söndag 10 oktober 2021

Varför flytta till Norge?!

När jag berättade att jag var klar över vilket land jag skulle flytta till kom massor av gissningar. Någon var övertygad om att jag skulle flytta till Georgien eller Ungern. Danmark kom också upp, kanske för att jag var där en sväng förra hösten. Spanien och Portugal är populära mål för många utlandsflyttar och en del tänkte att jag skulle dra ännu längre bort. Norge tror jag är ett av få länder inte nämndes i försnacket, även om det var många som gissade på det den här veckan.

Och nej, varför skulle jag flytta dit? De har förmögenhetsskatt och är överhuvudtaget ett av få länder i hela världen vars skattetryck kan mäta sig med Sveriges. Mjölken kostar 19 kr/liter, vilket ändå är ett modest påslag jämfört med alkohol.

Men jag har alltid gillat Norge. Jag gillar norsk kultur, som svenskar normalt inte vet någonting om eftersom den knappt uppmärksammas. Hur många känner ens till ett norskt band senare än A-ha? Jag tycker att Jo Nesbø är världens bästa deckarförfattare, att Elling är världens bästa film, jag älskar tv-serierna Lilyhammer och Dag, och norsk humor i allmänhet.

Men mest av allt gillar jag det norska kynnet, den norska vänligheten och förhållandet till naturen. Det finns en nationalromantik som varken känns påklistrad eller överdriven. I Norge får man älska sitt land, sin hembygd och sina traditioner. Man inte bara får, det anses självklart. På 17 maj (som vi alla vet är Norges nationaldag, vet ni Danmarks, Finlands och Tysklands datum?) går det norska folket man ur huse för att i samhörighet fira sitt land.

Ett rejält nationaldagsfirande är såklart inte skäl nog att flytta dit, men det säger något om mentaliteten. Jag är less på att bo i ett land där man röstar fram politiska företrädare som kallar svenska traditioner töntiga eller framhäver att det enda ursvenska är barbariet.

Såklart hade jag fått mer för pengarna (både befintliga och framtida) i många andra länder, men det är också en aspekt av ekonomi, att inte behöva välja det mest ekonomiska i alla lägen. Jag vill inte bo 50 år i ett land som inte intresserar mig bara för att det är billigare att leva där. Och som snåljåp är jag friare än de flesta. I Sverige la jag mindre än 700 kr/månad på mat. Säg att det skulle bli dubbelt här (men det blir det inte) – 1400 kr. Det har jag råd med.

57 kommentarer:

 1. Norge var svenskt i 100 år så att lite kultur bör de ha fått med sig.

  Har förstått att det är den gamla svenska nationalromantiken du söker efter.. kanske du hittar denna i grannlandet.
  Vi är dåliga på att hedra våra gamla hjältar.
  Stormakts Sverige med hjältar som, Torstenson, Banèr, Wrangel och Oxenstierna.
  Vi var en av vinnarna i 30 åriga kriget.
  Och allt detta har mer eller mindre tystats bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går naturligtvis ihop lite grann. Både pga tiden fram till 1905, men också för att vi är två små smala länder här uppe i Skandinavien och det blir självklart att snegla på varann och ha mycket samarbete.

   Jag är ute efter lite av varje, från luftombyte till en fungerande rättsstat. Att jag nämnde nationalromantiken är både för att det är en av de stora skillnaderna mellan Sverige och Norge, och för att jag tycker att Jante fått för stort spelrum i Sverige. Och som exempel på detta - så fort man nämner Jantelagen i Sverige påpekas att den egentligen är norsk/dansk, inte svensk. Nej, inte ens det får vi ha :)

   Radera
 2. Mina morföräldrar hade ett norskt barn inhyst under kriget. Som då alltså min mor och hennes syskon växte upp med under några år. Efter kriget, fortfarande på 70-talet brukade hen med sin norska familj komma och hälsa på sommartid.

  Öht så har jag alltid känt en stor gemenskap med de nordiska länderna.

  Jag har inga problem med att bo i Sverige (ännu ?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt tycker jag att det är lättare att känna gemenskap med norrmän än med övriga nordiska länder. Har känt ett par islänningar och det har varit bra folk, danskar har jag svårt att förstå och i Finland fattar man ju bara svenskfinländarna, som jag tror även i Finland upplevs som mer svenska än finska.

   Radera
 3. Men du är ju ingen snåljåp, du är en klok människa som ser till att du har pengar till det du verkligen vill göra. Du sitter ju inte kvar i det där tvinhålet och räknar pengar samtidigt som du drömmer dig bort till något som du inte förverkligar. Starkt gjort, verkligen./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag försöker verkligen säga det jag ska göra och göra det jag säger. Det värsta jag vet är "skitsnackare" som berättar om alla sina planer, och den röda tråden är att man "vet" att de aldrig kommer genomföras.

   Jag är inte snål om man menar en människa som skor sig på sina vänner, men jag är ordentligt sparsam, ibland på en osund gräns och jag räds inte epitetet snål utan tycker att det är lite kul att använda, lite provokativt sådär.

   Radera
 4. Modigt och starkt gjort.Sann mot sig själv.Lyfter på hatten.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 5. Har du hunnit införskaffa några norska järhöns ännu? Ett dussin sådana på gården kommer lyfta nationalromantiken till himmelska höjder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hoppas bygga om ett förråd till hönshus i vår. Har snackat med ett par i närheten som ska börja sälja höns nästa år, så antagligen köper jag mina första av dem. Vet inte vad de har för raser, men järhöns var fina.

   Radera
 6. Har förstått att du bor norr om Christiania.
  Vart unifär är vi nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har i och för sig själv en förkärlek att kalla saker vid gamla namn, som Wessels istället för B&W, men Christiania var ett tag sedan. Numera associerar man väl namnet mer till en mindre festlig dansk stadsdel.

   Radera
  2. *stort leende* Jag minns både Konsum, EPA, Clas Ohlsons "riktiga" postorderkataloger, raketost, mellanöl som såldes i livsmedelsbutiker samt Bra & Wessels … Det var bättre förr. Och förr var det också bättre förr.

   Ser fram emot att höra mer om det "praktiska" arbetet med en flytt från Sverige, och gärna filosofiska tankar. Det är trots allt ett stort steg att ta, men som jag ser det ett nödvändigt steg.

   Wien-Lars

   Radera
  3. Raketost kommer jag bara ihåg från kulissen av tv-programmet Nattsudd. Inte Wessels heller, men jag hade en morbror som alltid sa så. Men EPA minns jag, liksom Konsum och Domus.

   Det kommer flera inlägg på det temat. Allt från hur man flyttar över pengar till hur man flyttar möbler och bygger om. Snart blir det förhoppningsvis ett nytt lägenhetsförsäljningsinlägg också.

   Radera
  4. Sammanfattningsvis kan man säga att det var bättre förr och så har det alltid varit.

   Radera
  5. Nja, jag säger inte att det var bättre förr, men det är sämre nu ;-)

   Radera
 7. Grattis till flytten till ett bra land! Jag hoppas att du kommer att trivas.

  Det där med ekonomi/snålhet har du alldeles rätt i - det handlar inte om att samla på sig så många kronor som möjligt utan att kunna göra som man vill, något du nu visar i praktiken.

  Det är väldigt mycket värt att bo i ett land och på en plats där man trivs. Kanske t o m 700 kr/månad i ökade matkostnader! :-)

  I likhet med en kommentar ovan: Hatten av!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag brukar (som alla andra) säga att det viktiga med pengar är vad man kan göra med dem. Nu fick jag en chans att visa det också.

   Radera
 8. Norge har en väldigt bra och intressant kultut och ett bedårande och storslaget landskap. Någta norrmän som jag uppskattar är.Edvard Greig, Edvard Munch, Henrik Ibsen med flera, Ut på tur, aldrig sur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som de går på tur! Vore intressant att se statistik på hur många norrmän som regelbundet är ute i skog och mark, för här snackar de inte bara om det som i Sverige.

   Radera
  2. Det verkar som om att vandra har blivit allt mer populärt i Sverige , framför allt under pandemin. I Norge är det en stor del av deras identitet och kultur på ett helt annat sätt än i Sverige. Jag hoppas inte du blir för integrerad i deras kultur så att du börjar äta banan på smörgåsen.

   Radera
  3. Nej, banan på smörgåsen blir det aldrig. Äter inte heller smörgås till lunch utan har tvärtom blivit mer restriktiv till bröd. När jag bodde i husvagn kunde jag inte baka eget bröd och att köpa färdigt tar emot även i Sverige (trots att rostbröd inte kostar 30 kr/kg), och att inte äta mjukt bröd på en dryg månad resulterade i att vågen gått från 76-77 till 70-71, vilket jag uppskattar.

   Radera
  4. Du skulle kanske börja med en slim club.

   Radera
  5. Nja, så himla slim är jag ändå inte.

   Radera
 9. Jag har alltid tänkt på Norge som den sista sovjetstaten. Jobbade under några år med en norrman som inte direkt höjde landet till skyarna (ca 15 år sen).

  Det är möjligt att du kanske får mig att omvärdera min syn på Norge en aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det. Själv har jag sneglat på en Facebookgrupp där det finns en kille som ständigt sågar landet. Allt är skit, allt är dyrt, skatterna är höga och servicen eländig, och jag kan inte för mitt liv förstå varför han stannar.

   Radera
 10. Finns mycket gott i Norge att äta :

  Törrfisk, Pölse i lompe, Brunost, Pinnekött, Smalahove, Kjöttkaker, Römmegröt.

  Listan är lång lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter varken fisk eller kött (eller fårskalle) och har inte sett storheten i brunost, men de vegetariska alternativen ska jag beta av efter hand.

   Radera
 11. " I Norge får man älska sitt land, sin hembygd och sina traditioner. "

  Med ovan citat sammanfattade du rätt väl allt som är fel med dagens Sverige. Ur sådant självhat kommer aldrig någonsin något gott. Men andra som kommer hit ska givetvis få rätten att slippa lära sig svenska osv. Landet leds av idioter och det kommer kantra helt, snabbare än folk förstår.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fint att inte få storhetsvansinne, men ur självhat kommer knappast något gott.

   Radera
  2. Enig, tyvärr, i din exekutiva sammanfattning Investeraren.

   Radera
 12. Usch, nu blev jag sådär fly förbannad. När jag såg bilden på ärkerövhålet Reinfeldt. Han och hans äckliga parti, fyllt av karriärspolitruker som inte bryr sig om något annat än sig själva och gärna går över lik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber om ursäkt. Eller egentligen inte, Sverige behöver påminnas om Reinfeldt och att hans parti aldrig tagit avstånd från hans politik, tvärtom.

   Radera
 13. Nu kom jag på det! En gammal ledtråd - du sade tidigare att du gillade den fantastiska serien "Där ingen skulle tro att någon kunde bo". Dags att komma på det nu:-)

  Precis som andra kan sitta och se en fotbollsmatch om och om igen kan jag sitta och titta på det här om igen på det här.

  Tex avsnittet om Per Edvard i Mollešjohka när han plockar hjortron på en överfull myr. Grymt avsnitt. Kan man inte flytta till skogen själv så kan man i alla fall titta på andra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bloggat en del om Norge, om norskt nationaldagsfirande och norska sparformer som BSU (boligsparing for ungdom) och norsk lagstiftning.

   Jag förstår verkligen att den serien skapades i Norge. Jag har tittat på hus där det varit snudd på omöjligt att komma fram till tomten med bil (i alla fall en gammal trött bil med husvagn efter). Troligen finns det hus i hela Norge, från norr till söder, där det tillsynes vore helt omöjligt att bo, men där folk gör det ändå.

   Känner inte igen det där avsnittet, det måste jag leta upp.

   Radera
 14. Goda tankar Micke och jag hoppas att du kommer att trivas i Norge. Själv är jag alltid på väg men det hela är nog och förblir en dröm då jag kommit igång sent med sparandet - är snart 50 och har gift om mig och älskar min fru men hon är ekonomiskt ett bojsänke då hon studerar. Så istället för Norge/Finland så sneglar jag mot Östeuropa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tittade också en del på Östeuropa. Det finns många fina länder där.

   Radera
  2. Ja, det tycker jag - lite underskattat om man ser bortom det materiella som inte jag eller du ändå prioriterar. Frun har kopplingar dit och det underlättar en eventuell flytt.

   Radera
  3. Det som främst skrämde mig var språket. Nu bor jag i ett land där de förstod mig från dag 1 och där jag är rätt säker på att prata språket flytande inom något år. Många slaviska språk undrar jag om jag någonsin skulle kunna lära mig.

   Radera
  4. Språket är till vardags, i affären etc, ett problem men de flesta jag har umgåtts med i öststaterna har talat engelska. Kommer jag att lära mig tala ett nytt främmande språk vid 50 års ålder? Förmodligen inte men hjälpligt kanske räcker.

   Radera
  5. Jag hörde en intervju med trubaduren Bengt Sändh som flyttat till Spanien "efter första hjärtinfarkten" som han själv uttryckte det. Han har inte försökt lära sig språket. Blir han stoppad av polisen när han kör för fort tar han upp telefonen, ringer sin fru och säger "Fråga vad de vill". Det kan nog funka till vardags, men jag skulle vara rädd att känna mig som en turist livet ut.

   Jag har varit uppe och fikat hos mina nya grannar och frågat dem om praktiska saker som när posten kommer, vilka internetoperatörer som är bäst osv. Jag tror inte att det skulle funka lika bra på engelska, och att skaffa riktiga vänner utan att kunna språket vore nog väldigt svårt.

   Radera
  6. Där har du en av nycklarna till ett bra liv i ett annat land: språket. Jag förvånas fortfarande när "nytillkomna", som har bott i Sverige i flera år, fortfarande inte kan vare sig skriva, läsa eller förstå/göra sig förstådda på talad svenska. Och då dessutom bli förbannade för att de inte får jobb. Men det är klart att de ska få en tolk med sig för att kunna klara vardagen, självklart är det så, annars skulle de ju bli kränkta.

   Wien-Lars

   Radera
  7. Jag har ganska lätt för språk, så det är lätt för mig att säga, men visst är det en viktig signal att visa sin omgivning att man som invandrare är den som ska anpassa sig, även om jag såklart uppskattar när norrmän anstränger sig för att förstå min taskiga "svorsk".

   Radera
 15. Detta inkl det faktum att du numera har katt gör dig till en stark förebild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Fast jag visste ju inte ens att jag skulle få katter, så det kan jag inte ta cred för. När jag la första budet berättade mäklaren att säljarna skulle uppskatta om katterna fick bo kvar.

   Radera
 16. Hatten av för dig som röstat med fötterna om det framtida Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är det jag gjort. Jag är som sagt inte så säker på det. Jag har nog mest röstat med fötterna för mitt framtida liv, men det är vackert så.

   Radera
  2. Delvis tycker jag att du har gjort det och hade inte situation Sverige sett ut som den gör hade flytten kanske inte blivit aktuell men visst fotrösten var för din framtid.

   Radera
  3. Så är det ju. Utan svenska politikers handlingar från 70-talet och framåt hade jag med all säkerhet bott kvar i Sverige resten av livet.

   Radera
 17. Vart i Norge bär det av? Stor skillnad Oslo vs övriga Norge. Har själv bott 5 år i västra Norge och därefter jobbat mycket med norrmän (bor i ett annat land nu, flyttade från Sverige redan 2005). Trivs väldigt bra att jobba med norrmän, har dock aldrig förstått norsk humor.

  Men det är fruktansvärt dyrt i Norge men betydligt billigare jämfört med vad det var för 10 år sen, NOK är ju mkt svagare nu jämfört med tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övriga Norge. Landsbygd, så det är något helt annat än Oslo (antar jag, har aldrig varit där).

   Dyrt och dyrt. Dieseln är runt fem kronor billigare än i Sverige, så kör man mycket bil finns mycket att vinna där.

   Radera
 18. Älskar också Norge! Fantastiskt land på många sätt. Hoppas att du ska trivas!

  Undrar dock över det här du skriver:
  Jag är less på att bo i ett land där man röstar fram politiska företrädare som kallar svenska traditioner töntiga eller framhäver att det enda ursvenska är barbariet.

  Känns som en kommentar skriven för 10-15 år sedan än en beskrivning av nuläget. Både Reinfeldt och Sahlin gjorde sorti för flera år sedan.

  Det finns knappt en politiker i dag som inte pratar om svenska värderingar, eller lyfter fram behovet av traditioner och gemensamma kontaktytor på olika sätt. På var och varannan riksdagspolitikers kavajslag sitter en sverige-flagga. Och så vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hoppas jag med.

   Reinfeldt tror jag har bjudits in på varenda partistämma sedan han avgick och ingen partiföreträdare har tagit avstånd från honom, mer än lite försiktigt eftersom de fattar att arvet från Reinfeldt kostar röster. Ungefär samma med Sahlin.

   För övrigt tycker jag inte att något av partierna har blivit stort bättre. Kristersson är gammal kompis med Reinfeldt och var minister under honom, och Löfven kan vara det sämsta Sverige haft.

   Men visst, det är ju valår, så då dammar man av ansvaret för Sverige, L (och även andra) drar upp det gamla språktestet osv. Inget händer på riktigt, har inte hänt på många år och jag ser ingen som helst ljusning.

   Radera
  2. Då kan du inte riktigt följa den moderata interndebatten tror jag. Reinfeldt får hur mycket skit som helst. Så sent som på deras stämma i helgen sa den tidigare ledaren (som också heter Ulf) att han gjort Sverige till ett "helvete", eller något liknande.

   Och Kristersson har ju närmast helt gjort om M. Nu är det bara snack om kriminalitet, hårdare tag och annat. Den politik de driver har verkligen förändrats mycket på bara ett par år. Att gamla partiledare bjuds in till stämmor gör ju alla partier. Det är bara en artighetsgest.

   Hur som helst, du har så klart rätt till din bild av läget i landet och politiken. Men jag har en till stora delar annan bild, så det finns kanske inte så mycket mer att diskutera :)

   Radera
  3. Nej, eftersom jag känner mig så långt från moderat som det överhuvudtaget går att komma vore det omöjligt för mig att följa den interna debatten i partiet, men du kan knappast förneka att Reinfeldt bjudits in på varenda partistämma efter sin avgång. Det är inte att ta avstånd. Visst kan det kallas artigt, men ville partiet distansera sig på allvar vore det lätt att slippa se honom där.

   Visst snackas det om kriminalitet och hårdare tag, men det händer ju aldrig något när de kommer i regeringsställning, och att Ulf Adelsohn, 80, gett Reinfeldt skit säger ingenting om partiet. Adelsohn kommer för övrigt från en tid då Moderaterna var ett konservativt parti med frihetliga inslag, så han har verkligen ingenting med dagens parti att göra.

   Diskutera kan man alltid göra, men jag ser Moderaterna som kanske det farligaste partiet för Sveriges framtid, och på den punkten kommer du inte få mig att ändra mig.

   Radera
 19. Ursäkta att jag är sen på bollen, jag har visserligen hängt med på att du flyttat till Norge men inlägget om varför missade jag.

  Det hedrar dej att göra istället för att bara snacka! Bra gjort. Ska bli kul med alla ”så gör man i Norge”-inlägg.

  Så då är det kanske dej vi får se i någon senare säsong av ”Där ingen kunde tro…” den tokiga svensken som flyttade till den avlägsna gården på vischan och skaffade höns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Jag är själv allergisk mot alla "man borde"-människor. Nu tog det här visserligen flera år pga död, sjukdom och pandemi, men jag jobbade på flytten i flera år och försökte lära mig språket redan innan jag kom hit, bl a genom att se väldigt många avsnitt av den serien. Men jag är ledsen att göra dig besviken, SÅ avigt hamnade jag inte. Jag var och tittade på många hus som hade kunna kvala in i programmet, men till slut blev det ett hus med bilväg ända fram, elektricitet i väggen, vatten och avlopp. Jag skulle snarare vända på det och ifrågasätta hur "nokon kunne bu" på annat sätt någon annanstans :)

   Radera