torsdag 7 oktober 2021

Heja Sverige?

När jag först berättade att jag ville flytta från Sverige fick jag en och annan sur kommentar, varför jag bestämde mig för att inte ta upp ämnet igen förrän i skarpt läge. Jag har sett att även andra emigranter fått sin beskärda del av ovett över tilltaget och jag fattar inte varför.

Vi ses som svikare som borde ”stanna kvar och kämpa”. Till er som känner så vill jag fråga: Hur tycker ni att vi ska kämpa? Eller rättare sagt: Hur kämpar ni? Genom att fortsätta att betala skatt till en regim ni föraktar så att ni kan lägga en röst vart fjärde år? Eller genom att skriva provokativa inlägg i sociala medier, kanske anonymt?

Jag lägger ingen värdering i det. Var och en gör som den vill. Jag skulle kunna säga att jag kämpar genom att rösta med fötterna, men ska jag vara helt ärlig handlar inte min flytt om en protest mot makten. Jag flyttar för att få ett bättre liv.

År 2000 flyttade jag till Stockholm för att den bransch jag försökte ta mig in i krävde att jag kunde hänga i de rätta kretsarna på de rätta ställena. Det var värt det, men min lugna villaförort har steg för steg förvandlats till en stökig plats. I mitt lokala centrum var det fullt knivslagsmål i somras, en portuppgång sprängdes, ett stenkast från min bostad greps en man misstänkt för planering av terrorbrott och i högstadieskolan några hundra meter från mitt hem drog en elev machete.


Är det här 8c har hemkunskap?

Fågelkvitter har ersatts med ljudet av polishelikoptrar. Det var inte så jag ville bo och jag har ingenting som längre håller mig kvar, vare sig i kommunen eller i landet. Dessutom har jag de ekonomiska möjligheterna att flytta därifrån till något jag upplever som bättre. Känner du att jag svikit dig eller Sverige kan jag bara konstatera att det inte är mitt ansvar.

Själv vänder jag blad, blickar framåt och vill inte älta möjligheter som inte längre finns. Nu vill jag bo lantligt med höns, katter och bin. Det beror säkert på fler faktorer än jag själv kan överblicka, kanske ålder (eller mognadsgrad, som låter trevligare). För er som ännu inte listat ut var kommer här den tredje och sista ledtråden innan morgondagens facit.

112 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men är det verkligen en schweizisk ostsort ;-)?

   Radera
  2. Hur som. Vad du än gör, åk för f*n inte till Frankrike och tro att allt blir bättre. Är antagligen sämre än Krim ön under Ryska ockupationen.

   Har stor förståelse att man vill fly landet. Dock tycker jag fortfarande att Sverige eller de skandinaviska länderna är klart överlägset bäst. De som skulle kunna mäta sig är väl nya zeland men de har andra problem.

   Radera
  3. Alla länder har problem, ingen tillvaro blir problemfri.

   Radera
  4. Jag tror att det är en Greve som bor i en Herrgård i Västerbotten /A

   Radera
  5. Du utesluter Cheddar ;-)?

   Radera
 2. Osthyvel är väl en norsk uppfinning..? Så Norge ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbart att fingret pekar på osthyveln och inte själva osten. Så Norge indeed. :)

   Radera
  2. Fingret trycker verktyget mot osten, jag tror att ni övertänker.

   Radera
  3. Osthyveln och gemet(bindersen) men annars är det tunnt med uppfinningar i det landet. Där är ju Sverige fantastiskt eller var i alla fall.

   Radera
  4. Nej, åtminstone gemet får norrmännen släppa:
   https://www.davidchita.com/vem-uppfann-gemet-och-nar.html

   Radera
 3. Lagrad finsk emmentaler så då är det väl Finland. Plasthyvel känns inte Schweiziskt direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde emmentaler var holländsk.

   Radera
  2. https://ostogram.se/sv/p/3ba7c80130654597a7e29d7f01864fa2/Emmentaler-Finsk-Lagrad

   Radera
  3. Där ser man! Nu lärde jag mig något nytt. Fast Brumunddal ligger väl i Norge ;-)

   Radera
 4. Har bott i Norge i 12 år och tror att du flyttat hit?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att du känner igen dig på bilderna eller tänker att alla som flyttar borde välja Norge?

   Radera
 5. Kan man verkligen flytta till Norge, utan att äta fisk?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte, men jag äter inte fisk.

   Radera
 6. Du gör helt rätt som flyttar Sparo. Var och en bestämmer över sitt liv. Vi har en kort tid på denna planet och man får själv se till att denna tid blir så rolig som möjligt.
  De sista 30 åren har det hänt något med Sverige och allt är inte till det bättre. De som härjar runt, rånar, misshandlar med mera brukar inte heta Carl eller Magnus, så är det bara.
  Jag har redan gissat så jag säger bara lykke til med alt og ha et fantastisk liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan inte rätta sin bostadsadress efter vad andra tycker. Tack för lyckönskningen, även om du stavar som en kratta ;-)!

   Radera
 7. Helt rätt beslut. Hoppas jag kan jag göra samma sak i framtiden.
  Ska bli roligt att se om dina inlägg förändras efter flytten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och gör det!

   Det kommer de helt klart att göra. Bostadsort blir ännu mer betydelsefullt efter en flytt. Mycket av mina tankar kretsar kring det och det kommer garanterat att märkas i bloggen.

   Radera
 8. Har bott i Norge i 14 år nu och har under tiden (relativt nyss) skaffat sambo och barn - det är inte längre möjligt att locka över dem till Sverige för att förlägga barnens uppväxt där, eftersom landet numera varje dag visar upp rubriker som är oändligt fjärran från det 80-tals-Sverige jag växte upp i.

  Centrala Oslo, där vi bor, är ju inte direkt himmelriket på jorden men den norska landsbygden är nog bra mycket närmare :)

  Plus att det är noll problem att behålla sitt svenska Nordnet-konto :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det. Hörde någon på Twitter säga samma sak. Även om han inte hade rotat sig mer än att han kunde komma tillbaka ville inte hans barn till Sverige. Och Sverige 2007 och 2021 är verkligen stor skillnad.

   Men varför? Nordnet finns ju i Norge så då är det väl enklare att ha en depå i norska Nordnet? Om inte annat så för att slippa växlingsavgifter.

   Radera
  2. Norska Nordnet har inte de svenska uppfinningarna ISK eller KF och de är ju överlägsna en vanlig depå där du skattar, är det 30 procent, på eventuell vinst... Mycket bättre med en liten schablonskatt varje kvartal för oss som köper och säljer ofta.

   Radera
  3. Skattereglerna måste väl gälla per land och inte hos vilket företag man har sin depå? Eller är det så att man har ISK även i Norge men att norska Nordnet saknar den funktionen?

   Om du bor och skattar i Norge och använder en svensk Nordnet-depå med ISK där du inte skattar för vinster enligt norsk lag (om Norge saknar ISK) skulle jag gissa att risken är stor att du förr eller senare råkar ut för krångel...

   Radera
  4. Jag som skrev det ursprungliga inlägget har KF, och det funkar iallafall fint som svensk Oslo-bo.

   Radera
  5. Kanske skiljer det mellan ISK och KF också. De klumpas ofta ihop, men helt lika är de inte.

   Radera
  6. Norge har väl något som liknar ISK, men som är bättre, eftersom du först skattar vid uttag?

   Jag gissar btw, som så många andra, på Norge.

   Radera
  7. Ja, ASK, aksjesparkonto. Har inte full koll på hur det funkar, men dels skattar du bara vid uttag, dels kan du ta ut så mycket som du har satt in, innan skatten börjar dras.

   Radera
 9. Jag hade tänkt gissa Schweiz redan i förrgår och den där osten ser misstänkt Schweizisk ut.
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer misstänkt än schweizisk i mina ögon ;-)

   Radera
 10. Norge, Lillehammer. Osthyvel, transportbil och man kan känna sig mer hemma än i Schweiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så precis kommer jag inte vara, även om jag imponeras över er som gissar på en specifik ort i Norge, Finland eller annorstädes.

   Radera
 11. Helt rätt Sparo! Det finns absolut ingen anledning att stanna i ett land som har bestämt sig för att gå under.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite så jag tänker. Ett svårt läge går att reparera, men inte när de drabbade tycks leta efter ännu värre problem. I politiska termer kan man översätta det med att exempelvis var tionde väljare vill att landet ska styras av Annie Lööf. Det är i mina ögon som att ösa båten utifrån så att den sjunker snabbare.

   Radera
  2. Ja, det är tammefan inte lätt att bo i ett land som styrs av personer där den ene är dummare än den andre... och det blir bara värre.

   Du har gjort helt rätt och jag önskar dig lycka till!
   /T

   Radera
 12. Grattis till beslut! Utomlandsboende själv sedan 15 år, flyttade dock pga kärlek. Men man träffar en hel del äldre svenskar som "flydde" skattetryck/politik på 60/70-talet (så du är inte ensam...)
  Saknar släkt/vänner samt natur från Sverige, men upplever egentligen allt annat som bättre där jag bor nu (i Europa).
  Vill lyfta fram två områden:
  1) Vård/skola/omsorg/säkerhet: även om Sverige har ett av världens högsta skattetryck upplever jag att man som medborgare i annat land får mycket mer ut av detta fastän lägre skattetryck. Och just sjukvård verkar vara ett område som sticker ut.
  2) Individualism: Tog mig flera år innan jag förstod att värdesätta detta och svårt att beskriva. I Sverige är mycket kollektivt och följer en viss mall. (åsiktskorridor, lite frihet för individ/familj att välja helt själv etc)

  Hursom, flytta utomlands är inte enkelt. Man är en främling i många situationer under många år. Se till att samla ordentligt med fakta/information innan beslut. Mvh G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hör ofta svenskar säga att sjukvården är så mycket bättre i Sverige än i andra länder. Och gratis.

   Jag har inte alls den erfarenheten. Skulle jag välja ett enda ord för att beskriva svensk sjukvård skulle jag välja mellan otillgänglig och obefintlig. När jag själv behövde vård (https://sparosverige.blogspot.com/2020/10/im-back.html) fick jag tio minuter hos en ointresserad "expert". När jag ville ha en second opinion blev det kalla handen hos husläkaren som var den som var tvungen att remittera. Jag fick själv leta upp adekvat vård, i utlandet.

   Och det där att svensk vård skulle vara gratis stämmer ju inte alls. Min sista vårdkontakt var ett blodprov och ett tio minuters besök hos en läkare. För detta fick jag betala 400 kr. Det är rätt många länder som är betydligt billigare och framförallt bättre, men myten om "svensk vård i världsklass" tycks seglivad.

   Kan även hålla med om individualismen. Jag är ingen konfliktsökande människa, men det stör mig att svenskar alltid ska sträva efter att alla ska tycka exakt likadant, allt annat är "gräl". Varför? Ingen har dött av en hederlig konflikt (eller jo, ganska många, men det är bättre att tala ut om saker innan det blir väpnat).

   Jag har samlat info och valt land under fem år, så jag känner mig väl rustad, även om det ändå är lite av ett hopp utför ett stup.

   Radera
  2. Exakt.
   Kommentaren gällande samla fakta var inte riktat till dig utan allmänt - du verkar def ha gjort detta.
   Lite mer gällande sjukvård: jag betalar ingen avgift alls vid läkarbesök. Och till och med tandvård är gratis (i alla fall standardundersökning/lagning). Def seglivad myt.
   Mvh G.

   Radera
  3. Tycker sjukvård är brutalt kasst i alla länder. Man kan ibland få känslan att den är bra i andra då de oftast ger en något. Exempel antibiotika mot ont i halsen verkar vara vanligt

   Radera
  4. Själv har jag bara erfarenhet av dansk vård förutom svensk. Väldigt nöjd med den. Och så har jag hört många svenska emigranter prata om vård i andra länder och alla verkar tycka att de bytt upp sig, oavsett om landet är Tyskland eller Thailand.

   Radera
 13. Det är märkligt att folk har mer negativa åsikter om när andra flyttar utomlands än om de flyttar till annan ort inom Sverige. För "stanna kvar och kämpa", "du kommer säkert tillbaka när du behöver sjukvård och hemtjänst" eller "så du är en skattesmitare?" är ju lika relevant, eller irrelevant, för den som bor kvar om du flyttar till en grannkommun.

  Min gissning lutar mest åt Danmark (med tanke på bilderna). Det som säger emot Norge är framförallt prisläget och vädret.
  När det gäller Estland så har de ganska bra mat, men osten köper esterna själva gärna i Sverige för deras är ganska smaklös.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som tror att man kommer tillbaka för hemtjänst, pension eller äldrevård har betydligt högre tankar om Sverige än jag har. Mina chanser till pension och möjlig vård på ålderns höst har just ökat dramatiskt.

   Jag är rätt förtjust i smaklös ost :) Trots mitt norrländska arv kommer jag inte att importera Västerbotten.

   Radera
 14. Jag är inne på samma spår som du, Micke. Där jag bor hör jag sirener varje dag. Narkotikaförsäljning vid tunnelbanan, grannen blev mördad, skottlossning och polishelikoptrar är inte längre något ovanligt, det brinner litet då och då, "kurirer" bränner runt på nätterna på mopeder med leveranser, det är förvånansvärt många som inte förstår hur ett sopnedkast fungerar, polisen har ärenden i området varje vecka. Och då är det här ändå en relativt lugn stockholmsförort.

  Länge trodde jag att det skulle räcka med att flytta upp till Norrland. Låt vara att infrastrukturen utanför storstäderna blir allt sämre, men det måste ju vara lugnt och man kan ha en fungerande vardag? Så naiv man kan vara. Det är samma sluttande plan över hela Sverige. Min spaning är att vi inte kan vända utvecklingen. Den politiska viljan till grundläggande förändringar finns inte; man tänker som längst till nästa val, allt är tidigare regeringars fel och lösningen är allt som oftast att tillsätta en utredning.

  "Men gör något åt det då, din förbannade defaitist!" får jag höra. Vad skulle det vara? Engagera mig politiskt? Nattvandra? Bjuda knarklangarna på saft och kanelbullar, och fråga om de vill ha en kram?

  När mina gamla föräldrar blir jordgubbar (inte så långt kvar) flyttar jag också. Visst, det är ett stort steg, men Sverige är inte längre ett attraktivt land att leva i, inte för mig. Sverige kommer alltid att finnas i mitt hjärta, men det måste inte vara mitt hemland.

  Du gör helt rätt Sparo, och jag önskar dig all lycka! Det kommer att bli fint.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag minns att du var inne på utlandsflytt innan jag var det. Då trodde jag inte att jag skulle hinna före.

   I en federal stat som Sverige tror jag inte att det är möjligt att komma undan genom att flytta till en annan del av landet. Jag skulle gärna flytta till Sverige på tidigt 80-tal, men det går ju inte.

   Men föräldrar ska man vara rädd om. Planera nu, res sedan.

   Radera
  2. Wien-Lars, det är hemskt att läsa dina rader och det råder ingen tvekan om att situation Sverige, som jag börjat kalla spektaklet, är för långt gånget och det är nog en utopi att det kan fixas. Får som du också höra sånt struntprat som: gör nåt då, engagera dig osv. Ja hur då? Vad ska jag göra, jag jobbar 45+ timmar per vecka och småbarnsförälder... Ge mig makten så ska soppan ordnads upp på några år med sunt förnuft och vanlig rimlighet. Makten i detta land består av inkompetens, fjanteri och trams i oändligt omfång. Ja lägg till daltandet så är soppan komplett.

   Nej flytt hade redan gjorts om jag inte haft barn att ta hänsyn till men antagligen ett dumt hänsynstagande...

   Radera
  3. Nej, vad ska man göra? Och varför? Jag är ingen guru som ser saker decennier innan alla andra, så det förfall jag och ni ser, det ser rimligtvis alla de som säger åt dig att engagera dig. Ändå röstar de in samma gäng igen och igen. Till vilken nytta ska man då engagera sig, och för vem? Jag tror att det hade kunnat göra mig bitter att försöka mer.

   Radera
 15. Det är sååå spännande! Alltså både din flytt i stort och vart det blev (och kanske varför i senare inlägg).
  Själv har jag 2-3 år innan det är dags för mig att flytta från Sverige (just nu jobbar jag iofs utomlands). Hur gör du med ISK? Vad jag har förstått kan man inte ha ISK om man inte är folkbokförd i Sverige.
  Kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka redogöra för så mycket som möjligt efter hand.

   Jag tror inte att jag vågar ha kvar några konton i Sverige så att inte svenska staten får för sig att jag har en koppling till Sverige som ger dem rätt att beskatta mig.

   Radera
 16. Misstänker att Ost-preussen och Sydostasien är fel svar :) Mer seriöst gissar jag på Tjeckien, närmaste bestämt Ostrava. Men tror att jag är ute på ett villospår där med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror kanske att du överskattat länkens betydelse :)

   Radera
 17. Du har flyttat till Lill Danmark(skånska landsbygden). Där finner du lugnet och kan behålla ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Sverige är det inte. Inte ens Skåne :)

   Radera
 18. Är mannen med maschetan en ledtråd:-)

  SvaraRadera
 19. Bilden skulle kunna symbolisera ostlig riktning, men vet ej...

  SvaraRadera
 20. Jag är en en invandrare från ett land som tidigare var arabiserat/islamiserat, men är numer sekulärt. Jag anser mig vara fullt integrerad, är svensk civilingenjör m.m., är s.k. höginkomsttagare, har svensk livskamrat, och jag talar svenska lika bra som (eller till och med bättre än) mitt modersmål.

  Jag delar Sparos bild av utvecklingen i landet. Alla dessa nya "nysvenska" företeelser så som pissrån, gängvåldtäkter, skjutningar, bomber, etc x 1000, finns inte på kartan i mitt forna hemland, eller många av de länder som vi i Sverige ofta anser vara "bananrepubliker".

  En annan aspekt är islamismen - i mitt forna hemland (vilket okunnig svensk media ibland omnämner som "muslimskt") så gäller bl.a följande:
  * De som har inhämtat religiös utbildning utomlands (läs wahhabism/salafism, etc) får inte besitta politiska poster / får inte förkunna sin lära offentligt, får inte exponera/bära associerade symboler offentligt, etc. I Sverige får man CSN-medel för dessa "studier".
  * S.k. återvändare (läs folkmördande monster) från ISIS-territorier, frihetsberövad per automatik ca 10 år samt får rivet pass, om de inte kan motbevisa åklagarsidans presumtion att de deltog i ISIS. Ja, lite "rättsvidrigt" är det, men de som ville resa utan denna påföljd - t.ex. journalister - kunde erhålla tillstånd inför resan, villkorat med säkerhetsscreening). I Sverige "åter(!)integreras" "hemvändarna" i samhället - som om de var integrerade från början, som om de vill/kan integreras, som om det det ansvarsfullt att de lever bland oss, som om Sverige är deras hem.
  * Det var en Imam i en moské (som sannolikt sponsrades av Iran) som hetsade mot judar. Dagen efter - moskén stängs, imamen internerad och fråntas rätten att förkunna. I Sverige har vi istället vänsterblivna som skriker rasism i alla lägen, samt hindrar adressering av samhällsproblem, medan de själva egentligen är sjukligt besatta av ras och hudfärg (utredningar, inkvoteringar, m.m.).

  Jag älskar svenska språket och folket, firar midsommar/jul (i ett sekulärt kontext), har skaffat mig svenska släktingar. Vill inte svika Sverige, men samma sak här - kämpa hur då? Rösta, skriva inlägg som detta, prata med folk - kan man göra från Chile om man så vill.

  Så även vi planerar att flytta från Sverige - helst till ett kulturellt och språkligt besläktat land, så som Norge t.ex.

  Tack för er uppmärksamhet. (Och ursäkta ev. stavfel och dylikt - skrev på mobilen).

  /"Felprogrammerad invandrare"

  PS. En annan sak som gör mig bekymrad är att svenska folket berövas, eller i varje fall är ointresserade av att behålla, sin nationella identitet - alla sägs vara svenskar - bara man har en passtämpel. "Svenskar" mördar och detonerar bomber i Danmark, "svenskar" upprättar knarkkarteller i Spanien, "svenskar" mördar civila i Irak, etc - vill vi/ni verkligen jobba in det varumärket? Det är ett både naivt men också stöddigt sätt att se på andra människor. I Finland har man löst det enkelt - "finnar" / "finländare". Jag slår ett slag för termerna "svenskar" / "svenskländare". Sedan kan man diskutera om man kan bli svensk kulturellt eller om också etniciteten ska räknas in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juridiskt sätt så är man svensk om man är svensk medborgare. Det blir nog svårt rent rättsäkert på något annat sätt.

   Radera
  2. "Felprogrammerad invandrare: "Ja, lite 'rättsvidrigt' är det".

   Egentligen inte, om man redan från början är tydlig med konsekvenserna. Den svenska lösningen, att alltid försöka idka någon slags humanism, behöver inte vara det mest humana.

   "En annan sak som gör mig bekymrad är att svenska folket berövas, eller i varje fall är ointresserade av att behålla, sin nationella identitet - alla sägs vara svenskar - bara man har en passtämpel."

   Ja, det är väl som vilket varumärke som helst, att det går till en gräns när man inte längre är stolt över att tillhöra ett land eller ett företag, och till slut börjar man istället skämmas.

   Niclas: Juridiskt, ja (fast jag tycker att det även finns andra sätt att definiera det). Men i många länder kan man mista sitt medborgarskap om man inte hade det från början. Inte helt orimligt, i mitt tycke för har man exempelvis åkt till andra sidan jorden för att starta upp ett kalifat med målet att ta över Europa har man visat att man inte vill vara en del av ett europeiskt land.

   Radera
  3. Jag håller definitivt med dig om att dom där kalifatmänniskorna inte har i Sverige att göra, som desutom är ett potentiellt hot mot allt och alla som inte har samma åskådning som dom. Det kan också bero på vilka som bestämmer och stiftar lagarna. Jag hör ofta att personer på den yttersta högerkanten benämner vänstermännskor och liberaler som landsförädare. Borde inte den gruppen också bli av med sitt medborgarskap i sådana fall? Jag menar inte att det är dina åsikter men jag är orolig för en utveckling där rättsäkerhen urholkas.

   Radera
  4. Dit har jag kommit, att jag skäms för att vara svensk.

   Jag tycker att du gör helt rätt Sparo som lämnar Sverige. Det finns ingen vilja från politiskt håll att på allvar vända den negativa utveckling och så länge inte det finns och staten inte sätter ner foten så kommer det bara att bli värre och värre.

   Jag planerar själv att lämna landet så fort jag kan (har barn). Dock så siktar jag mot varmare breddgrader än dig så därför pluggar jag spanska. Teneriffa lockar med bla världens bästa klimat och Guardia Civil som håller ordning på buset.

   Radera
  5. Niclas: Jag har inte bestämt mig för om jag är höger. Tycker det är svårt att passa in i skalan. Hur som helst skulle jag inte döma ut en hel grupp som landsförrädare, men jag tycker ändå inte att en etnisk svensk person med svenskt medborgarskap från födseln ska kunna bli av med det och bli statslös. Någon som kommit hit senare tycker jag kan bedömas på ett annat sätt. Särskilt om det handlar om personer med dubbla medborgarskap.

   El Jefe: Jag kan inte säga att jag skäms för att vara svensk, men säg att jag åker på semester till ett tredje land om ett år. Då berättar jag hellre var jag bor än vilket land jag ursprungligen kommer ifrån.

   Lycka till med Teneriffa-flytten!

   Radera
 21. Jag gissar på SKÄRgården i OST, dvs den finska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då kan det ju vara vilket land som helst med en skärgård i öst.

   Radera
  2. Tror också på landet med skärgården i ost, om man går väldigt, väldigt långt åt ost, tills man är tillbaka i Norden igen, dvs Norge.

   Radera
 22. ISK'en kommer att klassas som ett vanligt depåkonto. Själv sålde jag av allt från ISK och köpte tillbaka i Kapitalförsäkring som fungerar precis som vanligt även om du är bosatt utomlands. / Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som anonym 12:34 skriver: den som vill flytta utomlands bör välja KF framför ISK. Vad jag vet är det möjligt att ha kvar ISK men den fungerar då inte på samma sätt, t.ex börjar utdelningar då beskattas som utdelningar beskattas i det land du flyttade till.

   Radera
  2. Jag har alltid lagt utländska aktier med utdelning i KF istället för ISK. Men jag är överhuvudtaget utomordentligt skeptisk mot att ha svenska depåer eller konton kvar utan vill så fort det går avveckla mina svenska kopplingar. För att inte tvångsbeskattas i Sverige.

   Radera
 23. Greveosten uppfanns av två svenskar som ville efterlikna den NORSKA osten Jarlsberg.

  En kort fråga: Ingick det någon mark i ditt husköp? Tänker på möjligheter att odla, hålla djur av olika slag etc.

  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lite mindre mark än jag hade önskat. Å andra sidan ser jag fördelar med det också, med mark kommer en massa juridiskt ansvar. Däremot väldigt mycket förrådsutrymme i form av en gigantisk lada.

   Radera
 24. Eftersom osten hyvlas höger till vänster, alltså baklänge, sluter jag mig till att det är den australiensiska landsbygden det handlar om. Möjligen med ny karriär som bushpilot. Ser fram emot en serie bloggavsnitt under rubriken "Sparo Kan Komma"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kanske blir en tv-serie av det, eller åtminstone ett pilotavsnitt :)

   Radera
 25. Svar
  1. Någon högre upp undrade om man kan flytta till Norge utan att äta fisk. Min fråga är om man kan flytta till Holland med min utomordentligt negativa inställning till narkotika.

   Radera
 26. Löfven: Vi bygger ett starkare samhälle!
  Facit efter sossarnas 7 år vid makten.
  • Sexualbrotten har tredubblats
  • Ungdomsrånen mer än fördubblats
  • Dödsskjutningar har ökat med 70%
  • 1,3 miljoner försörjs på bidrag

  Dvs du gör helt rätt som flyttar och skapar förutsättningarna för ett liv i ett land som inte begår kollektivt självmord. Lycka till!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag förstår inte varför han fick fortsatt förtroende fyra år in på den resan. Inte för att någon av de andra tycks vilja lägga om kursen radikalt, men det är ju ändå en chans att rösta fram någon annan. Att rösta på den som misslyckats med allt är som att ge upp.

   Radera
  2. Finns mycket positivt i detta vakra land.

   Har varit en kanon sommar.
   Fantastiskt natur.
   Industrin är världsledande.

   Tengell har gjort ett Fantastiskt arbete.

   Har aldrig funnits mer arbete till företagen.
   Den enskilde svensken Har aldrig varit rikare.

   Tänk ej på det politiska då blir en bara irriterad.
   Tror ej att det kommer att bli bättre med nytt styre.

   Går att leva ett rikt liv i detta land.

   Radera
  3. Ja, allt är inte skit med Sverige. Inte än i alla fall.

   Fast det där att svensken aldrig varit rikare beror väl på hur man definierar det. En typ av rikedom tycker jag är personlig frihet att kunna gå utomhus när man vill utan att riskera att bli sönderslagen. Utan det är pengar inte så mycket värda. Och visst har svenskarna mer pengar, det har ju tryckts nya sedlar och lånats av framtida generationer, också det som aldrig förr.

   Men jag håller med dig om att det nog inte blir bättre med ett nytt politiskt styre, i och med att de tycker i princip samma om nästan allt.

   Radera
 27. Kan det vara Jarlsberg ost
  Mycket god

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ärligt erkänna att bilden handlar mer om ost än en specifik sort.

   Radera
 28. Mycket bra inlägg. Som enskild kan man endast påverka sin egen och sin familj situation. Inte förändra ett land som vanstyrs av vettvillingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, man kan inte ta ansvar för allt och alla.

   Radera
 29. Förvånad att en snåljåp som dig valde ett dyrare land (Norge). Intressant! Hoppas du skriver om varför det det blev Norge och vilka andra länder du valde mellan. Stort grattis till flytten! Du gör helt rätt. Har personligen tänkt behålla alla aktier i en KF när jag emigrerar till den bortre orienten om några år, men som du säger är det kanske riskfyllt att ha kvar kapital i Sverige så det säkerligen kommer komma nya skatter på de stålarna när kistorna behöver fyllas på. Så där får jag ta mig en funderare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter lite osäker på var jag är ;-). Men du kan vara lugn i att jag kommer utveckla hur jag tänkt.

   Ja, jag tar nog inga risker där. Om fler och fler nettobetalare flyttar kommer nog svenska politiker blir mer och mer sugna på våra pengar.

   Radera
 30. Du beskriver det så vackert det där ditt nya leverne så jag vill ju gärna tänka att det är Norrland som du har flyttat till. Eller Jämtland, som nyligen förlorade sin President. Måhända ska du bli den nya tronpretendenten.

  Men så tänker jag att du troligtvis som så många andra anser att Norrland är en del av Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sagt att det är utanför Sverige, men Jämtland vore förstås ett gränsfall. De har ju egen armé t o m, JRA.

   Radera
 31. Norge, den sista Sovjetstaten ;-)
  Det var otippat, måste jag säga, hade trott Danmark.

  SvaraRadera
 32. Tragiskt att Sverige förlorar ytterligare en vettig person. Snart bara bidragspatrask och vänsterradikala kvar i det här landet.

  Lycka till i grannlandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men många tycker säkert tvärtom - att den där jäveln kan vi gott vara utan :)

   Radera
 33. Du menar bara fruntimmer kvar.
  Det är de som styr här.
  Måste vara det land som kvinnorna har tagit längsta steget fram ,, och det passar ej alla.

  Island.

  SvaraRadera
 34. Det verkar som det lutar åt Norge utifrån ledtrådarna, men det känns ändå inte riktigt rätt. Jag gissar på Lettland! Ser fram emot imorgon då du ska berätta. :-)
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berättar imorgon. Tycker själv att jag dragit ut i längsta laget på detta.

   Radera
 35. Hade jag varit yngre hade också jag lämnat Sverige. Det känns som ett äktenskap på tomgång jag skulle dratt iväg för länge sedan. Gjorde ett utbrytningsförsök på 90- talet, bodde i Grekland en period men det blev bara en parentes.
  Min gissning:Ett land utanför EU då detta politiska projekt har överlevt sig själv
  Fint av dej att du lät katterna bo kvar, glädjer en djurvän som mej.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar djur, men är lite rädd för ansvaret. Behövde nog den här knuffen för att ta steget att bli djurägare. Men bin och höns hade det blivit oavsett.

   Radera
  2. Ansvaret för djur är och ska vara stort, vilket många tyvärr inte lever upp till, delvis för att de inte tänkt efter före, delvis för att de ibland är dumma i huvudet.

   MEN kombinationen hjärta och hjärna tillsammans med en hyfsad buffert gör att åtminstone katt"ägandet" inte ska vara så komplicerat.

   Jag vet att du har hjärna och buffert och finner det väldigt sannolikt att du även har ett stort hjärta :-)

   Mvh

   Radera
  3. Ja, jag tror nog att vi ska komma överens, jag och katterna. Även om det är oklart vem som äger vem :)

   Radera
 36. Sverige är ett land där dumheten har gått längst fram. Sverige ska alltid vara värst... man har frångått allt som har med vetenskap att göra, både i klimatfrågan och corona-influensan samt allt annat skit.
  Dess anhängare har blivit som religiösa fanatiker som bekämpar alla icke troende (som de kallar förnekare) med aggressivitet för att mörka sanningarna. Ju större LÖGN desto hårdare driver de sin propaganda.
  västvärlden är på fall och det är pga av de stora globala företagen (globalisterna), som vill förstöra nationalstaterna. Deras drivkraft är att tjäna ännu mera pengar och det ultimata målet är att få globalt monopol (med makt och inflytande).

  Den skrattande kinesen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med Landet Lagom är starkt överdrivet.

   Radera
 37. Svar
  1. Nej: https://sparosverige.blogspot.com/2021/10/har-kommer-ratt-svar.html

   Radera