söndag 28 november 2021

Missbrukslättja

SVT skriver om en KI-studie som varnarför spelmissbruk för barn med ADHD. En seriös nyhetssajt hade givetvis länkat till studien, men nu var det SVT så då kan vi bara spekulera utifrån deras text. Jag mejlade skribenten också, men trots nio miljarder årliga skattekronor fanns det tydligen inte budget för att svara.

Jag hade förmodligen ändå inte kunnat bedöma riskerna, men det kan mycket väl stämma att barn med ADHD löper större risk än andra barn att hamna i missbruk när de spelar dataspel. Förresten tror jag den risken är ganska stor även för andra barn.

Det jag reagerar på är istället ansvarsfrågan. Man kan vara mer eller mindre mottaglig för olika former av missbruk, men man blir inte missbrukare utan att utsättas för den substans eller det beteende man kan missbruka. Så för att barn ska bli dataspelsmissbrukare måste de spela. I inslaget säger forskaren:

Föräldrarna berättar att barnen spelar väldigt mycket”.

Hur kommer det sig då? Vore det inte lite fiffigt om föräldrar som är oroliga för att deras barn spelar för mycket börjar begränsa barnens spelande?! Det här låter lite som den gamla historien (som jag tror har verklighetsbakgrund) när någon ringde till en politiker i ett telefonväkteri och sa ungefär:

Mina barn sitter just nu i rummet här bredvid och tittar på barnförbjuden film, vad tänker ditt parti göra åt det?

Jag och många med mig tycker att politiker har för mycket makt (och är rädda att de ska utveckla maktmissbruk). En grundförutsättning för att motverka det är att inte ge dem eller ens försöka ge dem makt över sånt vi bör göra själva. Staten har visat sig ytterst intresserad av att fostra barn. Den som tycker att det är en bra idé hade gjort klokast i att inte skaffa egna.

33 kommentarer:

 1. "Hur kommer det sig då? Vore det inte lite fiffigt om föräldrar som är oroliga för att deras barn spelar för mycket börjar begränsa barnens spelande?!"

  På samma sätt vore det praktiskt om föräldrarna som oroar sig för att deras barn ska dricka sprit, snorta kokain, ta blancolån, ta amfetamin eller skjuta heroin hade koll på sina barn istället för att totalförbjuda så seriösa brukare utan problem slipper störas (ja det finns, även för heroin och rökkokain).

  Tillåter man produkt X att marknadsföras mot barn så blir tidsåtgången för föräldrar att blockera tillgången 100x-1000x högre än om samma produkt aktivt motarbetas av samhället. Det är inte ett litet problem att övervaka sina barns digitala konsumtion, särskilt eftersom det via skolplikt är förbjudet att avskärma sina barn från samhället eller begränsa deras rörlighet. Det handlar säkert om 10-20h arbete och konflikt varje vecka för att kontrollera barns digitala konsumtion, vilket är tid som för normalfamiljen inte existerar eftersom båda föräldrarna jobbar.

  Värt att notera är att en av världens få stater som faktiskt tänker långsiktigt på det egna folkets välmående och överlevnad faktiskt börjat agera starkt för att ta itu med problemet med att spel blir mer attraktivt än verkliga sysslor: https://supchina.com/2021/10/11/after-video-game-ban-chinese-kids-turn-to-douyin-and-livestreaming-gamers/

  Också värt att tänka på är att det här inte handlar om super mario bros eller liknande spel från vår barndom. Här läggs det varje år *miljarder* ingenjörstimmar som använder alla rön från missbruksforskning, och egen R&D (vilken ärligt talat är 1000x mer produktiv än tidigare beroendeforskning eftersom datan och experimentmöjligheterna är mycket bättre), för att göra sina produkter maximalt vanebildande. Det är inte en särskilt jämlik kamp om föräldrar på egen hand ska försöka motverka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få barn knarkar eller tar blancolån förrän de flyttat hemifrån eller åtminstone är i närheten av det. Här får jag uppfattningen att det gäller barn i tolvårsåldern, som normalt borde vara betydligt lättare att styra. När det är 16-17 ska det jobbet redan vara gjort.

   Jag säger inte att det är lätt eller att det inte tar tid, men föräldrar med inställningen att "det här måste samhället ta tag i" gör mig lite trött.

   "Det är inte en särskilt jämlik kamp om föräldrar på egen hand ska försöka motverka det."

   Och ännu sämre odds om föräldrarna inte ens försöker.

   Radera
  2. Att Kina sätter folkets välmående främst, den var ny. Det skulle nog inte ens deras egen ledning kunna klämma ur sig. Kinas ledare förbjuder saker av omsorg för sin egen makt inget annat.

   Radera
 2. Oj!Nu är nog Sparo sådär fel å petar. Inga barn själv och framförallt inga ADHD barn. Jag har tre med ADD varit mycket själv i deras uppfostran. Funkar hyftet för alla men de är tufft alla har fastnat i olika missbruk under perioder. Å föregående talare sa som sagt vad spelutvecklarna lägger pengar på för att småttingarna ska köpa dessa spel. tycker det skulle bli reglerat som för vilken sådan industri som helst.Tex Tobak, Alkohol Trav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du på allvar att man bara får ha åsikter om sånt man är direkt inblandad i eller drabbad av? Inga åsikter om andra länders ledare, fotbollsspelares insatser i matcher där du inte själv var med osv? Det blir ett ganska tyst liv.

   Regleringar i all ära, men det är väl i första hand föräldrar som ska reglera barns liv, inte politiker?

   Radera
 3. Nu har jag inte läst studien i sig men det är inte oväntat att adhd har större risk för missbruk när det kommer till datorspel (för det är väl inte informationsspel som barnen missbrukar? ) då adhd i allmänhet har mycket högre risk för alla missbruk.

  Det som dock ofta glöms i diskussionen barn/ungdomar och internet/datorspel missbruk är att de har sina socialaliv i de medierna idag. Det är inte konstigt att vilja hänga med vännerna 8 timmar om dagen och föräldrar har sällan ett problem med det ifall det inte är framför en skärm. Det är dock ovanligt att vuxna kan (innan corona iaf) relatera till att det kan vara socialt att sitta vid datorn. När du förbjuda barn att vara online så förbjuder du dem att vara med i det sociala livet också, därför är det inte konstigt att barn blir ledsna/arga av att deras föräldrar isolerar dem mot deras vilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligt att barn försöker hålla sitt sociala liv på avstånd från föräldrarna, det är en del av att bli vuxen. Men på samma sätt är det föräldrarnas ansvar att engagera sig. Det kan vara nog så bekvämt att lille Peppe sitter på sitt rum och stirrar på en skärm i åtta timmar, men är det ett problem får man tag i det. Själv, inte genom att skjuta lagstiftarna framför sig.

   Radera
 4. Ja helt rätt Sparo var väl lite hastig på skrivar tangenten idag Givetvis fritt att ha åsikter om sådan man ej varit med om. Men det hade hjälpt föräldrar mycket om det blev mer begränsat att köpa dessa spel. Så en liten ursäkt från mig Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilken ålder pratar vi om? Det är ju redan förbjudet för minderåriga barn att inga avtal, så vem köper spelen åt dem?

   Radera
 5. Jag tycker (eller som det heter idag "jag tänker") att datorer ska förbjudas. Då blir inte ADHD-barn spelmissbrukare.
  En specialpolisstyrka om 5.000 poliser ska snarast inrättas som enbart ägnar all sin tid åt att spåra upp, förhöra och ta fram förundersökningar.
  Innehav ska ha minsta straffvärde om fem år i fängelse, med livstid som övre. Innehav av ett chip, dolt, ska ses som försvårande, och straffvärde om minst tio år i fängelse.

  Vi måste värna barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore förstås en lösning :) Men skämt åsido låter det ibland så här, som att vi kan förbjuda allt som är skadligt trots att det i förlängningen skulle innebära att vatten förbjuds. Ingen skulle drunkna, men ingen skulle överleva.

   Radera
 6. Det är lite deprimerande att se hur många som önskar sig mer statligt överförmynderi. Beroende är svårt, men tvång och förbud känns som tvivelaktiga lösningar.

  Är det rimligt att begränsa allas frihet för att några få inte kan hantera frihet? Jag tycker inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det kan omöjligen vara rätt väg att gå. Inte bara för att det drabbar alla som inte har problem, utan också för att det sällan skulle hjälpa de som har det. Ta bara spel som exempel, förbjud ett sätt att spela bort dina pengar och det återstår tusen.

   Radera
 7. Äh, låt barnen spela om de vill. Ha lite koll på riskbeteenden bara. Jag spelade en hel del dator och gameboy som liten. Jag blev väldigt stimulerad av att gå upp i nivå och se hur mina stats sakta ökade. Därifrån tog jag steget till att gå upp i nivå i verkliga livet också, där löpning, styrkelyft, karate och investeringar blev stora intressen. Betygen och prestation på jobbet gav också lite liknande stimulans. Numera spelar jag aldrig något men tycker inte att det varken blev eller var något fel på mig. Föräldrar har alltid velat förbjuda sina barn från att lyssna på viss musik, spela spel eller vad det nu må vara. Slappna av med att förbjuda barn att ha roligt med sådant man inte förstår själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta klarar av att spela dataspel, men när det glider över i beroende och man inte längre klarar av att sköta skolan eller sitt liv i övrigt är det något annat än föräldrar som var oroliga för att deras barn lyssnade på jazzmusik.

   Radera
 8. Jag tror vi borde förbjuda allt. Allt man kan förbjuda måste förbjudas. Nej förlåt mitt dåliga skämt. Jag är som du ju säkert vet inte vänsterbliven och inte heller Mpbliven.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken sida i politiken som är bäst på förbud.

   Radera
  2. Nej det har du nästan rätt i. Vi har ju 8 nyanser av rött i Sverige.

   Radera
  3. Eller grått eller beigt, jag är ändå färgblind, men ju mer politiker pratar om liberalism, desto mindre frihet ser jag.

   Radera
 9. Till och med så snarlika röda att de kan tänka sig att regera på varandras budget utan knyssel.

  SvaraRadera
 10. I detta - samt i 99% av dina andra inlägg - håller jag undantagslöst med dig till fullo :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du inte kallar mig för foliehatt i alla inlägg ;-)

   Radera
 11. Inget fel alls med mothugg och kritik, men jag får då säga att jag ställer mig bakom Sparos tankar, och då har jag personliga erfarenheter av ämnet. Föräldraansvaret dribblas ej bort i rödaste rasket. Att jag själv fortfarande är spelnörd närmande 50 bast är mitt egna val och ansvar även det. Kronor totalt under livet på hasardspel, lotter samt dessa betalspel/casinon är dock inte riktigt, men nästan, noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar tyvärr vara just i rödaste rappet det dribblas bort. Staten fixar.

   Radera
 12. Det verkar som att KI inte vet något om denna studie. Däremot så stämmer resultatet förmodligen. (https://www.cambridge.org/core/journals/acta-neuropsychiatrica/article/children-and-adolescents-with-adhd-followed-up-to-adulthood-a-systematic-review-of-longterm-outcomes/14AA5ED9006BFE88205580076792CC51)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var märkligt att jag inte hittade något hos KI, för jag letade ordentligt där innan jag ringde reportern, som inte svarade.

   Radera
 13. Har jobbat i svensk grundskola i mer än 20 år och kan säga att du har 100% rätt. Jag har suttit med på säkert över 100 olika psykologutredningar där diagnosen nästan alltid blivit ADHD. Det verkar funka till alla med olika former av problem. I princip alla fall har hamnat om barn som missbrukar dataspel/sociala medier och där föräldrarna saknar förmåga att korrigera detta. Då är det enklare att få en diagnos som visar att det inte är hemmets fel utan externt betingat. Och medicinering kan sättas in med många gånger klent/Inget resultat. Dessutom är normalfallet ett barn/ungdom utan fasta rutiner där en stor del av näringsintaget kommer från godis, läsk och energidrycker. Hur tror ni det påverkar koncentrationsförmågan???
  99% av alla ADHD-diagnoser beror i de fall jag haft insyn i på oförmåga hos föräldrarna. Men det får man ju inte säga.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte när ADHD-diagnosen uppfanns, men när jag gick i skolan sa man att många pojkar hade "spring i benen". Jag tror att många av dem inte alls hade blivit hjälpta av en ADHD-diagnos, tvärtom. För att inte tala om medicinering.

   Radera
 14. Har en kollega vars 24 årige son bor hemma fortfarande och spelar datorspel. Sonen bara jobbar dagtid och spelar kvällstid. Min kollega tar det med jämnmod och säger att han redan har barnbarn från de äldre utflugna och att han vet iaf var sonen håller hus så han är nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men känner han inte att sonen skulle kunna få ut något mer av livet än jobb och datorspel?

   Radera
  2. Vad får du ut mer av livet än jobb och fritidsintressen?

   Radera
  3. Det är väl olika från person till person, men att bara jobba och spela dataspel låter i torftigaste laget, liksom att bo med föräldrarna vid 24.

   Radera