måndag 25 oktober 2021

Norrmännens märkliga mat

Jag har bott i Norge i några veckor och det vore förmätet av mig att såga hela landets matkultur. Det finns lyckligtvis inte heller skäl till det, norrmännen äter ganska rimligt. Okej, en del kallar smörgås för lunch, men visst har vi väl alla dagar då vi inte orkar laga riktig mat och då känns det bra att kunna ta ett par mackor och låtsas att vi ätit okej.

Och visst tycks norrmännen ha en osund kärlek till chips som här i landet går under den mysiga benämningen potetgull, och vad är egentligen grejen med att äta tacos varenda fredag?! Äter man inte det riskerar man att bokstavligen hamna ute i kylan.

Men tacos är ändå anständig mat. Då finns det annat jag har svårt för på riktigt. Hur kan en befolkning som äter så mycket bröd ha kommit på den absurda idén att baka mjukt tunnbröd med potatis som huvudingrediens? Lefser – varför?! Och när bröd är nationell lunch under namnet matpakke, varför i herrans namn köper man det fruset?

Det är inget fel med att frysa bröd, men låt konsumenterna frysa in det de inte hinner äta färskt. Att frysa in färskt bröd innan man säljer det är som att sälja kokt, kall potatis. Och apropå potatis. Mycket märkligt har jag både köpt och stoppat i mig, men ett av Norges baslivsmedel är fruset potatismos!

Det finns i lite olika utförande, men varianten på bilden innehåller bara mosad potatis (till ett väsentligt högre pris än potatis). Mjölk, smör och salt får man tillsätta själv, så det enda tillverkaren har gjort är att skala, mosa och frysa potatis. Orkar man inte göra det (varför man nu skulle skala potatis, det gör jag aldrig) orkar man väl knappt tugga?

I övrigt tycker jag att norsk mat är kanon. Så småningom kommer jag säkert delge recept på specialiteter som komle, kamkake och flatbrød.

44 kommentarer:

 1. Fryst bröd måste väl ha vissa logistiska fördelar jämfört med färskt bröd. Kan inte hitta någon annan anledning än det. Det kanske är ett arv från Norges tid som u-land, innan oljan.

  Sen är väl även tacos en form av macka på sätt och vis, så de kör väl bara det temat fullt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar det, men om man nu ska köpa en så pass dyr produkt som bröd är här vill jag inte köpa den fryst.

   Ja, kanske är det pga brödliknelsen tacos slagit så bra här.

   Radera
 2. Trillade in på Norsk fyllefotboll. Rätt underhållande https://www.youtube.com/watch?v=kzq6jESQNTM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Väldigt märkligt fenomen. Men också märkligt att de samlat ett gäng kändisar och filmar och ändå inte fått till en bättre plan där de inte behöver markera linjerna själva.

   Radera
 3. Att ha bröd i frysen på affären borde vara en självklarhet.
  Polarbröd är ju en föregångare i detta, snabbfryser i fabrik och brödet känns som nybakt när man tinar det.
  Att sedan mataffärerna tar fram de och lägger de på hyllan så de redan efter en dag känns tråkigt istället för att ha kvar de i en frys är ju däremot tråkigt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det funkar i Sverige, men i Norge tas inte det frysta brödet upp på hyllorna. Det säljs fryst. Och dyrt.

   Radera
 4. Varför har du flyttat till Norge? Har du flyttat för gott (så långt man kan överblicka, åtminstone)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allmänt less på Sverige. Flera skäl till att det blev just Norge. Skriver lite om det här:
   https://sparosverige.blogspot.com/2021/10/varfor-flytta-till-norge.html

   Och ja, jag håller på (hoppas jag) att sälja min lägenhet och så fort jag kan avvecklar jag mitt svenska företag. Sedan har jag inget kvar där.

   Radera
 5. På Willys ser jag att de har fryst bröd, glutenfritt i alla möjliga tappningar.
  Olika sorters bullar finns också fryst. Tårtor likaså.
  Och enstaka fryst bröd som behöver gräddas i ugn, men här har paketerade-i-plast-i-antimögelgas tagit över och återfinns bland det fabriksgjorda färdiga brödet.
  Om det inte finns bake-off i Norge än (låter dock märkligt, men kan så vara) kanske en entreprenör som Sparo ser en affärsmöjlighet. Doften av nygräddat bröd sägs ju öka på försäljning en hel del, och bidrar även till ökad trivsel. Det har ju en del fastighetsmäklare tagit fasta på, en svag doft av bullbak är inte ovanlig vid husvisningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frysta tårtor har jag också sett i Sverige, men fryst tycker jag är ovanligt. Förutom just bake-off-baguetter och sånt, och det finns även här. Men här säljs det mycket frysbröd av typen småfranska, vilket för mig känns väldigt osvenskt.

   När jag sålde lägenhet där jag höll i visningarna själv bakade jag kanelbullar inför alla visningar, och bjöd på kaffe med dopp :)

   Radera
  2. Uttrycket kaffe med dopp tolkas oftast som det som förr vanliga "vill du se min självlysande klocka" ;-)

   Radera
  3. Så var det inte menat :)

   Radera
 6. Är det verkligen så vanligt att norrmännen äter mackor till lunch? Har hört någon gång för länge sedan att skolbarn gör det. "Norge,Norge", dyker upp i min skalle.Sånt går ju inte att sjunga längre!

  Såg ett program här om dagen från Norge från något som verkade vara en lunchrestaurang, där såldes det kroppkakor i parti och minut hundratals portioner på torsdagar, det verkade var en lika vanlig tradition som våran ärtsoppa, alltså inga mackor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg nu att kroppkakor är detsamma som komle, fantastiskt gott.

   Radera
  2. Det finns nyare texter som driver med deras bröd till lunch:
   https://www.youtube.com/watch?v=DMXY5wMnllo

   Och jodå, det äts riktig mat här också, men brödlunch ("matpakke") är ändå rätt utbrett.

   Tror inte att komle är exakt detsamma, men det påminner om både palt och kroppkakor.

   Radera
  3. Under mina fyra år i Norge blev det macka till lunch varje dag.
   Undantaget var när vi fick tårta till lunch.

   Pinnekjøtt är en annan intressant norsk rätt...

   Radera
  4. Helt ovanligt är det nog inte. Sen kan jag också tänka mig att de flesta svenskar som kommer till Norge gör det i tjugoårsåldern. Jag vet inte vad ni andra åt i den åldern, men för mig blev det mycket köpe-pommes frites, pasta med lök och ren skit.

   Jag har förstått att det finns två läger vid julbordet - pinnekjøtt och ribbe. För mig blir det vegetarisk pizza precis som vanligt.

   Radera
 7. Lefser/lomper är faktiskt riktigt gott. Om man tar upp egen potatis kan man dessutom gå igång lite extra på att få fram bröd från företrädesvis egna grödor. odla säd orkar jag inte med. Jag brukar göra lomper lite då och då, Ibland direkt på vedspisen, så som det gjorts i Norge förr i tiden. Alltså ingen stekpanna ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är olika, men hittills har jag inte ätit goda lefser.

   Radera
 8. Ta en tur till Tromsø! Om stjärnorna står rätt, så kan du få både sälkorv och valbiff.

  Komplettera med en liten "Pressbyrå"-påse stockfisk (torkad torsk): ungefär som chips, fast med en heeelt annan sorts andedräkt som resultat. Men katterna dina kommer att tycka om dig.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter varken säl eller val och katterna verkar skeptiska till alla nymodigheter :)

   Radera
 9. Efter att ha varit en hel del med jobbet i Norge så kan jag tyvärr bara konstatera en sak, för att vara ett land som äter så mycket fisk så är dom ju katastrofalt dåliga på att tillaga den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den är rätt dyr också. Jag har inte köpt fisk i Sverige på 30 år så jag har inte så bra koll, men åtminstone är lax mycket dyrare här.

   Radera
 10. Vänta tills du ser alla kombinationer de har! Jag har ju vuxit upp i tron att allt är fullkomligt normalt men har insett att det inte är vanligt att äta banan och sylt på mackan, ha på majonäs på makrillen i tomatsås (egentligen majonäs på allt som ost, äggröra, skinka eller vilket pålägg som helst), ha olika majonäsröror/sallader ihop med alla dessa förslag som stod innan med majonäs, kaviar på ostmackor (det har jag sett fler svenskar som gör också dock) osv.

  Om inte någon redan påpekat det, skillnad mellan lompa och lefsa. Lompan är snuskig med potatis, lefsa är en god fika med smör, socker och ibland kanel. Finns att köpa som vestlandslefsa bland torrvaror, så blöter man upp och brer själv, perfekt att ha i skafferiet när man får oväntat besök (om du inte köper färdigsmörad variant, men där tror jag inte man hittar dig).

  Själv är jag galen för min sambo använde min norska hallonsylt som någon slafsig bob-sylt, så nu är mitt lager slut. Har alltid trott jag inbillat mig att deras hallonsylt är godare, men när en fd kollega bad mig köpa med hallonsylt när jag skulle dit fick jag lite bekräftelse på att jag inte är helt knäpp ;)

  Gillade din blogg tidigare men nu är den snäppet bättre. Min längtan till Norge får rapporter och hopp om att även jag kanske kan hamna där någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där överanvändandet av banan har jag heller aldrig förstått. Men det missbrukas ju även i Sverige. Banan och ananas på pizza är en styggelse.

   Då är det lompe jag har ätit.

   Kul! Jag är rädd att tråka ut folk med mitt Norge-ältande, men när jag lägger nästan all vaken tid åt att anpassa mig (fixa bank, husåtgärder, föra över pengar etc) är det svårt att få ihop bloggen utan det.

   Du är så välkommen till Norge! Då kan du få hjälpa mig med bokföringen också ;-)

   Radera
  2. Nej du jäklar måste jag ryta ifrån. Självklart man kan ha banan på pizza.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Visst kan man ha det! Man kan ha asbest i köttfärssås också, men man kan inte äta det!

   Radera
 11. Det sjukaste tycker jag är den dära mosade bananpuren de brer på mackorna. Euh...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och majonnäs på allt.

   Radera
  2. Bananen håller jag med om. Har inget emot bananer i sig, men de ska ätas som frukt, inte som pålägg eller varmrätt.

   Radera
 12. I kantinan bjöds det på fiskekaker i Pitabröd. En för mig okänd kombo

  SvaraRadera
 13. När du är i Oslo får du ta och åka tunnelbana. Då är du norsk du vet. Sen kan du skippa det norska käket och tugget, för du är äkta norsk iallafall.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte haft något ärende till Oslo än och vet inte om jag kommer få det, så kanske får jag hitta något annat sätt. Typ att gå på tur och lära mig språket :)

   Radera
 14. Bor nära gränsen till Norge och studerar med stort intresse inköpen som norrmännen gör i butiken. De verkar helt galna i godis (Allt med socker i) Halva bilen fylls med godis, läsk(brus) och sedan olika alkoholhaltiga drycker. Sedan är det full fart mot Norge igen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till viss del beror det nog på att godis och öl är det som är dyrast i Norge jämfört med Sverige. Men jag har noterat att lockvarorna norska kedjor skyltar med utanför butiken nästan alltid är skräp, som läsk, chips, kakor osv.

   Radera
  2. Jag hör väl till undantagen som åker över gränsen till Sverige för att handla.
   Det var en stor dag när gränsen öppnade och vi kunde dra över till Röros och köpa lite nostalgimat. Det blev fenalår( torkat och rökt fårkött), spekeskinka, gammelost, Rörosrömme och Bestemorsost( en mörk och mycket smakrik mesost)
   Hade jag inte haft frysen full av nötkött, hade jag även tagit med ett spann med Inhärredsodd ( en variant av köttsoppa).

   Radera
  3. Du menar över gränsen till Norge? För att köpa mat är det nog ovanligt. Annat är det med diesel.

   Radera
 15. Har det där med "kort datum", dvs sista förbrukningsdagen är idag/imorgon och priset är nedsatt med 50/30% - finns det i de mataffärer som du varit runt till i Norge?
  Kanske är en svensk grej, många gör som det gjordes tidigare i Sverige, man slänger grejerna i stora containern på baksidan dit kunderna aldrig går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns, men är betydligt mindre utbyggt (om jag inte haft en väldig otur). En enda gång på två månader har jag köpt mjölk till halva priset (=lite dyrare än svensk mjölk). I Sverige betalade jag nästan aldrig ordinarie pris. Men häromdagen hittade jag en butik som hade en grönsakshylla de kallade "nullvisjon" (med målet noll matsvinn) där allt kostade 10 kr/kg. Det var bara att plocka ner allt man ville ha därifrån i en påse så fick man det som en klumpsumma i kassan.

   Radera
 16. Handlar du på Europris nu då eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har handlat på Europris, Bunnpris, Rema1000, Kiwi, Prisextra, OBS... När jag åkte runt på husvisningar försökte jag handla i så många butiker som möjligt för att få lite känsla för vilka kedjor som är billiga. Dessutom hade jag en väldigt liten kyl som hela tiden slog av eftersom gasol under färd inte alltid är lyckat, så det var en bra taktik även av den anledningen.

   Radera
 17. På tal om norsk humor så måste ni se denna om ni inte gjort det förut, helt underbar skön humor:
  https://tv.nrk.no/serie/verdens-minste-kommentatorboks

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog sett de flesta avsnitt. Förutom att jag får träna upp min norska lär jag mig namnet på alla kändisar de droppar.

   Men jag tycker att det "ska" vara Christian Mikkelsen och Martin Beyer-Olsen i boxen, som det var från början. För den som inte har koll på norska humorister spelar de för övrigt de bägge manliga karaktärerna i taco-klippet här uppe.

   Radera