lördag 9 oktober 2021

”Sofistikerad phishing”

Det här var det dummaste jag hört på mycket länge. ”Köpare” svarar på Facebookannonser, låtsas vara intresserade, men behöver så småningom få säljarens hjälp, att denne ska betala tull eller frakt innan betalningen kommer. Så här säger ”bedrägeriexperten” (maxad titel):

Det här är avancerad phishing. Vid vanliga phishingattacker försöker bedragare få en att klicka på länkar och ge ut sina uppgifter genom att skicka ut massmejl och påstå sig vara från ens bank. Men det här är ju mycket mer sofistikerat.

Vad är sofistikerat med detta? De scannar av marknaden efter säljare som tycker att det kan vara en bra idé att lämna ut pengar eller kortuppgifter i samband med försäljning (inte köp). I och för sig imponerande att de hittar sådana jubelidioter, men sofistikerat är något annat.

Finns verkligen detta fenomen? Jag har inte träffat någon som ”sålt” en vara genom att betala pengar till bluffmakare. Jag har inte heller träffat någon som träffat någon som gjort det. Har ni? Okej, det har säkert hänt någon gång i världshistorien, men är det verkligen tillräckligt utbrett att det är värt en hel SVT-artikel (eller Sparo-blogg)? Fan tro't, men nu är det gjort.

12 kommentarer:

 1. Nej en så sofistikerad jubelidiot har jag inte i bekantskapskretsen.

  SvaraRadera
 2. Hur är det med norrmännen, går de på sånt här? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Men mer seriöst annars, vore kul att höra i något inlägg om varför det blev just Norge? Övervägde du några andra länder och vad avgjorde? Gård säger du, det låter lite större än tidigare det?
  Och integrationen, hur går det med den? I Sverige har det ju bevisligen inte gått så bra för många med den biten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir absolut ett inlägg om det, möjligen redan imorgon om jag hinner. Jag övervägde ganska många länder, åtminstone som hastigast. Mer seriöst och under längre tid var jag nog bara inne på 3-4.

   Jag försöker integrera mig. Inte så att jag tänker börja äta smörgås till lunch, men jag har i flera år lyssnat och läst på norska och nu pratar och skriver jag dagligen på norska så det ska nog gå.

   Radera
  2. Men det berömda norska pålägget Banos måste väl finnas i ditt norska kylskåp?

   https://oda.com/no/products/10664-banos/

   Radera
  3. Haha! Nej, jag måste erkänna att det inte gör det. Däremot minns jag ett gammalt tv-inslag där Janne Josefsson intervjuade svenska ungdomar i Norge som satt hela dagarna och skalade bananer till detta. Sen brände de alla pengarna eftersom de bodde skitdyrt för att de inte orkade fixa eget boende utan tog det genom en svensk förmedling, och festade alla helger. På något vis försökte man få detta till den norske arbetsgivarens fel och jag fattade inte hur.

   Radera
 4. Antar att dom lockar med att betala överpris för varan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert. Har man ändå inte tänkt betala kan man ju vara extra frikostig.

   Radera
 5. Jag var utsatt för detta så sent som förra veckan. Vad som anses sofistikerat är väl att de går på enskilda säljare med mer varierande infallsvinklar istället för att bara skicka ett dåligt översatt mail till tusentals personer.
  Jag hade 3 personer som ville köpa min vara, alla ville få den skickad till sig (annars en typisk vara som man vill hämta). Jag ville mest ha det klart, när sen den som var först meddelade att hon redan hade betalat för blocketpaket (Vilket inte går om inte säljaren förberett) så fick jag dra öronen åt mig. Den andra gav bara upp, den tredje skulle använda någon form av företag som mellanhand och jag fick ett mail där jag skulle bekräfta mina adressuppgifter OCH betala 700 i deposition/försäkring för att geonomföra detta. När jag skrev till säljaren att det inte blev någon försäljning fick jag inom 30 sek flera meddelanden tillbaka, vart och ett på en A4 lång text (förberett). Så inget där heller.
  Vill inte förhäva mig själv men jag anser mig ändå ligga över snittet och detta var ändå "mer sofistikerade" tillvägagångssätt som jag skulle tro flera under snittet skulle falla för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju faktiskt lite mer sofistikerat än de som vill tipsa om Dr Isokolos kärleksformel genom googleöversatt snömos.

   Att det funkar betvivlar jag inte, men det gör ju även mindre sofistikerade varianter, för annars skulle de inte finnas. Men intressant att läsa om dina erfarenheter. Jag tror inte att jag utsatts för detta själv.

   Radera