tisdag 5 oktober 2021

”Nu har vi väntat länge nog...”

Det börjar vara några år sedan jag nämnde att jag övervägde att bo i något annat land än Sverige och bad läsarna om förslag. Sedan dess har jag fått frågor om vart jag tänkt ta vägen. Jag kan till viss del förstå intresset och är tacksam över engagemanget, även om jag måste erkänna att jag ibland blivit lite trött på frågorna.

Inte minst för att denna process inte fullt ut varit i mina händer. Redan när jag först fick idén var jag klar över att jag inte skulle flytta så länge min mamma var i livet. Visserligen sa hon sig beredd att hänga med, men när hon insjuknade i cancer stod det klart för oss båda att det inte var ett realistiskt alternativ.

När hon dog ville jag först sälja hennes lägenhet. Jag kunde ju inte gärna ha två bostäder som stod och kostade pengar till ingen nytta. Tänkte inte att det skulle bli någon större utmaning, men från första visningen tog det hela sju månader innan den var såld.


Den här ”mäklaren” gjorde det kanske inte lättare.

En av orsakerna till trögheten var något jävla virus som börjat härja, och när jag väl hade fått undan lägenheten var det svårrest. Men nu har jag rest, köpt och folkbokfört mig, så från och med idag och några inlägg framåt tänker jag posta ledtrådar för att dra ut lite på det (det var Fru EB:s idé, så skyll inte på mig).

Jag tänkte inte göra en regelrätt tävling av detta, men gissa om ni tror er veta (en gissning per person, annars är det ju bara att rabbla all världens länder). Jag avslöjar facit om några dagar. Dagens ledtråd:Och nu tänkte jag sluta med den här halvmesyren med varannandagsbloggar. Vi ses igen imorgon!

136 kommentarer:

 1. Här kommer min gissning: jag tror du flyttat till vårt vackra grannland Norge. Var i detta land blir svårare att lista ut men inte i någon av de tre största städerna är min gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för gissningen. Jag tänker varken bekräfta eller dementera förrän om tre inlägg, på fredag. Jo, så mycket kan jag säga att jag inte flyttat till en stad. Min plan har hela tiden varit att flytta ut på landsbygden.

   Radera
 2. +1 på Norge, bra val! Men det gör mig lite förvånad, mest för att jag hela tiden trott att du, som så många andra, siktat ner mot medelhavet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du blir förvånad över valet förstår jag inte riktigt varför du ändå tror på Norge, men facit kommer.

   Radera
  2. För att jag helt bortser från vad jag tidigare trott och enbart tolkar vad jag ser i dagens ledtråd. Jag väntar med spänning på facit.

   Radera
  3. Då blev det mer logiskt.

   Radera
 3. Norska Bergen, så att du kan springa i bergen. (Glöm inte paraply, för det regnar en hel del där … För övrigt en riktigt trevlig stad.)

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, att jag skulle reducera mitt liv till en ordvits ... ;-)

   Radera
 4. Tänker att jag ska berätta hur mina funderingar kring din gåta går.
  Klurig ledtråd, en överstruken mangel... hmmmm. Ska jag tolka det som att du INTE behöver mangla dina lakan och vad betyder det i sin tur.. eller är överkryssningen en luring bara...
  En mangel... som jag hittade på Rose Maries sida efter bildletande. Har Britt Marie med detta att göra, men hon verkar bo i Västerås så det är nog ett blindspår. Du bor alltså INTE i Västerås... behöver nog fler ledtrådar för att komma vidare :-)
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Västerås har jag inte flyttat till, det kan jag avslöja rakt av :)

   Radera
 5. Jag gissar att du har sökt dig söderut.Frankrike?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt att Frankrike ligger söderut :)

   Radera
 6. Ett varmt och fuktigt land där man inte behöver mangla, för att lakanen sträcker ut sig själva under lufttorkningen? :) Och det rödaktiga träslaget på mangeln skriker u-landsträ. Jag gissar Thailand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett hyfsat vanligt utreseland för svenskar, men så djup som att välja ledtrådsbild efter träslag har jag inte varit. Fast det kan ju vara rätt ändå, jag förklarar bara hur jag tänkt rent allmänt.

   Radera
 7. Du mangler ikke noget. Danmark selfølgelig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, en språklig tolkning! Ja, varför inte? Eller varför :)

   Radera
 8. Överstruken mangel betyder att det blev ingen flytt värst långt, bara lite längre norrut. Jag gissar annars på Portugal.

  SvaraRadera
 9. Skulle först gissa på Norge, men där är allt för dyrt, tror jag. Så det får bli Danmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bägge är redan gissade på så skulle det vara rätt blir du åtminstone inte först.

   Radera
 10. Jag gissar på en stad i vårat grannland Norge och specifikt på staden Trondheim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske skulle ha sagt att jag inte kommer att ange GPS-koordinater. Ni behöver inte gissa på stad/plats. Jag kommer ändå bara avslöja vilket land det gäller.

   Radera
 11. Jag gissar Österrike eftersom du tidigare skrivit att du funderade på det. /Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket minne! Fast jag har haft många länder med på planeringsstadiet.

   Radera
 12. Svar
  1. Så kan jag äntligen ta upp mina karatestudier igen (efter en paus på knappt 40 år).

   Radera
 13. Jag gissar på att mangeln är irrelevant och det är korset som är ledtråden. Det skulle i sådana fall betyda Skottland.

  Men det är så långsökt att jag förmodligen har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsökt behöver inte vara fel. Det här är ledtråd 1 av 3 och min tanke är att göra dem lättare och lättare.

   Radera
 14. Apropå ledtrådar och gissa.
  Äldsta dottern som är 8år har något i skolan som kallas för Grej of The Week och då brukar de få ledtrådar till veckans sak. Igår sa hon att veckans ledtrådar var ung och aktivist.
  Min dotter hade ingen aning så jag hjälpte henne och sa Greta. Då blev hon glad och sa: ”Är det Greta Gris?” Jag skrattade bara och hade lust att säga att det var helt rätt.

  SvaraRadera
 15. Svar
  1. Jag säger ingenting, men skulle jag bli påve på gamla dar är det ju praktiskt att redan bo på plats.

   Radera
 16. Tänker att det är en press på bilden - alltså ingen press!
  Eritrea ligger längst ner på pressfrihetsindex 2020, men det tror jag ändå inte att det är. Gissar på Kina (som ligger fjärde sist). Kan se dig som buddhistmunk på kinesiska landsbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ett X och en press. Dvs X-presso.
   Italien är det!

   Radera
  2. Jag har åtminstone hårväxten för det :)

   Radera
  3. Svanesang, med den logiken kan jag ha blivit utlandskorre för Expressen.

   Radera
 17. Tror på Malta! Mangel börjar ju med M och krysset kan ju vara ett kors. Korsriddarna hängde ju på Malta en gång i tiden! Kors i taket om jag gissar rätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande slutledningsförmåga, säger jag utan att bekräfta att du tänker rätt.

   Radera
  2. En liten ledtråd vi fått i svaren ovan är att det blir flytt till landsbygd. Då funderar jag som aldrig varit på Malta om det kan sägas finnas landsbygd på en så trång liten ö?

   Radera
  3. Det beror nog på hur man definierar landsbygd.

   Radera
 18. Svar
  1. Kort och koncist. Och rätt eller fel.

   Radera
 19. USA, känn ingen press. Tack

  SvaraRadera
 20. Då du säger att du folkbokfört dig (på annat ställe än Sverige) och eftersom vi i Sverige har myndigheter med offentliga uppgifter om medborgarna, så för de som vill veta är det enklast att ringa skatteverket. Men att gissa är alltid roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är osäker på om du får ett mer uttömmande svar än "utflyttad" där. Hur som helst är jag nästan säker på att de inte svarar korrekt förrän efter att den här "tävlingen" är över för allt släpar. Mer än jag själv skulle önskar, men så sent som i tisdags var jag på svenskt läkarbesök (inbokat sedan länge) och då var det bra att det inte var klart för i så fall hade jag inte fått träffa min svenska läkare.

   Radera
 21. Mangeln är en ganska tung pjäs och får tydligen inte följa med i flytten. Kan tyda på flytt till en ö, och överstrykningen kan kanske tolkas som ett maltesiskt kors, som PeddaP skrev här ovanför. Jag bor i Malta sedan 2008 och skulle välkomna dig dit, så Malta får bli min gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med ännu en tolkning av mangeln och ledtråden. Oavsett var jag bor vore det kul med en längre utläggning om ett boende på Malta 2008-2021 för det måste ha hänt mycket där under den tiden, inte minst för den svenska befolkningen där.

   Radera
 22. Min gissning är Tyskland.
  Angela Merkel slutar ju, så ingen Mangel. Krystat men det var första tanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En första tanke är rätt ibland. Ibland fel :)

   Radera
 23. Ingen mangel, alltså ingen lägenhet . En husbil som åker runt i Europa är min gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker som du, ingen mangel i nya bostaden som gissningsvis är ett hus och landet är Norge

   Radera
  2. CS, är det många som har mangel i lägenheten?

   Kalkyl, du säger att du tänker so CS och sedan gissar du något helt annat. Det kallar jag en helgardering.

   Radera
  3. Hm avsåg mangeln så var lite snabb i repliken då hus på fast mark skiljer sig en del ifrån hus på hjul.

   Radera
  4. Jag blir bara mer och mer förvirrad :)

   Radera
 24. Svar
  1. Ska man vara petig är Åland inget land, men jag köper det som gissning.

   Radera
 25. Kul att du blivit klar med flytten! Jag ger mig inte på någon tolkning av bilden men gissar på Polen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din gissning är så god som någon.

   Radera
 26. Eftersom den är överstryken så gissar jag inte på Malmö (då bilden föreställer en Stenmangel från Antonssons Mangelfabrik från Kulladal i Malmö om jag ser rätt) utan på Danmark då det således också är utomlands. Hoppas att du kommer trivas bra och jag är nyfiken på vilka kriterium du hade inför flytten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldstjärna för infon, men Malmö hade varit oväntat när det enda jag varit tydlig med är att jag flyttar från Sverige.

   Kan inte säga att jag hade några tydliga kriterier, men jag ska försöka redovisa lite hur jag tänkte så småningom.

   Radera
 27. Jag gissar på Ungern.
  //Lars

  SvaraRadera
 28. Min första tanke på land jag kan tänka mig du flyttar till var Portugal, men ledtråden hjälpte mig inte ett dugg. detta är btw ingen officiell gissning det sparar jag till nästa ledtråd :)
  Vill också såga de som gissar på Norge, ett så dyrt land tror jag verkligen inte du vill bo i...men 100% säker är jag inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller ingen koll på officiella och inofficiella gissning och det utgår ändå inget pris mer än äran, men Portugal och Norge är noterat.

   Radera
 29. Hoppas du INTE flyttar till Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag nyfiken! Bor du där och tycker att det är fullt eller tycker du bara att det är en dålig idé, rent allmänt?

   Radera
 30. Eftersom man bara får en gissning så avvaktar jag lite, höhö. Gissar dock på Europa, söderut (alltså inte Norden) och ett hyfsat billigt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som På spåret, man får inte dra i spaken för tidigt.

   Radera
 31. Jag förstår dig till 100%! Hoppas du landar på ett ställe där vi enkelt kan svänga förbi på besök nån gång.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen är ju så global och enad numera (eller var i alla fall innan man behövde ha ett pass för att gå och handla), så det ska säkert gå bra. Ni är välkomna!

   Radera
 32. Svar
  1. Första baltiska gissningen, välkommen in i matchen!

   Radera
 33. Apropå baltländer... Om det är Litauen så hoppas jag att du kommer gå på studiebesök på det kremeringsbolag jag köpt in mig i där (förstår dock om du väntar tills det är dags på riktigt). Och det finns nog betydligt mer spännande saker att se där...

  Den riktiga motiveringen är att Litauen är ett land som är känt för att stå på sina egna ben och vara självständiga (t.ex. mot Kina) och det låter bekant på något sätt. Annars hade jag gissat Estland, som är långt framme kring digitalisering och e-tjänster för medborgare, men det är nog inte lika mycket du, antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Studiebesök på det kremeringsbolag jag köpt in mig i där (förstår dock om du väntar tills det är dags på riktigt)".

   Du menar att när jag börjar bli så gammal att det snart är dags att kremeras kan det vara läge att kolla in anläggningen ;-)?

   Digitaliseringen tycker jag kan kremeras :)

   Radera
  2. Nja, du har väldigt långt till kremering (det var så jag menade). Försökte mest köra något fyndigt om Litauen, men det blev sådär. Lycka till framöver! All värme!

   Radera
  3. Jag förstod på ett ungefär och försökte skämta tillbaka. Det blev inte ens sådär. För övrigt imponeras jag över alla märkliga bolag du lyckas luska fram.

   Radera
 34. En teknisk fråga, får man en ny gissning per inlägg eller är man rökt i morgon om man gissat idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det inte utgår något pris får man väl göra lite som man vill, men jag tänkte mig nog en gissning per person för hela veckan. Men som sagt, det är inte så blodigt.

   Radera
 35. Trodde först det var någon typ av tryckpress på bilden. Gissar därför på Heidelberg Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tänkt (men kanske fel... eller rätt)!

   Radera
  2. Jag gjorde samma initiala tolkning av bilden tills jag skärskådade den närmare. Och eftersom jag har ett intryck av att dina "ledtrådar" är lika vrickade som de vi fått gällande resmål för konferens hos min arbetsgivare under flera år drar jag mig för att gissa innan jag sett fler.

   Radera
  3. Min tanke med den första ledtråden är att den inte skulle vara glasklar för alla utan vara mest vrickad.

   Radera
 36. Spekulerar lite (inom Europa)...
  Bilden - kan vara både på norska och danska. Norge är dyrt, Danmark var väl där du blev väl bemött av sjukvården.
  Språket - underlättar om det är ett land där du gör dig hyfsat förstådd. Talar för Skandinavien eller något engelskspråkigt. Har inte fått intrycket av att du tar dig fram obehindrat i Baltikum.
  Geografin - Vill inte till ett ställe med mycket människor. Alltså bort med centrala Västeuropa (Benelux, södra Tyskland, norra Frankrike samt större delen av Brittiska öarna).
  Klimat - Gillar att löpträna barfota, talar för ett land med låg sannolikhet för snö.
  Maten - som vegetarian så är det bra med lång säsong av frukt och grönsaker. Vill gärna odla själv. Talar mot Skandinavien, Tyskland och Polen.

  Detta är bara spekulationer, så där som de gör i På spåret innan de drar i bromsen. Jag återkommer med mer spekulationer och KANSKE en gissning efter nästa bild.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte obehindrat, men jag vet att habe är skägg på estniska.

   Säga vad man vill, men det känns som att du har tänkt mest av alla.

   Radera
 37. Jag väntar nog till nästa ledtråd innan jag gissar, men jag har några länder jag funderar på. Kul med flytt hur som helst! :)

  SvaraRadera
 38. Jag har länge tänkt att du ska flytta till Ungern.

  Det är billigt, hyfsat varmt, inom EU = lätt med att flytta dit, bostäder med mark utanför stora städer kostar typ inget och där så kan du sen odla din egen mat och ha bin som du gillar.

  ...men vad det har att göra med en överkryssad mangel vet jag inte:0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag fattar att det är lite höljt i dunkel för de flesta. Förklarar den på fredag, ihop med onsdagens och torsdagens ledtrådar.

   Radera
  2. I så fall gäller det kanske att flytta dit innan de blir utslängda ur EU :-D
   Håller som nämnts ovan inne med min gissning ett tag till...

   Radera
  3. Hade EU velat slänga ut Ungern tror jag att det redan hade hänt.

   Radera
  4. Kanske inte bilden visar vilket land du ska till utan mer vart du inte ska i och med att bilden är överkryssad? Du ska alltså inte till Mangladesh!?

   Mangladesh = engelskt slang för att vara riktigt full och/eller hög:0)

   Radera
  5. Jag ska varken bli full eller hög :)

   Radera
 39. får man ge önskemål så hade det varit bra med ett ställe att övernatta i centrala köpenhamn när man varit dag eller kväll ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte såra dig, men det har inte varit ett av mina kriterier ;-)

   Radera
 40. Island... du har tagit över efter Juholt.

  SvaraRadera
 41. Jag gissar på Finland, Österbotten eller Åland,eller rentav huvudstadsregionen.

  SvaraRadera
 42. I Finland har jag f ö manglat många lakan i stenmangel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det finns människor som använder stenmangel?! Jag trodde dess uppgift bara var att ta plats i tvättstugan.

   Radera
 43. Inser nu att även den första bilden kan vara en ledtråd. Du pumpar helt klart järn. Pumping Iron -> Arnold -> Österrike.

  Nu har jag förmodligen diskvalificerat mig själv genom tre gissningar på en dag, men jag är alldeles för nyfiken känner jag.

  Insåg precis även att mangel kan översättas till defekt på tyska (enligt google, och vilket de talar i just österrike). Dvs den andra bilden kan tolkas som icke defekt, och Österrike kanske är något mer välordnat än Sverige, vilket förmodligen är ett av dina kriterier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hantlarna är väl på 5 kg (eller om det möjligen var 10 kg) så jag är rätt långt från Arnold.

   Kul tankegångar!

   Radera
 44. Du är löpare. Skottland är oslagbart för en löpare. Och mycket trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ute för en stund sedan och inser att jag blir allt mindre löpare, i eller utanför Skottland.

   Radera
 45. Min tolkning av överkorsad mangel=
  När man som enskild individ kommer i kläm av byrokratiskt mangel - i vilket land slipper man detta? Ingen aning

  SvaraRadera
 46. Jo, man kanske slipper byrokratiskt krångel på Åland där är dessutom skatten låg, där finns inga galningar som slänger in handgranater i bostadsområden, där får man som svensk köpa hus ( med tillhörande jordkällare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog finns det galningar på Åland, men eftersom de är i Finland håller de sig till kniv:
   https://www.alandsnyheter.com/brott/skatteindrivare-i-mariehamn-forsokte-knivhugga-sitt-offer-i-strupen-och-brostet/

   Radera
 47. Min gissning: Österrike.

  Motivering:

  "Mangel" på tyska betyder ju brist/saknas. Ett överkryssat "mangel" = inget saknas.

  Tyskland? Ja, kanske, men det känns som finare natur i Österrike och lite mindre "politisk korrekt" är Österrike. Schweiz? För dyrt. Därmed Österrike.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Google betyder det defekt.

   Radera
  2. Förlåt, jag menade (förstås) "mangeln".

   Radera
 48. mangler icke... det är såklart Danmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se (eller jag vet ju redan).

   Radera
 49. Mangeln är tung, den är överkorsad. Inget tungt land alltså, utan ett lätt land…

  Nu kan jag gissa i morgon igen eftersom jag inte skrivit ut något namn på ett land!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag härstammat från Göteborg hade vi helt klart haft facit här :)

   Radera
 50. Den ena delan av före detta dubbelmonarkin. Det rätta svaret är Österreich.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter lite osäker ;-)

   Radera
  2. Jag ångrar mig. Det är klart att det är Skottland. Det är en stenmangel(curlig). Det vita korset är Skottlands flagga.

   Radera
  3. Jag gick på kurs en gång med en kille som ofta sa: "Jag tar tillbaka alltihop och påstår motsatsen."

   Radera
  4. Det skulle också kunna vara ett land som börjar på X.

   Radera
  5. Om det hade funnits sådana.

   Radera
 51. Jag är bara nöjd med att du återgår till dagliga inlägg :)
  … och så sparar jag min chansning till typ torsdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Det satt hårt inne i år att övergå till vintertid, men så har det varit tjockare än vanligt i schemat.

   Radera
 52. Jag gissar på Wales... Bara för att.. 🤔

  SvaraRadera
 53. Äntligen min tur att spekulera. Använder all min kunskap om din person jag samlat på mig genom åren.

  Frankrike-Spanien-Portugal. Kanske det vanligaste länderna (?) att flytta till vid pension. Dock känns det inte riktigt du att sitta i en pensionärsenklav och dricka vin med pensionärer.

  Thailand. Bra klimat men tror du är lite för hemkär att flytta så långt.

  Norge. Ett naturligt land att fly till för den som vill ha det som sverige men lite bättre. Dock faller det på att du aldrig skulle acceptera kostnadsnivån.

  Danmark. Ett fryntligt land men tror du ändå inte att det är landet. Att lära sig danska är lika svårt som vilket språk som helst. Avståndet till stockholm kräver flyg. Att bo i Köpenhamnsförort är nog inte speciellt mycket billigare eller roligare än i stockholmsförort.

  Finland. Här har vi det! En bistert land med bistra människor. Dock bättre koll på lag och ordning än sverige. Du flyttar till något litet samhälle strax utanför Helsingfors.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Finland är ju världens lyckligaste land i flera mätningar och år efter år... så där sprack det...

   Radera
  2. Skönt att höra att jag antagligen är för ung för att sitta och dricka vin med pensionärer.

   Bister och lycklig låter som en bra kombo, men jag säger inte att det är rätt.

   Radera
 54. Min gissning är på Irland. Språket, klimatet, landsbygden, finns en del gemensamma nämnare som gör det "hemtamt" direkt. Landet lagom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde Sverige var Landet Lagom :)

   Radera
 55. Saknar inget! Danmark

  SvaraRadera
 56. Jag tar tillbaka min spaning om norska Bergen, yes box. Istället säger jag: Österrike!

  Överkryssad mangel = "keine Mangel" (tyska) = "inga brister".

  Motivering: Österrike är hyfsat likt Sverige, men utan de brister som Sverige lider så svårt av (bostadsmarknad, icke fungerande polis/skola/omsorg, omfattande kriminalitet, invandring utan större krav på egenförsörjning eller samhällsanpassning, generiska politiker som är handlingsförlamade i båda armarna och så vidare).

  Engelska fungerar finfint, stabil infrastruktur, hyfsat konservativa värderingar, mycket natur om man är så inklinerad eller större städer med kultur om man hellre vill ha det så, flyg till Sverige tar strax över två timmar (fast det är tåg man ska åka om man är romantiker), lägre priser (om Sverige ligger på index 100, så hittar vi Österrike på 91: källa Forex).

  Ein Prosit!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, skulle det finnas bättre samhällen än Sverige?! Men har de verkligen en feministisk regering?

   Radera