onsdag 6 oktober 2021

Katter på köpet

När jag sålde mammas lägenhet fick köparna, som ett extra försäljningsargument, välja om de ville ha några av de möbler som fanns i bostaden. Något av det de inte ville ha behöll jag, men det mesta såldes. Nu när jag säljer nästa lägenhet gör jag likadant. En av mäklarna jag kontaktade kunde förresten direkt säga vilka grupper av potentiella köpare som brukar uppskatta det.

Men det går att dra detta längre än så. När jag träffade säljarna av mitt hus berättade de att de skulle ut och resa, så allt de skulle ta med sig skulle få plats i en husbil. Så ville jag ha något var det bara att säga till. När jag la bud skrev jag att de inte behövde städa eller tömma någonting utan kunde lämna allt de ville.

Och det ville de. Alla möbler stod kvar, och massor av verktyg, från cirkelsågar till bakmaskiner och till och med bestick. Förutom samtalen före köpet fick jag tillfälle att prata med säljarna ordentligt i samband med övertagandet för vi kom överens om att jag kunde ställa husvagnen på gården de sista dagarna och då gjorde jag klart att jag menade allvar. De fick lämna mat om de så önskade. Och det gjorde de.

Redan här förstår jag att det här var en väldigt annorlunda försäljning, men med idel vinnare. Säljarna var glada att kunna lämna över nycklarna och dra, och jag äter förnöjt efterlämnad mat ur kyl och frys. Och även om det var en del sopor förvånas jag över hur mycket fint de lämnade, en skrivare och kontorsmaterial, husgeråd, handdukar, strumpor ...

Så frågade de om de kunde lämna en gammal bil för att hämta senare, en tjugo år gammal Nissan Kingcab, besiktad men rostig. Visst kan ni göra det. ”Ni kan till och med lämna den för gott så tar jag över den”, sa jag, halvt på skämt. Och här är den, min nya bil.

Det bästa till sist. Jag inser att överraskningsmomentet brändes redan i rubriken, men när jag la det där första budet och skrev till mäklaren att en försäljning till mig innebär att säljarna slipper flyttstäda svarade hon att säljarna dessutom undrar om parets två katter kan få stanna kvar på gården. Visst, sa jag. Ett boende på landet med lada och förhoppningsvis höns inom kort behöver fyrfota renhållningsarbetare.

Så här är de två kvinnorna i mitt liv. Säljarna är glada att de tas om hand, jag är glad och katterna … okej, stundtals är de fortfarande livrädda för mig, men jag håller på att bryta ner dem. De äter maten jag ställer fram och låter mig, om än lite tveksamt, klappa dem ibland.

Och för er som inte listat ut var jag är kommer här dagens ledtråd. Den tredje och sista kommer imorgon.

64 kommentarer:

 1. Jag var först i går med min gissning och står fast vid den, tänker inte ändra mig eftersom man bara har en gissning. Tycker mannen på bilden liknar professor Drövel så jag är nog rätt ute. Om jag har rätt är det också det självklara valet av land om jag själv skulle göra samma resa. Därför ser jag oerhört mycket fram emot ett långt inlägg med mycket detaljer om allt praktiskt en flytt till detta land innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser framför allt fram emot en noggrann redogörelse kring hur Sparo kom fram till aktuellt land (uppenbarligen Norge). Vilka andra länder var med in i finalrundan, och vad föll dessa på? Samt jämförelse mot Sverige såklart, dvs vad gör Norge till ett bättre land (kanske förutom de rent uppenbara såsom kriminalitet, oljefonden, natur).

   Radera
  2. Om vi är rätt ute så verkar Sparo ha dragit en vinstlott som köpte hus med all utrustning kvar. Utifrån de annonser på hus i Norge jag själv kollat på är det i många fall tömt på kyl, frys o.s.v. Verkar inte vara som i Sverige att alla vitvaror lämnas kvar vid en försäljning.

   Radera
  3. Kul med säkra människor :)

   Radera
 2. Tvåa på bollen idag med. Gårdagens ledtråd var mer i min stil (ja, jag är från Göteborgsregionen), men även min gissning på Norge kvarstår. Jag bodde där ett par år för tio år sedan, så ser fram emot dina erfarenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig nöjd med ledtrådarna som tycks dra folk åt olika håll, alla lika säkra på att de har rätt.

   Radera
 3. Aha! Professor Kurt Drøvel som försvann spårlöst efter en expedition uppför den outforskade floden Overfloden utanför Oslo.

  Det förvånar mig en aning. Kostnadsindex enligt Forex: Sverige 100, Norge 126.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostnadsindex är inte så relevant om allt man behöver redan fanns kvarlämnat i huset tänker jag :-) Mat är ju dyrare men inte alla varor så man kan handla smart och ha lite självhushållning.

   Radera
  2. Sant, särskilt om man bor ute på landet. Och livskvalitet är något som är värt att satsa på.

   Kul, Micke!

   Wien-Lars

   Radera
  3. Jag säger ingenting. Okej då, möjligen ska ni tänka mer ursprung än plats när det kommer till dagens ledtråd.

   Radera
 4. Jag håller fast vid att du flyttar till Finland och till Sibbo kommun eller Borgå stad. Där klarar du dig med svenska./farmor Lovisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte precisera mig så där mycket utan nöjer mig med att avslöja landet.

   Radera
 5. Fantastiskt med katter! Vilken härlig nyhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fantastiskt intressanta djur faktiskt. Det är mor och dotter i den ordningen. Avslöjar inga namn för det kanske skulle hjälpa till för mycket i min tävling, men mamman kan vara borta ett par dagar i taget, reagerar för minsta ljud och släpper inte människor in på livet i första taget. Dottern håller sig inom räckhåll, sitter helst still i en stol och låter sig inte stressas i onödan. När det kommer till att fånga möss kan hon enligt uppgift sitta blixtstilla i timtal tills mössen kommer till henne.

   Radera
  2. Grattis till att ha tagit steget! Det börjar bli absurt här i gamla Svedala, och fort gick det!

   Nu tii min hjärtefråga: Har de gamla ägarna kastrerat katterna? Det skapas ett enormt lidande när katterna kan yngla av sig ohämmat, vilket jag tyvärr sett på nära håll i egenskap av jourhem åt en kattförening. Ett enkelt och billigt ingrepp förebygger allt detta.

   Dessutom får man lugnare katter som inte behöver löpa.

   Kastrera dock inte dig själv, för löpvärlden behöver dig! Sorry för den - göteborgare, vettu....

   Inte menat som pekpinnar - vill bara missarnas bästa.

   Mvh,
   Newman

   Radera
  3. Kan bara instämma ang kastrering!

   Radera
  4. Ja, fort gick det.

   Jodå, bägge är kastrerade. Finns väl ett skäl till, att kastrerade katter äter mindre. Eller har jag missuppfattat det?

   Jag behöver all hjälp jag kan få när det gäller katter så ingen pekpinne är för känslig.

   Radera
  5. Skönt att höra! Vet inte om kastrerade katter äter mindre, men de kanske borde i vissa fall då ämnesomsättningen minskar efter kastrering. Inget problem dock om katterna har lagom hull.

   Ok, ett par viktiga grejer till med din tillåtelse:
   Vaccinera katterna mot kattpest och kattsnuva rekomnenderas, likaså att hålla koll på tandstatusen. Detta kan gärna göras i samband med den årliga vaccinationen.

   Missarna är mästare på att dölja smärta för att inte visa svaghet, men tandproblem är tyvärr jättevanligt och tyvärr dyrt men absolut nödvändigt att åtgärda för katten lider som fan! Det finns försäkringar som täcker detta, även om det kan vara svårare att hitta försäkring om katten är över åtta, tio år.

   Vanliga sjukdomar är parodontit - tandlossning - och TR/FORL. Finns tonvis med info på nätet!
   Tandsten är bra att sanera då och då, eftersom åtminstone parodontit - tror jag - kan ha sin upprinnelse i att tandsten kan leda till infektioner som kan ge upphov till parodontit.

   Har själv två omhändertagna missar med de flesta tänderna bortplockade. Funkar hur bra som helst! De äter både blötmat och torrfoder som de sväljer hela. Det gäller bara att bitarna inte ska vara för stora.

   För att inte låta negativ, så har jag hört att utekatter ofta har bättre tandstatus än innekatter då de tar en del byten själva och således äter det de är evolverade för, dvs gnagare, fåglar, harungar mm. Kort och gott får de naturlig föda och tänderna får jobba med att tugga, slita och dra.

   Så tre viktiga saker att tänka på: vaccinationer, tandkoll och försäkring.

   Själv körde jag oförsäkrat med egen buffert tills i våras när ena katten blev sjuk. Aldrig mer😕   Det blev en liten novell - don't get me started, liksom😀

   Radera
  6. Jag har för mig att jag läst rekommenderad mängd på något kattmatspaket och då var det lägre siffror för kastrerade.

   Årlig vaccination? Det var som tusan.

   Ja, det här är väldigt mycket utekatter.

   Jag gillar noveller.

   Radera
 6. Tycker karln liknar en scout - grundaren Robert Baden-Powell rentav? Det skulle indikera Sydafrika alternativt Storbritannien, vilket båda känns en smula långsökt med tanke på att det tycks ha medförts en husvagn i flytten. Fortsätter avvakta, skulle Norge eller Finland vara rätt svar är de ju ändå redan paxade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är du inne på något. Kanske.

   Radera
 7. Ja, borde väl rimligtvis vara Norge - kanske herr Sparo ämnar att göra det som vi andra prismedvetna svorskar gör; åka till Sverige då och då på "harrytur" för att shoppa loss ordentligt på allt det som är billigare i Sverige (för vår del är detta nu barnmatsburkar och pulvermjölk).

  Och om det är Norge så är ju växelkursen numera lämplig för fastighetsköp för det är inte alltför många år sedan som du fick närmare 120 SEK för 100 NOK, nu är de nästan identiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NOK:en fick väl stryk av oljeraset, tänker jag.

   Radera
 8. Tar tillbaka gårdagens gissning om söderut. Höstlöv på bilbilden. Så något grannland. Hade hoppats på något mer exotiskt av någon anledning. Trevligt med gratis bil och katter. Resten av prylarna får minimalististen i mig att rysa, men snåljåpen i mig att jubla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höstlöv?

   Ja, det är tveeggade känslor. Rensar en del och ska göra ett försäljningsryck så småningom, kanske till våren.

   Radera
 9. Aha, en anonymiserad person i panamahatt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som bär panamahatt önskar att få vara anonyma.

   Radera
 10. Scout->Baden-Powell->Baden-Baden i Tyskland. Lätt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på att jag hängde med där.

   Radera
  2. Mannen på bilden ser ut att vara en scout. Scouterna startades av Robert Baden-Powell. Nästan samma namn som staden Baden-Baden i Tyskland (annars mest känt för stolarna med samma namn).

   Radera
  3. Då är jag med. Det var steget till Baden-Baden jag inte greppade.

   Radera
 11. Jag känner mig stärkt i min gissning från igår: Österrike.

  Motivering utifrån dagens ledtråd: Mannen på bilden (professor Drövel endast där för att förvilla) är vänd åt öst. Han "ser icke" p.g.a. övertäckta ögon. Öst + ser icke = Österrike.

  Logiskt, eller hur?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är logiskt om man tänker tillräckligt djupt :)

   Radera
 12. Nu får du ju vänja dig vid €uro... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt, men jag tror att den valutan snart spricker och försvinner ihop med unionen.

   Radera
 13. Jag önskar jag kunde komma med något riktigt Sherlock Holmskt - typ att de där spännremmarna såldes ju bara av Clas Ohlson i Norge, eller att korkmatta, det är ju bara ngt som finns i de nordiska hemmen, eller att jag gjorde en avancerad bildsök på katten och fick en träff i ett visst facebook konto, eller jag kollade växtligheten vid bilen med en forensisk botanist (eller vad de nu heter som hjälper att lösa brotten i alla krimserier..) men jag går nog bet. Inga vassa idéer, i alla fall inga gissningar som inte sagts redan..

  Men det jag kan säga att det låter jäkligt bra allting - Landet, lada, katter, Nissan King Cab, möbler och tom mat i kyl och frys! Blir riktigt avundsjuk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostade dock en slant :-( Men det har allt jag hade på kravlistan, med marginal och bonus.

   Radera
  2. Om Sparo inte har varit så klurig att han spegelvänt bilden så ser man att bilen är vänsterstyrd. Därmed har landet högertrafik och vi kan då ta bort följande länder från diskussionen: Akrotiri och Dhekelia, Anguilla, Antigua and Barbuda, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Bhutan, Brittiska Jungfruöarna, Brunei, Caymanöarna, Cypern, Cocosöarna, Cooköarna, Dominicana, Eswatini (Swaziland), Fiji, Grenada, Guernsey, Guyana, Hong Kong, Indien, Indonesien, Irland, Isle of Man, Jamaica, Japan, Jersey, Julöarna, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Malaysia, Macao, Malta, Mauritius, Mocambique, Montserrat, Namibia, Nauru, Nepal, Niue, Norfolk Island, Nya Zeeland, Pakistan, Papua Nya Guinea, Pitcairnöarna, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenada, Samoa, Seychellerna, Salomonöarna, Storbritannien, Sydafrika, Sri Lanka, Surinam, Tanzania, Thailand, Tonga, Tokelauöarna, Trinidad och Tobago, Turks- och Caicosöarna, Tuvalu, Uganda, USA (endast Amerikanska Jungfruöarna), Zambia, Zimbabwe och Östtimor.

   Blev genast enklare. :)

   Radera
  3. Det blir väl inte enklare om det står Hakkapeliitta på framdäcket, så bilden är inte spegelvänd...
   Sedan verkar det inte vara ett Abloy lås som hänger i bakgrunden. Katterna är av ganska vanlig ras, så det ger inte så mycket ledtråd. Katt matskålarna avslöjar inte heller mycket.
   Jag skulle kunna tippa på Estland, men det är antagligen Norge.

   Radera
  4. Hade ingen tanke på att bilden skulle diskvalificera Eswatini (eller att det var ett land). Inte heller att kattrasen kunde ge någon ledtråd.

   Radera
 14. Professor Drövels hemland?

  SvaraRadera
 15. Är det bara jag som tycker att dagens ledtråd ser ut som Trond Kirkvaag från det norska programmet Bröderna Dal som gick på svt när man barn. Min gissning från igår på Norge står kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det se ut som, men det är det inte.

   Radera
 16. Gaus, Roms och Brummund Dal. Alltså Norge.
  Gissade Danmark igår baserat på ledtråden "mangler ikke", men man kanske säger så även i Norge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en del andra länder, som varit uppe i kommentarsfältet.

   Radera
 17. Men så mysigt med katter! Jag är uppväxt med en bestämd liten kattdam som höll ordning i kvarteren. Får hoppas dina damer får pli på dig också :)
  Hmm, dagens ledtråd styrde in mig på ett annat land. Något förvirrad nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får mig i alla fall att kliva upp mitt i natten för att bjuda på mat.

   Radera
  2. Haha, du får lära dem att sova på nätterna och att mat bara finns på dagarna. Så länge de har vatten så klarar de sig bra :)

   Radera
  3. Nu är det mest att den av katterna som brukar sova inne vill gå ut mitt i natten och jag har inte skaffat kattlucka (huset passar väldigt dåligt för det). Eftersom hon sover halva dagarna skulle jag gärna se att hon var lite mer vaken på dagen så att hon slipper väcka mig klockan 4. Vilket hon för övrigt gör ibland utan att vilja gå ut. När jag väl är vaken går hon och lägger sig igen :(

   Radera
 18. Får man fråga vilken status du har i det nya landet, Flykting, Eu-migrant...?
  //Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en definitionsfråga, men tror inte att svenskar kan få officiell flyktingstatus. Än.

   Radera
 19. https://brodrene-dal.fandom.com/no/wiki/Professor_Drøvel

  Hittade bilden. Vilken detektiv man är 😋

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, men vet du vilket land han ursprungligen kom ifrån?

   Radera
  2. Som det står på sidan: ”Professor Kurt Drøvel er en norsk oppdager.” Han som spelade professorn hette Helge Reiss och han var också från Norge.

   Radera
  3. Ja, du har nästan tänkt på allt ;-)

   Radera
 20. Liten brasklapp om utekatter: Kan behöva avmaskning någon gång emellanåt. Symptom kan vara att dom tappar i vikt, kräks eller helt enkelt att mask syns vid och även kommer ut bakvägen.

  Gissning: Norge.

  Fundering: Var även hus-säljarna vegetarianer eller har du utvidgat menyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, avmaskning har jag förstått måste göras. Verkar för övrigt vara lite av en kamp att lura i dem medlet.

   Nej, inte vegetarianer, men där fanns ändå grönsaker, bär, pasta, gryn, kli, mjöl... Igår åt jag vaktelägg, någon jag knappast skulle köpa själv.

   Radera
 21. Du är kvar i Sverige, Dalarna närmare bestämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är det enda jag varit tydlig och ärlig med, att Sverige inte är ett aktuellt land för mig att bo i.

   Radera
 22. Kattlucka:
  Fördel: man slipper gå upp för tidigt för att släppa ut katter.
  Nackdel: ständig jour med att ta vara på diverse levande och döda smådjur som katter släpat in i huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt tanken, det hade de tidigare ägarna också. Men det passar dåligt med befintliga dörrar så jag klurar vidare på det.

   Radera