fredag 8 oktober 2021

Här kommer rätt svar!

Den som hänger med i bloggen har antagligen suttit som på nålar sedan i tisdags morse för att få reda på vilket land jag flyttat till. Eller inte, ni har väl egna liv också. Rätt svar – Norge – kom märkligt nog direkt i första kommentaren från Håkan. Märkligt eftersom Norge knappt kommit upp som förslag när det spekulerats tidigare. Istället tror jag Danmark varit ledande, följt av Portugal, Österrike, Ungern och ett par länder till.


Norsk humor om danskar.

För ett tag sedan reagerade någon på att jag använde ordet tillbud i bloggen när jag avsåg ett reklamerbjudande och spekulerade i om jag blivit norrman. Fast ordet tillbud går faktiskt att använda på det sättet i svenskan, även om det vanligtvis betyder incident eller olycka. Och så fick jag den märkliga idén att dra iväg några tweets på norska, men det tror jag ingen kopplade till min tänkta vistelseort.

Men nu blev alltså Norge första gissningen (följt av minst tjugo andra länder och regioner – tack alla!). Varför jag valt Norge tror jag kräver ett helt eget inlägg, men ledtrådarna kan jag passa på att avslöja redan nu.

Ledtråd 1, en överkorsad mangel, är en hänvisning till det norska ordet mangel som betyder brist eller avsaknad (därav korset). Ledtråd 2 var en lätt förvanskad bild av den norske skådespelaren Helge Reiss i rollen som Professor Kurt Drøvel från kultserien Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet som gissningsvis de allra flesta svenskar i min ålder sett i sin ungdom. Jag såg nyligen om den och tycker att den håller än. Ledtråd 3 visar den norska uppfinningen osthyvel, inte krångligare än så.


"Ja, vi elsker dette landet ..."

Jag tror att jag kan utlova fler inlägg om Norge och hus den närmaste tiden eftersom det är vad jag är upptagen av, både fysiskt och psykiskt. Men åtminstone imorgon tänker jag försöka blogga om något helt annat. Både ni och jag kan behöva omväxling.

78 kommentarer:

 1. Åh! Jag blir så glad för din skull! Härligt!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
 2. Nu är du något närmare fredspriset. Gratulerer med landet eller vad man säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent geografiskt har du rätt. Tack!

   Radera
 3. Tack för avslöjandet, har varit ett par spännande dagar.
  Önskar dig lycka till i ditt nya hemland!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev väl mindre och mindre spännande när folk kände igen Professor Drövel, även om jag försökte förvilla lite. Tack!

   Radera
 4. Kul att ha rätt igen! Mycket imponerad över ditt köp för verkar ingått mycket utöver det vanliga, t.ex både katter, mat o lånebil! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, riktigt bra grejer (om man nu kan kalla katter för grejer).

   Radera
  2. Strikt juridiskt i försäkrings- och skaderättsliga sammanhang är husdjur saker, så grejer funkar i sådan kontext i alla fall :)

   Kul med flytt till vackra Norge - stort lycka till!

   Radera
  3. Haha! Skönt med ett juridiskt facit och tack för lyckönskningen, Stefan! Nu ska jag gå ner och släppa in en lurvig grej som vill äta kvällsmat innan jag svar på de andra kommentarerna :)

   Radera
 5. Härligt!! Önskar dig ett stort lycka till med allt.

  SvaraRadera
 6. Ska bli intressant att læsa om din integration i det norska samhællet. Norge o Sverige ær ju ganska lika i många avseenden men ack så olika i andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att genomleva det också, och rapportera om det. För jag delar din bild att en del är väldigt olikt.

   Radera
 7. Kom ihåg att bara köra ett varv i rondellerna när du kommer till Sverige på besök!. PS. sparonorge.blogspot.com nu då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag tänka på. Hoppas att jag inte behöver åka dit så ofta.

   Nej, samma domän tills vidare.

   Radera
 8. Bra val - naturen är svårslagen
  Gratulerar och önskar dej lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den verkligen. Ingen slump att norrmännen är så glada i att "gå på tur".

   Radera
 9. Kul för dig och överraskande för mig. Innan ledtrådarna kom så var min gissning på Danmark men den gissningen grusades ganska hårt när jag såg osthyveln. Till topps!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I efterhand tänkte jag att osthyveln skulle vara svårare än Professor Drøvel, men det kanske bara är jag.

   Radera
 10. Lycka till i Norge!
  Har du skaffat en ny støvsuger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns två i bostaden och så har jag med mig min egen, så här kan det "sugas støv" så det står härliga till :)

   Radera
 11. Nu blir jag orolig inte ens 663 norska lär räcka till mat som är dyrt i Norge. Är tanken att odla det mesta själv, du måste äta! Roligt att du givit dig av. Lycka till/ Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, maten lär bli dyrare än 663 kr, men inte så mycket som man skulle kunna tro och i gengäld sparar jag ett par hundra kronor per dieseltank.

   Radera
 12. Gratulerar till bra val av land, och välkommen som svorsk :)

  Ett NRK-tips som kan vara intressant (det är väl en god idé att få med sig det norska språket via underhållning nu i början) om folk som bosatt sig en smula annorlunda; "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu":

  https://tv.nrk.no/serie/der-ingen-skulle-tru-at-nokon-kunne-bu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Jag har sett väldigt många avsnitt (och tittat på ett gäng med hus som legat så otillgängligt till att jag tänkt att jag skulle kunna anmäla mig). Jag är väldigt intresserad av dialekter och bara speakerrösten där ger bra med utmaningar.

   Radera
 13. Kul att jag gissade rätt och det med första gissningen. En anledning att jag tog Norge är nog att det för mig skulle vara det självklara valet om jag själv gjorde samma resa. Gillar verkligen att den norska landsbygden är så levande med all tänkbar service i varje litet samhälle. Sen att naturen är oslagbar och att folket är så genuint trevliga är också ett plus. Har läst mycket om flytt till Norge och att om man tar med sig bilen och stannar längre än två år måste den tullas och registreras om i Norge. Vet inte vad det kostar för en gammal 745:a som du verkar ha men du har ju även en King Cab nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var förvånad att nästan ingen kommit med gissningen tidigare (då man föreslagit allt från Danmark till Thailand) när flera gissade Norge nu. För visst, det ligger nära både geografiskt och kulturellt, och språket underlättar.

   Min känsla är att Norge värnar sin landsbygd på riktigt, till skillnad från Sverige där det bara är snack.

   Det är inte jättedyrt att ta in en billig bil till Norge. Man får värdera den i Sverige och betala moms i Norge, men jag ser inte poängen i att tulla in en gammal 745:a. Har redan en svensk köpare på den.

   Radera
 14. tillycke med flytten bra valg. Jag har bott i och semestrar några veckor varje år i Norge gillar att det känns som Sverige gjorde förr. Levande landsbygd och ärliga männiniskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Själv har jag tillbringat alldeles för lite tid i Norge, men i gengäld konsumerat mycket norsk kultur. Har försökt diskutera norska skådisar, artister och manusförfattare med mina säljare och vi konstaterade att jag hade mer koll än dem, som av någon anledning tycks ha mer kärlek till svensk kultur.

   Radera
 15. Kul att följa denna kryptiska serie med var flytten gick.
  Ledtråd 1, vad är det saknas eller är det rätt och slätt Norge som saknas dig?
  Jag var under mina studier på besök i Norge och kurskamrater där sa att Norge ligger ca 10-20 år efter Sverige på många punkter. Hoppas det inte blir så nu för din skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul svar Chrisoffer! Antar att du studerade på 70-80-talet. Jag är nu osäker på hur jämförelsen ser ur mellan länderna gällande våldtäkter, mord, skjutningar, sprängningar, rån, förnedringsrån, gruppvåldtäkter, bilbränder, skolbränder, misshandel, sexuella övergrepp, övergrepp i rättssak, sjukvårdsköer, pensionsnivåer, etc.
   Hittar inga områden där Sverige är bättre än Norge. Lägre priser på mat??? Vem bryr sig om sådant?
   // Martin

   Radera
  2. Nej, detta var 2008. Jag vet inte heller hur det ser ut jämförelsevis idag, har inte kontakt med någon därifrån som kan svara.

   Radera
  3. På många sätt hoppas jag att Norge ligger längre än så efter Sverige :)

   Särskilt gällande alla punkter Martin räknar upp. I mitten av april i år var Sverige uppe i 50 mord sedan årsskiftet och där låg Norge efter - med ett!

   Men på vilka sätt menar du att Norge ligger efter Sverige? För jag fattar ju att det inte var mord eller terrorbrott du menade.

   Radera
  4. Detta var poliser så i första hand syftade de på kriminaliteten. De hade sett det med gäng som HA etc. Utökad narkotikahandel. Men Norge har väl varit mer restriktiva med invandring så det kan vara att de har sluppit den sortens gäng.
   Men jag hoppas för din skull att du slipper detta.

   Radera
  5. Aha, du menar så. Ja, jag hoppas och tror att Norge i likhet med många andra länder ser Sverige som varnande exempel. "Svenske tillstander" är ett begrepp här.

   Radera
 16. Vilken solskenshistoria!
  Ser fram emot att fortsätta följa bloggen, och en eventuellt ny inriktning på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blir säkert många inlägg om flytten nu, men kanske också om Sverige från ett nytt perspektiv. Jag vet ju inte, det här är första gången jag varit utanför Sverige längre än två veckor.

   Radera
 17. Så rätt!

  Hoppas kommande inlägg behandlar hur det fungerar rent praktiskt med aktiedepån, utskrivning ur Sverige osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir det säkert, och där hoppas jag få hjälp av norska och utflyttade svenska läsare.

   Radera
 18. Velkommen til Norge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen takk! I det siste har jeg ofte vært i nærheten av å skrive bloggkommentarer med norsk tastatur, men klarte å stoppe i siste sekund.

   Radera
 19. Vad kul med flytt till Norge!
  Jag hade nog gissat att det skulle bli lite längre söderut, typ Österrike som någon gissade.

  Jag antar att du inte kommer bränna dina pengar på en Tesla ;)

  Ser fram emot inlägg om Norska motsvarigheter till ISK och KF :)

  Sort lycka till!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Österrike är ett av många länder jag funderat över. Min första tanke var annars Finland.

   Tesla är rena folkbilen här, men det kommer inte att hända förrän de är väldigt mycket billigare.

   Det blir säkert sådana inlägg. Om inte annat så för att jag behöver hjälp med att hamna rätt där. Det är väldigt mycket som är väldigt annorlunda, en del bättre och en del sämre.

   Radera
 20. Norge är ju om inte det rikaste så näst rikaste landet i Europa, och lämnar Sverige långt långt bakom sig. Och Norge placerar sig väl även på top-10 listan i världen?

  Du kommer till ett välfungerande rikt samhälle, där vården fungerar. Över hela Norge. Och som jag förstått det så finns det även ett pensionssystem i Norge som är så bra att människor inte ens tänker tanken att de själva ska behöva spara till pensionen.

  Livsmedel är två, tre snäpp högre enligt den kvalitetssystem som branschen själva använder jämfört med Sverige. Så jag tror att du kommer att se det med egna ögon när du strosar runt i bland grönsaker och rotfrukter. Visst finns det även i Sverige, typ östermalmshallen, men knappast i de flesta affärer.
  Men så var det ju det där med priset på varorna. Som van vid svenska priser lär det väl ta ett tag innan du vant dig. Om du överhuvudtaget kommer att vänja dig.

  Sammanfattning: bra val av land, det kommer att ge dig livskvalité på många plan. Grattis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag, även om Oljefonden fått sig en knäck på sistone.

   Det finns en del nackdelar med vården också, vad det verkar, men med ett undantag har jag blivit direkt rädd varenda gång jag haft med svensk vård att göra.

   Jag har nästan bara handlat i lågprisbutiker som Rema1000 och Kiwi. Helt okej, men så gillar jag också Willys och Lidl i Sverige. Det tar emot att köpa en liter mjölk för 19 kr när man är van vid 8 (eller ännu lägre genom att jaga kort datum), men så farligt är det inte och jag har för avsikt att handla en del direkt från bönderna till lägre priser, vilket känns betydligt lättare här än i Sverige.

   Jag tror på det där med livskvalitén.

   Radera
 21. Välkommen. Ett fantastiskt trailspår väntar alltid runt hörnet, även om du flyttar till Oslo / Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer av en asfaltslöpare, men visst är den norska naturen storslagen.

   Radera
 22. Nej men så kul! Dit vill jag också flytta, men tvivlar av just ekonomiska skäl, så ser verkligen fram emot dina rapporter från landet ur det perspektivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag skulle kunna ha stor hjälp av dina bokföringskunskaper. Och visst kan det verka galet att flytta till ett land med ungefär samma skattetryck som Sverige och med dyrare mat och arbetskraft, men jag tror inte att det blir så farligt.

   Radera
  2. Tänker mer på skatter, har förstått det som att om du inte har lån blir du förmögenhetsbeskattad exempelvis (hade diskussion med norska familjen som tyckte jag var jättekonstig som inte gick med på att men har du massa pengar är du ju förmögen, klart du betalar skatt då, medans jag tycker ju att jag redan betalat skatten när jag tjänade pengarna.. De älskar därför lån, för då har de inga tillgångar att skatta. Så det ska bli intressant att få reda i :D

   Tror att bokföringen är ganska lik i länderna. Där betalar du förskott på skatten på företaget två gånger om året och sedan korrigeras det efter bokslutet är klart. Det sker mycktet mer kommunikation genom alltinn, men det är enligt mitt tycke inte lika lätt att navigera som skatteverket. Det som är lite krångligare är ju att veta vad som är avdragsgillt och inte, men för vanliga omkostnader har vår bokföringspartner i Norge inte anmärkt på det vi skickar in iaf.
   Och skulle det vara så att du blir beskattad i båda länderna under en period här så får du ju kräva tillbaka det beloppet. Vi betalar skatt i Norge och får kreditera det beloppet på vår svenska skatt eftersom det är i samma bolag vinsten sker, bara att vi gör en bokföring internt för det som sker i Norge.

   Radera
  3. Jag "trollade" bort rätt mycket pengar på att köpa hus. Är det primärbostaden beskattas man bara för en fjärdedel av värdet. Men visst kostar det. Och ja, norrmän tycks älska lån. Jag tycker att det är omöjligt att inte få pengar över i Sverige, borde vara ännu enklare om man har vettig lön i Norge, men det verkar inte så.

   Håller med dig i den diskussionen. Man skattar när man får inkomsten, sedan skattar man när man investerar och blir det något över skattar man för det med :(

   Nog lättare i ett litet bolag med små inkomster. Jag räknar med att använda Visma, Fiken eller någon annan abonnemangslösning.

   Radera
 23. Norskor är trevliga ..
  Men gubbarna fattas lite..stöniga.

  Har lagt 7 år på byggen i Oslo ... tur jag är på hemmaplan.

  Men lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Idioter finns överallt, av alla kön och ursprung.

   Radera
 24. Jaha, det var som attans. Men då var jag nästan rätt på det med Danmark. Blir spännande att höra ifall du tycker normännen är så rasistiska mot oss svenskar som många säger :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte alls mött det än, tvärtom! Logiskt tycker jag att norrmän borde vara skeptiska mot ett grannland som släppte in Hitler och sedan dess klappat sig på bröstet som världens bästa och mest moraliska land, men de verkar ha glömt bort det. Det blir nog jag som bygger en mur mot Sverige och så hoppas jag att norrmännen hjälper till om jag påminner dem om vad Sverige gjorde under andra världskriget :)

   Radera
 25. Norge låter toppen. Håller på så smått och planerar min drömresa med sonen och den ska gå till Norge. Lofoten, bo i rorbuer, vandra, fiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lofoten verkar kallt, men visst är det vackert!

   Radera
 26. Lycka till i Norge,men det finns bättre val.
  Damnark ,Tyskland,Wales ochså vidare.

  Minns Mosebacke monarki.... Norge Norge är ett ruttet land
  (tyvärr sant) men lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med en hopplös håg och en panna som är låg så att hatten ramlar av!"

   Radera
 27. Underbart! Är själv på väg mot Norge i trakterna av Trondheim. Håller på att leta på deras motsvarighet till Hemmet och är hittills positivt överraskad av många prisvärda hus. Var beredd på en betydligt högre prisbild.
  Om inte valet 2022 kommer att resultera i stora positiva förändringar kommer jag/Vi att göra dig sällskap. Kanske vi gör ändå;)
  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en Finn.no-knarkare alltså :)

   I stora städer är det dyrt, precis som i Sverige, men visst finns det prisvärda hus.

   Jag har väldigt svårt att se några större förändringar 2022.

   Radera
 28. Till alla som flyttat. Snälla poströsta så att vi andra åtminstone har en teoretisk chans till förbättringar. Har full förståelse för de som lämnar. Hade också gjort det om jag kunnat. Lycka till med de nya utmaningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hittar något vettigt att rösta på. Jag brukar inte göra det.

   Radera
 29. Där ser man, var inte min första gissning.

  Men det påminner mig:
  Varför kryper norrmännen på golvet i snabbköpet?
  De letar efter låga priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, då får man leta. Fast det som verkligen är dyrt är helfabrikat, och ännu värre med restaurangmat. Om man som jag lagar mat från grunden är det ändå inte jättedyrt.

   Radera
 30. Bättre sent än aldrig. Dagen har rullat på och det är först nu som jag har tid att gå in på din blogg och få det bekräftat att det blev Norge. Du försökte få mig på andra tankar även när jag hade hittat bilden på Professor Drøvel och sökt information om skådespelaren, bra försök av dig men det lyckades inte.
  Känns som ett bra val och jag hoppas att du kommer att trivas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den bilden var svår att snacka bort även om jag tänkte att jag skulle ge det ett försök.

   Radera
 31. Centralstationen i Oslo och i kvarteret runt om, hejdlös knarkförsäljning helt öppet, fick mig en sjok då jag så detta.
  Kanske är det kommun politikerna som är slappa..


  Och dessa dryga nordbaggar på byggen med sin rulltobak och Coca Cola.
  Du ser dom aldrig göra något..
  Torsdag vid kl 11 är de borta ,, då ska de på tur.

  Det är vi svenskar som har byggt upp Oslo.

  Nej gräset är ej grönare på andra sidan häcken.

  Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit i Oslo, men har förstått att de har problem som känns igen från andra storstäder.

   Ja, åttatimmarsdag tycks som ett okänt begrepp här. På gott och ont. Dock tycker jag mig känna igen just det där beteendet från Sverige. På fredagar är det snudd på omöjligt att få tag i folk och är det EN röd dag i veckan kan man räkna med att resten ses som klämdagar då man tar kompledigt. Själv förstår jag inte hur folk som aldrig jobbar över ändå alltid har komp att ta ut, men det får bli deras chefs problem.

   Radera
 32. Kul.

  Jag befinner mig ju ibland ganska långt västerut i Sverige där det finns gott om norska sommarstugeägare.

  Du kunde kanske nöjt dig med Morokulien ;-)

  Spådom: Tror blir en större förändring att ha djur än att flytta till ett annat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville absolut över gränsen. Tittade på en fastighet med gräns mot Sverige, men hoppade över den eftersom jag inte orkar bygga en egen mur med vallgravar, taggtråd och elstängsel.

   Både djur och landsbygd är nytt (eller nygammalt) för mig.

   Radera
 33. Grattis, tror det är ett bra val!

  SvaraRadera
 34. Stort Grattis och lycka till!

  Norge är ett fantastiskt land, brukar också välja det näst Sverige när man tillfrågas om vilket annat land man helst vill bo i. Har bott där en gång i tiden, en sådan sak som att saker och ting fungerar ska verkligen inte underskattas (många länder som är trevliga att turista i ett par veckor skulle jag aldrig vilja bo permanent i av det skälet).

  Är nyfiken på hur du löser flytt av sparande? De har ett Aksjesparekonto (ASK) nuförtiden som liknar ISK/KF i Sverige, kan du flytta över dina tillgångar dit rakt av om när du skriver dig i Norge och sedan skatta i det norska systemet istället? Säkert fler som är nyfikna och ett uppslag för ett framtida inlägg.

  Njut av den vackra naturen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!

   Det är jag också nyfiken på. Jag tror att ASK är bäst. Eftersom jag har en lägenhet och en enskild firma i Sverige som jag inte kan avveckla exakt idag kan jag ändå inte föra över allt nu, och för att komma undan lite förmögenhetsskatt är det nog klokt att vänta till efter årsskiftet, men jag vill inte ha ett ben kvar i Sverige med risk för att Magdalena Andersson (eller någon annan) biter mig i foten. Det blir säkert inlägg om detta framöver.

   Jag njuter så mycket jag kan. Sitter och tittar på ett rådjur som betar utanför fönstret till mitt arbetsrum.

   Radera