för "internet detox".

   Radera
 16. JA!!! Du är inne på rätt spår, bort med all lyx och bekvämlighet, in med spartansk tänk och klimatneutrala alternativ - ju extremare desto bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag någonsin valt lyx och bekvämlighet, och ordet klimatneutral får mig att vilja dränka naturen i diesel, men för övrigt är vi nog överens.

   Radera
  2. Det är ganska komiskt att veta att du är rabbiat anti miljöpartist när du lever som dom gamla miljöpartistena. :)

   Du beklagar dig säkert över bonus malus som t.ex. för att sprit och socker är skitdyrt i Norge och gör att fler konsumerar mindre av dessa. Eller svenska plastpåse skatten som faktiskt gör det rumsrent att ta med en kasse till affären.
   Sedan må påtända hippies röstar på dom, men finns gott om folk som röstat på M som inte borde klarat mellanstadiet har jag märkt.

   Om du gör en lista på vad klimat neutrall skulle innebära för dig så skulle du nog tycka att det verkade vettigt alltihop.

   Radera
  3. Men det är ju ren lögn, miljöpartiet får väl bara röster i storstäderna och har knappt mätbart med anhängare på landet.

   Radera
  4. Det är lite lustigt. Som jag tidigare konstaterat är jag miljömupparnas våta dröm utan att ens bry mig:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/snaljapars-ekologiska-fotavtryck.html

   Men jag är också inne på att miljöpartister aldrig egentligen brytt sig om miljö. Möjligen från allra första start på 80-talet, men med den logiken är ju Centerpartiet fortfarande nazister.

   Självklart beklagar jag plastpåseskatten eftersom den inte har ett skit med miljö att göra. Det har t o m bevisats eftersom ett företag tog fram en biologiskt nedbrytbar påse av majs eller något annat, men den gick inte att sälja i Sverige eftersom den var så pass LIK en plastpåse att den ändå drabbades av skatten. Är det för övrigt någon som hört att pengarna de får in på den skatten öronmärkts för något positivt miljöprojekt?

   Eftersom människans påverkan på klimatet möjligen är så liten att den inte ens går att mäta lever vi alla redan klimatneutralt.

   Klart att MP inte får väljare på landsbygden. Deras politik slår ju alltid mot dem som försöker leva i samklang med naturen.

   Radera
 17. Sektverksamhet!
  Kontakta någon lokal sekt som är under uppbyggnad, och erbjud dem en lokal där dom kan hålla sina möten i. Glöm bara inte att skriva i avtalet att om masssjälvmord genomförs så måste dom själv stå för bortfraktandet av kroppar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just sekter känns kanske inte som den pålitligaste grupp man kan tänka sig, och om alla tar livet av sig, vem ska jag ställa till svars?

   Radera
 18. Fin lada. Blir avundsjuk. Lycka till med dina projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Men bli inte avundsjuk, skaffa en egen. Alla borde ha en lada.

   Radera