måndag 1 november 2021

Testade mitt eget råd

Lyxfällan och diverse sparexperter brukar föreslå att man även vid privata inköp ska bokföra sina utgifter genom att skriva upp alla inköp i en kassabok eller en app för att på så vis åskådliggöra vart pengarna tar vägen. Jag har själv slängt ur mig det tipset här på bloggen vid åtminstone något tillfälle.

Det här har två möjliga vinster. Den första och mest uppenbara är att man inte kan analysera sitt köpbeteende om man inte först skaffar sig en översikt över det. Man behöver inte ha ett problem, det finns ändå alltid förbättringspotential och det är först när man vet vart pengarna tar vägen som man kan börja ifrågasätta flödena.

Den andra vinsten är att man undviker spontaninköp. Det är så lätt att dra kortet eller kasta iväg en sedel som ändå redan fanns i plånboken, men om man är tvungen att bokföra kostnaden (ju krångligare system, desto bättre) är det inte längre lika enkelt och då inträffar ett nytt fenomen – man börjar undvika inköp.

Jag har i två omgångar sparat alla mina kvitton, kategoriserat utgifterna och matat in dem i ett kalkylblad för att ta reda på hur mycket pengar jag lägger på mat, bil, boende osv. Det har ändå känts hanterbart, men nu lyckats jag krångla till det ytterligare. Jag ville kolla vad mitt husletande skulle kosta och då fick jag dessutom merparten av kvittona i en annan valuta (norska istället för svenska kronor), så då matchade inte ens verifikationen med transaktionen på kontot, vilket gjorde det minst dubbelt så krångligt.

Jag kan bara konstatera att rådet fungerar, det blev skitjobbigt att reda ut exakt vad som kostat vad, och så var kvittona på utrikiska och det var inte heller alltid glasklart vad jag köpt. Nu är jag ändå inte killen som låter betalkortet glöda, men aldrig har utgifter tagit emot mer så det här borde jag kanske permanentera.

18 kommentarer:

 1. Perfekt inlägg för den första i månaden. Under November ska jag testa.
  Risken är ju bara att man blir upprörd över sina vanor, men det kanske betyder förbättringspotential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker alltid att sånt här är intressant. Man tror sig ha koll, men summerar man och får svaret svart på vitt blir man ändå alltid förvånad. Det gäller inte bara hushållsbudget, det kan vara hur många aktieaffärer man gör, hur mycket tid man spenderar i sociala medier eller vad som helst.

   Radera
 2. Jag har fört budget i cirka 20 år och det är ett ypperligt sätt att se vad pengarna tar vägen. De senaste åren har jag lagt in diagram på vissa utgifter och att den räknar ut sparkvoten. Behöver kanske inte säga att jag tycker om excel och att föra budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan man nästan läsa mellan raderna ;-)

   Radera
 3. Jag gör så få inköp att jag har allt i huvudet

  SvaraRadera
 4. Tycker någon bara säger åt incel-männen att de ska sluta föra bok och noggranna anteckningar över sitt uteblivna sexliv ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur för man bok över ett uteblivet sexliv? Skriver man upp i kalendern vilka övningar man hade gjort just den dagen om man hade haft någon att göra dem med?

   Radera
  2. Kanske skulle vederbörande kunna föra bok ändå, att skriva dagbok är ett bra sätt att kunna se sina egna tankar och lättare analysera dem. Det går att begära ut data från datingsidor, så samkör dessa två så har du "en bok som förklarar det uteblivna sexlivet".
   Den som sen har ypperligt sexliv kan logga det, säkert kul att läsa på ålderns höst.

   Radera
 5. Sedan kan man ju gå vidare och beräkna sin egen "driftskostnad" på årsbasis... Det finns ju Excel eller Calc…

  /Billig i drift

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räknar jag ofta på, hur mycket pengar som behöver komma in.

   Radera
 6. Tycker handelsbanken (Banken jag använder) har en klockrent inbyggd funktion för att visa alla utgifter / inkomster (går även att kategorisera). Underlättar väldigt mycket för egen del i alla fall när det kommer till att se över privatekonomin månad till månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört om sådana, men själv vill jag nog alltid krångla och göra en egen grej utanför. För att få det som jag vill, få in alla banker osv.

   Radera
 7. Tink var grymt när det fanns. Nu använder jag Zlantar appen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat några sådana appar så dem kan jag inte uttala mig om, men jag är mer för att göra det själv i Open Office.

   Radera
 8. "Nu är jag ändå inte killen som låter betalkortet glöda,"

  Föreställer mig att ditt kontokort sitter i plånboken bara något lösare än Svärdet i Stenen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en rätt bra beskrivning faktiskt. Eller brukar åtminstone vara det. Nu har det varit lite annorlunda här ett par månader, men i takt med att vardagen återvänder hoppas jag kortet ska få en ny chans att fastna i plånboken (får det ligga en månad torkar det nästan fast liksom...).

   Radera