torsdag 21 oktober 2021

Tidsmiljonärer

Jag fick ett mejltips från Martin om en artikel med rubriken ”Time millionaires: meet the peoplepursuing the pleasure of leisure”.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker, mer än att den är intressant. Först handlar det om ”Gavin”, som tycks ha gjort en konst av att jobba så lite som möjligt. Han är mer kreativ än George Costanza i Seinfeld när det kommer till att lägga energi på att slippa lägga energi på något annat än att inte jobba, bl a gör han det genom att spela upp en lång Youtubefilm av en svart stillbild för att inte datorn ska hamna i strömsparläge när han inte är där.

Sedan följer en kaféägare som gick ner på deltid under pandemin och upptäckte att han älskar det. Och så håller det på, ihop med en massa statistik och experter som visar att det är nya tider och trender. Det är jag inte så säker på, men jag är den förste att applådera dem som utvärderar sina liv.

Samtidigt är det bättre om vi letar efter vettig sysselsättning än att vi försöker göra mindre av det vi redan gör. Det är inte vettigt att jobba ihjäl sig, men om man känner att tiden flyger på jobbet och man längtar dit när man inte är där kan det väl inte vara så dumt att lägga mycket tid på att jobba?

Tid är en ändlig – och därmed vår viktigaste – resurs. Därför behöver vi ständigt fundera på om vi använder vår tid på bästa sätt. Tråkigt om det ska till en pandemi för att vi ska göra det. För det måste det såklart inte. Det finns nog de som skulle hävda att jag och andra redan lägger osunt mycket tid på planering av vår tid, kanske på bekostnad av att leva, men det är möjligen en annan diskussion.

12 kommentarer:

 1. "Samtidigt är det bättre om vi letar efter vettig sysselsättning än att vi försöker göra mindre av det vi redan gör."

  Tror att detta är nyckeln i ditt inlägg idag. Fokuserar man på det man vill göra så brukar man på ett sätt eller annat kunna ordna förutsättningar för tid för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att börja i fel ände. För 4,5 år sedan skrev jag ett inlägg som hette "Följ drömmen" (https://sparosverige.blogspot.com/2017/05/folj-drommen.html) och som handlade just om att hitta ett jobb man vill göra och så försöka få någon att betala för det, istället för att göra något man får betalt för och försöka styra jobbet åt rätt håll. Gör man det man vill finner man ofta lösningar.

   Radera
 2. Kanske förstörde för någon nu som väntar på första inlägget utan kommentarer men det blir inte idag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började faktiskt fundera på om min blogg inte syntes längre. Vissa inlägg manar mer till respons än andra och jag har ännu inte riktigt lärt mig vilka det är. Anade kanske att detta inte skulle bli det mest kommenterade inlägget i oktober, men ändå inte att det skulle gå så obemärkt förbi. Vilket man i och för sig inte heller vet, någon kan ju uppskatta en text utan att känna behov av att svara på den.

   Radera
  2. Så är det ju. Är något bra och inte speciellt kontroversiellt så är det inte så mycket att kommentera. Sen blir det rätt tråkigt med bloggar som bara plocka lätta poäng för att få mycket trafik och kommentarer.

   Läste inlägget i länken för 4,5 år sedan. Tyckte att det var bra skrivet då och håller även med om det 2021. Hoppas du trivs i Norge. Har själv bort där i 3år och älskade det!

   Radera
  3. Tack! Tänker man för mycket på klick blir det nog inte bra i längden. Det kanske det inte blir ändå, men du fattar :)

   Än så länge trivs jag jättebra, även om det är mycket nytt att ta in och lära sig.

   Radera
 3. Vet inte om du skrivit om det tidigare. Ungefär vad tjänar du på skrivuppdrag per månad före skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag inte skrivit om. Det varierar så mycket att det inte vore meningsfullt att redovisa, och så kan det vara lite känsligt också.

   Radera
  2. Blir intressant om du senare delar med dig av dina reflektioner hur företagande fungerar i Norge vs Sverige.

   Radera
  3. Det tror jag säkert att jag kommer göra, bara jag hittar någon intressant vinkel på det.

   Radera
 4. Jag tillhör den trogna skara läsare som följer dina inlägg dagligen och alltid ser fram emot dem, men sällan kommenterar 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Idag var det mindre än en promille av läsarna som kommenterade och det är helt okej att det är så.

   Radera