lördag 20 november 2021

Hur lång är en fredag?

Nu har långfredagen helt klart mött sin överman. När ”Black Friday” dök upp för några år sedan för att av oklara anledningar få oss att handla som dårar utspelade den sig, som namnet antyder, på en fredag.

För något år sedan reagerade jag på att man kopplade ihop Black Friday med Cyber Monday och andra dagar för att göra det till en längre period, men nu har tydligen konsumtionshetsen och språkdevalveringen gått så långt att affärsidkarna inte ens låtsas som att det är en enda dag. I år fick jag bl a denna bild i min inkorg.

Så nu är ”Black Friday-veckan” ett begrepp. Om det ens stannar där, varför inte göra fredagen/fredagsveckan elva dagar lång?!

Jag är en sparsam person som gärna köper det jag behöver eller vill ha när priset är förmånligt, men jag blir sugen på att bojkotta de företag som håller på med den här hetsen. Jag accepterar reor, och egentligen finns det väl inte mer logik i bokrean eller mellandagsrean än en (på alla möjliga sätt) ”svart fredag”, men det är dags att säga stopp.

Genom att handla på en elva dagar lång svart fredagsvecka har jag ju liksom rättfärdigat idiotin, accepterat att krämarna manipulerat både mig och det svenska språket och jag vill inte det. Det kanske bara bevisar att jag är en grinig gubbe, men jag är rädd att motsatsen öppnar upp för ännu fler dumheter. Jag är konsument, men inte dum i huvudet.

30 kommentarer:

 1. Black week har de väl kört med ett tag och då är ju ordvalen bättre. Mellandagsrean skulle kännas motiverad om man reade ut julsaker men nu är det ju inte så tyvärr.

  Jag hade för mig att black friday skulle var sista fredagen i november, googlade och fredagen efter thanksgiving(som är fjärde torsdagen i november) är den rätta definitionen så black friday ska vara nästa fredag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag flummar iväg, men om de gör en period på över en vecka av Black Friday blir det väl bägge.

   Radera
 2. Behöver jag en pryl så köper jag en pryl. Vanligtvis brukar inte veckodagen spela någon roll för mig. Att bojkotta bolag som kör en elva dagar lång svart fredag känns inte så lockande. Då styr de mig indirekt. Förvisso på ett icke fördelaktigt sätt för dem själva men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst styrs man indirekt av ett företag man bojkottar. Jag blir bara så trött på sånt här.

   Radera
 3. Upplägget är väl att locka med genuint bra erbjudanden för att locka in folk så de köper massa annan skit med bättre marginal de annars skulle låtit bli. För den värdemedvetne (och disciplinerade!) konsumenten öppnas då en möjlighet att låta andra subventionera köp man ändå annars skulle gjort. Rätt likt hur folk förr gjorde pengar på att exploatera kasino- och pokersiters bonuserbjudanden. Rent ekonomiskt är det ju också *värre* för företagen med en konsument som enbart köper lockvaror de förlorar pengar på än en konsument som helt undviker dem.

  Ser också en viss märklighet att du inte har något moraliskt mot ockrare som utnyttjar oförståndiga människors oförmåga att tolka exponentiell utveckling för att sätta dem i livslånga skulder men tycker det är fruktansvärt upprörande med en reavecka. Skadeverkningarna för individen som drabbas torde skilja med minst en tiofaktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På förekommen anledning ber jag om ursäkt för att jag i den senare delen av kommentaren tillskrev dig åsikter och känslor att argumentera mot. Sånt är oartigt, arrogant och allmänt dåligt beteende och det var fel av mig. Lik väl hävdar jag att ocker (typ avbetalningar med svinhög ränta) är långt mer klandervärt än smaklösa reor.

   Radera
  2. Ja, det är väl upplägget och visst går det att utnyttja det, men då har du ju på ett sätt ändå ställt upp i spelet.

   Var ser du att jag inte har något moraliskt mot ockrare? Det har jag, men stör mig på att nästan inget ansvar krävs av den andra sidan. Ofta är det just sådana här formuleringar, "sätta dem i livslånga skulder", som att den skuldsatte inte är med i affären. Vill du inte behöva ta en usel kredit - försätt dig inte i en situation där det är det minsta aktuellt.

   Radera
 4. Påhittigheten med att få igång endorfinerna och belöningssystemet är många. Nu efter att det att många har maxat ut sina kreditkort och rullar krediterna från denna månad till nästa månad till nästa månad osv med räntenivåer om 20-30-40 procent så är det bara att använda sig av BNPL. Det faller i många länder inte under kreditlagstiftningen utan är en avbetalning.
  Klarna och övriga liknande spelare är duktiga på att läsa lagtext och att göra det enkelt för konsumenten att klicka i en ruta, och så slipper du tänka på det där tråkiga. Nu rusar endorfinerna; nu blir jag uppskattad, nu kommer jag att bli lycklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nog måste väl en avbetalning alltid anses som en kredit? Åtminstone i mina ögon.

   Radera
 5. Själv är jag helt opåverkad och för en gångs skull struntar jag i att bry mig om ännu en idioti. Jag handlar ingenting extra och har aldrig gjort. Reagerar inte över detta ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på om jag någonsin köpt något på Black Friday. Inte i år i alla fall. Men att reta sig på idiotier är gratis :)

   Radera
  2. Helt sant och detta är ett undantag som sagt då retandet ännu är gratis!

   Radera
 6. Hade Black Year innan jag flyttade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag varit Arne Hegerfors hade jag frågat om du bodde i Kamerun ;-)

   Radera
 7. Barnfamiljer blir pressade av all denna reklam för Black F, ojoj ungarna vill ha det senaste.

  Samhället är uppbyggd på konsumtion idag, hjulen ska hållas igång.

  Har sett folk blåsa ut 10 år gamla lägenheter, totalrenovering...
  Lätt att låna , ROT avdrag etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man lära ungarna att allt kostar, det är inte bara att hämta ut nya grejer.

   Ja, men bara för att det är lätt att göra behöver det inte vara en god idé.

   Radera
  2. Synd då de äldre inredningarna nästan alltid är mer trivsamma i längden samt betydlig mer välfungerande...

   Radera
  3. Ja, ta bara det här är att alla köksskåp ska vara vita. Det finns ju ingen färg som är mer opraktisk i ett kök, varenda mjölkorn som hamnat fel syns.

   Radera
 8. En fredag är ungefär lika lång som ett snöre.

  Jag tycker det var ganska passande att den svarta veckan började ungefär samtidigt som en av de intressantare skandinaviska musikerna de senare decennierna kilade vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamle Hank ja. Jag har nog hört honom mer i intervjuform än hans musik, så hur intressant den var vet jag inte. Trist när människor i min ålder dör, jag tänkte att jag skulle ha hälften kvar.

   Radera
 9. Jag tycker inte om Halloween eller andra importerade helgdagar, jag gillar de vi hade tidigare. Denna är ju bara tossig i mössan. Jag köper för tusan det jag fått behov av på dagen det kräver efter grundlig underökning av funktion och inte minst pris. Detta försök att hetsa hundarna till att hugga lämnar mig arg o bedrövad.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker likadant. Visst kan det verka missunnsamt att inte unna ungarna att klä ut sig och fira, men det är ju så genomkommersiellt att det blir fånigt.

   Radera
  2. Halloween är maskerade för brott, se vad som sker i dess skede. Vi i Sverige borde definitivt bojkotta och förbjuda skitet.

   Radera
  3. Är det mer maskeringsbrott på Halloween än övriga året? Är det inte bara en massa amerikanska skräckfilmer som solkat ner högtiden?

   Radera
 10. Jag har inte bemödat mig med att kolla, men det skulle inte förvåna mig alls ifall Black Friday bara är en enda stor lögn. Dvs att många handlare passar på att lura kunderna rejält just denn tid. För om du ska stressa och handla på en given tid, vem har då tid att kolla priser osv? Speciellt inte när det mixas med femtioelva olika sorters kampanjer, överallt.
  Nej den där skiten undviker jag mer än gärna, likt pesten.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag lite om alla reor, att de kanske passat på att höja priset innan för att kunna "rabattera" ner till ordinarie pris.

   Radera
 11. Det är väl helt enkelt så att långfredagen har gått från påsk till black friday ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer även fortsättningsvis att kalla fredag för fredag, det får räcka så.

   Radera
 12. Nu har jag precis beställt en torktumlare för 8499 kr. Förra vecka kostade den 10700 kr. Veckan innan kostade den 8499 kr. För att sedan stiga till 9949 kr och som sagt sedan till 10700 kr. Nu under "Black week" anges ordinarie pris till typ 9100 kr. Fattar ingenting....

  SvaraRadera