fredag 15 oktober 2021

Distansarbete på deltid

Precis som jag förutspådde visade det sig att många den senaste tiden fått smak på hemarbete och väl tillbaka på kontoret vill de fortsätta att jobba hemifrån en stor del avarbetstiden.

Det är praktiskt att kunna äta lunch i sitt eget kök och kanske låta ett långkok puttra på spisen samtidigt som man mejlar kunder eller gör något annat jobbrelaterat. Att dessutom kunna anpassa arbetstiden efter väder och andra förutsättningar, ta en paus för att handla eller hämta på dagis rationaliserar livet.

Att slippa få in chefen på sitt arbetsrum är bara en bonus. Den stora vinsten av att jobba hemifrån är att kunna styra sin egen tid. För mig är det helt klart det jag skulle sakna mest om jag återgick till löneslaveri efter drygt två decennier i företagande frihet.

Frågan är hur lätt det är att välja för de anställda som nu kommer tillbaka till jobbet. Arbetsgivaren bestämmer och gissningsvis är det ingen som det senaste ett och ett halvt året fått inskrivet i sitt anställningsavtal att de ska ha rätt att jobba hemifrån. Kanske har en och annan arbetsgivare också vant sig vid tanken på sistone, men det här hade kunnat vara chefen på mitt sista fasta jobb.

38 kommentarer:

 1. Min arbetsgivare har hittat på att det är två dagar i veckan på kontoret som gäller från och med förra veckan. Märker redan att jag får mindre gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå kanske det bara är ett steg mot full kontroll. Rätt som det är blir det tre :(

   Radera
 2. Vi verkar också landat i två dagar på kontoret tillsvidare. Känner redan hur arbetsmoralen gått ner, och då ska vi tillbaka till kontoret först i november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra! Jag verkar leva i bubbla för jag vet ingen som personligen påverkats i sin arbetssituation just nu. En del tappade jobb när smittan kom, men restriktionerna i sig har inte betytt någonting, vad det verkar.

   Radera
 3. Två dagar i veckan än så länge för mig. Jobbigaste med att vara tillbaka på kontoret är det högljudda tjattret från kollegor runt omkring mig. Cykelpendlingen i ur och skur har jag dock saknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske verkar det lite stört i ett kontorslandskap, men jag har haft hörselkåpor liggande på skrivbordet även på min enmansarbetsplats. Om en granne bankar eller borrar i väggarna har de åkt på.

   Radera
  2. Jo jag har ett par brusreducerande hörlurar som jag kan använda, men då känns det som att jag söker upp problem som jag sedan akut försöker lösa. Å andra sidan var det så här fem dagar i veckan innan så det är nog bara en vanesak.

   Radera
  3. Svårt att vänja sig vid försämringar efter att ha fått smaka på friheten :)

   Radera
 4. Vi har, beroende på avdelning och chef, "återgå succesivt, full tid tillbaka i december". Men samtidigt ska det införas på försök "distans max 20%". Detta för att vi har väldigt ont om kontorslokaler och det helt enkelt inte finns plats för alla på 100%.
  Att det bara blir 20% har med arbetsmiljöskäl att göra. Om man har distansarbete mer än 20% så måste arbetsgivaren se till att miljön är rätt, dvs ergonomi, ljus, ljud mm på hemmakontoret och det finns inte på kartan att de skickar hem höj- och sänkbara bord, stora skärmar mm.
  Min nuvarande chef är väldigt pragmatisk och menar att om vi behöver vara hemma, vare sig det är för att det kommer en hantverkare eller man sitter mer i lugn och ro, så är det ok, men säg till innan. Det är stor skillnad mot Häxan jag hade för ett antal år sedan som ansåg att man var olovligt frånvarande för att man hade bokat möte i lokalerna som våra konsulter har (för att allt i våra egna var fullbokat).

  Jag vet inte om jag ska ansöka om dessa 20% distans. få se vilka för- och nackdelar som finns. Men visst, man kan ju söka, sen beror det alldeles på vilka arbetsuppgifter man har för tillfället om det är möjligt att sitta hemma eller inte.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjugoprocentsgränsen känns som ett svepskäl. Nog borde de kunna gå runt det genom att skicka ut en instruktion till alla anställda och därmed ha ryggen fri.

   Radera
  2. Med tanke på att många, iallafall förr, ofta är ute på resor så blir det inte så mycket tid kvar för att besöka kontoret om de inte satt den gränsen. Och 20% är faktiskt något som styrts från typ Arbetsmiljöverket. Över det så är det krav på att chefen ska inspektera och se till att din arbetsplats är godkänd enligt konstens alla regler. Och vem vill ha hem chefen på inspektion? :-D

   Spargrisen

   Radera
  3. Kan det verkligen vara så noga att chefen förväntas inspektera din hemarbetsplats eller skicka någon att göra det? Det känns hysteriskt.

   Radera
 5. Sluta gnäll, när ni blev anställda så var det väl inte för att vara hemma 100% av tiden. Byt jobb vetja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ingen är ju helt nöjd med sin arbetssituation, hur ofta man än byter jobb/liv. Inget fel med att sträva mot att det ska bli så bra som möjligt.

   Radera
  2. @Anonym, du får se det ur ett företagsekonomiskt perspektiv istället. Om hemmakontor innebär 2-3 timmar mindre restid per dag (inte ovanligt i Stockholm) + färre förkylningar iom mindre kollektivtrafik + arbeta mer effektivt iom tystare miljö och enklare att fokusera hemma, varför då inte låta personalen jobba hemifrån mer?! Förstår om man har ett jobb som går ut på att sitta i möten, men för oss som jobbar med mycket skärmtid tror jag definitivt att hemmakontoret inneburit en ökad produktivitet hos företagen. Så det är som aktieägare jag gnäller, och inte som anställd. :)

   Radera
  3. Håller helt med Anonym. Dessutom är ju altanbyggarsäsongen över nu, så det kan ju bli långtråkigt att sitta hemma.

   Radera
  4. Ja, man kan som bekant inte jobba hemifrån som spärrvakt i kollektivtrafiken, men många jobb gör sig bättre hemifrån. Inte för alla, men för många.

   Radera
 6. Det finns vi som har varit på arbete
  110 % i dessa pandemitider.

  Ej hört någon prata speciellt mycket om pandemin.

  Byggbranschen varit mer arbete än någonsin och,,,personalbrist.

  Känns som det är mycket Stat och Kommun kontors som arbetar hemifrån.

  Hörde om en Statlig förvaltning det var ändast vakt mästarna på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om riksdagen som helt plötsligt klarade sig fint med en femtedel så många ledamöter.

   Radera
 7. Jag skulle efter att kommit in mer i arbetsuppgifterna få jobba hemmifrån, fullt förståeligt, jobbade en del hemifrån när jag hade förkylningssymptom men semare ändrades det till att jag inte skulle få jobba hemifrån alls.

  Kollegorna fick dock i princip hur de ville..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de har olika regler för dig och kollegorna låter det som läge för ett möte med chefen. På den gamla goda tiden hade jag haft tidningen Platsjournalen hoprullad i bakfickan så att chefen hade sett det på vägen ut.

   Radera
  2. Jo, det var under sånna möten som de uttryckte att jag inte skulle få ha hemarbete.

   Är inte kvar där längre.

   Radera
  3. Det var nog smart. Chefer som inte fattar brukar sällan börja göra det.

   Radera
 8. Det finns en inkomstskattelag i Sve som säjer att tjänsteställe är där arbetet utförs majoriteten av tiden. Det medför att om man jobbar hemma mer än 50% av tiden får man ej göra avdrag för resor till och från jobbet. Resor till jobbet klassas då som tjänsteresor. Så det finns faktiskt en annan bakgrund till att arbetsgivaren säjer max 2 dagar hemma. De är inte bara elaka och trångsynta som en del uppfattar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Fast en privat arbetsgivare borde väl inte bry sig om vad de anställda får dra av? För övrigt måste man väl ha rätt långa arbetsresor för att komma upp till miniminivån.

   Radera
  2. Nej då, arbetsgivaren bryr sig inte om det. Problemet är när individerna kommer och kräver att de ska ha betalt för tjänsteresor, dvs ha betalt för att ta sig till jobbet eftersom de har tydligt från skatteverket att tjänsteställe är bostaden. Nja har du några mil till jobbet och ingen kollektivtrafik så kan du göra avdrag. Gäller många.

   Radera
  3. Då är det väl bara att skratta åt dem och eventuellt hota med sparken.

   Radera
 9. Sista bilden var fantastisk. Jag förstår att du måste ha haft en harmonisk relation med dina olika chefer och arbetsplatser tidigare :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite olika. De flesta har faktiskt varit helt okej, men en del hade alltid otur när de försökte tänka.

   Radera
 10. Vara hemma och göra (långkok) skulle inte jag vilja betala för som arbetsgivare. Hoppas att det blir 5 dagars veckor på jobbet som det är för normalt folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett långkok sköter sig självt. Om det står och puttrar något på spisen medan jag sköter mitt jobb har inte chefen med det att göra.

   Radera
  2. Haha, just långkok är nästan min främsta fördel med hemarbete. Jag arbetar precis lika mycket om det puttrar på spisen med mig hemma i samma hus som om det inte står på spisen. /Frihetsmamman

   Radera
  3. Det slår mig att jag tog med matvaror och gjorde långkok på mitt första jobb, där jag satt helt själv i ett kontorslandskap kl 22-07. Jag minns att jag kokade ärtsoppa på nätterna och var nöjd över att det var arbetsgivaren som stod för strömmen :)

   Radera
 11. Noll dagar hemma. Säpo gillar inte distansarbete om man är konsult. Gäller de flesta myndigheter vars arbetsuppgifter är säkerhetsklassade.
  De anställda kan dock glatt jobba hemma 5 dagar i veckan med exakt samma arbetsuppgifter, utrustning och utan några som helst klagomål från tillsynsmyndigheterna. "Something is rotten in the state of... Sweden?!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant uppdelning :)

   Radera
  2. Snålgrisen: what? Is something realy rotten in Sweden?...
   Surt läge helt klart, dags att bli anställd kanske?

   Radera
 12. Kan inte jobba hemifrån. Lite svårt som byggare....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det! Ser man på hemmafixföretagens bokslut efter pandemin verkar det vara många som har försökt :)

   Radera