onsdag 10 november 2021

Viktigt att försörja sig?

Få saker var viktigare för mig som barn än att bli vuxen. I det begreppet låg framförallt att kunna ta hand om sig själv, laga mat, handla och betala räkningar, men viktigast av allt var såklart att försörja sig själv. Och vilken härlig känsla det var när allt fler av dessa bitar föll på plats. Jag skaffade ett jobb, flyttade hemifrån, köpte bil och tog körkort (ja, märkligt nog i den ordningen).

Min känsla är att alla andra unga kände som jag på 80- och 90-talet, men i så fall har samhället förändrats för när Timbro lät Demoskop fråga ett par tusen människor hur viktigt det är för dem att kunna försörja sig själva svarade hela 15 procent inte ”Mycket viktigt”.

Timbro försöker göra partipolitik av detta och det är visserligen sant att högerpartiernas väljare har väsentligt högre arbetsmoral än vänstern i denna undersökning (enda undantaget är C som är uppe i högerns siffror), men det som förvånar mig är att inte alla staplar ligger över 95 procent. Vad är det för människor som inte tycker att det är viktigt att klara sig själva?!

Men på det resonemanget får jag åtminstone inte med mig Nya Wermlands-Tidningens ledarskribent som istället tycker att siffran 85 procent vittnar om Luthersk arbetsmoral.

Jag är helt på det klara med att alla inte kan försörja sig. Gamla, sjuka, handikappade osv behöver samhällets stöd och det är helt okej. Det är inte så att jag tycker att de som inte jobbar har ett lägre människovärde. Jag levde bara i villfarelsen att nästan alla ville klara sig själva. Jag gillade den tanken.

37 kommentarer:

 1. Igår förstod du MP. Idag - not so much? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, eller rättare sagt förstår nog deras väljare inte mig idag.

   Radera
 2. "76 procent av de tillfrågade i undersökningen ansåg att lönen efter skatt alltid borde vara klart högre än de bidrag man kan få utan att arbeta. Lägst stöd för detta fanns hos de som sympatiserar med Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet"

  Det är inte ens lönt att försöka kommentera det....

  SvaraRadera
 3. Jag tänker ganska många - t.ex. alla FIRE-folk också - klickar i att det inte är viktigt att försörja sig genom arbete för att de har andra intäktskällor? De försörjer sig ju per definition på t.ex. utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att andelen V- och Mp- väljare som försörjer sig på framgångsrikt investerat kapital, eller av entreprenörsskap genererade intäkter är väldigt nära noll.

   Radera
  2. Mange: Fast jag ser det ändå som att försörja sig själv genom arbete, bara det att mängden arbete i förhållande till utgifter var så pass hög så pass tidigt att det nu räcker livet ut.

   Bängt: Med V håller jag inte med. Jag tror mig ha träffat många vänsterpartisympatisörer i kultursvängen som har egna företag de försörjer sig på. MP är jag mer tveksam till.

   Radera
  3. Fast om man byggt upp sitt FIRE-kapital genom arbete och idogt sparande kan man ju säga att man indirekt försörjer sig på sitt redan utförda arbete.

   Radera
  4. Så tänker jag också när det ursprungliga kapitalet kommer därifrån.

   Radera
 4. Det enda jag kan gissa att de satte miljön som viktigast, och tjäna pengar som viktigt istället för mycket viktigt. Vet dock inte hur deras frågor är ställda till att börja med (d.v.s. kan du välja bara en eller flera mycket viktigt, du får flera olika element ställda mot varandra och måste välja miljö eller lön etc.).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utgick ifrån att undersökningen bara handlade om försörjning, men det vet jag inte. Däremot utgår jag ifrån att du kan svara "mycket viktigt" på flera frågor för annars är ju undersökningen både ohederlig och direkt obrukbar.

   Radera
 5. Min första tolkning till den låga siffran för miljöpartister var att de tänker sig att leva på eget jordbruk eller nåt sånt och försörja sig den vägen istället för genom anställning. Och det förvånar mig inte om många miljöpartister av den sorten som bor i storstäder inte inser att det levnadssättet innebär rejält mycket arbete ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nog måste väl även miljöpartister förstå att jordbruk är arbete? Trots att nästan alla MP-väljare bor i storstäder och knappt sett jord utanför odlingskrukor i fönstret.

   Radera
  2. Jag väljer att inte underskatta deras dumhet ;-)
   Och det vore även intressant att veta exakt hur frågan ställts i undersökningen. "Arbete" kan ju innebära olika saker beroende på vem man frågar - man kan ju tolka det som "anställning" eller "fysiskt arbete" så att en del kanske tänker att eget företagande eller författande eller you name it faller utanför definitionen av arbete.
   För så många kan ju rimligen inte mena att de ska leva på antingen räntor eller andras välvilja.

   Radera
  3. Det kan vara klokt. De som tror att eget företagande inte räknas som arbete kan aldrig ha varit företagare, så då gäller det ändå inte dem.

   Radera
 6. Alla tycker tydligen inte likadant, spännande undersökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är på riktigt förvånad. Kanske inte att alla inte tycker att det är viktigt att försörja sig, men jag trodde åtminstone att "alla" skulle säga det. Och att siffran skulle vara SÅ låg kunde jag inte föreställa mig. I min värld är samtliga staplar ovan chockerande.

   Radera
 7. Nu orkade jag inte klicka mig vidare.
  Men vad är definitionen av Arbete?

  När jag tänker "Arbete" så tänker jag iaf Lönearbete.
  Om jag fick den frågan utan kontext hade jag inte svarat "Mycket viktigt". Då jag tänker att man kan försörja sig på ett antal olika sätt som per defintion inte är Lönearbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det framgår inte, men jag utgår ifrån att det menas försörja sig själv genom arbete och inte genom bidrag. Vän av ordning kan invända att bidrag inte är att försörja sig själv, men jag är inte helt säker på att alla begriper det.

   Radera
  2. Håller med! När jag försörjer mig via mina tidigare investeringar så är det inte direkt löpande lönearbete som gör att jag klarar mig dag till dag..

   Radera
  3. Nej, men du har väl jobbat någon gång. Sedan kan det ju vara andra pengar på kontot, något arv, en spelvinst eller vad som helst. Jag tycker fortfarande att man med gott samvete kan skriva att man försörjt sig genom arbete.

   Radera
 8. När jag växte upp hette det att en bra karl reder sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många uttryck dagens unga kan ha svårt att förstå och där är ett av dem. Ett par andra är "kommer som ett brev på posten" och "det går som tåget".

   Radera
 9. När politiker får uttrycka sig - och det får de ju ofta - så uttalar väldigt många att "alla människor vill arbeta". Speciellt politiker på vänstersidan, de brukar oftast och nästan unisont uttala sig på det sättet.
  Det verkar dock inte stämma, men sådana här undersökningar är bara att vifta bort alternativt tiga ihjäl, speciellt med tanke på att avsändaren är Timbro. Och det vet ju alla på vänsterkanten vad Timbro är för sorts organisation. Som alla vet står de ju fascisterna nära, ja visst är det väl så att en av grundarna av Timbro vars fru hade en kusin som kände en nazist? Det har jag nog läst i Expo.

  Allmänt kan väl de som kategoriserar vissa partier som bidragspartier nu (återigen) få vatten på sin kvarn: det är ju främst personer i undersökningen som stödjer Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet som anser just att det inte är viktigt att försörja sig själv. Fast bidrag ses väl i de här kretsarna som egenförsörjning - de brukar ju framföra att de som tigger, ja de arbetar faktiskt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone när det kommer till kritan, när väckarklockan ringer kl 5.15, tror jag många skulle vilja slippa jobba, men att de skulle vara så aviga till jobb att de inte svarar i en undersökning att de vill göra rätt för sig förvånar mig.

   Jag tycker att undersökningen visar att alla partier är bidragspartier, bara att en del är ännu värre än andra.

   Radera
 10. Jo, men det kanske inte bara avslöjar vad man tycker utan även hur man resonerar - i princip skulle någon kunna försörja sig på kapitalinkomster/royalty och därför svara nej. Eller genom att som munk/nunna få allmosor. Huruvida det är viktigt att försörja sig eller försörja sig på lönearbete är två olika frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det om man tar det bokstavligt, men har man inga bokstavskombinationer tänker jag att man istället fokuserar på vad man tror att de menar, inte om man skulle klara ett lögndetektortest.

   Radera
 11. Alla partier är Sosse partier.
  Mvh Sparo

  Svenskar vill ha vård/omsorg/utbildning och någon annan ska betala via skattsedeln.

  SvaraRadera
 12. Jag är själv förvånad över att utfallet inte blev värre än så. Jag menar svenska folket har ju medvetet röstat fram politiker som fokuserar på allt annat än näringsliv och jobb. Det är bidragslinjen all in.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att man tänker så när man röstar exempelvis på MP, att man röstar för bidragslinje. Men visst, i praktiken blir det ju så.

   Radera
 13. Första gången jag orkar att göra ett inlägg. Det konstiga i detta är att av samtliga uttLade moderater jag känner (åldersspann 36-66) så lever samtliga på antingen mamma/pappas pengar eller har utnyttjat arbetsförmedlingen/bidragssystemet för utbildning/jobb.
  Dock har alla av dessa individer alltid en ursäkt till varför. Rimmar illa med siffrorna i tabellen.
  De sossar/ vänster jag känner strävar dock på trots skitlön och/eller skitjobb.

  Även om jag sällan håller med dig Micke så ber jag att få tacka för en bra blogg och behöver du tips eller råd om livet på landet så börjar jag ha erfarenhet efter ett antal år i norrländsk obygd där man inte kan lita på att el, post, värme eller något fungerar.

  //Norrlänningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen!

   Jag tycker i och för sig att bägge partierna du nämner har en bedrövlig siffra även om den ena är bedrövligare än den andra. Jag känner inte många uttalade partisympatisörer överhuvudtaget så jag kan inte göra samma uppskattning i min bekantskapskrets.

   Radera
 14. När jag läser dig blogg tänker jag ofta på refrängen i Timbuktu´s låt "Alla vill till himmelen men ingen vill dö".

  Alla vill till himmelen men få vill ju dö
  Man vill kamma in vinningen, men sår inga frön
  Man vill ha sin bit av kakan, man vill äta den med
  Folk vill ta tillbaka, men vägrar att ge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tänker inte på några av originalen som han snott hela låten från?

   https://www.azlyrics.com/lyrics/lorettalynn/everybodywantstogotoheaven.html

   https://www.azlyrics.com/lyrics/petertosh/equalrights.html

   https://www.shazam.com/track/94262453/alla-ha%CC%88r-pa%CC%8A-jorden-vill-till-himlen-men-ingen-vill-ju-do%CC%88

   Radera
  2. Nä, ingen av dem tuggade runt på radion i min ungdom.

   Radera
  3. Nej, på radion går det väl mest skit :)

   Radera