torsdag 11 november 2021

Ikea-korv & Biltema-kaffe

När Ikea började sälja korv med bröd för en femma var det för att Ingvar Kamprad hade räknat ut att det skulle löna sig. Idén var att det inte bara skulle vara billigt, det skulle vara tappa-hakan-billigt så att själva korven blev en snackis.

Biltema har hakat på tåget och säljer förutom femkronors korv bl a kaffe & kanelbulle för 5 kr och mjukglass för 10 kr. Och visst tusan verkar det funka. När jag åkte runt med husvagn i Norge i en månad (jag hade med kaffebryggare, men tänkte inte på att min spänningsomvandlare inte skulle orka driva den) fikade jag ofta på Biltema.

Det är praktiskt att veta att de har ett kafé där jag inte behöver vända i dörren när jag ser priserna. Den stora vinsten för Ikea och Biltema är ändå inte ett par kronor på mitt kaffe utan att kafékunderna kommer att gå in i butiken när vi ändå är där.

Plötsligt står man där med ett bilbatteri för en tusenlapp eller ett halvt bohag från Ikea, och då hade de kunnat bjuda mig på kaffet. Vilket Ikea faktiskt har gjort. När jag köpte ett Ikeakök fick jag en massa lunchkuponger, så då åkte jag dit igen och igen. Jag vill inbilla mig att jag är alldeles för beräknande och prismedveten för att göra några onödiga inköp, men vi är alla människor.

16 kommentarer:

 1. Ska du sätta in ett ikea kök i ditt hus i Norge? Montera själv antar jag?

  Jobbigaste med montera ikea köken är passbitarna annars är det smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ingick ett kök med huset, men spisen och ugnen ryker nog snart och det skulle absolut kunna bli Ikea på det.

   Jag har satt in två Ikeakök och blev positivt överraskad bägge gångerna hur lätt det var. Själva skåpen satte jag ihop och upp helt själv och då är jag sannerligen inget muskelknippe.

   Radera
 2. Kan ju vara bra med sådana kafe i dessa tider, när inflationen växer snabbare än folks lön? Själv har jag satsat på aktier i bra lågpriskedjor, som tex Tokmanni och Europris. Har du handlat på Europris nu i Norge, så får du gärna ge din uppfattning om dem?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att Europris inte är särskilt billigt. Tyvärr, får jag säga, för jag gillar mångfald i lågpriskedjor. Men jag kommer oftare ut med billig mat från Kiwi och Rema 1000 än från Europris. Dock har de ju andra grejer, mellan charken och mjölkdisken kan det stå en pall med billiga filtar, lite som på Lidl.

   Men jag är nog fel person att lyssna på i det fallet, jag gillar nästan aldrig det andra gillar när det kommer till butiker.

   Radera
 3. Nog tjänar Ikea rejält med pengar även på korven. Jag tror inte dom särredovisar just korvenheten men dom gör ju miljardvinst på sin restaurangverksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I artikeln jag länkar till står det: "Tumregeln var 3+1+1. Alltså 3 kronor till producenten, 1 krona till finansministern och 1 krona till oss själva." 20 procent är ingen dålig marginal.

   Radera
 4. Jämförelsen Biltema och Ikea är för övrigt intressant. Ikea ställer mycket höga krav på sina leverantörer medan Biltema bara vill ha lägsta pris. Det innebar att det förra företaget jag arbetade på och som importerade grejer från Kina och hade fabriker som var Ikeagodkända mkt riktigt kunde sälja till Ikea men var alldeles för dyra för Biltema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker dock att Biltema har bra kvalitet generellt. Sedan säljer de ju maskiner av sämre märken också och då blir kvaliteten därefter, men mycket är förvånansvärt bra.

   Radera
  2. Det handlar inte om kvalitet på grejerna utan om kvalitet på de anställda i fabriken, att dessa tillåts ha bra löner och inte vara barn. Vill du sälja till Biltema kan du inte hålla en bra standard för arbetarna i Kina. Dollarstore är värst. Biltema riktigt dåliga dom också.

   Radera
  3. Okej. Ja, det där har jag ingen som helst koll på.

   Radera
  4. Fast det är svårt att köpa ett bilbatteri på Ikea. Eller trädgårdsgrejor, presenning mm.

   Spargrisen

   Radera
  5. Trädgårdsgrejer och presenning vetetusan.

   Radera
 5. jag och grabben brukar äta på biltema. god mat till bra pris. han älskar potatismos! räkmackan är fin med bra räkor, goda mackor och sist tog jag en specialare: tjock korv, mos, räksallad, dricka, kaffe och kanelbulle för det facila priset 39 kronor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter faktiskt rätt prisvärt, även om jag bara konsumerar kaffe och kanelbulle av allt det där.

   Radera
 6. Sorgligt värre Katarina Hahr har dött. En av SR bättre journalister. Har för mig att t o m du gillade henne trots anställning på SR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon var alldeles för bra för SR.

   Radera