söndag 7 november 2021

”Nu tar fogden deras pension”

Marie tipsade mig i kommentarsfältet om Suzanne och Rolf i Hofors som bränt allt de äger och har efter att ha nappat på bitcoinreklam på Facebook med en bild av Leif G W Persson, för ”GW har man ju förtroende för”.

Tur i oturen att de själva är helt utan skuld. Det är bankernas fel, och bedragarnas, och kanske den kallhamrade kronofogden som nu mäter ut parets pension. För inte kan väl de själva, som de vuxna människor de varit i c:a 50 år, förväntas ta något som helst ansvar för sina beslut. En bild av GW räckte för att få Rolf och Suzanne att låt bli att göra någon kontroll av företaget och dess representant som de inte ens verkar ha ett efternamn på. Nej, för GW var ju med och ”Vi tänkte att han hade koll på sådana här saker”.

Tanken att det går att få tag i en bild av Leif G W Persson utan att han är inblandad slog dem tydligen aldrig. Några andra kändisar som använts just i bitcoinbluffar är Stefan Persson, Stefan Löfven, Daniel Ek, Camilla Läckberg, Filip Hammar, Fredrik Strage och Claes Elfsberg. De här namnen hittade jag på mindre än en minut. Men Rolf och Suzanne kanske inte tyckte att deras samlade sparkapital var värt en minut?

Eller också tyckte de att det lät så bra att de helt enkelt inte ville få sin illusion krossad. När säljaren uppmanar paret att ta ett lån och de säger att de först ska rådfråga sina barn tycker säljaren att det är bättre om det blir en överraskning. Och det blev det säkert.

Om jag hade sålt en bra produkt och en potentiell kund hade sagt att han först ville få en second opinion hade jag välkomnat det. Vore det en riktigt bra produkt kunde jag ju få sälja till fler på det viset. Och om man vänder på det, om en deal verkar för bra för att vara sann är den antagligen det, och om säljaren säger att den är så bra att den inte behöver ifrågasättas är det dags att gå därifrån. Eller springa.

29 kommentarer:

 1. Läste också det där, känns som att vissa delar i historien inte får något ifrågasättande heller. Exempelvis att kronofogden tog de två bilar som stod i garaget som enl. Utsago tillhör sönerna, om de nu står skrivna på sönerna så är det väl bara att visa det så får de tillbaka dem.

  Tolka mig inte fel, jag tycker verkligen synd om paret som fått sin vardag rasserad av dessa bedragare, men lite eget ansvar måste man kunna ta i vuxen ålder. Såg en liknande artikel och den mannen skyller inte på banken utan säger att det är han som varit naiv och inte tänkt till.
  https://www.aftonbladet.se/fomy/a/AL0vLq/bedragare-blaste-jan-70-pa-allt-tog-10-miljoner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som vanligt med dylika artiklar, att man saknar tio frågor. Ibland för att reportern är värdelös, men oftast för att han/hon inte vill sabba snyftvinkeln.

   "Men allt är mitt fel och jag skyller inte på någon annan."

   Det gör att jag känner mycket mer sympati för mannen i din artikel.

   Radera
  2. Nja, när det gäller utmätningsbara tillgångar handlar det ganska mycket om var tillgångarna finns i sådana här fall. Bilarna står hemma hos de skuldsatta och då spelar det mindre roll vem de är skrivna på. Kriminella brukar alltid hävdat att guldkedjorna fogden hittar hemma hos dom tillhör morsan eller något ex. Man betalar en bil vid leverans, inte i förskott, för om bolaget går i konkurs mellan betalning och leverans blir det väldigt svårt att få ut bilen ur konkursboet, även fast man betalat den.

   Radera
  3. Men just en bil har ju alltid en registrerad ägare. Om jag ställer min bil hos dig är det ju fortfarande min bil. Enda undantaget borde vara om du ägt den tidigare och skrev över den på mig när du fick skulder så att det går att hävda att det bara är en konstruktion för att slippa fogden.

   Radera
  4. Det räcker inte som bevis att vara registrerad ägare. Besittning är minst lika viktigt.
   https://www.lawline.se/answers/kan-kronofogden-utmata-min-bil-for-min-vaninnas-skulder

   Radera
  5. Låter helt galet. Då kan man ju inte, som i exemplet, låna ut sin bil med mindre än att man tar en kreditupplysning på den som lånar den. Ur led är tiden.

   Radera
  6. Du ska ta ditt kommentarsfält med en "nypa salt".

   Radera
  7. Ja, jag hoppas att det framgått att jag ställer mig tvekande inför dessa uppgifter. Som jag skrev högre upp borde det krävas att man kan visa att bilen bara ägs på pappret, som t ex en bilmålvakt som äger tusen bilar.

   Radera
  8. Skulle tro att Rolf lite raskt skrev över sina bilar på barnen när an insåg att snart kommer kronofogden. Men se det hjälpte inte och kronofogden tog bilarna ändå och nu är det barnens bilar i artikeln för att få rätt vinkel på snyftandet.

   Radera
  9. Högst troligt, det lät så.

   Radera
 2. Samma gamla visa. Extremt(?) lättlurade vuxna som kastar skuld åt alla håll utom just inåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett sätt är det märkligt. Å andra sidan kanske det är just därför de är extremt lättlurade, för att de aldrig reflekterar över egna handlingar.

   Radera
 3. Såg det med igår en till 70 åring.

  Tänkte samma har man 10 mille som 70 åring då kan man för faan slå sig till ro.

  Måste vara något med människor som hela tiden ska ha mer.

  Jag tror du Sparo har skrevet någon gång, , hur mycket behöver man för att leva ett bra liv.

  Och att svara i telefonen då det ringer något konstigt nummer...

  Ser detta drabbar ofta äldre ,, är de ensamheten som spelar in ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag också borde räcka.

   Kanske ensamhet, kanske tristess. Sedan tror jag att de många gånger inte vågar/vill störa barn och andra som har mer koll på sånt här. Samtidigt kan jag tycka att Internet ju faktiskt fanns långt innan de gick i pension. Någon gång måste man sluta dra ålderskortet.

   Radera
 4. Tror som du att ensamheten bland dom äldre gör dom lättlurade.

  Dessa London baserade skurkar riktar in sig äldre ensamma.

  Telefonen ringer aldrig och sen plötsligt är det någon som hör av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt tragiskt om det är så, men inte omöjligt. Jag har själv kontakt med äldre vars barn inte verkar engagera sig nämnvärt i deras liv.

   Radera
 5. Svar
  1. Mm, det ingår ju det i att vara vuxen, men kan inte bara ha rättigheter.

   Radera
 6. De inser inte sin okunskap förrän efteråt.
  Det kan vara bra att satsa på folkbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många rika äldre i landet.
   Detta lurendrejeri är utspeklarat.

   Och med Bank id som äldre själva släpper ifrån sig koden till förövaren.

   Hackers tog sig in i Löfberg Kaffe dator och fick faktura ansvarig att betala 100 tals bluffakturor.
   Skurkarna vilar aldrig.

   Radera
  2. Det ÄR märkligt. Skulle snarare varar rädd för dagens 20-30-åringar som redan i skolan fått lära sig att inte ifrågasätta, läs Wikipedia och svälj med hull och hår, eller som de sa i statsmedias barn-tv häromnyssens när de skulle gå igenom källkritik, att info "från typ statsministern" kan man lita på.

   För de här 70-åringarna har ju gått i en riktig skola där kunskaper prioriterades och de är inte heller så gamla att gaggigheten borde ha slagit till.

   Radera
  3. Jag är 31 nu och åtminstone i min skolgång fick vi tydligt lära oss att ifrågasätta och att Wikipedia inte är en pålitlig källa. Vi fick ofta höra att vi skulle ifrågasätta om just källan var pålitlig. Det nämndes däremot aldrig att ifrågasätta om det som sades från den pålitliga källan var rimligt. Man ska kanske inte lita på att en matematiker har rätt när han pratar om myrors teatervanor. Och kanske ska man inte avfärda nazisten när han pratar om vädret, bara för att han är nazist. Jag upplever att det ofta är det här sista som ofta ställer till det för folk. De lyssnar ganska lite på resonemanget i sig. De förstår inte hur argument funkar. Om detta beror på kass skola eller kass tankekapacitet hos folk i gemen vet jag inte, men jag har mina hypoteser.

   Radera
  4. Jag sa ju det, 20-30. 31-åringar har såklart koll ;-)

   Ja, det blir framförallt knepigt när någon man litar på säger samma sak som nazisten. Är den man litar på då nazist eller har bägge automatiskt fel i sak :)

   Det finns nog kloka, reflekterande människor i alla åldrar och grupper, men min absoluta känsla är att skolan gått åt fel håll i detta avseende.

   Radera
 7. Lite som rekryteraren jag hörde på ett café häromdagen, som hade telefonintervju med en tilltänkt säljare.

  1. Deras vara är jättelättsåld. Så pga det har de bara ren provisionslön.
  2. Om en köpare ångrar sig i efterhand, så kommer provisionen dras av på nästa lön.
  3. Felaktigt ifyllt formulär för sälj resulterar i ickeregistrerat sälj, och man måste uppnå x sälj varje månad.
  4. Om man är bra nog, så kan man bli direktör, dvs ansvarig för ett län, vilket är samma sak som en vd.

  Jag o min kollega höll på o sätta lunchen i halsen när vi hörde dessa "fantastiska" villkor. Inget ansvar eller säkerhet från arbetsgivaren, utan allt på den "anställde"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju bäst så, för arbetsgivaren.

   Radera
 8. Ja, vad ska man säga? Men det är knappast enbart pensionärer som är lättlurade i dagens Sverige. 75 procent har ju röstat på dö politrukerna, de som styr. Det säger allt om hur illa det står till med förmågan till kritiskt tänkande.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut inte bara pensionärer. Det är ju förresten även 25-åringar som lämnar ut sina koder till "banken" som på knagglig svenska bett dem skicka alla uppgifter, eller lånar ut pengar till en Tinderdate de mötte för en kvart sedan.

   Radera
 9. Jag läste också den här innan den blev låst och reagerade på summan - de hade gnetat ihop 200000? Under hela livet?? Två friska vuxna??? Jag är ensamstående med fyra barn i Stockholm och har sparat betydligt mer än så, fattar inte hur de har levt. De borde haft huset betalt osv. Alltid synd om folk som blir lurade, men en tunn snyftsoppa verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på den aspekten men valde att inte belysa den alls för att det inte skulle bli för spretigt, men det är en god poäng. Tror att det var John Skogman i Börspodden som "dampade" på dagens pensionärer och påpekade att ingen tidigare grupp någonstans i världen har haft så lätt att spara ihop ett sparkapital till ålderns höst. I princip hade det räckt att komma in tidigt på bostadsmarknaden och så växla ner vid 65 så hade de varit vrålrika.

   Radera