söndag 14 november 2021

Betala eller avstå

Jag fick ett tips av en anonym läsare som köpt en dusch från Bygghemma.se. Eftersom han valde att betala mot faktura drevs sedan betalningen in av Svea Ekonomi. Inget konstigt med det, men Svea Ekonomi passade sedan på att erbjuda honom att dela upp sin betalning. Reglerna för detta ser för närvarande ut så här:

Vid kontokredit tillkommer en månatlig aviavgift om för närvarande 45 kr. Krediträntan beräknas på den aktuella skulden vid aviseringstillfället. Den nominella årliga räntan är för närvarande 19,75%.

Om betalning inte sker i rätt tid kommer du att påföras en förseningsavgift om för närvarande 145 kr. Du kommer också bli debiterad en dröjsmålsränta med 2% per månad på den vid var tid utestående skulden från förfallodatum tills full betalning sker.

Exempel på effektiv ränta vid köp om 5 000 kr, löptid 12 månader, 19,75 % ränta, uppläggningsavgift 0 kr och aviavgift 45 kr: 45,51 %.

Frågan är fri, men är man beredd att betala tiotals procent i årsränta för en dusch har man betalat för mycket eftersom man uppenbarligen inte har råd. Vilket är lätt hänt! En duschhörna med två glasdörrar, en duschslang och ett duschmunstycke kommer lätt upp i ett femsiffrigt belopp. Behöver du hjälp av en rörmokare stannar inte taxametern där heller.


SE PRISET!” Mmm, det gör jag.

Samtidigt. En komplett, men begagnad duschkabin går lös på ett par hundralappar. Kanske inte den optimala lösningen om man drömmer om en spröjsad glashörna från Bygghemma, men har man inte råd kan det vara klokt att rätta munnen efter matsäcken. Lägg på några hundralappar till så får du massagestrålar och trams.

Att rätta mun efter matsäck (eller inköp efter plånbok) är förresten alltid ett gott råd. Har man inte råd – köp inte.

21 kommentarer:

 1. Att spara ihop till inköpet innan verkar inte vara på modet längre tyvärr. Det är därför jag tycker att man skall okynnesspara helt mållöst för en vacker dag dyker målet upp och då har man förhoppningsvis medel nog för inköp utan kredit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att man kommer att vilja köpa något i framtiden är väl rätt givet oavsett hur nöjd man är med tillvaron.

   Radera
  2. Felet ligger inte hos bygghemma utan Svea finans som har så höga orimliga avgifter..
   Räntan är ocker och fakura avgift osv en riktig blodsugare.

   Radera
  3. Felet kan väl inte ligga hos någon av dem utan hos den kund som köper något han/hon inte hade råd till. Fanns det råd skulle det inte behövas avbetalning, vilket jag tycker att det aldrig ska göra för en dusch.

   Radera
  4. "Felet kan väl inte ligga hos någon av dem utan hos den kund som köper något han/hon inte hade råd till. Fanns det råd skulle det inte behövas avbetalning, vilket jag tycker att det aldrig ska göra för en dusch."

   Är det nu alltid dumt att köpa en dusch på avbetalning, och människor som gör det är dumma och klandervärda, så kan vi väl skydda dem från sin egen dumhet och helt enkelt förbjuda den sortens avbetalningar? Att syssla med affärsverksamhet som *bygger* på att utnyttja människor som är för dumma för att förstå att de gör sig själva illa verkar ju heller inte särskilt moraliskt lämpligt eller samhällsnyttigt.

   Radera
  5. Är man medveten om hur mycket dyrare det blir att köpa på avbetalning och man tycker att det är värt merkostnaden kan inte jag säga att det är fel, bara att jag aldrig skulle göra det.

   Och att skydda folk från deras egen dumhet tycker jag är en farlig väg att gå, för vem ska göra den bedömningen? Börjar man tänka i de banorna är jag rädd att vi snart börjar förbjuda produkter som anses oproduktiva eller inte samhällsnyttiga, och så har vi väl tvångsvaccinering runt hörnet också. Människan måste få ha en fri vilja.

   Radera
 2. Ledningsgruppen består av sju kvinnor och åtta män, och inga hen's vad som kan utläsas av deras hemsida. Vidare drar melanin-fördelningen utan tvekan åt det rasistiska hållet, samt en kraftig åldersdiskriminering.

  Sammanfattningsvis: ett rasistiskt, hbtq-fobiskt och feministhatande gubbigt bolag. Det verkar som gubbarna aspirerar på tredje riket med tanke hur de med vapen i hand lägger land under sig när de rullar ut över europas länder, dras blitzkrieg möter inget motstånd utan Sveas uniformer ses på med beundrande blickar när de marscherar fram städernas gator. Det kommer nog fram i efterhand vad för slags duschar de har i källargymmen på sina kontor...
  Trettiotalet står runt hörnet, vi har sett det förut och står i det igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också kanske de rekryterat människor som varit i bolaget länge och/eller intresserat sig för detaljhandel inom bygg.

   Radera
  2. Startat firmor anlitat sina "egna" har väl människor gjort i alla tider i alla grupper. Som det ser ut i Sverige idag med gängkriminalitet, terrorism, våldtäkter och annan brottslighet så är det inte konstigt att det blir som det blir. Tycker inte att det är som på trettiotalet efterom den utsatta gruppen inte är minoriteten(invandrare) utan de "etniska" svenskarna som får stå ut med detta dårskap som sker.

   Judarna är förföljda idag, i Sverige och inte är det först och främst den "svenska" befolkningen som utför illdåd och hot mot den judiska minoriteten som har kunnat leva en relativt fredad tillvaro här sedan andra världskriget men så är det ju inte längre, många judar flyttar från Malmö p g a förföljelse.

   Att alla skulle vara rasister och gud vet vad för att det värnar sitt eget är ju bara brunsmetande av ett högst berättigat ifrågasättande av vad den idioti som pågår.

   För övrigt gubbgummig som jag är med stolthet så anser jag att man ska spara till det man vill ha och se till att man har en buffert i den mån det går, är det kris, är andrahandsmarknaden ett bra och billigt sätt att få tag i det man behöver. Annars går det bra med balja och värma vatten på spisen/M

   Radera
  3. ano 1332
   don't confuse us with facts

   Radera
  4. Anonym 13.32, jag är rätt säker på att pseudonymen "h arnstad" var lite ironisk i sitt inlägg.

   Radera
  5. Ha, ha kanske det.

   Radera
 3. SRF stabels med flera 100 travhästar.
  Ägs av Ågren, Svea Finans.

  Den kloge kommer alltid att lura den dumma.
  20 % ränta perfekt,bara gratulera Svea F till en bra affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lennart verkar vara en duktig ägare, hatten av för honom då.

   Radera
  2. Det är ju en gammal sanning att en idiot och dennes pengar förr eller senare alltid går skilda vägar.

   Radera
 4. Han får väl ringa mammsen? Kan inte hon betala? Det verkar vara så många gör idag, och tror det är helt normalbegåvat liksom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har mamsen uppfostrat på det viset får hon skylla sig själv.

   Radera
 5. Det regnar pengar - för Svea

  Den som tagit det hela på kredit kan ju trösta sig med att räntan är avdragsgill i deklarationen. Det går ju automagiskt nuförtiden så inte ens det behöver man tänka på.

  Synd att inte Svea är börsnoterat, de ser ut att vara rejält lönsamma. Vid rätt pris hade det klart kunnat vara en investeringskandidat ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist att det ska subventioneras när man handlar för pengar man inte har medan man ska bestraffas om man har pengar.

   Radera
 6. Ocker var en gång....


  förbjudet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är det fortfarande, men att det är så extremt svårt att sätta dit någon för det att det i praktiken inte är det.

   Radera