tisdag 12 oktober 2021

Lagen i egna händer

Det sägs att alla länder har en militärmakt, sin egen eller någon annans. Detsamma gäller för polismakt. Om Sverige som land inte upprätthåller ordningen kommer någon annan att göra det. Antingen ett kriminellt gäng som ser till att det bli lugnt så att inte statens ordningsmakt kommer dit och stör även deras verksamhet, eller någon form av medborgargarde, med eller utan inhyrd personal.

Det här är självklarheter varför jag alltid förvånas när polisen, media eller människor i allmänhet chockas av att någon träder in i polisens ställe. Nu senast i Perstorp där en man som påstås ha jagat både kvinnor och barn själv blivit misshandlad.

Huruvida han fått vad han förtjänat kan jag inte bedöma, men uppenbarligen har Perstorp blivit ett stökigt ställe och polisstationen i byn har öppet sex timmar per dag måndag-onsdag. Om något till äventyrs händer torsdag-söndag eller på kvällen eller natten måndag-onsdag antar jag att Perstorpsborna är hänvisade till polisen i Helsingborg, som gissningsvis har fullt upp på hemmaplan.

Jag behåller mina Securitasaktier, men om jag inte bara ser egoistiskt på frågan lider jag också med de människor som drabbas när statens egen ordningsmakt avvecklar verksamheten. Bråk och stök skrämmer bort både skattebetalare och företag, och även om samhället till slut tar sitt ansvar är det inte självklart att den organisation som tagit över vill lämna våldsmonopolet ifrån sig.

25 kommentarer:

 1. Den ungefär sämsta idén man kan ha från styrande är att dra ner på polisen. I många andra länder, för att inte säga de flesta, ses finansiering av allmänhetens trygghet som viktigare än menskonst och rosa enhörningar, men vi vet ju bättre vad som skapar trygghet och lycka.

  Jag har full förståelse för ditt beslut att flytta till Norge. Hade det inte varit för förmögenhetsskatten på 0,85% så hade det varit ett självklart val även för mig.

  Som så ofta finns en tråd på Flashback: https://www.flashback.org/t3356487p4

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigare än menskost?! Det går väl typ inte :)

   Förmögenhetsskatt är surt, men den kommer nog snart till Sverige också.

   Radera
  2. Bra kommentarer, tillägger hemspråksundervisning, tolkar, halalmat+20 andra valbara rätter i skolorna samt bidrag till kriminell "ungdomsverksamhet"...

   Radera
 2. Perstorp tillhör LPO Klippan och har bemanning betydligt fler timmar än då polisstationen i Perstorp har öppet. Men inte riktigt 24/7. Har för mig att de loggar ut vid 04-tiden på helgen och vid midnatt övriga dagar.

  Övriga timmar är det nog Helsingborg som stöttar. Även om det är ett helt annat polisområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen är inte Perstorps befolkning nöjda med den uppbackning av lagens arm som de får.

   Radera
  2. Uppenbarligen. Det är kanske inte så märkvärdigt då återfallsantastaren av allt att döma inte riktigt tar till sig att hans beteende är oönskat.

   Radera
 3. Skatt är ju per definition ofrivillig. Så när man tvingar medborgarna att betala, är det sålunda rimligt att pengarna går till oungängligen viktiga saker, som polisen. Annars är ju möjligt även för kommuner att starta frivilliga insamlingar.

  Polisen beskriver inte sällan det de gör förskönande: aldrig sett att de "kidnappar och utpressar kriminella" = gripa och fängsla. Så allt går att beskriva på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla förslösade skattepengar är stöld från folket.

   Radera
  2. Så du menar att det inte räcker att Löfven eller någon av hans stolliga ministrar står och fördömer det senaste mordet, bombdådet eller våldtäkten? Menar du på riktigt att de faktiskt ska vidta åtgärder för att förbättra situationen? De har fullt upp med viktigare saker såsom att ge rabatter på elcyklar till betongbiologer på Södermalm och hålla tredjevågen feminister glada (det vet vi alla är ett digert arbete).

   Radera
  3. Om inte folk slutar mörda för att ministrar kallar det både oacceptabelt och "inte okej" verkar det inte räcka.

   Radera
 4. Trenden med att bygga in sig växer..
  Snart har vi Gatet Community lite överallt.
  Huvuddelen av de vita i Sydafrika bor så.. eller har egna höga murar.

  När kommer Kåkstäderna...med plåtskjul till Stockholm
  Tror det är bara fråga om tid..
  Med dessa hyror i innerstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är jag förvånad att det inte redan hänt. Det har pratats om gated communities i Sverige hur länge som helst. Så jag vet inte.

   Radera
  2. Vi HAR redan Gated Communities i Sverige! Ta tex Rinkeby som är uppbyggd så att de yttersta husen bildar mur runt området, endast ett par vägar går in. Vid dessa infarter har det satts ut vakter som kollar vilka som kommer och går. Att vakterna är 12-åringar som kastar sten på SL-bussen eller larmar en överordnad gängmedlem när polisen kommer eller om det är de äldre gubbarna som sitter vid tunnelbaneutgången och ger sig på alla kvinnor som enligt dem är "fel" klädda spelar mindre roll. Det ÄR en Gated Community! Med grindar, även om de är osynliga för den som tittar via Google Streetmap.

   Spargrisen

   Radera
  3. Det är såklart ett sätt att se det. Det finns även "traditionella", uttalade gated communities, men väldigt få.

   Radera
 5. Jag tror att kriminaliteten kommer bli den viktigaste valfrågan till kommande val och det kommer troligtvis bli regeringens fall. Att vi har hamnat där vi är idag hänger delvis ihop med våran historia. Efter andra världskriget så har Sverige känt en samvetskuld och därmed också blivit en självpåtaget värlssamvete,och från 1960 talet och framåt så har vi helt aningslöst och naivt trott att alla som kommer hit berikar Sverige. Jag menar inte att alla med utländsk bakgrund är kriminella eller att svenskar inte kan vara det, men vi måste erkänna att det finns en koppling. Vad vi bör göra är att människor vill bli en del av samhället. Det är säker både hårdare tag och socialt arbete som krävs. Även om vi skulle göra alla rätt så kommer det ändå ta väldigt lång tid att ändra utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt är det en märklig syn att kriminaliteten på något vis skulle vara konstant. Ungefär som att ifall Akilov inte hade kört ihjäl folk på Drottninggatan hade Svenne från Hökarängen gjort det istället.

   Radera
  2. Vilka är det som har känt skuld och för vadå? Det som har hänt är ju att ett gäng politruker kidnappat makten och driver sina egna ideella projekt med våra medel. Biståndsindustrin, den är ju svår att få stopp på mtp att alla partier har kompisar och exkollegor som jobbar i den. Kort sagt, korruptionen styr.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Nu låter du så där negativ igen.

   Radera
  4. Niclas, du skriver "vi" sex gånger. Vilka är dessa vi?
   Är det du Niclas?
   Jag kan garantera dig att det inte är jag, och jag kan med ganska stor säkerhet nog påstå att det inte är Sparo heller.
   Så visst är det du Niclas, lätt freudianskt maskerat inlägg från din sida?

   Radera
  5. Vad jag menar med "vi" så är det vi svenskar. Du behöver inte ta åt dig om du inte vill. Mina funderingar och åsikter är väl allt annat än maskerat? Förstår ärligt inte vad du menar.

   Radera
  6. Om jag får ha en åsikt läste jag det också som svenskar generellt. "Inte alla" osv.

   Radera
 6. Jag har ägt Securitas i många år nu men det har inte direkt varit en raketresa. Möjligtvis en sådan där långdistansare som färdas horisontellt då. Jag behåller ändå då jag inte tror efterfrågan kommer minska i närtid. Som jag alltid har trott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom in i ett bra läge så för mig har det varit bra avkastning, men jag behåller också och tror att det kan bli en riktig höjdare på sikt.

   Radera
 7. Sverige har ett av de lägsta antalet poliser med tanke hur stor befolkningen är (om man jämför med andra länder i EU) och väldiga problem med skjutningar, sprängningar, mord och våldtäkter. Många har sett detta komma, men inte Sveriges regering. Jag behåller också mina aktier i Securitas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels väldigt få, dessutom (tror jag) väldigt dåliga. De lyckligtvis få gånger jag haft med svensk polis att göra har de ofta visat sig ha väldigt dålig koll på lagar. Dessutom har de inte verkat särskilt intresserade av att göra ett bra jobb.

   Radera