onsdag 20 oktober 2021

Plast & miljö

Under min ”husvagnsturné” insåg jag att vagnen saknade skedar och eftersom det blev drygt att få i sig morgongröten med gaffel beslöt jag mig för att köpa plastskedar. Det hittade jag inte, istället fann jag träskedar. Det är väl typ samma sak, tänkte jag, men det är det inte. Åtminstone inte den sort jag köpte, den rätade snabbt ut sig till en träspatel som kanske kunde ha ett användningsområde hos tandläkaren, men knappast hos camparen.

Okej, de såldes väl säkert som engångsskedar, men det blir ju dyrt om man ska slänga skeden och ta en ny varje gång. Inte särskilt miljövänligt heller, vilket med all säkerhet är argumentet för tillverkningen. En ”engångssked” i plast hade jag kunnat återanvända i flera veckor.

När det kommer till miljötänk verkar det många gånger som att man inte tänker hela vägen. Ett sugrör i papper låter kanske bra på pappret, men inte om det inte funkar. Elbilar ger inga avgaser under färd, men varifrån kommer elen och råvaran till batterierna? Förr i världen (och även nu i utpräglade skithålsländer) kastade man sina sopor i havet för då ”försvann” de. Ibland undrar jag om vi har kommit längre idag.

Jag har för länge sedan slutat att försöka påverka världen, jag lägger energin på att göra egna bra val. I mitt skedexempel hade det bästa varit att ta med hemifrån eftersom jag borde ha märkt att besticklådan inte var utrustad med skedar. Det näst bästa hade varit att köpa plast.

Men helst undviker jag engångsartiklar. Jag slutade köpa engångskassar i affären redan när de kostade en krona. Inte bara för att spara pengar utan för att en förstärkt kasse i plast eller tyg är mycket bättre. Var sak har sin plats.

14 kommentarer:

 1. Finns det inte second hand-butiker typ Myrorna i Norge? Där kan du garanterat hitta udda bestick i rostfritt för mindre än vad engångsbesticken kostar på Bunnpris ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns "bruktbutikker", men det hade jag inte hittat då.

   Radera
 2. Det stora problemet med plaster är alla phataler och hormonstörande kemikalier som finns. Det är den enskild största anledningen till infertilitet och den nedgående trend i antal spermier som är. Sedan ca 1970 har den halverats. Vet inte riktigt varför den inte fått plats i media då den är en aningen bekymmersam för människans existens.

  Även under ett kretsloppsperspektiv på 100 år kan 100 skedar i trä ge mindre påverkan än en plastsked.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då får man väl fixa plast som inte ger dessa problem. För övrigt undrar jag om man inte skulle kunna förbruka 100 träskedar på samma tid som man sliter ut en i plast.

   Radera
 3. Det du beskriver är klockrena exempel på "first level thinking" - MPs paradgren!

  SvaraRadera
 4. Även om elen inte skulle vara 100% fossilfri slipper vi i städerna få i oss giftiga utsläpp, för inte tala om lukten. Jag tycker det är rätt riktning med elbilar även om co2 effekten på totalen skulle vara detsamma som diesel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och utsläppen för batteritillverkningen samt den förmodat korta livslängden på elbilarna och miljöförlusterna det bär med sig, ska vi se det som en ren (eller snarare oren) bonus?

   Radera
 5. Men Micke, det viktiga är ju att inge folk i skräck. Då måste man ta till alla medel, allt är farligt, men om vi inte följer det de bestämmer så går världen under, om 10 år. Det är helt säkert. Precis som när skogarna skulle försvinna helt av försurning på 80 talet, om du minns hur de skrämdes på barnprogrammen då?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, försurningen på 80-talet. Därefter var det hål i ozonlagret som skulle ödelägga jorden och som därför var tvungen att lösa sig inom tio år.

   Radera
 6. OT, kanske lika bra du byter till Nordnet:
  "Storbanken Avanzas lokaler har genomsökts av narkotikahundar – som på flera platser markerat spår av droger."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade ingen aning om att Avanza var en storbank, men jag har både Avanza och Nordnet i dagsläget och bor i ett land där Avanza inte har någon verksamhet, så kanske löser det sig självt.

   Radera
 7. Tänkte redan i början av inläggt att jag skulle kommentera pappsugrören, men så tog du upp det. Men antar att du inte har personlig erfarenhet av dem (du slår mig inte som en "festiskille") så kan jag informera om att de blir helt ihopgeggade och det blir svårt för en 4åring att dricka en festis utan att reservsugrör finns. Onekligen osmidigt på utflykten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, har ingen personlig erfarenhet av dem ("I am not a festis..."), men har hört dessa synpunkter tidigare. Främsta uppgiften för ett sugrör är att förmedla vätska.

   Radera