tisdag 16 november 2021

Sponsra en elstolpe

Om det inte vore för staten, vem skulle då bygga vägar?

Det finns en del grejer som rimligen inte styrs upp av marknaden. Ett privat försvar vore i mina ögon orimligt. En privat poliskår skulle åtminstone bjuda på en del utmaningar. Men mycket som idag görs av stat eller kommun skulle alldeles säkert ordna sig ändå. Det fanns t ex vägar innan staten fanns. Att de inte var asfaltsbelagda berodde inte på att det saknades stater utan att tekniken inte var uppfunnen.

En utmärkt lösning jag upptäckte när jag kom till Norge var elljusspår där elstolparna är finansierade av privata näringsidkare och t o m en och annan privatperson. På första stolpen står det exempelvis McDonald's, på nästa stolpe den lokala däckfirman med öppettider och kontaktuppgifter. Vissa namn återkommer på flera stolpar, andra nöjer sig med en.


Inte all reklam blir helt lyckad.

Jag vet inte vad det kostar att sponsra en elstolpe, men för ett vinstdrivande företag med marknadsföringsintresse är det nog inte galet mycket. På det sättet får kommunen ett motionsspår med elljus till priset av ett utan, företag på orten får berätta för lokalinvånarna att de finns och dessa kan i sin tur glädja sig åt möjligheten att motionera på kvällstid.

Ni som sprungit, promenerat eller åkt skidor i ett elljusspår vet att det förmodligen är rätt bra reklam också. Det finns ofta inte så himla mycket att titta på där, och ju tröttare man blir desto mer uppmärksamhet ger man elstolparna som var och en berättar att man är en stolpe närmare målet.

Nu finns det förmodligen någon som tycker att det här borde vara renodlat kommunal verksamhet, men varför det egentligen? Ett motionsspår kommer på ett sätt alla till del. De som använder dem får bättre hälsa, och det gynnar inte bara den enskilde utan sänker samhällets kostnader för sjukvård så att skattepengarna kan gå till annat.

21 kommentarer:

 1. Rätt vanligt i Sverige också, t ex Norberg, Hedemora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag såg det aldrig i sydöstra Sverige. Men i ärlighetens namn är jag inte den som rör mig mest i elljusspår. Däremot har jag sett stolpar med gratis sponsrade latrinpåsar.

   Radera
  2. Jodå, det förekommer både här och där, kanske främst på mindre orter. Även att andra organisationer sponsrar grejor, som bänkar och bord. Lions har t.ex. sponsrat en liten picknicplats vid vårt lokala elljusspår.

   Radera
 2. Enda stället jag sett det i Sverige är i Tänndalen på elspåret där jag hankat runt på längdskidor. Alltid tyckt att det vore något att göra på fler ställen. Det ger en skön känsla att veta att företag och privatpersoner i bygden bryr sig och vill hjälpa till. Tyvärr är det nog inte så vanligt på större orter. Borde vara bland det första man gör när man vill bygga eller renovera ett elspår, att gå ut till bygdens företag och be om stöd.

  SvaraRadera
 3. Privata bidrag till försvaret har tidigare hänt historiskt men det var nog ett tag sen senast. "Svenska pansarbåtsföreningen – Wikipedia" https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svenska_pansarb%C3%A5tsf%C3%B6reningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag förstå. Roligare att sponsra elljus än pansarbåtar. Ger nog mer kredd också.

   Radera
 4. OT, i SvD idag anges att
  "Både MP och C utropar sig till segrare: ”Svårt”

  Verkar som om journalisterna tycker att det är något konstigt - men om man för samma politik i de olika partierna är det ju inget konstigt alls. Tvärtom. ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, C vill ha ökad frihet för skogsägare, MP vill ha större statlig kontroll. Båda kan inte vara vinnare.

   En inte alltför orimlig gissning är att Annie blivit blåst. Likaså nu när Magda ska göra eftergifter åt VP. Troligen blir C lurade igen. Inte öppet kanske men de lovas något som sedan aldrig genomförs eller försvinner in i byråkratin.

   Radera
  2. Har ni någonsin hört en politiker säga "Det var vi som gick förlorande ur den här striden"?

   Radera
  3. De säger: "Vi har varit naiva" istället...

   Radera
  4. Och antyder att detta "vi" skulle innefatta hela landet.

   Radera
 5. En utmärkt tanke som jag snor/lånar till nästa kommunstyrelse i min lilla kommun då vi just sitter och arbetar med nya föreningsstödsregler och elljusspåren ej oväntat blivit det största problemet, eller "utmaningen" på newspeak... 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Innan jag hörde att det fanns i Sverige tänkte jag tanken att det fanns någon lagstiftning som hindrade det.

   Radera
  2. Jag vet inte om jag är kinkig, men vi har två Jonas här, helt ok namn, ur huvudet ”Bäraren av fred”. Jag undertecknar Jonas B härefter.Bara för att ha koll.

   Men när jag ändå spammar här om småsaker så vill jag passa på att tacka dig Sparo för många års daglig läsning, o det jag bommat hat jag läst igen!

   Med vänlig hälsning, Jonas B   Radera
  3. Det minskar helt klart risken för att ni blandas samman, från 100 procent ner till runt 10.

   Tack, kul att det uppskattas.

   Radera
 6. Polisen upprätthåller ju vilka lagar och förordningar som gäller inom ett område (nation). Idag finns ju mängder av områden där privata aktörer övertagit denna uppgift, dessutom med stort våldskapital. Så din åsikt att privata poliskårer inte existerar stämmer inte. I Sverige har statsmakten abdikerat och låter privata aktörer bestämma vad som är tillåtna beteenden eller inte. Det visar ju också faktumet att människor i förorterna inte längre vittnar inför domstol. Domstolarna finns på annat håll. Tragiskt men sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag skrev: "En privat poliskår skulle åtminstone bjuda på en del utmaningar."

   Jag är fullt medveten om att fenomenet finns. Både kriminella ligor och vaktbolag som gör det polisen säger sig göra, men det betyder inte att jag tycker att det är långsiktigt hållbart.

   Radera
  2. Inte en privat kår men möjlighet till en kommunal poliskår kanske vore något. Nu får varje byhåla inrätta sig efter de resurser de tilldelas central ifrån utan möjlighet till påverkan. Att kunna anställa egna lokala poliser skulle kunna täppa till hål och minska behovet av vaktbolag om kommuninvånarna anser det angeläget. Idag finns inte den möjligheten.

   Radera
  3. Jag tycker att mer kommunalt självbestämmande överhuvudtaget vore ett stort steg i riktning demokrati.

   Radera