lördag 23 oktober 2021

Elda med ved

När elpriserna skjuter i höjden är det nog många som tänker tillbaka på forna tider när ved var den främsta värmekällan. Håll kvar den tanken.

Jag har hela fem kaminer i huset som komplement till en luft/luftvärmepump. När de väl sitter där får de vara kvar, men tre hade gott och väl räckt för att värma hela huset. Just i kombination med luftvärmepump får man dessutom fördelen av att varmluften från kaminerna fläktas runt i huset.


Min lyxigaste.

Hade jag byggt ett värmesystem från grunden hade jag nog valt en vattenmantlad kamin som värmer upp vattenburna element. Jag hade en kompis som använde så pass grova vattenelement och rör att han fick självcirkulation i systemet och därmed inte behövde frysa vid elavbrott.

För där har vi ännu en fördel med ved. Strömavbrott sker, särskilt på landet. Med ved som värmekälla blir man betydligt mindre beroende av el. Har man dessutom en vedspis, eller åtminstone en kamin man kan värma en kastrull på, håller man sig både mätt och varm.


Här blir det nog en gammaldags vedspis så småningom.

Är det inte krångligt att elda då? Livet är krångligt, men det finns större problem. Jag köper färdighuggen ved för 700 kr/kubikmeter av en bonde som levererar genom att tippa lasset rätt in i vedboden. Jag travar och hämtar sedan in den till huset i omgångar. Att få fyr i kaminen kan man göra i sömnen när man väl lärt sig respektive kamins egenheter. Visst är det bökigare än att knäppa igång ett elelement, men elräkningen blir mindre plågsam på det här sättet.

Politiker, kanske särskilt i EU, hatar oberoende medborgare och jobbar därför hårt på att reglera, eller helst förbjuda vedeldning, men än spirar motståndet, och den allt dyrare elen lär inte ändra på det.

33 kommentarer:

 1. Ja, visst är det lite märkligt ändå, att de så kallade miljöförespråkarna är de som orsakat en rejäl ökning av utsläppen genom sina idi-tiska åtgärder. Förbud åt alla andra, ropen skalla. Men själva behöver de inte tänka en gnutta på konsekvenser, för de vet redan bäst?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var någon miljöpartist i riksdagen som åkte taxi 400 gånger om året.

   Dessa akademiker ska alltid sätta arbetarna på plats.
   Och tala om hur de ska leva sina liv.

   De dummaste är nog de som röstar på dessa.

   Radera
  2. 0 i värde på en Elbil på andrahandsmarknaden.

   Efter varje 100 km ska en äldre Elbil laddas.

   Detta skriver tidningar inget om.

   Politiker flockas om att följa rådet ifrån en 14 åring ,, sjukt.

   Radera
  3. Det där tycker jag sammanfattar hela miljötänket. Alla anser att just deras "fusk" är okej, medan andra borde skärpa sig. Den som flyger mycket tycker att sopsortering är viktigast och den som inte sopsorterar försvarar sig med att den inte flyger.

   Det är många miljöpartister som utmärkt sig beträffande taxiresor. Den jag främst minns är Mikaela Valtersson som bodde någon minut från Upplands Väsbys pendeltågsstation men ändå åkte otroligt mycket taxi till riksdagen trots att resorna måste ha tagit längre tid:
   https://8sidor.se/sverige/2011/05/miljopartist-valde-taxi-framfor-pendeltag/

   Den där fjortonåringen har hunnit bli tjugo nu, men har ju inte mer utbildning eller auktoritet på området än då.

   Radera
  4. Till Anonym om elbilar.
   "0 i värde på en Elbil på andrahandsmarknaden."
   Detta är mycket bra för då har alla råd att köpa en begagnad elbil? Tyvärr får man en annan bild av andrahandsvärdet om man kollar in på Blocket, kostar 80000 eller mer för de flesta elbilar även att dom nästan är tio år gamla.

   "Efter varje 100 km ska en äldre Elbil laddas."
   Detta är väl inget problem om man kan ladda hemma och kör mindre än 10mil/dag, bilen laddar sig själv när man är hemma och är fulladdat nästa dag igen.

   Radera
 2. I Sverige är vattenburen värme från vedpanna vanlig, men i Norge har de mer tradition av en massa kaminer. Jag förstår inte alls varför. Men i ett mindre hus, som det jag själv bor i, så funkar kombon med luftvärmepump och kamin ypperligt. Jag brukar hugga min ved ur skogen själv och ser det som ett fritidsnöje. Dessutom går man ju igång på att känna sig lite frigjord från de styrandes fingrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såga för hand, klyva med yxa, stapla, vänta och njuta av att staplarna ser vackra ut hela sommaren, bära in i september. Elda i kakelugn och kamin, flera brasor om dagen. Intensiv värme. På natten stänger man av allt och sover i behaglig svalka. Harmoniskt enligt mig. / Mr Ved

   Radera
  2. Harmoniskt som du säger, kylig morgon och få njuta av de första sprakande gömmorna i kaminen.

   Tror också du fick till alla 7 gånger då ved värmer.

   Radera
  3. Ved värme först när man fäller träden, sedan när man hugger upp dem, så när man bär in den och slutligen vid eldning. En fint staplad vedstapel är ett sant konstverk.

   Radera
 3. Nå men välkommen till min värld. Där i vedeldningens tidevarv har jag befunnit mig i 20 år nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit därifrån i ganska exakt tjugo år, men nu är jag tillbaka.

   Radera
 4. JordenFörintasOm10år23 oktober 2021 kl. 10:46

  Det är bättre att flyga mellan Bromma och Arlanda, än att elda i vedspis,

  hälsar
  din Miljöpartikompis

  SvaraRadera
 5. När jag lät bygga mitt förra hus så installerades en braskamin för att ha till myseldning men det blev mer att braskaminen blev min primära värmekälla om vintern. Frånluftsvärmepumpen drog ju nytta av utgående värme för att värma varmvattnet så det blev en helt ok ekonomi i det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte fått min första norska elräkning än. Möjligen blir jag ännu mer motiverad då.

   Radera
 6. Vedeldning (eller motsvarande, finns ju även flis och pellets) är verkligen frihet, från stat och kapital, om man har tillgång till ved. Dock är miljöbiten lite svårare. Ny Teknik skrev för ca 25 år sedan om den miljöpåverkan som en miljon vedeldade småhus i Sverige hade (rök, sot, avsaknad av avgasrening mm) och förordade att centrala förbräninningsanläggningar med hög effektivitet och rening vore att föredra. Sedan har ju (förslag på) förbud mot eldning kommit i omgångar.


  Fin braskamin du har, är det en Jøtul?

  Påminner lite om klassikern F 602, världens mest sålda och norkstillverkad. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid skräckexempel, och jag fattar att man inte ska värma upp huset med en öppen spis, men det går att göra effektivt.

   Den nedre är en Jøtul, den övre kommer från Drammens Jern...någonting, så bägge är inhemska.

   Radera
 7. Nu får du fin och god värme.
  Hur många kubik ved förbrukar man på en säsong?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning! Beror ju också på hur mycket man eldar. Jag har luftvärmepump också, men min första åtgärd i huset var att dra ner den fyra grader. Min andra åtgärd var att stänga av golvvärmen i badrummet.

   Radera
 8. Har köpt solceller 9,5kw men funderar på att sätta upp en solfångare på väggen mot söder med en acktank och vattenmantlad kamin så man klarar sig även utan ström om det skulle behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast är det inte bökigt att använda solceller för uppvärmning? Gillar tanken annars.

   Radera
  2. Första förvirrade svaret jag läst från dig med min kunskap!
   Köpt solceller för el och de kommer driva mitt hus när solen skiner. Mitt hus drar mellan 0,3-3,5kw. Solcellerna ger som max 8,8kw.
   Med en solfångare på väggen som har ca 90% verkningsgrad mot solcellerna som ha unde 20% tänkte jag maximera exporten av el till moder svea.

   Radera
  3. Är det ännu ekonomiskt rationellt (inkl. alla konstiga bidrag) att skaffa solceller - eller är det fortfarande bara för 'miljö'partister som skall 'föra kampen' i vänsterns namn eller för att man tror att man gör någonting bra, vilket historiskt har inneburit att känna en osanning som vi blivit indoktrinerade med?

   Radera
  4. Jag är nog mer okunnig en förvirrad, men nu blev jag ännu mer förvirrad.

   Det är väl just när solen skiner man inte har så stort behov av värme? På vintern, när det är kallt, är det ju knappt någon sol.

   Att exportera el till Moder Svea är inte längre en möjlighet för mig, men de jag hört tala sig varma för solceller har aldrig pratat specifikt om värme utan i den mån de preciserat sig istället fokuserat på belysning eller möjligen att ladda elbilen.

   Radera
  5. "ÄN förvirrad" såklart. Herregud, nu kan jag inte hålla reda på "en" och "än" heller...

   Radera
  6. Efter 5-6 bira så är det lätt att blanda ihop, Micke. Det är ju ändå lördag kväll :)

   Radera
  7. Så skulle man kunna tro, men den tragiska sanningen är att jag klev upp snortidigt i morse och har kört bil större delen av dagen. Jag fick till och med blåsa i en poliskontroll vid åttatiden i morse så det finns bevis för att jag var nykter då och jag har inte druckit sedan dess. Nu sitter jag och skriver morgondagens blogginlägg innan jag ska krascha i säng.

   Radera
  8. En investering i solpaneler tar väl 7-12 år att få lönsamhet i. Om jag investerar i en sådan är det nog mest för att få lite riskspridning, så inte all förmögenhet ligger på börsen.

   Solfångare och solpaneler är inte samma sak. Luftsolfångare värmer luft som cirkuleras in i huset och vattensolfångare värmer vatten (vätska) som cirkulerar igenom en ackumulatortank och tillför värme den vägen.

   Radera
  9. Jag har så lite koll på detta så att det i sig är ett skäl att hålla mig undan, men det är intressant.

   Radera
 9. Fler borde ha kamin och solceller. Eget ägande är bra. Hoppas bara att det inte beskattas mer. För oberoende bör uppmuntras, så långt det är ekonomiskt rationellt. (Finns dock gott om exempel när det är ekonomiskt/socialt vansinne)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att det är tvärtom idag, att oberoende bestraffas.

   Radera
 10. Bygg en luftsolfångare vettja (den officiella stavningen ;) )
  https://www.youtube.com/watch?v=Jqh-F-wb06U
  Finns massor av folk som värmer hus och garage även i vinterland med liknande konstruktioner.

  SvaraRadera