tisdag 26 oktober 2021

Första husprojektet

Häromdagen talade jag mig varm för vedeldning. Sedan dess har jag haft sotaren på besök. Han gick upp på taket och sotade skorstenen. Sedan gick han ner till källaren och tittade på min sotlucka, där askan skulle ut.

Innan han öppnade den varnade han för att han var osäker på om han skulle få upp den, men om det lyckades kanske den inte skulle gå att stänga för den såg lite trött ut. Mycket riktigt, efter två slag med hammaren hoppade hela luckan och halva karmen ut ur väggen. Det blev därmed dags för mitt livs första mureprosjekt (aningen roligare på norska, men jag kunde ändå hålla mig för skratt).


Här satt den, längst till höger.

Sotaren tipsade om ett par butiker där jag kunde köpa en ny sotlucka. Jag åkte dit och konstaterade att en motsvarande lucka kostade 1499 kr. Dels var det mer än jag hade tänkt mig, dels kändes det onödigt med en fläskig gjutjärnslucka. Den går ju inte att skruva fast i väggen eftersom det inte går att borra i den, i alla fall inte med mina borrmaskiner.

Jag struntar i hur det ser ut i källaren och det blir inte varmt där nere så det borde räcka med någon slags plåtlucka, som rimligen inte skulle kosta 1500 spänn. Snokade vidare och hittade en ”inspektionslucka” för 300 kr.

Den hade en plåtkant runt om, men om jag sågar den i bägge sidorna och knackar ner listen i nederkant skulle den göra jobbet.

Nästa steg var att mura tillbaka den del av väggen som åkte ut med den gamla luckan. Och lite mer eftersom den nya luckan var lägre. Murbruk är en billig råvara. Det som kostar är tiden det tar att använda skiten, men det var bara att skrida till verket. En vågrät träregel där luckans överkant skulle hamna. Sedan var det bara att ställa något under för att fixera den till rätt höjd. Hmm...


Konserver såklart!

Sedan var det bara att nöta på. Lager på lager, sida efter sida, tills väggen så småningom var precis lagom stor för att pressa dit den nya luckan.

Totalsumma 414 kr, norska. Jag är nöjd. Hoppas att sotaren också blir det.

20 kommentarer:

 1. Hmmm, plåt... Hmmmmmm - träregel....?
  Det var alltså en sotlucka vi talade om - sot som i sot från eldning, aska, varmt...?
  Jag skulle nog kolla status kring luckan när jag eldar den närmaste tiden om jag var du. I enklaste fall gå ner och lägga handen på luckan och känna om den är varmare än det omgivande rummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träreglarna var där för att hålla murbruket på plats. När bruket stelnat plockades träet bort och nu finns inget trä i väggen.

   Varmt ska det egentligen inte bli alls eftersom jag eldar i kaminerna uppe i huset och den varma luften stiger uppåt i skorstenen. Enda sättet att få värme i källaren är om varma sotflagor från skorstenen ramlar ner till sotluckan i källaren, men någon värme som inte plåt ska stå emot tror jag inte är möjlig.

   Radera
 2. Det kanske inte spelar så stor roll för din del men den här typen av fulfix kan vara ganska värdesänkande för huset. På en framtida visning kommer spekulanter undra varför i helvete det sitter en inspektionslucka som sotarlucka, och om andra saker är fulfixade i samma anda. Om en sotarluckan är fulfixad, är el- och vattenledningarna lika fulfixade? För många seriösa spekulanter är det en varningsflagga. //AK_N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att en lucka i källaren inte är det första man tittar på. Jag var själv på visning i det här huset för någon månad sedan och jag såg inte att det satt en lucka där ute, jag såg bara luckorna till vänster som är någon slags gammal bakugn. Skulle jag sälja idag skulle jag för att vara på den säkra sidan spraylackera den vita luckan svart för att göra den mindre iögonfallande.

   Radera
  2. Kanske finns det krav på att en sotlucka vid nyinstallation ska vara gastät, men det kanske den är?

   Radera
  3. Jag vet varken om den är det eller om den behöver vara det, men det skulle förvåna mig mycket om det vore ett krav. Dels för att garanterat ingen äldre gjutjärnslucka är det och dels för att det är en sotlucka till en skorsten för vedeldning. Att kräva en gastät inspektionslucka vore lite overkill när inga kaminer i huset är det.

   Radera
  4. Fast om din husägarfilosofi redan från första husprojektet är att det ska vara ett fulfix så är det lätt att dra slutsatsen att alla andra husprojekt också kommer vara fulfix och det kommer spekulanter att se. Det är ditt hus och du gör som du vill såklart, men om x antal år så kommer det synas att ditt hus är underhållet på det här sättet och det är värdesänkande. Inom industrin brukar man säga att ingenting är så dyrt som billigt underhåll, det gäller hus också. //AK_N

   Radera
  5. Stopp nu! Jag har satt upp en plåtlucka i källaren som gör det jobb som en lucka där behöver göra. Det är varken ett fulfix eller del av någon slags strategi :) Du är givetvis fri att dra vilka slutsatser du vill.

   Radera
  6. Gå inte på kommentarerna om "fulfix". Jag har totalrenoverat snart tre fastigheter och tror mig veta vad som ser ut som "fulfix". Din inspektionslucka ser riktigt bra ut och lär ju lätt hålla för eventuella askrester som trillar ner. Bra jobbat!
   Mvh Martin

   Radera
  7. Tack! Men jag kan absolut köpa att man tycker att jag skulle ha betalt en dryg tusenlapp till (och då möjligen ha lämnat bort jobbet för jag är osäker på om jag själv hade fixat att få dit en gjutjärnslucka). Det är när man vill döma ut hela huset som ett fuskbygge pga den luckan jag tycker att det går till överdrift.

   Radera
 3. När snålheten bedrar visheten! (Passar så bra här:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog mena att snålhet och vishet gick att förena väldigt bra i detta fall.

   Radera
 4. En del invändningar här. Hoppas sotaren godkänner din lucka, den verkar ju inte sitta på ett särskilt iögonfallande ställe och målas den svart så blir det nog inget större problem om du skulle sälja. Vi får väl se.

  Skrattar bäst som skrattar sist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag snackade en del med sotaren, både före och efter att den gamla luckan föll ihop, och frågade om regler och hur jag skulle gå tillväga och även om han inte har godkänt just denna specifika lucka är jag ganska trygg med att han inte ska ha några invändningar.

   Radera
  2. Menade att det var invändningar i kommentarsfältet.

   Radera
  3. Jag förstod det och jag avfärdar dem inte, men tror att det är lugnt.

   Radera
 5. Grattis, du har många husprojekt framför dig. Alltid är det något och när det är klart så är det något annat. Fast var glad att du inte har någon tant som tjatar på dig om det :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag är medveten om det. I vår ska tre tak läggas om. Det har jag aldrig gjort så det blir spännande. Annars är det inget akut (just nu), så jag får beta av efter hand.

   Radera
  2. Finna det något jobb du tae in hantverkare till?

   Radera
  3. Absolut! Jag ger mig t ex aldrig på el eller vvs. Inte kakel heller. Inser att det skulle gå att lära sig, men jag tänker att de första jobben kommer bli dåliga och så kommer jag att reta mig på det tills jag flyttar. Och det mesta med bilar lejer jag bort eftersom jag helt enkelt inte kan eller tror mig kunna lära mig. Annars testar jag gärna det mesta, särskilt om jag kan spara en slant på det.

   Radera