söndag 17 oktober 2021

Hur har vi klarat oss utan kommunpoeter?

Tar galenskapen aldrig slut? Tranemo kommun, en liten by i Västergötland vars ekonomi inte verkar bättre än genomsnittet, har hittills klarat sig utan kommunala poeter. Eller som kulturchefen uttrycker det: ”Den kompetensen har vi inte.

Men nu ska detta åtgärdas genom att den lokala poeten Jimmy Alm anställs som kommunpoet. Totalt bränner man nästan en miljon på att han ska lalla runt och dikta om fabriker och kommunala styrdokument. Förutom Alm ska man arvodera lokala konstnärer vars verk ska gestalta dikterna.

Tydligen är det inte kommunen utan staten som betalar för detta, men den saknar ju inte heller utgifter. Jag har inget emot vare sig poesi eller annan konst, men anser att skattepengar ska gå till äldrevård, skola, polis och sånt. Jimmy Alm må vara en kanonsnubbe, men finns det ingen marknad som vill betala för hans dikter ska inte heller skattebetalarna göra det. Han får helt enkelt hitta ett annat sätt att försörja sig så att han har råd att ägna sig åt sin hobby.

Såvida han inte redan kan försörja sig på skrivandet. I så fall är det ännu mer idiotiskt att vaska skattepengar på kommunpoesi. Jag vet inte om kommunen gör detta för att uppfattas som folklig, men resultatet blir med all säkerhet den rakt motsatta. Vi som har en ekonomisk verklighet att förhålla oss till kan inte prioritera skit. Regnar det in i huset kan man inte lägga energi på takmålningar, om ni fattar liknelsen. Det gör ni med all säkerhet, om ni inte är politiker. För då verkar banne mig allting möjligt. 

26 kommentarer:

 1. Håller med om det mesta. För varje statsbetald poet går det mindre resurser till att bekämpa dödsskjutningar och sprängningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det känns inte högprioriterat i Sverige, så frågan är om pengarna skulle gå dit, men alldeles oavsett så är det samma plånbok och det måste finnas något viktigare än att installera en kommunpoet i Tranemo.

   Radera
 2. I Sverige överträffar dikten verkligheten, när det kommer till idi-tin, som sagt var. Det är sånt här som helt raserar allmänhetens förtroende för all form av myndigheter och politik.

  När tilliten sedan är borta så har man lagt grunden för rasering av samhället. Alla börjar bete sig lite som svin, funderar på hur de kan blåsa staten på bästa vis osv. Ännu en anledning till utlandsflytt för folk och företag.

  Men ska vi leta syndabockar, så ligger ju felet hos folket, den delen som röstar. Politrukerna beter sig såhär för att de kan.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan blir politikerna förvånade och förnärmade när man inte tar dem på allvar eller tycker att skatten borde hållas till ett minimum eftersom alternativet alltid tycks vara att pengarna leks bort av myndighetspersoner.

   Radera
  2. @investeraren: så hur gör du själv då? Finns några ruttna alternativ att rösta på, thats it. Att de alternativ som finns säger en sak innan val och sen gör tvärtom gör det inte lättare. Lätt säga att syndabocken ligger hos folket även om den delvis gör det.

   Radera
  3. Hur gör jag själv då? Ja, jag ignorerar som vanligt alltid nyheter under valåren. Det är viktigt att inte indoktrineras, vilket ju är det den politiskt köpta median är till för.

   Jag granskar istället vad politikerna har gjort. Det säger hur de är och vad de faktiskt står för. Stämmer det med mina värderingar? Detta tar dock tid.

   Sedan har jag kommit till slutsatsen att karriärspolitiker i princip alltid blir korrumperade. De växer upp i ungdomsförbunden och blir sedan yrkespolitiker. Helt utan yrkeserfarenhet, helt verklighetsfrånvänt.

   Därför röstar jag nu på Medborgerlig Samling. De består av folk jag tror på, från ett riktigt yrkesliv. Jag tror på deras politik, förslag och ideologi. Där saknas irrelevanta ungdomsförbund.

   Radera
 3. Det gäller att komma ifrån denna hemska USA kulturen.
  Jazz,Rapp etc
  De har totalt tagit över internet/T V.

  Vart tog Wagner och Bach vägen ?
  Tranemo kanske hoppas få fram en ny Gustaf Fröding.
  Om det lyckats är det väl investerade pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan också vända på det. Om Fröding fått leva på statliga pengar kanske det inte blivit så mycket till poet av honom heller.

   Radera
 4. Pengar åt folket så de få skapa ur denna meningslösa galenskap
  Att ur förruttnelsen av denna böld, få skänka er meningslöshet

  inse att vi är en del av konsten och den av oss, ta emot och låt er införlivas i denna död som kommer allt närmre i er nöd, förtvivla ej

  var tacksam, att ni ingår i förgängelsens eviga kretslopp, ta emot all skit och bidra till allt de fantastiska som gives oss och var lycklig.

  ge mig pengar, en hel miljon så kan jag skriva lite till, tralalala

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl en dansk konstnär som när han fick statliga medel tog pengarna och stack? Menade att själva förskingrandet av skattemedel var ett konstverk i sig. Kanske borde dessa individer gå en kurs hos Sparo: "Hushållning med ekonomisk frihet som mål".

   Radera
  2. Det stämmer, konstverket blev att han tog pengarna:
   https://www.washingtonpost.com/nation/2021/09/28/jens-haaning-danish-artist-kunsten/

   Radera
 5. Nu satte windows en bild på en norsk fjord som bakgrundsbild på min dator. Trivsamt på något vis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan aldrig bli för många fjordar.

   Radera
 6. Regeringen anser att det inte finns pengar för att höja polisens löner, och därmed få fler erfarna poliser att stanna i yrket. Men det finns hux flux 15 miljarder till Bolunds "klimatbistånd" och tydligen någon miljon till kommunpoet i Tranemo.
  Kan ingen bara få bort denna regering? NU!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får se det positiva istället. Arbetslösheten bland kommunpoeter har gått från 100% till 0% under mandatperioden. Det är också den yrkesgrupp som har minst lönespridning, men högst snittinkomst i riket.

   Radera
  2. Det vore nog lättare att få bort regeringen om det fanns ett alternativ.

   Du har en poäng, Pribus, kommunpoeterna har verkligen fått en ljusare framtid nu.

   Radera
 7. Under spårvagnshållplatsen Korsvägen i Göteborg skall kommunen anställa en person som bara skall gå där och visa sig som konstföremål. Eter att dom drivit igenom katastrofen Västlänken så förvånar inget numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Det här låter lika dumt som när Fredrik Lindström i radioprogrammet Hassan skulle åka runt på företag och "vara lite erotisk sådär" inom ramen för projektet "Våga böga".

   Radera
  2. "Under spårvagnshållplatsen Korsvägen i Göteborg skall kommunen anställa en person som bara skall gå där och visa sig som konstföremål. Eter att dom drivit igenom katastrofen Västlänken så förvånar inget numera."

   Fast det måste ställas i relation till hur det påverkar turistnäringen. Korsvägen ligger precis bredvid Lisebergs huvudentré. Liseberg är norra Europas största nöjespark med en omsättning på över miljarden varje år.

   Radera
  3. Nu har det ju gått ett år sedan blogginlägget och kommentaren om Korsvägen, så kanske har vi facit på hur bra reklam det blev.

   Radera
 8. Ur Tranemo kommuns synvinkel så var det nog ett smart drag. Staten betalade och en kommun som är osynlig i nyhetsmedia fick uppmärksamhet. Det är nog inte sant att all publicitet är bra publicitet men för en liten kommun som Tranemo så passar nog talesättet ganska bra. Vaket av Tranemo kommun att ta chansen när staten stod för fiolerna.
  https://www.hemhyra.se/nyheter/kommunpoeten-drommer-om-ett-kok-och-rinnande-vatten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog t o m att en del reklam är dålig reklam. Vad tänker du t ex på när jag säger Malmö eller Södertälje? Själv associerar jag dem med idel dåliga saker på samma sätt som jag kopplar ihop Tranemo med skatteslöseri. Jag säger inte att alla får avsmak för Tranemo av inrättandet av en kommunpoet, men jag fick det.

   Radera
  2. Det har du rätt i. Södertälje förknippar jag med segregation och gängbrottslighet och Malmö med segregation, det kommunala utjämningssystemet (bidrag från andra kommuner), Turning Torso, Percy Nilsson (byggherren) och Zlatan (Malmö FF).

   Skillnaden i fallet med Tranemo är att det var staten som betalade kommunpoeten. Då tycker jag det är lite fiffigt av Tranemo att ta chansen. Kreativt om än moraliskt tveksamt.

   Radera
  3. Ja, allihop dåliga grejer. Möjligen med undantag för Percy Nilsson. Jag vet att han också är en sportkille, men han ska ha cred för när han tog striden med Hemglass:
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/percy-nilsson-doms

   Detsamma skulle ju kunna sägas om Malmö. Det är inte deras skattepengar som används på marginalen eftersom de ständigt hålls under armarna av mer framgångsrika kommuner. Jag tror få tycker att det är okej, i bägge fallen.

   Radera